utorak, rujna 08, 2009

Mali dio mene ili o mojoj ovisnosti...

O svojoj velikoj ljubavi prema knjigama koja traje od najranjijeg djetinjstva i vremena kada još nisam znala čitati već sam pisala. Pisala sam i o svojim kuharicama, kojih imam jako mnogo, a da ih nikada nisam popisala i napravila neku vrstu njihovog kataloga na računaru. Evo, da riješim i taj problem i konačno napravim taj popis, podijelim sa čitaocima mali dio svog svijeta...

Ono što su za Carrie Bradshow i nedopustivo veliki broj žena cipele, to su za mene te kuharice – STRAST, stravstveno ih kupujem, skuplam, listam, čitam, učim. To nisu obične knjige recepata, a imam i veliki broj takvih, već velike, lijepo opremljene knjige sa kulturološkim osvrtom na hranu i kulinarstvo sa svih meridijana svijeta.

Počet ću sa knjigama koje predstavljaju kuhinje naših naroda:
* Jugoslovenska kuhinja
* Bosanski kuhar
* Tradicionalna bosanska kuhinja
* Dalmatinska kuhinja (čuvena Dika Marijanović Radica)
* Hrvatska za stolom
* Hrvatska regionalna kuharica

Knjiga kuhinja raznih naroda iz moje zbirke:
* The Irish Heritage Cookbook
* Scottich Heritage Cookbook
* English Heritage Food&Cooking
* The Food&Cooking of Finland
* The Food&Cooking of Norway
* Swedish Food&Cooking
* Danish Food&Cooking
* The Food&Cooking of Belguim
* Dutch Food&Cooking
* The Food&Cooking of Russia
* The Food&Cooking of Germany
* The Food&Cooking of Poland
* The Food&Cooking of Slovenia
* Food of Eastern Europe
* The Food&Cooking of Turkey
* The Food&Cooking of Portugal
* Lebanese Food&Cooking
* The Jewish Heritage Food&Cooking
Ove knjige izdavača Aquamarine i Lorenz Books Publishing izašle su tokom prošle i ove godine i mnoge su još u pripremi i s toga na čekanju na Amazon listi. Jedva čekam da iz štampe izađe knjiga o kuhinji Indije, budući da nemam niti jednu, jednostavno nisam bila u stanju pronaći neku koja bi zadovoljila moje kriterije. Na čekanju je i knjiga o kuhinji baltičkih zemalja, također u pripremi kod izdavača Aquamarine.

* The Foodlovers Atlas of the World – nije kuharica sa receptima već izuzrtna knjiga, relativno malog obima u kojoj su uz prekrasne fotografije predstavljeni hrana i klasična jela, prehrambeni običaji skoro svih naroda svijeta, sa svih kontinenata. Ova knjiga mi je posebno dragocjena jer sam ugrabila posljednji primjerak koji su imali na Amazonu...
* Classic Mediterranean Cookbook
* Mediterranean Cuisine – Marocco
* Mediterranean Cuisine – Tunissia
* Mediterranean Cuisine – Turkey
* Mediterranean Cuisine – Greece
* Mediterranean Cuisine – Islands of the Mediterranean
* Mediterranean Cuisine – France
* Mediterranean Cuisine – Italy
* Mediterranean Cuisine – Spain

Izuzetna mi je serija Culinaria, njemačkog izdavača Koenmann. Ove knjige početak su moje zbirke i jednostavno sam ih morala prikupiti sve. Knjige su većim dijelom priče i gastronomski putopis kroz zemlje po njihovim regijama. Predstavljaju ljude, običaje, karakterističnu jela, sireve, vina pojedinih regija...
* Culinaria Russia
* Culinaria Italy
* Culinaria Greece
* Culinaria Germany
* Culinaria European Specialities
* Culinaria the United States of America
* Culinaria Southeast Asian Specialities
* Culinaria Hungary
* Mexico – The Beautiful Cookbook, ovu knjigu sam na jednom sajmu vidjela u hrvatskom prijevodu, knjiga je lijepa i apsolutno beskorisna jer je svaki recept sa autentičnim meksičkim sastojcima
* The Taste of France - ova knjiga doživjela je 25 izdanja, tako da je to jedna "staromodna" kuharica i gastronomski putopis sa fotografijama u veoma rustičnom stilu, što i odgovara samom sadržaju knjige jer upravo i predstavlja kuhinju francuskih težaka i radnika.
* Cooking USA
* America's Great Delies




