Nakon ljetnje pauze Ajme koliko nas je!, idejnog tvorca Monsoon sa Dalmacija Down Under, se nastavlja...
Kada je domaćica septembarskog kruga, Maslinka, postavila anketu na svojoj stranici i pitala nas šta bi željeli da bude tema, glasala sam za limun. Onako, na prvu... Kada sam bolje razmislila shvatila sam da niti jedna od nas nema više razloga da odabere masline i maslinovo ulje za temu, nego što ih ima Maslinka. Jedna čistokrvna kontinentalka, koja je poput mene, zaljubljena u blagodeti maslinovog ulja i ploda masline.
Priča o prihvatanju principa mediteranske kuhinje i upotrebe maslinovog ulja u kuhanju nam je slična. Do prije 20-tak godina u Sarajevu je maslinovo ulje bilo čista egzotika. Oni koji su bili fensišmensi zdravstveno prosvjećeni upotrebljavali su ga u svojoj kuhinji i prenosili svoje znanje na ostale. Uvijek otvorena za prihvatanje novog , a u tim godinama željna biti dio fensi ekipe uvela sam maslinovo ulje u svoju kuhinju (u to vrijeme još pod maminom kuhačom).Danas ne mogu zamisliti da ribu i umak od rajčice, umak od bosiljka, salate od tjestenine ili riže spremim sa običnim suncokretovim uljem.
Ne samo da koristim maslinovo ulje u kuhinji, već sam na neki način i kolekcionar finih maslinovih ulja i kada sam u prilici posjetiti gradove poput Zagreba ili Splita obavezno nabavim neko od istarskih ili dalmatinskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Moram reći da se tom prilikom oslanjam na nos stručnjaka i tražim ulja koja su ponijela neku nagradu i koja imaju priznanje vrhunskih. Znam da to i ne mora biti pravo stanje stvari, da veliku ulogu u tim ocjenama ima novac, a možda i mito(logija), no budući da sam neupućena od rođenja, ostaje mi da vjerujem da se te nagrade ne kupuju.
Dok ulja iz kolekcije koristim za izuzetne prilike i kada zaista želim nešto posebno (naročito salate koje zamjenjuju obrok) za kuhanje i obične salate koristim ekstra djevičanska ulja masovnog tržišta, a najdraža su mi sms-ova i Carapellijeva. Dok mi se hrvatska (pored sms-ovog, koristim i Trenton, i italijanska ulja dopadaju, ne volim španjolska niti grčka (ali volim zrele grčke masline), a ostala nisam ni probala.
Volim crne masline (odgorčene) tako raskošne u svom okusu. Uz crne masline u svom špajzu moram imati i neke zelene, obično sa nadjevom. Osim kao meze, plodove masline koristim i u pripremi salata, rižota, pogača, kruha i naravno pizze. Za mene maslina na pizzi nije tek puki ukras, pa je uz koricu ostavljam za kraj, kao višnju na šlag... Mrzim sarajevske pizzerije, tako su škrti sa crnim maslinama. Stave po jednu zelenu, koja izgleda suha, kao da su je iskoristili sa neke prethodne.
Simbolika masline, maslina u mitologiji i svetim knjigama - Maslina, drvo odabrano...
Maslina je mitsko drvo koje su, prema nekim predajama, stvarali bogovi. Njeno stvaranje se u Egiptu pripisuje božici Izidi, dok u Mezopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar. Maslina je također bila simbol etrušćanskog boga Turana. Prema predaji i u Grčkoj je prvo drvo masline stvorila božica. Dogodilo se to nakon svađe između božice mudrosti Atene i boga mora Posejdona o tome kome pripada Antika. Zeus, otac svih bogova, odlučio je svađu riješiti tako da to područje dodijeli onome tko će njegovim stanovnicima stvoriti i pokloniti vrijedniji dar. Stvorivši drvo masline tako što je bacila kap vode na klisuru na kojoj je potom izrasla maslina, Atena je pobijedila Posejdona koji je po jednoj verziji od morske pjene stvorio brzog konja, a po drugoj izvor slane vode koji je potekao iz kamena.
Izraelov narod ponekad se uspoređuje s maslinom: kao što se dragocjeno ulje dobive tek tiješnjenjem ploda masline, tako su i patnje koje su Židovi morali proći tijekom svoje povijesti proizvele dragocjenu spoznaju o pravim vrijednostima.
Maslina je dobila status svetosti u Kur'anu i proglašena je svetim drvom.
