subota, listopada 31, 2009

Buuuuh-ndeva

Nastavljamo sa igrom "Ajme, koliko nas je!", pokretačice Snježane sa bloga Dalmacija Down Under. Ovomjesečna domaćica, Gaga sa bloga Moje grne, odabrala je temu – BUNDEVA. Bundeva, tikva, buča - mjesec oktobar i pravo vrijeme za bundeve, tema nije mogla biti bolje pogođena.

Kada je Gaga zadala temu, pomislila sam "Gdje me nađe?" Ja naime već dugo vremena navijam za jabuke, ali nikako da dođu na red... Sa tikvama nisam baš na ti. Do sada sam u životu probala čorbicu od tikve i američku "pumpkin pie" (mljac, mljac - pitu bi mogla ponovo praviti). Kažem do sada, do izazova koji nam je ponudila Gaga. Otkrila sam bogatstvo okusa koje tako jednostavna, obična, prosta tikva nudi. U inflaciji recepata koji se u oktobru mogu naći u časopisima, a posljednjih godina na internetu, pokušala sam odabrati one koji bi mogli biti interesantni. Neki od njih su tradicionalni, neki su nešto moderniji, a zajedničko im je da su jednostavni i da oslikavaju ono što sam ja u kuhinji – spremna na eksperiment, ali ne i na rasipanje i previše ekstravagantnosti.




Nemam neka jasna djetinja sjećanja na tikve. Prva su vizualna iz slikovnica, jedna od najljepših ilustracija iz Disneyeve Pepeljuge gdje dobra vila od tikve načini kočiju, koja će Pepeljugu odvesti na bal. Tada mi ta kočija, pa tako ni tikva, nije bila interesantna - više me je zanimala Pepeljugina haljina.




Mislim da sam prvi put probala tikvu u majkinoj tikvenjači. Mmmm.... Okus te pite me je oduševio, ali budući da drugi baš nikako nisu voljeli tikvenjaču, mislim da nakon toga tikvenjaču iz majkine kuhinje više nikada nisam pojela. Majka je umrla dok sam još bila mala, mama nije pravila pite, pa nisam imala prilike tražiti od drugih da mi je prave. Ostalo je tako neko davno i mutno sjećanje.

Da su Bosanci čudan narod i da imamo još čudniji jezik možda ilustruje činjenica da za nekoga ko ima veliku glavu kažemo da mu je glava kao bundeva: "Vidi mu glave – k'o bundeva" Opet ćemo za glavu, ali glupu glavu reći da je tikva, npr. "može li išta ući u tu tvoju glupu tikvu?"

Tikva se može pripremati u slatkim i slanim jelima, juhama, pilavima i rižotima, sa tjesteninom, u pudinzima, pitama, baklavama.

Da sa riječi pređem na djela i recepte....

Bosanska čorba od tikve (bundeve)

Mirisna čorba idealan početak obilnog jesnjeg obroka. U velikom broju recepata za juhe od tikve odabrala sam jednu koja dolazi iz bosanske kuhinje sa karakterističnim mirisom masla i kajmaka.




Sastojci:

1,5 kg tikve
1,5 l mlijeka
2 žlice kajmaka sa mlijeka
2 žlice masla
1 žlica brašna
sol
1 žličica slatke mljevene paprike
papar

Priprema:

1.Očistiti tikvu i narezati na kockice. Skuhati dok ne omekša , ocijediti i izgnječiti u pire.
2.Rastopiti žlicu masla i dodati brašno pa ga upržiti i potom dodati mlijeko i kajmak. Prokuhati i dodati izgnječenu tikvu. Posoliti i ostaviti da lagano kuha još 15 minuta.
3.Rastopiti žlicu masla (po želji dodati žličicu slatke paprike) i dodati u juhu. Dodati papar i poslužiti u posudicama.



Ćevap od bundeve

Sretala sam ljude koji pojam ćevap miješaju sa ćevapčićima sa roštilja. To vam dragi moji nije isto. Ćevap je meso polagano kuhano u dosta safta od luka i korijenastog povrća. Kada sam bila mala obožavala sam umakati kruh u taj saft dok se ćevap još kuhao, i uopšte draži mi je bio taj saft od mesa. Ćevapi su, uz bosanski lonac i begovu čorbu, najfinija jela bosanske kuhinje. Ovaj ćevap od tikve je bezmesni, pa tako ne znam da li je to ćevap ili nije, no ne znam kako bi ga nazvala, jer sigurno nije ni gulaš.