Slijedi popis kuharica koje predstavljaju hranu svjetskih metropola:
* San Francisco – Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* New Orleans - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* New York - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* London - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* Paris - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* Florence - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* Rome - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
* Barcelona - Authentic Recepies celebrating the Food of the World
Knjige iz serije "Celebrating the Food of the World" izdavača Williams-Sonoma prikazuju restorane i tržnice svjetskih metropola, njihove ljude u svakodnevnom životu, običaje. Predstavljaju vina, sireve, pekarnice, slastičarnice, kruh, kolače i sve delicije koje ovi gradovi nude svojim stanovnicima i brojnim posjetiteljima.

* Paris Bistro Cooking
* Paris Boulangerie – Patisserie
* Patisseries Paris
* Kaffehaus (Wien, Prague, Budapest)
* Venezia - Food&Dreams
* New York City Food
* Welcome to Junior's – uz recepte (po količinama šećera i masti neprimjenjive) predstavlja život Brooklyna kroz decenije prošlog stoljeća

Njegovo veličanstvo i kruh naš svagdašnji kod mene zauzimaju posebno mjesto i ovo su kuharice koje imam na tu temu:

* Kruh i peciva Sandwiches&Canapes
* Bread Baker's Apperntice – Knjiga o kojoj sam već pisala, sasvim izizetna i apsolutni "must have" za sve koji žele naučiti sve o "nauci" (zanatu, koji je za mene mnogo više od brašna, vode, soli i pekarske peći) koja stoji iza stvaranja kruha i o umjetnosti njegovog kreiranja
* Whole Grain Breads
* Local Breads – Sourdough and Whole Grain Recipes from Europe's best artisan bakers – naslov ove knjige kaže sve, još jedna izuzetna knjiga o kruhu i još jedan "must have"
* American Pie - Search for the Perfect Pizza – Ukoliko tražite savršenu pizzu, ovdje ćete naći recepte za desetak temeljnih tijesta, sve moguće umake, preporučene nadjeve...
* Dizano tijesto, slatki i slani kruh, peciva i pogače, pizze – Recepti za strojnu izradu i pečenje kruha

Opće kuharice i enciklopedije:
* Dječija kuharica
* Obiteljska kuharica
* Velika obiteljska kuharica Mary Berry
* Enciklopedija talijanske kuhinje
* The Silver Spoon
* The Oxford Companion to Food and Dring of America
* The Visual Food
* Larousse Gastronomique – Larousse enciklopedija gastronomije, solidna knjiga enciklopedijskog sadržaja sa par grešaka na koje upućuju čitatelji u svojim ocjenama. Ja sam, na primjer, uočila katastrofalnu pogrešku, po ovoj francuskoj (posebno naglašavam da je riječ o evropskoj izdavačkoj kući i čuvenom imenu u svijetu enciklopedija) Češka Republika i češka kuhinja je svrstana na BALKAN.

