ponedjeljak, rujna 28, 2009

FBI rukavice – Dossier Branka

Ova me kuvarigrica uvijek raduje i zahvalna sam Mamajac sa Cooks and Bakes, koja ju je inicirala i sve uradila da ona zaživi među blogerima koji govore, pišu i koriste se srpskim-hrvatskim-bosanskim-crnskim-gorskim (LOL:-) jezikom.

Izabrali smo istražiti Brankin blog Dvi ribe i dva kumpira. Dvi ribe i dva k(r)umpira, rekla bih da je Branka nazvala svoj blog po gregadi, tom jednostavnom starinskom jelu koje je podsjeća na neretvansku dolinu koju nosi u srcu i o kojoj s ljubavlju piše i nakon toliko godina provedenih u dalekoj Australiji.

Kao i obično, kada pišem analizu bloga "pod istragom", razmišljam o autoru koji stoji iza recepata, koji stoji iza priča. Ni ovaj blog, niti dossier Branka, neće biti iznimka. Hoću li početi riječima koje stoje u podnaslovu? "Gdje god da te život nosi, uvik moraš znati tko si..." Naša Branka to sigurno zna. Nesretnom okolnošću da živim u gradu u koji preko ljeta dolazi još nesretnija "dijaspora" svjedok sam da mnogi, ako ne i većina, to ne zna i zaboravlja. Jednog dana, kada se uklope u "svojoj" Americi, Australiji, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj u domovinu dolaze kao stranci, čudni su im naši običaji, naš jezik i govor, kao da do jučer nisu bili dio toga.

Branku sam, kao i većinu vas, "susrela" na Coolinarici. Sjećam se da su naši prvi kontakti bili vezani za prstace koje sam spremala (i koji su u Bosni legalni i dostupni, kako u neumskim restoranima, tako i u sarajevskim ribarnicama). Kako ja volim mediteransku kuhinju, a posebno domaću dalmatinsku kuhinju, vidjela sam da je Branka osoba kod koje takvih recepata mogu naći i od koje uvijek mogu tražiti savjet kada je riječ o dalmatinskoj spizi. U to vrijeme na Coolinariku smo u cilju upoznavanja i zbližavanja postavljali skenirane slike iz požutjelih albuma našeg djetinjstva. Tako je Branka postavila sliku, koju ima svaka od nas "Uspomena iz osnovne škole". Osmjeh, bez prednjih zuba, kragna do ramena. Kao da sam vidjela sebe u prvom osnovne. Eto, Branka i ja smo i generacijski bliske. Istu smo modu pratile :-).

A blog? Blog joj je za bonkuloviće svih vrsta. Tu će ljubitelji paste i njoka doći na svoje, ali ni mesoljupci neće ostati gladni. Sve što priprema izgleda tako sočno, primamljivo i voljela bih biti njena gošća i počastiti se tim delicijama. Recepti su precizni, priprema popraćena krasnim fotografijama, a uz to Gibonni, kojeg sam se ovaj mjesec naslušala da svaku versu znam napamet... Blog koji je zadovoljstvo pratiti, a izazov istražiti. Najteži zadatak je napraviti odabir. Šta odabrati kada vam je sve po guštu? I kruh i peciva, i riblji specijaliteti, i morski plodovi, torte i kolači koji su priča za sebe. Toliko divote, a tako malo vremena.

Na kraju odabrala sam nešto po svome, nešto potaknuta vašim izborom.

Vitirenina lisnata pogača



Svaki proizvod treba dobar marketing. Ova bi pogača kod mene prošla sasvim neopaženo (hiljaduiprva lisnata pogača, al' ne lezi vraže, nije baš ista kao i ostalih hiljadu), da je nisam vidjela na Brankinom blogu i da mi istog trena nije pošla voda na usta. Pogača je "navlakuša", izaziva dobru dozu ovisnosti i ja sam je pravila u više navrata. Već sam u komentaru na recept zahvalila Branki na prilici da iskušam novi i drugačiji način pripreme lisnate pogače (na dobivenim kilogramima ne zahvaljujem, ali moji dušebrižnici kažu "hvala").

Lignje na lešo




Lignje volim, ali nisam sigurna da li sam ih nekad pripremala na lešo. Biće da nisam, jer bih to sigurno upamtila jer su najbolje. Ja tako dobre lignje, kao što su ove pripremljene po ovom receptu nisam jela ni u restoranima niti sam ih pravila. Ne manje bitno je da je ovo i najjednostavniji način da se lignje spreme. Večera je bila za svaku pohvalu i pravi užitak uz suho bijelo vino, čista desetka.
Ovdje moram dodati to da često raspravljamo o tome kako kuća poprimi specifičan miris kada se prže lignje, koji se uvuče u zidove i treba mu dan-dva da se prozrači. Ovdje tog "mirisa" nema, dok se jelo priprema miriše kao talijanska trattorija, a poslije ne ostaju neugodni mirisi.