Sastojci:



400 g tikve
60 g brašna
80 ml maslinova ulja
250 g sitnog luka
80 ml vinskog ocata
1 žlica smeđeg šećera
100 ml crvenog vina
2 zrele rajčice
½ žličice mljevenog kima
2 lista lovora
crne masline (po želji)
sol
papar

Priprema:



1.Tikvu očistiti i narezati na krupnije kocke i pokriti brašnom.
2.Zagrijati 40 ml maslinova ulja u tavi i dodati pobrašnjene komade tikve. Popržiti ih sa svih strana oko 10 minuta, pa izvaditi i sačuvati.
3.Dodati ostatak maslinova ulja i cijele glavice luka. Pržiti ih dok ne dobiju braon boju, a zatim dodati šećer, ocat, vino, kim, papar i lovorov list. Pirjati oko 5-6 minuta, pa dodati ispasiranu rajčicu, očišćenu od kožice.
4.Vratiti komade tikve, posoliti i uz povremeno dodavanje po 1-2 žlice vode kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju po želji dodati crne masline.

Korpice sa tikvom i čilijem

Korpice od prhkog tijesta sa komadićima sočne narandžaste tikve i slatkog čili umaka fino je predjelo kojim se može razbiti monotoni jesenji jelovnik.





Sastojci:

250 g brašna
125 g hladnog maslaca
100 ml hladne vode
1 kg tikve
par cvjetića brokule (po želji)
150 g krem sira
4 žlice čili umaka

Priprema:

1.Pripremiti prhko tijesto od brašna, malaca i hladne vode, pa ga ostaviti u hladnjaku oko sat vremena.
2.Razvaljati ohlađeno tijesto na debljinu oko 5 milimetara i obložiti kalupiće za korpice. Izbockati i stavitit da se prazne korpice peku oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni, a zatim ih izvaditi i ohladiti.
3.Narezati očišćenu tikvu na kockice i skuhati na pari.
4.Pomiješati krem sir sa 2 žlice čili umaka. Napuniti ohlađene korpice, dodati tikvu i blanširane cvjetiće brokule. Posoliti i popapriti i vratiti u pećnicu. Peći još 30 minuta.
5.Gotovim korpicama dodati ostatak čili umaka.





Njoki od tikve u umaku od oraha

Ovi njoki su mi gala... Dolaze iz meni omiljene Elle cuisine. Da li su slatkiš ili su slano predjelo, ostavljam vašoj slobodnoj procjeni, po meni su desert prije glavnog jela.



Sastojci:

400 g "mesa" tikve
100 g kuhanog krumpira
2 žlice griza
150 g brašna
½ žličice cimeta u prahu
1 bjelance
1 žlica naribanog parmezana

Za umak:
125 g badema
125 g oraha
3 žlice slatkog vrhnja
1 žličica šećera
1 žlica rastopljenog masla
2 žličice cimeta u prahu

Priprema:

1.Skuhati na kockice narezanu tikvu na pari i ispasirati je sa kuhanim krumpirom.
2.Dodati lagano umiješano bjelance, griz, cimet i parmezan i umješati kuhačom tijesto koje se odvaja od posude. Ukoliko je previše ljepljivo dodati žlicu brašna.
3.Obilato pobrašniti radnu površinu i preraditi tijesto za njoke. Odvakjati malene komadiće i oblikovati cilindrične njoke dužine oko 2 centimetra.
4.Kuhati u kipućoj zasoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Isprati hladnom vodom, staviti u posude i pomiješati sa umakom.
5.Za umak pomiješati mljevene bademe sa orasima, šećerom, cimetom i vrhnjem.
6.Sve preliti sa rastoplenim maslom.

Pumpkin&Mac&Cheese

Mac&Cheese, kome to nije bila omiljena hrana iz vrtića? Apsolutno sam ih obožavala. Mama ih nije znala ili nije htjela spremati, pa kada bi tražila da mi pripremi makarone sa sirom ona bi skuhala makarone i umješala svježi sir. U tim trenucima dolazilo bi mi da plačem od muke, jer nisam bila u stanju opisati kako se to sprema u vrtiću.




Dakle, omiljena "comfort food" ovdje je dobila mali, slatki dodatak naribanu tikvu. Njammm...I sad vi čuvjet liniju i držite dijetu uz sve zloćaste ugljikohidrate i strašne masnoće iz horora (i mojih noćnih mora – ja naime imam noćne more u vidu gomila sala koje mogu rukama uhvatiti na bokovima).