Osobno uživam kada recepte mogu povezati sa zanimljivim pričama i zato posebno mjesto u mojoj biblioteci imaju knjige recepata koje su napisali književnici:


* Igor Mandić – Bračna kuhinja
* Veljko Barbieri – Kuharski kanconije – Gurmanska sjećanja Mediterana 1
* Veljko Barbieri – Kuharski kanconije – Gurmanska sjećanja Mediterana 2
* Veljko Barbieri – Kuharski kanconije – Gurmanska sjećanja Mediterana 3
* Veljko Barbieri – Kuharski kanconije – Gurmanska sjećanja Mediterana 4
* Veljko Barbieri – 134 male priče o hrani
* Isabel Allende – Afrodita, priče, recepti i drugi afrodizijaci – Obožavam Isabel i njeno pismo, ova knjiga je još jedan biser
* Mark Crick – Kafkina juha (priče i poneki recept)
* Sean Brand - Literary Feasts, Inspired Eating from Classic Fiction

Svijet kolača u mojoj zbirci predstavljen je u sljedećim kuharicama:
* Kolači – 1001 klasični recept
* Tradicionalni kolači
* Hrvatski domaći kolači
* Hrvatski tradicionalni kolači
* Riznica najboljih kolača
* Voki Kostić – Slatkiši

I među kolačima posebno mjesto imaju kuharice po Dr Oetkeru, nake kupljene, neke su opet "osvojene" kupovinom par Dr Oetker proizvoda. Ima tu korisnih recepata, dobrih savjeta, ali kada maslac kremu čokoladne torte prave kuhanjem pudinga sa okusom čokolade u koji se umješa maslac, dobijem osip.... Dakle, Dr. Oetker kuharice u mojoj zbirci su:
* Maštoviti svijet slastica – zaista ogromna zbirka maštovitih recepata uz upotrebu Dr. Oetker proizvoda)
* Kolači – Ovu smatrsm posebno korisnom, podjela kolača je klasična i dobra, knjiga za svakog početnika, temeljni recepti za tijesta i kreme
* Čokoladni kolači
* Koktel torte
* Voćni kolači (uz časopis Lisa – Tajne kuhinje)
* Tajna je u imenu 1 (kupovina Dr Oetker proizvoda u vrijednosti cca. 10 KM)
* Tajna je u imenu 2 (uz časopis Lisa – tajne kuhinje)

Konačno, za većinu najljepši dio moje zbirke kuharica su knjige o čokoladi. Kako sam već pisala, ja čokoladu obožavam i jedem svakodnevno (kao i kruh svagdašnji, ali naravno u ograničenim količinama) Nisam ljubitelj čokolade u kolačima, odnosno, nisam ljubitelj čokoladnih kolača iako ih tu i tamo napravim i pojedem. Iz tog razloga nemam bezbroj kuharica posvećenih kraljici slastica i moje knjige o čokoladi su više knjige kulturološkog sadržaja sa povjesnim osvrtom na "hranu bogova".


* The Book of the Chocolate
* Discover Chocolate
* The History of Chocolate
* The Taste of Chocolate
* Chocolate Bible
* Living – Chocolate (recepti)
* Crazy for Chocolate


Ovo je "samo" spisak mojih knjiga kuharica. Knjižica u mekim koricama imam još tridesetak (najmanje). Posebno su mi drage izuzetno pouzdane knjižice sa prelijepim fotografijama iz serije "Family Circle" i "Australian Women Weekly". I to bi bilo to...


Još tri registratora su prepuna posebnih izdanja kulinarskih časopisa povodom Božića, Uskrsa ili u bosanskom slučaju Ramazana i Bajrama. Prateći blogove shvatila sam da je ova vrsta "ovisnosti" česta, jednostavno - neke žene uživaju kupujući cipele koje će obuti jednom, a neke uživaju kupujući lijepe knjige. Šta je bolje od ovog dvoga, ne znam...

Pored lijepih knjiga uživam i u drugim lijepim stvarima u kuhinji lijepim servisima, lijepim stoljnjacima, kvalitetnom posuđu za kuhanje. No o tome, ipak, neću pisati.

Broj komentara: 9:

Snježa kaže...

Moram reći da sam impresionirana. Nekada sam i ja skupljala kuharice(kuhare kako smo ih mi u BiH zvali), ali kako sam ostala bez svega izgubila sam volju i želju. Ustvari mislila sam da više nikada neću poželiti imati lijepe stvari u kući. Ali, polako se mijenjam i ja, vraćam se na staro i drago mi je zbog toga. I danas se najbolje odmaram čitajući kuharice.

melrose kaže...

