ponedjeljak, prosinca 01, 2008

San o Kapriju u tri recepta

Moja prva asocijacija na Capri je djetinja. Sladoled od vaniilije sa preukusnim punjenjem od višanja i kakao prelivom iz Pekabele. Sjećate li ga se? Ja sam svoj đački đeparac najradije trošila na sladolede, a uz Leni (od lješnjaka) Kapri mi je bio najdraži. Tada sam imala svoj san o Kapriju. Zamišljala sam da je to neki tropski otok sa beskrajnim bijelim plažama i tirkizno plavim morem, na kojem se izležava ona dugonoga manekenka iz reklame za tropical Blend sa tigrom (reklama je iz istog perioda). Naravno, tada još nisam imala geografiju u školi.

Početkom XX. stoljeća Kapri postaje omiljena turistička destinacija evropskog jet seta, što je u velikoj mjeri i danas.

Još je Homer pjevao u slavu njegove ljepote nazivajući ga Antheomossa (zemlja cvijeća). Grčki kolonisti nazvali su ovaj otok Capros (divlji vepar), budući da je svojim oblikom podsjećao na vepra. Rimljani otok nazivaju Caprea (stjenoviti otok), tako da se naziv može tumačiti prema dva izvora.

Kapri nudi posjetiteljima kristalno čisto more, duge plaže, miris citrusa koji sa blagim vjetrom sa mora ispunjava nosnice. Gastronomska ponuda otoka izuzetno je bogata. Vrele podnevne sate najbolje je provesti rashlađujući se granitom. Večernji obrok dobro je završiti naolitanskom babom, natopljenom limunovim sokom i obogaćenom grožđicama koje su noć provele namakajući se u rumu.

Uz čuvenu Insalata Caprese, svakako vrlo posebni su Raviolli Caprese, punjeni mješavinom ricotte, mozzarelle i parmezana, naravno posluženi u neizbježnom umaku od rajčice.

Dakako, najveću slavu i posebno mjesto ima Torta Caprese, bogata čokoladna torta napravljena od same čokolade, badema i svježih jaja.

Insalata Caprese




Božji je grijeh u ovu salatu staviti išta osim sočnih rajčica, svježe mozzarelle i bosiljka, a začiniti je se može samo paprom i najboljim maslinovim ulje. Složena u bojama italijanske zastave, ona ne samo da je ukusna, već i vrlo lijepa.

Sastojci:

• 4 sočne rajčice
• 250 g svježe mozzarelle
• bosiljak
• maslinovo ulje
• papar
• krupna morska so

Priprema:

Jednostavno izrezati rajčicu i mozzarellu na kolutove, dodati bosiljak natrgan na listiće, popapriti, posuti solju i začiniti maslinovim ulje.

Varijanta:



Jednostavno, sve složiti u sendvič i ostaviti da rajčica i mozzarella omekšaju kruh. Najbolje bi zbog samog efekta koristiti bijeli kruh, ali je dobro i u crnom.

Raviolli Caprese




Karakteristično za ove raviole je da se u tijesto ne dodaju jaja, već se prave isključivo od brašna i maslinovog ulja. Nadjev je mješavina lokalnih sireva i parmezana, a umak je svježi domaći umak od rajčice.

Za tjesteninu:

• 1 kg brašna
• 120-150 ml maslinovog ulja

Za nadjev:

• 300 g ricotte
• 200 g mozzarelle
• 50 g parmezana
• 1 jaje

Za umak:

• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 800 g rajčica
• 2 žlice maslinovog ulja
• so
• sušeni izmrvljeni bosiljak

Priprema

Tijesto:
1. Za tijesto prosijte brašno u širu posudu i postepeno dodajte maslinovo ulje mješajući mikserom da se napravi kugla od tijesta. Ostaviti da stoji oko sat vrenena, a zatim ga tanko razvaljati i podijeliti na dvije šire trake..
2. Stavljati po žličicu nadjeva na razmaku od 5-6 centimetara. Preklopiti nenadjevenim dijelom tijesta i rezati kvadratiće.

