nedjelja, travnja 04, 2010

Христос васкрсе !

Dragi moji dozvolite mi da vam danas na uskršnji ponedjeljak čestitam Uskrs riječima: “Христос васкрсе! ” Čestitka kojom pravoslavci čestitaju Uskrs mi se dopada jer je u njoj sadržano značenje ovog praznika - Kristovo uskrsnuće.
Nakon što sam prošle godine u svom domu pokušala stvoriti ugođaj Uskrsa na talijanski načina, ove sam se godine odlučila na improvizaciju Uskrsa u pravoslavnoj tradiciji. Pokušala, omanula i “prosula se k'o boza” Zašto boza, nemam pojma, a zašto sam omanula vidjet ćete, dešava se to meni, nije ni prvi ni zadnji put i nadam se da mi nećete zamjeriti.


Ove godine dobila sam 12 jaja. Jutros je kolegica donijela jaja da ih podijeli i dobila sam trinaesto jaje. Baksuzan broj? He, pa moram dobiti još jedno...

Budući da nemam namjeru kvariti praznično raspoloženje vlastitim stavovima o nevjerovanju ili vjerovanju, praći ću na konkretno, prazničnu trpezu. U stilu “kuhačom po svijetu” moj izbor je pao na Grčku i Rusiju.

Nadjevena jaja sa kavijarom



Neću tvrditi da se ovako nadjevena jaja poslužuju na uskršnje jutro, ne... No, budući da su jaja neizbježni dio uskršnjeg stola, odlučila sam se za ova.

Hoćete li mi vjerovati kada vam kažem da sam sada po prvi put u životu probala kavijar? Ne vjerujem da je moje nepce tako istančano da bi osjetilo razliku između ovog iz supermarketa u odnosu na visokocijenjene i preskupe iz dućana delikatesa, a meni i ovako i onako i nije “bogznašta” Meni su školjke, a naročito prstaci (zabranjeno voće) daleko veći gastronomski doživljaj. Odabrala sam kombinaciju koja mi se učinila posebnom i evo kako sam ih napravila:

Sastojci:

• 6 tvrdo kuhanih jaja
• 100 g dimljenog lososa
• 50 ml majoneze
• 1 žličica Dijon senfa
• kavijar za serviranje

Priprema:

1. Jaja skuhati, ohladiti i prerezati uzdužno i izvaditi žumanca.
2. Žumanca izgnječiti vilicom. Usitniti file dimljenog lososa i dodati ga u jaja. Dodati majonez i senf i ujednačiti štapnim mikserom.
3. Napuniti udubine ovom smjesom i servirati sa kavijarom.
Mislim da nisam pogriješila kada sam oprobala okus kavijara u ovj kombinaciji. Ostatak sam iskoristila za serviranje na blinima, a o tome iskustvu nekom drugom prilikom.

Paška (Paskha)



Da li se ovo stvarno izgovara kao Paška ili Pasha, kako se uopće izgovara, nemam pojma. Naziv deserta dolazi od ruske riječi za Uskrs – Па́сха. Desert je to napravljen od sira, vrhnja, maslaca, suhog voća i jaja, kod kuhane varijante ili samo od sira, vrhnja, maslaca i suhog voća kod nekuhane. Tradicionalno se oblikuje kao četverostrana prizma i ukrašava slovima XB (Христосъ Воскресe).

Ja sam se odlučila za nekuhanu varijantu serviranu u malim, pojedinačnim porcijama. Izostavila sam slova, imala sam oblik podrezane kupe i od moje Paške ostalo je samo P.

Sastojci:

• 500 g svježeg sira
• 20 g rastopljenog maslaca
• 125 g kiselog vrhnja
• 30 g šećera
• 30 g meda
• 50 g kandiranog đumbira
• 50 g suhih brusnica
• 50 g rozina
• čašica ruma
• 50 g sjeckanih badema
• sok 1 limuna
• 1 žličica naribane limunove korice
• ušećerena limunova korica za ukras
• višnje za ukras

Priprema:

1. Namočiti grožđice I brusnice u rumu i ostaviti preko noći.
2. Pomiješati sir, vrhnje i maslac. Dodati šećer i med, limunov sok, naribanu limunovu koricu, ocijeđeno suho voće, kockice kandiranog đumbira I sjeckane bademe. Sve dobro umiješati.
3. Plastične posudice zapremine 250 ml obložiti dvostrukim slojem gaze (ili pamučnih pelena), napuniti smjesom, poklopiti tacnicom i opteretiti. Ostaviti u hladnjaku da stoji 1 dan.
4. Kod serviranja prevrnuti desert na tanjuriće, preliti svijetlim medom, ukrasiti limunovom koricom kuhanom u šećernom sirupu i višnjama.

