petak, prosinca 19, 2008

Da, Virginia, zeleno može biti ukusno

Koliko ste puta pokušavali ubjediti vaše zlato da je povrće ukusno, a ne samo zeleno? Pokušajte prvo ubijediti sebe. Klinci nisu naivni, pa ako im pričate priču u koju sami ne vjerujete, neće vam proći. Oni će dizati nosiće, odbijajući pojesti bilo što zeleno na tanjuru ili će grašak gutati sa suzama u očima.

Veliki broj je teorija koje nam pokušavaju objasniti zašto klinci ne vole povrće, pa čak i onih koji na "naučni" način pokušavaju problem objasniti kao genetski. Bezbroj je mama koje na internetu razmjenjuju recepte i savjete. Napisane su brojne kuharice o tome kako "zamotati" povrće u prikladan oblik, a da ga dijete rado pojede. Na primjer, browniji od špinata...

Zaključak, povrće MORA biti ukusno da bi ga zlato pojelo. Samo maleni dodaci onoga što voli daće povrću kuhanom na pari okus koji će se dušici dopasti.

Na top listi omrženih namirnica nalaze se prokulice, kelj, kupus, grašak. Budući da nam je teško gledati djecu u suzama, a želimo da jedu povrće, evo ideja kako ga učiniti privlačnim:

Aromatične prokulice i cvjetača

Korijander, aromatičan začin koji je obavezan u paprenjacima i mnogim vrstama medenjaka, a klinci vole medenjake, daće "malom kupusu" (namršteni nosić) šmek i učiniti ga privlačnim.




Sastojci:

• 400 g pokulica
• 200 g cvjetače
• 2 žličice korijandera u zrnu
• 2 žlice maslaca

Priprema:

1. Povrće skuhati na pari.
2. Zagrijati 1 žlicu maslaca na tavi i dodati kardamom. Ostaviti da se malo poprži i kada se osjeti miris dodati povrće i malo ga uvaljati u maslacu i sjemenkama, maknuti sa štednjaka.
3. Podjeliti na 4 porcije i na svaku dodati po još malo maslaca.

Fino i ukusno varivo od graška i rajčice




Sastojci:

• 250 g suhog graška
• 3 – 4 rajčice
• 2 žlice ulja
• 1 glavica luka
• 60 g riže
• Voda po poterebi

Priprema:

1. U mlakoj vodi namočiti grašak najmanje tri sata prije kuhanja. Prije pripreme isprati grašak hladnom vodom.
2. Zagrijati maslac i kada se otopi dodati nasjeckan luk. Popržiti dok ne postane proziran, a zatim dodati narezanu rajčicu. Kada rajčica pusti sokove dodati grašak i desetak minuta lagano pirjati bez dodavanja vode.
3. Dodati rižu i vode toliko da pokrije svu količinu povrća. Nastaviti sa kuhanjem još 20 minuta.

Colcannun- pire od kelja i krumpira

Koje dijete rado jede kelj? Malo ih je, moramo priznati. Koje dijete ne voli pire krumpir? Teško bi bilo pronaći neku mazu koja ne voli ukusni i kremasti pire (Volimo ga i mi odrasli, osobno me vraća u dane djetinjstva kada ga je mama spremala sa ćuftetima u gustom umaku od rajčica).

Colcannun će pomiriti oba interesa, naš interes da djeca pojedu kupus i dječiji da kupus bude kremast i ukusan. Inače, ovo je tradicionalno seljačko irsko jelo. Običaj je da se u colcannun, napravljen za Halloween, stave prsten ili novčić. Pronaći prsten značilo je brak u narednoj godini, a novčić bogatsvo. Postojala je i podla varijanta (prilika kao halloween je dobrodošla i za male smicalice) – pronaći naprstnjak za sirotu curu, značilo bi usidjelaštvo (ili u najboljem slučaju da brak nije ni na vidiku), a dugme je za momka značilo neženstvo.

Colcannun se tradicionalno priprema od kelja, iako postoje i varijante sa zalenim ili bijelim kupusom.



Možda i ne izgleda lijepo, ali jeste fino...

Sastojci:

• 500 g kelja
• 500 g krumpira
• 40 g maslaca
• 1 glavica luka
• papar
• so

Priprema:

1. Odvojeno skuhati krumpir i kelj. Krumpir izgnječiti u pire, a kelj usitniti nožem.
2. Zagrijati polovicu maslaca i popržiti nasjeckan luk dok ne postane staklast. Dodati pire i kelj, posoliti, popapriti, izmješati i gnječiti vilicom da se formira "palačinka". Kada se na donjoj strani formira korica, nasjeckati ostatatak maslaca po vrhu i preokrenuti, pa ispeći i sa druge strane.

4 komentara:

Sanela Mallory kaže...

Ne volim zelenu boju. A oko zelenog povrća se potrudim:)
Često radim Colcannun od kelja ili zelja, zapečen u pećnici s jajima na oko (recept od jeseni strpljivo čeka da bude unesen na moj blog:)
Imam problem s graškom, ali trudim se svladati ga - neće on mene pobijediti.
Povrće na koje se nikako ne mogu naviknuti je mrkva. Radila sam pitu od mrkve po receptu iz Burde, ali meni je to bilo nejestivo. Ali još nastojim naći neki način da zavolim mrkvu.
Zelenjava od koje sam potpuno odustala su: sve vrste zelene salate. To nisam voljela kao dijete, a ne volim ju ni danas.

studena kaže...

Pročitala sa guštom, baš kao što i jedem zelenjavu :)
Bojim se da i tu ispadam iz "kalupa" jer kao dijete sam brstila svu zelenjavu, čak ni cvijeće po livadama nije bilo sigurno kad bi se ja pojavila, naročito kiseljak i cvijet djeteline. Ali zato sam vodila rat sa mesom (riba je uvijek prolazila).
Meso sam počela jesti tek kad sam se intezivnije počela baviti sportom, jer tada nije bilo toliko alternativa za čisti protein, a trener je inzistirao na odredjenoj količini koju smo morali jesti. Ili koju sam ja morala jesti, drugi nisu imali taj problem.

I danas ću radije pojesti salatu nego steak, ali čisti vegetarijanac nisam (nažalost), jer ima još toliko lijepih stvari za probat... :)

Вера kaže...

Moja decica odbijaju da jedu grasak,moracu im pripremiti ovaj sa paradajzom,.
Slazem se sa misljenjem da povrce mora biti ukusno da bi ga deca pojela.

studena kaže...

ps. zaboravila sam ti se zahvaliti što si me podsjetila na Virginiju i njeno pitanje :)