Nadjev:
1. Za nadjev žlicom izgnječiti mozzarellu i ricottu (svježi sir od sirutke), a zatim dodati lagano umućeno jaje i naribani parmezan i sve sjediniti.

Umak:
1. Na zagrijanom maslinovom ulju popržiti sitno narezan (ili nariban) luk, kada uvene dodati usitnjeni češnjak i oguljenu rajčicu i kuhati dok rajčica sasvim ne omekša i dok se umak ne zgusne. Posoliti i dodati bosiljak

Torta Caprese




Od svih delicija koji ovaj živopisni otok nudi, torta Caprese je najveći užitak. Torta je čisti hedonizam. Tamna čokolada, bademi, maslac, jaja i šećer kombinovani u tortu bogate, čvrste strukture zadovoljit će i ljubitelje probranih slastica. Iako izgleda skromno, bez nadjeva, jednostavno posuta šećerom u prahu ona spremno parira bogatim tortama napunjeim kremama i ukrašenim glazurama.

Sastojci:
300 g badema
200 g tamne čokolade
200 g maslaca sobne temperature
6 jaja
1-2 žlice likera od čokolade ili kakaa
1 paketić praška za pecivo

Priprema:

1. 200 g badema samljeti, a ostatak usitniti. Naribati čokoladu i pomješati sa bademima.
2. Izmiksati šećer sa maslacem da se sobije glatka svijetla krema, a potom dodavati jedno po jedno jaje.
3. Umješati liker, bademe i čokoladu i dodati prašak za pecivo i sve lagano ručno umješati da smjesa bude jednolične boje.
4. Kalup promjera 20 cm obložiti masnim papirom po dnu i oko ruba.
5. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 35-40 minuta. (čačkalica neće biti suha, već sa mrvicama kolača, ali tako i treba da bude).




Broj komentara: 7:

Вера kaže...

Nesumljivo je da ce se Ravioli Caprese,naci na mom jelovniku,vrlo brzo.Jos jedno "trojstvo",upakovano na vas nacin,koji mi se mnogo dopada!!!

dvi ribe dva kumpira kaže...

Talijansku hranu obozavam, nekako sam odrasla u podneblju koje koristi skoro iste namirnice, pa mi takva hrana jednostavno odgovara.
Krasan post cosmo :)
ps.Odakle ti ideja da sam ja Hercegovka u Australiji :):)
Jest, da nam je Hercegovina jako blizu, al, ja sam cista Dalmatinka :):)

studena kaže...

Krasan uvod :)
Što se tiče ravijola i uopće talijanske tjestenine, dala sam si objasniti od Talijana/ki da se prava, izvorna talijanska tjestenina uvijek radi bez jaja.
I to je, kao i pizza, bila hrana za siromašne, a kasnije je "mutirala" kao i svi izvorni specijaliteti, tj prilagodila se zahtjevnom tržištu :)

Odličan post :)

cosmo2503 kaže...

Studena, vidiš nisam znala da se tjestenina izvorno radila bez jaja, hvala na informaciji. Baš me zanima zašto je "mutirala", ko se sjeti dodati jaja? Koliko jaja doprinose kvaliteti tjestenine? Meni je i bez jaja odličnog okusa, iako smo u ratu radili bez jaja, ali je brašno bilo katastrofa i ta tjestenina je praktično bila od brašna, vode i ekstremno malo ulja (1 l je bio i oko 80 tadašnjih njemačkih maraka).

studena kaže...

Mislim da jaja (bjelančevine) omekšavaju tijesto, čine ga elastičnijim. Baš kao što pišeš u svom zadnjem postu, i pizza je mutirala da ne može gore (srećom, original nije protjeran), tako se i pašta prilagodjavala željama imućnijih i razmaženih kupaca :)
Jednom prilikom kad uhvatim poznanika Talijana, malo ću ga propitati.

Anonimno kaže...

Što su to "raviolli"? Znam da postoje ravioli, ali ovo tu što ti navodiš je nepoznanica (meni i talijanskom rječniku).

mim kaže...

U sastojcima za tortu ne spominje se šećer, a kasnije se u receptu on izrađuje s maslacem. Gdje je nestao iz sastojaka, koliko ga ide i koja vrsta?