Gratinirane kozice




Buzaru od kozica, zelenu ili crvenu, jela sam hiljadu puta, Svaki put kada su kozice na jelovniku, pitanje je da li će buzara biti "na zeleno" ili "na crveno" ili ćemo praviti rižoto. Volim kozice pripremljene na svih tisuću načina (koliko ih ima po Branki), pa sam se odlučila napraviti ih i po ovom receptu. Sve što miriše po peršinu i češnjaku moj je izbor. Zadovoljstvo za čula, ukusno, sočno, umastili smo prste za dobru večeru.




Čokoladne korpice



Kada sam vidjela da je Maslinka Brankin čokoladni tart pripremila u košaricama pomislila sam da bih i ja morala napraviti isto. Lakše je za posluživanje, a o (samo)kontrola količine je poseban bonus zbog kojeg sam se odlučila raditi košarice. No, Branka nudi čak dva recepta. Koji odabrati? U kuhinju sa dežmekastim "Golim kuharom" ili u "Paklenu kuhinju" sa Marcom Pierre Whiteom?
Odlučila sam se za onog mlađeg...
Nadjev za golog šefa učinio mi se previše djevičanski pa sam dodala malo likera od naranče... Rekoh, napisah u više navrata da nisam luda za čokoladnim kolačima, da sam čokofil i da najviši stepen uživanja za mene predstavlja topljenje kockice kvalitetne čokolade u ustima. Za ove tortice mogu reći da nisu od onih "žali Bože kvariti čokoladu". Čisti ganache u korpicama i potpuno uživanje u punoći čokoladnog okusa.






Brankin "mud cake"



Nisam od onih "kud svi Turci, tud' i mali Mujo!" Više sam od onih "svi u klin, ona u ploču"... Ne znam koliko je vas probalo ovaj kolač, mislim da većina jeste, barem prema onom što sam uspjela upratiti. Umjesto da i ovaj put udaram u ploču, udarila sam u ploču. Više je razloga....

Kada sam prvi put čula za Mississippi mud pie, pitala sam se odakle joj taj čudni naziv. Blato u nazivu kolača!?! Samo šašavi Amerikanci smislili bi takav naziv. Šta ih u tom čokoladom prebogatom kolaču podsjeća na bljuzavo blato, ja bi blatom prije nazvala neko razvodnjeno vrhnje ili rastopljeni sladoled. Izgleda da američko blato nije nalik ovom našem balkanskom.



Ganach za glazuru pripremila sam od velike Nestle mliječne čokolade koja se povlačila po kuhinji i ostala bi nepojedena da je nisam dobro iskoristila za pripremu ovog kolača i jednim udarcem ubila dvije muhe.
Dio brašna zamjenila sam mljevenim bademima, prepolovila količine, a kolač uradila u četvrtstom kalupu, koji se ne otvara (što se pokazalo mojom greškom) i rezala sam ga na šnite. Ispod čokoladne glazure "udarila" sam tanki sloj marmelade od malina.
U nestrpljenju da uhvatim posljednje zrake prirodnog svjetla (dok kolač nije nestao u našim stomacima) slikala sam ga prije nego se glazura sasvim stisnula.






Sutradan je bio još bolji...


Nepristojno je brojati kalorije kada se radi o divoti kao što je čokolada i reći kako korpice i "mud cake" imaju milion kalorija, no ako ipak želite uživati u raskošnom okusu bez opasnosti po liniju, dozirajte ih na način kako sam ja to uradila.

Namaz od bosiljka i sira sa pinjolima



Ja bosiljak sijah (na balkonu stana svog), meni Fridrich Nitzche. Obožavam miris bosiljka i pesto od bosiljka. Za svoje potrebe posadila sam ga na balkonu. Kada sam davno vidjela ovaj recept odlučila sam se da ću ga isprobati na ljeto. Ljeto je došlo (i prošlo), moj bosiljak se lijepo raširio.
Namaz je, zahvaljujući svježem siru blag, a zadržava miris bosiljka, okus i miris odličnog maslinovog ulja, a pinjoli nisu samo za ukras. Osim što idu u pesto, ovi prepečeni kojim je Branka ukrasila svoju paštetu imaju onaj bogati orašasti okus, morate ih ipak sami gricnuti i osjetiti.