Allah je izvor svjetlosti Nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nas svjetlošću. Allah vodi ka Svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.
(Kur'an, Svjetlost-An-Nur, 35)
U Bibliji se maslina pominje više od hiljadu puta, a u kršćanstvu maslina je simbol providnosti i brige za ljude
Golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu, kao simbol pomirenja Boga s ljudima, tako da je golubica sa maslinovom grančicom u kljunu simbol mira...
Maslinovo ulje, osim u ishrani od iskona je poznato i po upotrebi u medicini i izradi kozmetke i sredstava za njegu kože.
Kako je ovaj blog posvećen kuhinji, neću o kozmetici. S toga ću preći na recepte koje sam pripremila. Nadam se da će vam se dopasti.
Peciva sa maslinama i aromatičnim travama
Volim slane kolače. Jedan od takvih kolača bogatog okusa je i ovaj. Maslinovo ulje i aromatične trave daju mu prekrasan miris, a crne i zelene masline okus. Bilo da ih spremite za obiteljsku večer ili da ih pripremite za zabavu sa prijateljima ili piknik, budite sigurni da su neodoljivi.
Sastojci:
* 50 g crnih i zelenih maslina
* ½ žličice sitno nasjeckane majčine dušice
* ½ žličice sitno nasjeckanog ružmarina
* 180 g brašna
* 2 jaja
* 40 ml masinovog ulja
* ½ žličice soli
* ½ žličice bijelog papra
* ½ žličice suhog kvasca
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 160 stepeni. Malene kalupe za mini peciva premazati sa malo maslinovog ulja i posuti sa malo brašna.
2.Pjenasto ulupati jaja sa solju i paprom. Dodati majčinu dušicu, ružmarin i naribani parmezan. Umiješati sastojke.
3.Pomiješati brašno sa kvascem i dodati u smjesu, pa umiješati špatulom.
4.Rasporediti smjesu u 8 kalupičića i staviti da se peku oko 20 minuta. Isključiti pećnicu, a peciva ostaviti još 2-3 minuta u isključenoj, zatvorenoj pećnici.
Kroketi sa maslinama i mortadelom
Kroketi su prava hrana za neformalne zabave. Dodatkom nasjeckanih maslina i mortadele, obični kroketi od krumpira postati će MEGA kroketi i neće ni dočekati da se ohlade, a već će nestati sa stola.
Sastojci:
* 350 g krumpira
* 40 g mortadele
* 1 žlica maslinova ulja
* ½ glavice luka
* 1 češanj češnjaka
* 50 g crnih maslina
* 1 jaje
*30 - 40 g brašna
* 25 g naribanog parmezana (ili Gran Padana)
* malo nasjeckanog peršna
* 30-40 g krušnih mrvica
* ulje za prženje
Priprema:
1.Krumpir narezati na ploške i kuhati u zasoljenoj vodi dok ne omekša, a zatim izgnječiti u pire.
2.Na maslinovom ulju popržiti prethodno nariban luki mortadelu narezanu na kockice, pa umješati češnjak i peršin.
3.Dodati u izgnječeni krumpir zajedno sa lagano umućenim jajetom, nasjeckanim maslinama, parmezanom i brašnom.
4.Oblikovati kuglice i ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.
5.Rashlađene uvaljati u mrvicama i pržiti na vrućem ulju.
Servirati uz neki umak poput majoneze ili uz svježi sir sa začinskim travama.
Puccia (Obraščići - Peciva sa crnim maslinama)
Ova peciva prepuna maslinama, obogaćena maslinovim uljem, Daniel Leader, autor knjige Local Breads - Sourdoughs and Wholegrain Recipes from Europe's best Artisan bakers, otkrio je u zidinama opasanom gradiću Lucca u Toskani. Kraj je poznat po uzgoju maslina i proizvodnji maslinova ulja vrhunske kvalitete.
Mekana i obla ova peciva podsjećaju na obraščiće i otuda i njihov naziv. Izvrsna su kao predjelo sa zrelim sirom jakog okusa ili naprosto kao užina solo ili sa nekim namazom...