I ja sam cookbook fan! Drago mi je da nisam jedina, imam ih oko 80, imamo cak i neke iste (skuzila sam onu 'Srebrenu kasiku'). Cesto kupujem preko Amazona i to koristene knjige koje su stvarno (cak i sa postarinom) jeftine. Jednostavno uzivam u tome!

branka kaže...

Joj kako sam se nasla u ovoj prici :):)
da recem iskreno, ja ne znam koliko ih imam,
Kada uskoro preselim, ovaj put finalno ;), uzet cu ih i prebrojati, sotrirati pa cu zanti na cemu sam.
Kuharice obozavam, a mislim da sam na njih stvarno potrosila malo bogatstvo, al mi nije zao.
Znala sam, a jos to radim tako cesto, kupiti knjigu samo zbog jednog recepta.
Muz mi je prije zugao da sto ce mi ih toliko, ali je odustao jer stvarno vidi koliko uzivam u njima.
Koliko god znali, znanja nam nije nikada na pretek.
Ima nesto u tim knjigama "toplo",
ne znam u stvari koji bih izraz i upotrijebila,
Volim sjesti i listati dobru kuharicu.
Mada mogu isto raditi i na interentu, to mi nije gust,
na internetu toplinu ne osjecam kao u dobroj knjizi.
Selma, posto brzo selim kuci, a znam da tebe put nanese preko Neuma, bilo bi mi jako drago da procackas moju zbirku ;))

studena kaže...

O draga moja, "đe me nađe!" :)
Nemam pojma koliko ih imam, jer ih skupljam odavno, ali tek koju godinu-dvije zaista ciljano i tematski.
Naravno, nisu sve kuharice, ima tu i autobiografija poznatih kuhara, putopisa, a upravo čitam fenomenalnu knjigu Ruth Reichl "Tender at the Bone" (ne znam ima li hrvatsi prijevod).
Moram priznati, da u ovim knjigama danas uživam kao nekada u ruskim klasicima :)
Tvoja zbirka je zaista impozantna, imamo i neke iste, a dala si mi sad u zadatak da i ja počnem (bar za početak razmišljati) moju bibliografiju, mislim da su to zaslužile (knjige, je li :) )

Na jednom stranom blogu sam jednom vidjela opis svih mogućih utenzilija što ga koristi vlasnica, od knjiga, preko posuđa i ukrasnih stvari, kao što su stolnjaci etc. Čini mi se odlična ideja , da mi nije podmladak uletio već bih napravila takav post, zato mislim da bi trebala nastaviti u tom tonu, vjeruj, sve te "sporedne" stvarčice su interesantne :)

mamajac kaže...

Jako lepo, impresivna zbirka. Moja je skromnija a ni za takvu ne nalazim vremena... Mislim da moja mama ima "Bracnu kuhinju" koju pominjes u svojoj biblioteci :)

Pozdravi!
Maja

melrose kaže...

Sada si me sjetila, glede greske u Larousse-u. Ja sam kupila (inspirisan knjigom 'Townsend places to see before you die') 'Townsend recipes to try before you die'...i tamo izmedju ostalog pise da je poznati srbijanski recept 'Bledski saran'?!? Zar u Bledu ima sarana, a da ne govorim o tome da je Bledsko jezero u Sloveniji.
A hrvatski su cevapi, bosanski su punjeni krastavci:))).
Mislim ono...knjiga nema veze s mozgom, mogu misliti koliko jos gresaka ima u drugim receptima koje ne mogu prepoznati...

Maninas kaže...

Impresivna zbirka!

Joooj i ja obozavam kuharice! Knjige opcenito, i stalno sam ih kupovala, al mi je onda jednom doslo zao sto samo came na mojim policama, i nitko ih ne cita. Tad sam prestala kupovat romane i slicno (al ipak ne skroz!), i sad vise koristim knjiznice. Kuharice su drugacije, jer njima se stalno vracam!