Kruh sa crnilom sipe i varijacije





Branka je kraljica kruha, peciva i pogača. Sreća da se čovjek ne deblja gledanjem u te divote, jer koliko sam ih ja gledala dobila bih 10 kilograma u ovih mjesec dana.
Ovaj me je iznenadio potpuno crnom bojom, pitala sam se ima li sipino crnilo neki utjecaj i na okus kruha i morala sam ga isprobati.
Kao i uvijek kada radim kruh primijenila sam istu tehniku miješanja i usporene fermentacije (12-18 sati u hladnjaku). U procesu mješanja iznenadila sam se kako ova "ljigava" supstanca olakšava mješanje, pomalo je ljepljiva, ali ne i neugodna...
Ne znam šta je od ovog bilo presudno, ali kruščići su upravo onakvi kakve ja volim. Mekani su, ali lagano kiseli, korica je hrskava, a sredina šupljikava.
Poslužila sam ih:


.... sa maslacem i usoljenim srdelama...


....sa rajčicama, maslinovim uljem i češnjakom


.... sa Brankinom paštetom od sira i bosiljka

Dip od bijelog graha



Prije rata grah nisam mogla "očima vidjeti." Još od djetinjstva volim jesti očima, pa što oku nije milo neće ni stomak. Nije mi bio ugodan ni miris graha, ali po svemu sudeći u glavi mi je više bila slika zbog koje sam mrzila grah.
U ratu smo grah spremali na milion načina, a grah mi je u toj neimaštini postao omiljena hrana. Jedan od recepata iz tog vremena bila je pašteta od graha sa alevom paprikom i paprom (što pali želudac). Od tada, kada je na mala vrata ušao u moju kuhinju, grah bijeli, šareni, smeđi, crvani, bob i sve vrste grahorica neizostavan su dio mog jelovnika, barem jedanput sedmično.
Slažem se sa Brankom kad kaže da su češnjak, peršin, limunov sok i maslinovo ulje univerzalni dodatak jelima sa mediteranskim šmekom. Ovo je jedan takav dip sa mirisom Mediterana. Neodoljiv uz slane krekere, grožđe. Neodoljiv uz uštipke ili uz najobičniji kruh...




... i naravno Brankin kruh



Savršeni kruh o kojem sam sve napisala u prethodnom postu....

Nadam se da ću imati priliku upoznati Branku, kada se vrati u domovinu. Želim da joj sretan povratak i nadam se da će joj se sve želje ostvariti, da će se ispuniti njena očekivanja,i da će se njena miljenica Draga prilagoditi dobro u novoj sredini.
Branka, vidimo se u Neumu ili Sarajevu.

Broj komentara: 15:

dvi ribe dva kumpira kaže...

Selma, sto da ti kazem...
svaka cast !!!!
Uzivala sam citajuci ovaj post, a tko ne bi uzivao na ovakve rijeci i hvale :)
Nasmijala si me sa slikom bez prednjih zubi i kragnom,
koja je to bila moda :)))
I sa Gibonniem me nasmija isto tako :)))
Tvoja analiza je kao i uvijek detaljna, imas dobro oko i dobro si me procjenila :)
Nas dvije volimo istu spizu a da znas da mi je bilo cudno da netko iz Sarajeva voli morske specijalitete a ne zna razviti jufke za pitu,
toga se sjecam kod tebe sa Coolinarike.
Ja prstace obozavam, naravno kod nas su zabranjeni i za lov i za prodaju, a u Australiji ih nema.
To je mozda jedna od tek nekolike vrste ribe i skoljka kojih ovdje nema i vjeruj mi da sam ih se uzelila.
To su vec posebne delicije.
Drago mi je da si isprobala stvarno toliko puno mojih recepata a posebno mi je drago da su ti se svidjeli,
ako se moze dati ocjena onda je to za mene najveca.
Nisam ni ja veliki ljubitelj kolaca, bar sam tako govorila dugo vremena, ali u stvari mogu pojesti slatko ali to stvarno mora biti nesto posebno.
Kruh i peciva volim raditi, al dalje od mog kruha nisam bas toliko ni bila majstor, to sam naucila od cura na Coolinarici.
Puno puta sam rekla da cure iz Makedonije i Srbije su stvarno majstori tijesta,
nekako sam upijala svaki savjet koji sam dobivala od njih i koji sam mogla pokupit,
naravno i uz cijelu biblioteku knjiga i mislim da sam donekle postigla ono sto sam htjela,
svakako sam daleko stigla od mojih pocetaka sa tijestom i pecivima.
Kruh sa crnilom od sipe me je posebno obradovao,
bas sam se pitala ako ce ga itko isprobati.
Draga moja, sve ti savrseno izgleda, drago mi je da su ti se recepti svidjeli, a ja se nadam da ce mo se nas dvije upoznati i da cu te imati prilike ugostiti kod sebe u Metkovicu.
Hvala ti na lijepim rijecima i jos ljepsim zeljama !