Sastojci:



500 g makrona sa dubokim "brazdama"
300 g svježeg sira sa vrhnjem
100 ml kiselog vrhnja
300 g tikve
3 jaja

Priprema:

1.Skuhati makarone al dente.
2.Očišćenu tikvu naribati.
3.Pomiješati sir i vrhnje sa 2 jaja. Dodati i lagano umiješati naribanu tikvu.
4.Složiti jedan sloj makarona dodati dio nadjeva, nastaviti sa slaganjem dok se ne utroši sve, završavajući sa slojem makarona.
5.Pomiješati jaja i kiselo vrhnje i preliti preko makarona. Zapeći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni.



Halvuša u sirupu

Slatka muškatna tikva, narandžastog mesa u Bosni se naziva stambolkom ili halvušom. Ako kažem da u Bosni sve što se naziva stambolskim nosi patinu starih slatkih vremena, mislim da sam rekla dovoljno o mjestu ove tikve. Halvuša ili stambolka nije za krave...



Sastojci:

400 g šećera
500 ml vode
sok 1 limuna
5 – 6 klinčića
1 štapić cimeta
1 kg tikve

Priprema:

1.Zagrijati pećnicu na 220 stepeni i peći tikvu oko pola sata. Ohladiti pa narezati na krupnije kocke.
2.Napraviti agdu od šećera i vode, kada prokuha dodati štapić cimeta i klinčiće pa kuhati da se količina reducira na pola. Odstraniti cimet i klinčiće.
3.Komade pečene tikve preliti toplom agdom i dodati klinčiće.
4.Po želji poslužiti rashlađeno uz tučeno vrhnje ili što je u Bosni češće uz slatki kajmak sa mlijeka.




Pečena halvuša

Još jedno starinsko jelo iz bosanske kuhinje koje sam otkrila po prvi put. Kažu da se halvuša s jeseni pekla na seoskim sijelima. Danas, kada nemamo vremena ni za bližnje, skoro mi je nemoguće zamisliti ta duga noćna okupljanja uz priču, smijeh i slatku hranu.



Sastojci:

1,5 kg tikve
200 g smeđeg šećera
80 g maslaca
100 ml soka od jabuke
2 žličice cimeta u prahu
šećer u prahu

Priprema:

1.Tikvu narezati na uzdužne komade debljine oko 3 centimetra.
2.Zagrijati pećnicu na 220 stepeni. Premazati pleh za pečenje rastopljenim maslacem i poredati tikvu. Posuti smeđim šećerom. Staviti da se peče oko sat vremena, odnosno dok ne omekša.
3.Gotovu tikvu preliti sokom od jabuke dok je još vruća, a zatim ohladiti i posuti šećerom u prahu pomješanim sa cimetom.




Suha (ili mrsna) pita od tikve i oraha



Šta je suha pita? Baklava ili je stvarno suha i posna? Ovo je trebala biti suha pita, ali sam onda pronašla maslo u hladnjaku i ipak je mrsna. Za posnu varijantu potrebno je zamijeniti maslo uljem.




Sastojci:

500 g kora za baklavu
600 g tikve
300 g mljevenih oraha
200 g šećera
2 žličice cimeta u prahu
2 žličice limunove korice
125 g masla
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1.Očistiti tikvu i naribati. Pomiješati sa orasima, šećerom, cimetom i limunovom koricom.
2.Složiti dvije kore jednu na drugu, premazati rastopljenim maslom i dodati dio nadjeva, pa zarolati. Isti postupak nastaviti sa preostalim korama i nadjevom.
3.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni dok kora ne porumeni. Narezati na komade i posuti šećerom u prahu.



Zapečena krema od tikve sa orasima i lješnjacima





O čemu se radi. Ja, naime, uvijek kasnim. Evo i sada se nadam da ću stići napisati ovaj post na vrijeme, a sve sam imala spremno još prije. Imala sam namjeru napraviti puding od tikve sa kardamomom, vrlo sličan napravila je Andrea.Imala sam namjeru napraviti "pumpkin pie". Napravila ju je Jasenka.

Ovaj puding napravila sam u posljednji tren i miks je par recepata i čisti eksperiment koji me je zadovoljio okusom, a izgleda sasvim pristojno.

