petak, prosinca 05, 2008

Jer u salatu može svašta da stane...

Volim salate jer pružaju neograničene mogućnosti kombiniranja. Osim što su neizostavni prilog svakom potpunom ručku, salatice mogu biti i obrok za sebe. Od onih laganih, toliko da "jedu same sebe" (tj. treba vam više energije da ih napravite i pojedete, nego što je daju, mada ja naravno ne vjerujem u ovu teoriju), pa do onih tipa iz američkih fast food lanaca koje imaju kalorija koliko i manje pile.

Ne znam da li se vi pripremate za opušteno uživanje u blagdanima, odnosno uobičajnom blagdanskom prejedanju ili ste nakon višednevnih gozbi očajni, optužujući sebe da ste i ove godine pretjerali. Imam svoju strategiju, ja smatram umjerenu pripremu najboljom praksom. Ističem da priprema mora biti umjerena, jer ako bi išli na neku drastičnu dijetu, a onda se prejedali za blagdanskom trpezom, gurajući u sebe sve od peciva i kolačića, preko pečenja i pita do torti izazvali bi super šok za metabolizam. Yo-yo se ne bi mogao izbjeći i vjerovatno bi bilo bolje da se niste uzalud mučili skidajući koji kilogram unaprijed i "rezervišući prostor".

Jedana od mogućnosti takve dijete je da jedan obrok zamjenite finom salaticom. Neke od ideja slijede, neka vas barem inspirišu.

Salata "skinny bitch"




Šalim se, naravno.

Odvratni su mi bili natpisi na majicama koje su prije par godina bile u điru, a ponosno su ih pronosale zgubidan starletice tipa Paris Hilton i Nicole Ritchi. Ko su pa one? Ko su one da budu uzor današnjoj omladini? Ali, nažalost, jesu... Sve što te kojekakve rade, pa i kad nose majicu sa natpisom "skinny bitch" današnje djevojčice prate i usvajaju kao obrazac prihvatljivog (da ne kažem poželjnog) ponašanja da bi bile prihvaćene u krugovima "cool cura". Ne kažem da bi uzori trebale biti naučnice, književnice, žene borci za ljudska prava, ta vremena su "prohujala sa vihorom" u katastorfičnim devedesetim, ali ipak...U mom svijetu termin "bitch" je uvreda za ženu, a danas poznajem priličan broj žena u tridesetim kojima je kompliment da ih ljudi doživljavaju kao bitch. Izgubljena u ludim vremenima, iz puke šale nazvala sam salatu "skinny bitch" , a konkurs za pravi naziv otvaram.

Sastojci:

Za salatu:
• listovi zelene salate
• ½ glavice crvenog kupusa
• ½ glavice zelenog kupusa
• 2-3 veće mrkve
• 2-3 male rotkvice

Preliv:
• 330 ml jogurta
• sok 1 limuna
• 1 žlica maslinovog ulja
• ½ žličice mljevenog bijelog papra
• ½ žličice soli
• ½ žličice mješavine začina a la Provence
• ¼ žličice mljevenog češnjaka

Postupak:

1. Oprati zelenu salatu i odvojiti par lijepih listova pa ih krupno narezati i složiti u posudu.
2. Naribati obje vrste kupusa i mrkvu. Dodati listovima zelene salate.
3. Za preliv umješati sve u šejkeru za dresinge i preliti preko salate. Umješati.
4. Ukrasiti kolutićima rotkvice i listovima peršina. Poslužiti hladno.



Fit salata

Ova salata nudi obilje okusa. Kombinacija povrća i voća uz dodatak kozjeg sira i pršuta u prefinom umaku. Prava fit salata.