Iiiii kaže...

Odlican tekst, a grah obozavam (bas danas imam za rucak pasta fazol)!!!

huana kaže...

Joj,svaki put kad čitm tvoje postove rastu mi zazubice!Ne znam što bih prije isprobala,da li blatni kolač,da li kruh sa crnilom sipe za koji sam pomislila prvo da je nekakvo kamenje ili lignje (obožavam lešo).No ipak mislim da ću se odlučit za lisnatu pogaču i to odmah sad ujutro,nadajući se da imam sve sastojke i da neću morat u dućan na tašte :-)

Monika kaže...

baš si bila vrijedna. sve izgleda odlično!

Sweet Corner kaže...

stvarno si bila jako vrijedna, sve izgleda savrseno, i post mi se jako svidja!

Nina kaže...

sve izgleda odlično, a post mi je bio užitak čitati, jako lijepo napisano

Вера kaže...

Sve što si isprobala sjajno izgleda.Hleb sa crnilom od sipe isto imam želju da probam.Mud Cake izgleda baš po mom ukusu.

Unknown kaže...

Kakav post! Stvarno si to besprijekorno odradila i bila jako, jako vrijedna. Uživala sam čitajući i gledajući sličice! Čestitam!

JA U KUHINJI... kaže...

detaljna kao i uvek...
sve super izgleda...

cosmo2503 kaže...

Hvala svima na lijepim komentarima...
@ Branka, tvoja jela su predobra i sve je tako domaće i kako je napisala snježana spremljeno od kvalitetnih, svježih namirnica, što i ja preferiram u kuhinji.
Kruh ti je savršen, ali ja ne bih rekla da sam nešto o tome naučila na Coolinariki, mnogo, mnogo više sam naučila iz knjiga (vjerujem i ti iz svojih9, jer kako sam napisala u postu o tvom kruhu sve što sam znala i pokupila kojekuda sa ovih naših prostora palo je u vodu kada sam naučila o pripremi talijanskog i francuskog kruha sa visokom i vrlo visokom hidratacijom i tijestom koje se dugo miješa, polako kvasa ...itd, znaš sve...
Meni je ovaj kruh sa sipinim crnilom izvrstan, ja sam ga još premazala sa malo morske soli, elem, odličan, osim što i super zanimljivo izgleda i ima nevjerovatnu boju (a Hanci je pomislila da sam slikala kamenje)... Sa zadovoljstvom sam pročitala tvoje komentare za druge sudionice igre.
a za Gibonnija ti moram reći da sam jučer cijeli dan pjevušila "say, say, to each other I'm sorry..." He...
U Metkoviću se vidimo čim prije, a može i u sarajevu kada se smjestiš i nađeš vremena, pa to je sve tako blizu. Ni dva i po sata...

Minja kaže...

Ti si baš bila vredna,svaka čast !
Moram da primetim da su ti slikice sve lepše i lepše :)))

Sanela Mallory kaže...

Svaka čast na isprobanim receptima. Kopka me ovaj Mud cake, kod mene još nije došao na red (zbog svega što sam "nadrobila" u onom svom postu), iako sam čak isprintala recept. Možda se odvažim...

Lisnata pogača je i mene oduševila:) a na popisu za isprobavanje imala sam i kruh s crnilom i namaz s pinjolima, ali nisam stigla planove provesti u djelo:( Ali ne znači da neću:)

dvi ribe dva kumpira kaže...

Salma, vidimo se svakako, pa gdje god da bude :))))

cosmo2503 kaže...

@ Draga Minja, hvala na komplimentu za slike. Vidim da imaš mnogo posla oko svog bloga kojeg redovno pišeš, a sada imaš i forum, ali bih voljela da i ti uzimaš učešće u ovim igricama. Što nas je više to je zabavnije, isprobamo razne stvari i naučimo nešto novo.
@ Sanela, kruh sa sipinim crnilom je ludilo. Odličan, a tek taj nevjerovatni izgled. ja ću ga definitivno ponovo praviti. Hoću iznenaditi goste i vidjeti im lica kada vide tu boju peciva (i kada ovi moji Bosančerosi čuju da je od sipinog crnila, koje im je BLJAK!). Vidjela sam šta sve misliš o čokoladnim kolačima. Mud Cake je stvarno većinom čokolada i poseban je pa isprobaj. Dip i namaz sam radila jer volim te stvari, a izrada je brza.
@ Branka, kada se doseliš ovamo to ćeš svakako javiti i tada se čujemo i vidimo.

Anonimno kaže...

прочитајте цео блог прилично добро