Sastojci:
Za kiselo predtijesto:
* 50 g neizbijeljenog pšeničnog brašna
* 35 ml mlake vode
* 1 g suhog kvasca (odmjeren pomoću gradirane žličice)
Za tijesto:
* predtijesto
* 200 ml vode
* 2,5 g instant kvasca
* 250 g brašna od pira
* 5 g morske soli (usitniti krupnije kristalčiće u avanu)
* 75 g crnih maslina
* 1 žlica maslinova ulja
Priprema:
1.Za predtijesto u mlaku vodu umiješati brašno i kvasac da se dobije meka grudvica tijesta. Ostaviti 1 – 2 sata na sobnoj temperaturi i dodatno 6 – 8 sati u hladnjaku. Sat vremena prije pripreme tijesta izvaditi predtijesto da odstoji na sobnoj temperaturi.
2.Za tijesto: u 200 g brašna umiješati instant kvasac dodati predtijesto podijeljeno na 4-5 dijelova, dodati 200 ml vode i sve povezati da brašno upije vodu. Ostaviti da odstoji 15 - 20 minuta.
3.Dodati ostatak brašna i maslinovo ulje i početi sa miješanjem tijesta. Miješati 4-5 minuta najmanjom brzinom miksera (nastavci za miješanje tijesta za kruh), dodati nasjeckane masline i nastaviti sa miješanjem još 10 – 15 minuta, odnosno dok se ne formira kugla od tijesta.
4.Ostaviti da tijesto odstoji oko pola sata na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti u hladnjak na 8 – 12 sati.
5.Dva sata prije pečenja izvaditi tijesto iz hladnjaka, a sat vremena prije pečenja uključiti pećnicu na 240 stepeni.
6.Oblikovati tijesto u okrugle zemičke i peći oko 20-25 minuta. Gotova peciva odmah izvaditi iz pećnice i ohladiti na rešetki.
Pizza Olive
Trebaš biti strašno gunđalo pa reći da ne voliš pizzu. Iako ništa posebno, u biti samo ideja siromašnih talijnskih seljaka da iskoriste ostatke koječega, pretvorila se u najomiljeniju hranu ljudi na svim meridijanima...
Crvena ili bijela? Zašto ne crna? Pizza sa tapenadom od crnih maslina me je oduševila, pa recept dijelim sa vama. Nadjev od sježeg kozijeg sira i mini rajčica slaže se idealno sa okusom tapenade.
Sastojci:
Tijesto:
* 200 g integralnog brašna
* 1 g instant kvasca
* 125 – 150 ml vode
* ½ žličice soli
Nadjev:
* 3 žlice tapenade od crnih maslina (inćuni se mogu izostaviti)
* mini rajčice
* kapulice
* ½ žlice maslinova ulja za prženje kapulica
* svježi koziji sir
* svježi bosiljak
* maslinovo ulje za dodatak
Postupak:
Tijesto za pizzu možete spremiti po vašem omiljenom receptu ili po ovom koji predstavlja ubrzanu metodu izrade pizze u Napoletana stilu (tijesto bez ulja i šećera). Sporija metoda je indirektna, odnosno podrazumijeva pripremu pradtijesta, ali se ne isplati za pripremu malih količina tijesta.
1. U brašno dodati so i kvasac, pomiješati i dodati vodu.
2. Ostaviti da odstoji 10-20 minuta samo umiješano, a zatim napraviti tijesto miješajući mikserom sve dok se tijesto ne formira u loptu.
3. Ostaviti da stoji pola sata na toplom i oko 6-8 sati u hladnjaku.
4. Sat vremena prije pripreme pizze uključiti pećnicu na maksimalnu jačinu. Pleh za pečenje okrenuti i postaviti da se grije.
5. Kapulice marinirane u ocatu ocijediti, prepoloviti i popržiti na malo zagrijanog maslinova ulja.
6. Napraviti disk željene debljine, premazati tapenadom, poredati prepolovljene rajčice i kapulice. Dodati sir i maslinova ulja po želji.
7. Peći oko 8 minuta, pa izvaditi na rešetku.
Tapenadu pripremam po ovom receptu.
Šećer dolazi na kraju...
Maslinovo ulje u zemljama Mediterana često se koristi u izradi slastica, a primjeri su kolač i keksići koje sam pripremila.
Kuglof sa narandžom i maslinovim uljem
Ovaj kuglof nazivam Toulin portokal kuglofom. Ne volim romantične komedije, ali Moje grčko vjenčanje me je zabavilo i od srca nasmijalo. U filmu je scena u kojoj Ianovi roditelji na proslavu zaruka donose kuglof i cijeće. Domaćica, Toulina majka, gleda u onaj kolač, ne zna šta da uradi s njime i na kraju joj sine brilijantna ideja da u rupu stavi cvijeće....