Sastojci:

Za salatu:
• ½ crvene paprike
• ½ zelene paprike
• 1 rajčica
• 1 krastavac
• 1 veći grozd crnog grožđa
• 1 nar
• 20 zelenih maslina
• 2 šnite tosta
• 2 češnja češnjaka
• 200 g kozijeg sira
• 100 g pršuta
• 50 g pinjola

Za preliv:
• 200 ml kiselog vrhnja
• 1 žlica jabukovog ocata
• 1 žlica senfa
• 1 žlica bagremovog meda

Postupak:
1. Povrće izrezati na kockice, očistiti nar, natrgati grožđe. Sir narezati na kockice, a pršut na tanke trakice. Tost malo propeći i premazati češnjakom, a zatim narezati na kockice i dodati ostalim sastojcima. Pomješati u zdjeli za salatu i dodati masline.
2. Pomješati sastojke za dresing i preliti preko salate, pa lagano umješati. Posuti malo propečenim pinjolima.

Salata Earth&Sea

Konkretna i kompletna, pravi obrok u salati.




Sastojci:
• 1 kg smrznutog povrća „Mexico mix“
• 400 g fileta lososa
• 2 - 3 žlice maslinovog ulja
• 1 žlica umaka od rajčice
• malo tabasco umaka
• so
• mljeveni bijeli papar
• zelena salata
• 1 glavica luka
• peršin

Postupak:

1. Skuhati povrće i ocijediti.
2. Na maslinovom ulju kratko popržiti filete lososa sa obje strane, a zatim dodati umak od rajčice vilicom razdvojiti komadiće ribe i umješati sa umakom pa kuhati minut-dva. Dodati povrće, umješati i podgrijati. Na kraju dodati malo tabasco sosa, so i papar.
3. Odabrati fine listove salate, dodati umješano povrće i ribu, pa ukrasiti kolutićima luka i listićima peršina. Služiti ohlađeno.

Salata od krumpira sa ostacima pečenke

Mislim da postoji tačno bezbroj varijanti salate od krumpira. Moja je čisti "basic"... Najobičnija kombinacija kuhanog krumpira, luka i ocata kojoj sam dodala ostatke od pečenke. Još uvijek tražim čime bi se mogla obogatiti, a da to nisu kuhana jaja, kobasice, pršut, šunka.




Sastojci:
• 1 kg krumpira
• Oko 150 g luka
• 50 ml bijelog vinskog ocata
• 1 žlica limunovog soka
• Oko 250 g pečenog mesa
• Papar

Priprema:
1. Skuhati krumpir u ljusci. Isprati ga i ohladiti, oljuštiti i narezati na kolutove.
2. Krumpiru dodati luk isječen na ploške, preliti mješavinom ocata i limunovog soka.
3. Ostatke pečenog mesa usitniti i dodati u salatu. Popapriti i posoliti po želji.

3 komentara:

studena kaže...

Čitam danas članak o tome kako Nijemci sve manje čitaju: 60% djece u do 15 godina NIKAD nisu dobili knjigu na poklon...da ne brslam na salati,a bez salate, današnja mladež ni nema puno izbora: uzimaju ono što im se nudi, a nudi se agresivni marketing koji nekome gomila milijune bez da prstom makne.

Skinny bitch, uprkos imenu, djeluje jako privlačno, ali da sad mogu birati, ja bih rado Earth&Sea :)
Inače, ovdje sam naučila jesti salatu kao predjelo (tako ti ju serviraju i u restoranima), a ljeti mi je to glavni obrok :)

Usput, uvod ti je odličan (kao i uvijek ) :)

cosmo2503 kaže...

Poražavajuće je to što kažeš da Nijemci ne poklanjaju knjige djeci. Pitam se kakvi bi bili rezultati u BiH. Sigurno oko 80% (ako se uzme u obzir još i činjenica da imamo preko 15% nepismenih, možda i više). Ja vadim prosjek jer uvijek poklanjam knjige, koje moja djeca obožavaju.
Novo mi je posluživanje salata kao predjela, možda neka lagana, npr. Caprese je dušu dala da bude predjelo, kao i ruska/francuska, one sigurno nisu samo prilog.
I meni je Earth&Sea najbolja od ove četiri (a dobra je i topla, kao jelo).
Što se tiče ljetnih salata, mogla bih ih zaista jesti i kao ručak i kao večeru, a naročito sa dosta rajčice.

Vera kaže...

Salate su zaista predivne,neznam za koju bih se pre odlucila,svaka je na svoj nacin posebna!!!
Post kao i obicno genijalan!!!