Sastojci:

200 g kuhane tikve
2 žumanca
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
½ žličice cimeta u prahu
¼ žličice klinčića u prahu
4 žlice mljevenih oraha i lješnjaka
4 žlice smeđeg šećera

Priprema:

1.Kuhanu tikvu ispasirati u pire i umiješati sa šećerom.
2.Dodati žumanca i umiješati u glatku smjesu.
3.Dodati mljevene orahe i lješnjake i začine i podijeliti u četiri posudice za soufle.
4.U dublju posudu uliti ključalu vodu da dopire do polovine visine posudica sa pudingom
5.Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 25 minuta.
6.Uključiti gornji grijač pećnice, puding posuti šmeđim šećerom i zapeći još 5-6 minuta, da se šećer rastopi.





Palačinke od tikve sa lješnjacima

One debele američke palačinke više liče na uštipke. Pripremljene su sa pireom od tikve uz dodatak lješnjaka. Servirane uz rijetki pekmez od jabuka. Mirišu na JOŠ...



Sastojci:

1 jaje
150 g pirea od tikve
2 žlice šećera
250 ml mlijeka
125 g brašna (pla integralno/pola bijelo)
50 g mljevenih lješnjaka
maslac ili ulje za pečenje palačinaka
šećer u prahu i cimet za psoipanje
za serviranje pekmez od jabuka

Priprema:

1.U pire od tikve dodati jaje i šećer i dobro umiješati.
2.Dodati polovicu mlijeka, brašno i lješnjake. Umješati da bude bez mrvica.
3.Postepeno dodati ostatak mlijeka da se dobije smjesa gušća nego za klasične palačinke.
4.Peći na maslacu ili zagrijanom ulju.



Kao što možete primjetiti više puta sam napravila kombinaciju tikve sa orasima, bademima ili lješnjacima, otkrila sam da je meni ta slatka kombinacija prijatna, nadam se da će barem neko da je isproba. Prijatno!

Broj komentara: 13:

Gaga kaže...

Selma, taman sam htela da spomenem Pepeljugu zbog onog što si napisala u mejlu, pa vidim ti si je spomenula i sad mi je smešno to što sam htela da kažem.Ali... nikad nije kasno!!
Prelepi su ti recepti, prelepe slike i odličan post, oduševljena sam i drago mi je da si nam se pridružila.

cosmo2503 kaže...

Hvala Gago. Dobro je da sam ipak stigla. Uživala sam u temi, kuhanju i otkriću nekih finih recepata prilično zanemarene namirnice kada je riječ o mojoj kuhinji.

Nada kaže...

Buuu..Super kombinacije s bundevom , i korpice i palačinke..sve predivno..

melrose kaže...

Ti si se stvarno potrudila!!! Svaka cast, slike su prekrasne!

maslinka kaže...

Nemam reči... toliko toga finog si napravila... svaka čast ...

Sweet Corner kaže...

skidam kapu, koliko predivnih recepata sa tikvom, stvarno si ju iskoristila maksimalno, a i sve mi zvuci prefino!

lusitania kaže...

odlican post i nekoliko vrlo interesantnih, meni totalno novih recepata koje svakako trebam probati...kao oni njoki, strudla....mmmmmmmmmm

Andrea kaže...

Meni je tikva do prije par godina bila totalna nepoznanica, kod nas se nikad nije jela. Prvi put sam je radila kao bućnicu i to mi se nikako nije svidjelo. Mislim da je nisam dobro napravila. :)
Kako su mi sve tikve vizualno divne nisam odustala od njih te sam našla puno recepata u kojima su mi jako ukusne.
Zbilja si pripremila pravu gozbu od prdjela preko glavnog jela do deserta sve zvuči savršeno.
Nisi se uopće trebala brinuti zbog kreme koju smo obje radile jer recepti su slični ali nisu isti, a i da su isti što ima veze. :)

Vera kaže...

Sve je predivno,nadam se da ćemo uskoro istrazivati ovaj blog!

mamajac kaže...

Pa stvarno si van svake konkurencije! Jako zanimljivh stvari ima, ma ni u ludilu ne bih smislila ovoliko kombinacija, a cevap mi se narocito svidja. SVAKA CAST!!!

Snježa kaže...

Prava gozba, draga moja! Tek sam sada pregledala sve ove delicije tebe i ostalih blogerki, nemam riječi. Koliko truda i koliko prekrasnih recepata od predjela, preko juha, glavnih jela i deserta, sve ste me ostavile bet teksta, a ova gozba od tikve... Izvrsno, izvrsno...

maninas kaže...

wow - divno! Stvarno si proslavila bundevu! svaka cast!

posebno me privlace one palacinke doli... :)

Anonimno kaže...

треба проверити:)