Toula sa preziva Portokalos (narandža), a recept koji sam pronašla u vrijeme kada sam i odgledala film potiče sa grčkog otoka Krete. Sve se lijepo složilo u priču o kolaču od naranče sa maslinovim uljem. Originalno, kolač se priprema u običnom kalupu za pečenje kruha i zalije se šećernim sirupom, ali se iz recepta može ispeći i savršen kuglof, manje sladak od originala i ništa manje sočan.
Sastojci:
Uvijek pravim male forme i moj kalup za kuglof je onaj dječiji otprilike, 400 – 450 ml. Ovo su mjere za tu veličinu kalupa.
* 75 ml maslinova ulja
* 60 g šećera
* 1 jaje
* 1 narandža
* ½ žličice sode bikarbone
* 200 g brašna
Postupak:
Priprema ovog kolača razlikuje se od uobičajne metode i ja sam se prvi put susrela sa takvim redoslijedom miješanja sastojaka.
1.U posudu za miješanje sipati maslinovo ulje i šećer i miješati mikserom desetak minuta dok se šećer ne rastvori.
2.U drugoj posudi umiješati jaje i dodati naribanu narandžinu koricu (treba li reći da ju je potrebno dobro oprati).
3.Jaja dodati i umiješati u smjesu ulja i šećera.
4.Pomiješati brašno sa sodom bikarbonom i naizmjenično sa svježe iscijeđenim narandžinim sokom dodati ga i umiješati u smjesu za kolač.
5.Kalup premazati sa malo maslinova ulja i izliti smjesu do ¾ visine kalupa.
6.Peći oko 35 – 40 minutau prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stepeni.
7.Gotovo posuti šećerom u prahu.
Biscoitos de aziete
Recept za prhke keksiće sa maslinovim uljem dolazi iz Portugala, koji je uz zemlje Mediterana poznat po uzgoju maslia i maslinovom ulju. Ne previše slatki, fini i prhki ovi su keksići idealni uz crnu kafu ili čaj.
Sastojci:
* 4 jaja
* 150 ml maslinova ulja
* 80 g šećera
* 15 ml brendija
* 250 – 300 g brašna
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Obložiti pleh papirom za pečenje.
2.Mikserom pjenasto umiješati jaja sa šećerom, maslinovim uljem i brendijem.
3.Dodati i umiješati brašno.
4.Na radnoj površini razvaljati tijesto na debljinu oko 5-6 milimetara i rezati oblike po želji.
5.Peći oko 12 minuta i ohladiti keksiće na rešetki.
... a na samom kraju HRH Chocolate!
Čokoladni “tartufi” sa maslinovim uljem
Nikada nisam bila sigurna kako prevesti truffles. Praline nisu, kuglice je previše općenit prevod. Opet, pripremljene u formi kuglica sa glazurom od čokolade ne podsjećaju na tartufe... ???????? u mojoj glavi.
Kada sam prvi put probala ručno rađene čokoladne praline (truffles) cijeli moj svijet, sagrađen od Leonidas i Lindt pralina se srušio poput kule od karata. Nadahnuće tražim na internet stranicama francuskih i belgijskih čokolatijera koje mame dah svakom čokofilu. Recepti su strogo čuvane tajne i vjerovatno je lakše otkriti tajne koje kriju američke tajne službe, nego najpriznatije zvijezde svijeta čokolade. Oni će rado podijeliti sa vama osnovni recept, sastojke i postupak izrade, ali nikada suptilne tajne koje njihove proizvode čine tako jedinstvenim.
Kakve trebaju biti savršene čokoladne bombone? Trebaju biti izrađene od najbolje čokolade i vrhnja sa dodacima koji nikako neće nadjačati okus čokolade. Dodaci nipošto ne smiju biti vještački. Samo je nebo granica mašti...
Jednom, dosta davno na internetu sam našla recept za čokoladni mousse sa maslinovim uljem Perfektan! U prošlogodišnjem izdanju Teninih Božićnih kolača, našla sam recept iz zagrebačkog Palacea za mousse bez jaja !?! Iskreno, nisam imala pojma da se pjenica može praviti bez jaja (a nije bio veganski), barem ne bez bjelanceta. Taj recept me je inspirisao za čokoladne tartufe sa maslinovim uljem. Naravno izmjenila sam omjere da bi bile čvrste i rezultat je pred vama... Okus im je jednostavan, maslinovo ulje se lagano osjeti, ali ne dominira. Savršena tamna čokolada, vrhnje i božansko ulje u potpunoj su harmoniji.