Sto se tice indijskih, imam malu kolekciju od 15-ak knjiga. Invitation to Indian Cooking od Madhur Jaffrey je odlicna za pocetak. Nema slika, al zena super pise, i ima dosta dobre recepte, s nekoliko jednostavnijih, s manje zacina, koji su dobri kao uvod u indijsku kuhinju. Slicno je i sa Classic Indian Cooking od Julie Sahni. Ta zena tako lijepo pise, i super je uciteljica. Dosta sam naucila iz njene knjige.

Flavours of India od Jaffrey mi je najvjerojatnije najdraza indijska kuharica. Autorica se koncentrira na 5 - 6 regija, tako da ih je moguce poblize upoznati. A recepti su fantasticni. Spremila sam jedno 10-ak stvari od tamo. Tu ima nesto slika.

Postoji i Taste of India (isto Jaffrey) koja pokriva vise regija, al ova mi je draza.

cosmo2503 kaže...

Hvala svima na komentarima, jasno da nisam usamljen slučaj, a drago mi je da i među vama koji čitate moje zapise ima onih koji dijele moju strast.
@ Snježo, zapravo sam poutpuno zaboravila da se kuharice u Bosni nazivaju kuharima.
@ Majo (Melrose), upravo sam vidjela tvoju zbirku. Ja na amazonu ne kupujem korištene knjige iz prostog razloga što BiH nije u sistemu Amazon plaćanja. Inače ima tu par kuharica koje bih silno željela, ali su na prodaju samo "iz druge ruke".
Ne znam što bi Slovenci rekli za srpski Bled :-) To mi je "čupavije" od Češke na Balkanu, jer svakome je jasno da Češka nikako nije na Balkanu, a nekima i nije da Slovenija nije isto što i Srbija, može biti da su tu polupali lončiće Jugoslavija je Srbija, Slovenija je bila u Jugoslaviji, pa eto...
@ Branka, slažem se s tobom da je uvijek ljepše listati knjigu nego naći isti recept na internetu. Daleko mi je draže imati knjige nego sve to na CD-ima. Tako je i sa enciklopedijama, pa bih voljela imati Britanicu u "tvrdom" formatu, a ne samo na CD-u. također, ponekad kupim kuharicu zbog nekog izuzetnog recepta, a naročito su mi drage ove sa lijepim fotografijama (kao što su u voim australskim što ih imam). Biće mi osobito drago kada dođeš u Neum da te posjetim i da pročešljamo tvoju zbirku.
@ Studena, hvala za preporuku. Prelistala sam ovo što je dostupno za pogledati na Amazonu u knjizi koju čitaš. To su one koje i ja volim. Biografije chefova čitam po preporukama, bilo iz medija, bilo od prijateljica.
Čini mi se da sam i ja vidjela šta sve ta žena ima od tih sitnica koje koristi u kuhinji (i za fotkanje). Mislim da ih je prikazala u svojevrsnom skladištu.
@ Majo (Mamajac) ne stižem ni ja uhvatiti baš SVE iz ovih koje imam, ali imam jasnu predtsvu u kojoj od njih mogu naći ono što tražim. Posudi od mame bračnu kuhinju, to je lijepo štivo i recepti su zanimljivi.
@ Manina, imam namjeru kupiti knjigu iz edicije "food&cooking" izdavača Aquamarine. Sudeći po ostalim knjigama istog izdavača to je ono što tražim. Uz recepte te knjige prikazuju kulturu, običaje i praznike predstavljenih naroda, karakteristične namirnice, jelovnike. Autor indijske kuharice je Mridula Baljekar. Hvala ti na preporukama, pogledat ću ih na Amazonu.

snjezana kaže...

potpisujem brankin komentar u potpunosti. vec sam, u komentaru kod melorose, napisala da bih se i ja trebala upustiti u avanturu vadenja kuharica s polica i brisanja prasine te usputnog fotografiranja.:)
drago mi je vidjeti da ima jos opsjednutih.:)