Sastojci:
* 150 g ekstra kvalitetne tamne čokolade (70-75% kakaa – npr. Lindt Ecuador)
* 120 ml vrhnja sa 20-25% mliječne masti (što znači ne i biljne)
* 20 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
* 100 g tamne čokolade za glazuru
* krupna morska sol
P.S. Razmislite i o korištenju maslinova ulja sa tartufima. to bi dodalo posebnost ovom receptu.
Postupak:
Postupak pravljenja čokoladnih tartufa je toliko jednostavan, da je naprosto smiješno. Bitna je radna temperatura, a s obzirom na moju stalnu pothlađenosti i ledene ruke meni je cijeli postupak bio još lakši.
1. Nalomiti čokoladu na komadiće.
2. Pustiti vrhnje da prokuha i dodati nalomljenu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne rastopi i dok smjesa ne postane sasvim glatka, pa dodati maslinovo ulje i umiješati.
3. Maknuti sa štednjaka i prebaciti u staklenu ili keramičku posudu. Ohladiti smjesu na sobnoj temperaturi (18 – 20 stepeni), a zatim staviti smjesu u hladnjak da se lijepo stisne.
4. Podijeliti smjesu žlicom i hladnim rukama oblikovati kuglice. Oblikovane kuglice ostaviti još malo u hladnjaku.
5. Za glazuru narezati čokoladu velikim nožem pa je rastopiti na pari.
6. Prebaciti rastopljenu čokoladu u drugu posudicu i umakati kuglice. Redati kuglice na masni papir. Dok se glazura nije stisnula posuti sa malo krupne morske soli.
7. Kada se glazura stisne, staviti ih u papirnate košarice i ostaviti u hladnjaku.
I što bi rekao naš narod "Enjoy!".
P.S. U trci i frci, kao i višestrukim prekidima na internetu kod prenosa slika ovaj post nije 100% gotov...Barem se nadam da sam stavila sve linkove :-)
Uživajte u maslinovom ulju, uživajte u maslinama i prihvatite mediteranski način prehrane, ne kao trend već kao zdrav izbor.
Broj komentara: 13:
mislim da se zna tko je bio najvrijedniji ovaj mjesec, svaka cast! ona prva peciva su mi jako zapela za oko i jedva cekam da ih isprobam, a keksici zvuce prefino, kao i sve ostalo!
ostala sam bez reci... covece sta si sve lepo napravila... svaka cast!
Ajme koliko toga ima!! Svaka ti čast, bila si ekstra vrijedna, sve je prekrasno !
Post sam vidjela jucer, ali nisam imala vremena sjesti i procitati ga u miru, a za tvoje postove volim imati i vremena i punu koncentraciju.
Naravno, uzivala sam citajuci :)
Ovdje, gdje ja zivim kazu za maslinovo ulje isto kao i za balsamicni ocat, sto platis to ces i dobiti,
najvesce su u pravu.
Crna tapenada na pizzi kao podloga je za mene nesto novo,
jako cesto, skoro uvijek koristim pesto od susenih pomidora ili samo mljevene susene pomidore, ali tapenadu ne,
Svakako to mi je nesto novo da isprobam, a unaprijed znam da ce mi se svidjeti.
Stvarno si nam dala dosta recepata i svi izgledaju odlicno,
meni se strasno svidjaju :))
I, da, skoro zaboravih rec, moram se slozit sa curama gore, ti si stvarno bila najvrijednija ovaj mjesec ,
Svaka cast !!!!
krasan post.:)
sve tako lijepo izgleda a slike su ti sve bolje.
moram te ispraviti u nekim tvrdnjama;
1)turan nije bog vec bozica. radi se o etruscanjskoj boginji ljubavi. mislim da bi se prije radilo o minrvi,minrfi etruscanskoj boginji mudrosti, koja je ekvivalent minervi i ateni. maslinova granica njihov je atribut.
2) zemljopisno podrucje se naziva atika a ne antika.:)
3)istar je takoder boginja i ekvivalent joj izida.
4) kod zidova je grancica masline simbol mira takoder
zaboravila sam dodati ponesto o maslinovom ulju.
dobro maslinovo ulje mora biti ugodna mirisa, a on moze varirati od vrlo teskog do vocnog i mirisnog. sve ovisi o zrelosti maslina, vrsti zemlje u kojoj su rasle, vrsti same masline... gorcina maslinovog ulja je prirodna i normalna pojava.
boja mu takoder varira iz isitih razloga navedenih gore.
maslinovo ulje treba sto prije potrosti i ne stvarati zalihe. cuvati ga dalje od izvora svjetlosti i niposto u plasticnim bocama.
@ Jasenka, hvala ti na lijepom komentaru. Prva peciva su stvarno fina kao kolač. Keksići su mi posebno dobri jer fino mirišu i nisu preslatki. BTW, kako je prošli put predložila Maslinka iskreno se nadam da ćemo tvoje keksiće i kolačiće istraživati u vrijeme pred praznike.
@ Hvala Maslinka, bilo mi je užitak i kuhati i jesti. Super je tema.
@ Snježana, zadovoljstvo je spremati jela od namirnica koje su ti drage. Hvala ti na komentaru.
@ Branka, hzvala ti na lijepim riječima. I ovdje ti je "koliko para toliko muzike", samo što je izbor muzike puno manji. No, ne mogu se požaliti jer svoje gurmanluke mogu zadovoljiti.
Pizzu sa pestom od sušenih rajčica sam probala, a taj mi je pesto odličan uz tjestenine kao i za bruskete. Tapenada se odlično slaže sa svježim i sočnim mini rajčicama i svježim kozijim sirom, a meni su odlični i ovi lučići. Ne vjerujem da bi se tapenada slagala sa nekim od topljivih sireva, ali sa svježim je stvarno MRAK! Kada sam napisala da u žurbi nisam kompletirala post, mislila sam da nisam stigla skinuti sliku sa aparata za onaj tvoj dip od maslinova ulja sa balzamičkim ocatom. Koji gušt, ja sam samo stavila napola zgnječen češanj češnjaka, da malo zamiriše...
@ Snježana, hvala na komplimentu za slike, trudim se učiti, mada ne vjerujem da ću ikada moći snimiti fotku koja će mi se svidjeti, a da je slikano pod vještačkim osvjetljenjem. Ne ide mi...
Što se tiče ostalih primjedbi, hvala ti na upozorenju. Barem si me zaintrigirala da potražim u Enciklopediji mitologije i božanskih bića. Zapravo, primjedba mi je dokaz da sam upravu kada se ljutim na djecu koja izvore informacija traže samo na internetu. No ovo je ipak samo igrica, a ne seminarski rad, pa mi je lakše :-) U pogledu mirisa maslinova ulja, znam da ne bi uzela nešto što ne miriše lijepo, a ulja za probu imaju samo u specijaliziranim prodavnicama i tu ih kupujem u Zagrebu ili Splitu. U supermarketu ne mogu pomirisati ulje, zato se oslonim na ona što sam ih probala i dobra su mi.
ulja u kolekciji kupujem u malim bočicama od 250 ml, tako da ih potrošim prije nego budem u prilici da ih ponovo nabavim. Ne znam da sam viđala da neko pakuje maslinovo ulje u svijetle bočice, a još manje u plastične.
U postu nisam napisala da su mi turska ulja odvratna, bila sam u hotelu u kojem su uz salate i ribu služili ulje koje je imalo grozan, neopisivo gorak okus.
hvala ti:) drago mi je cuti da se veselis isprobavanju mojih receptica:))a ja sam navratila po receptic za peciva, pa se ovih dana bacam na posao:)
Ovaj post sam tek sada sjela i pročitala ga cijeloga. Izvrstan post a recepti i sličice su odlični. I meni su neki zapeli za oko naročito:Biscoitos de aziete. Savršeno!
Selma,toliko si toga spremila da sam ostala bez reči,svi su recepti jedinstveni,neke ću isprobati već ove nedelje.Sve pohvale!!!
tek da se javim...ma koje ricete bravo...ali i veliko strpljenje...
Žao mi je što nemam dovoljno vremena, a ni mira, da sve pročitam, ali onako pomalo i "natenane" :)
Dala si si zaista truda, recepti su prvoklasn,a fotke sve bolje i bolje :)
Hvala vam šjor, godi pohvala od znalca koji tako nadahnuto i duhovito piše svoj blog.
@ Hvala Tanja. Drago mi je da imaš vremena za pročitati moje postove.
Razlog tvoje manje aktivnosti u blogosferi je presladak. Sretno sa malcima i pozdrav.
Objavi komentar