Iskreno, niko od nas nije očekivao da će ga ovaj desert nešto posebno oduševiti. Niko nije očekivao kremast desert, a to nismo ni dobili. Ipak, moram reći da je Paška jedan fin i ovako pripremljeen jednostavan i lagan desert koji upotpunjuje jedan obilan uskršnji ručak.


Prijatno!

Ipak mi nedostaju X i B kao dekoracija, kad sam već izostavila jaja i odlučila se za ovu varijantu, barem sam mogla da ga ukrasim propisno.

Christopsomo ili promašeni oblik svečanog kruha



Krivi oblik, dobra namjera...

Zapravo ne znam kako mi se desio ovaj promašaj. Bit će da mi se više svidio oblik ovg kruha od oblika Tsorekia, obične pletenice ili đevreka sa kuhanim jajima koji se priprema za Uskrs. Onako dekoncentrisano čitajući recept, promakla mi je bitna činjenica da se Christopsomo (Kristov kruh) sprema za Božić, a meni je djelovao tako uskršnje, nedostajala su samo jaja za ukras…

Kada sam pisala i komentarisala da nisam oduševljena slatkim kruhom, nisam imala u vidu okus kruha poput ovog. Mnogo je dobar… Suhe smokve, grožđice, bademi, maslinovo ulje, kardamom, cimet, anis, sve to miriše na Grčku, miriše na Mediteran. Pa kao ljubitelj i jednog i drugog, svakako nisam mogla odoljeti ni ovom kruhu.
Ako zanemarim oblik, osnovni sastojci za praznične grčke kruhove su uvijek isti. Razlikuju se i po boji suhog voća koje se dodaje božićnom kruhu (simbolu utjelovljenja) i uskrsnom kruhu (simbolu uskrsnuća). Za božični kruh Christopsomo koriste se suhe brusnice I smokve ili njihova kombinacija, dok se za uskršnji Tsorekia koriste suhe marelice.

Sastojci (za promašenu temu):

Predtijesto:

• 100 g brašna
• 125 ml mlake vode
• 20 g kvasca

Tijesto:

• 600 g brašna
• 1 1/2 žličica soli
• 80 ml maslinova ulja
• 200 – 250 ml mlake vode
• 100 ml meda
• 2 jaja
• naribana korica 1 narandže
• 1 žličica cimeta u prahu
• ½ žličice mljevenog kardamoma
• ½ žličice mljevenog anisa
• 50 g suhih smokvi
• 100 g suhih grožđica
• 100 g nasjeckanih badema (prethodno propeći bez masnoće)

Glazura:

• 2 žlice meda
• 2 žlice šećera
• 2 žlice vode
• Susam

Priprema:

1. Za predtijesto namrviti kvasac u mlakoj vodi, dodati brašno i umiješati da se dobije glatka smjesa. Ostaviti predtijesto da stoji oko pola sata.
2. U velikoj posudi pomiješati brašno sa solju. Dodati kvaščevu smjesu i oko 180 ml vode, pomiješati, ujednačiti i ostaviti da stoji 15 minuta.
3. Potom dodati začine, narančinu koricu, med, jaja i ulje. Mikserom sa spiralnim nastavcima za izradu tijesta pomiješati da se sastojci sjedine. Potom dodati bademe i suho voće, vode po potrebi i izraditi tijesto. Pokriti posudu i ostaviti da stoji 2-3 sata.
4. Nadošlo tijesto preraditi na lagano pobrašnjenoj površini, odvojiti jedan dio za ukras, a od preostalog oblikovati okrugli kruh. Od odvojenog dijela tijesta oblikovati dva tanka valjka i složiti preko kruha u križ. Zarezati na krajevima i saviti u cvijet. U sredinu I na svaki kraj utisnuti po jedan cijelibadem.
5. Za glazuru staviti vodu da prokuha sa medom i šećerom. Kuhati 2-3 minute, a zatim maknuti sa štednjaka, malo ohladiti I premazati preko nepečenog kruha. Posuti sjemenkama susama.
6. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stepeni oko 20 minuta, a zatim smanjiti jačinu pečenja na 180stepeni i peći još 20 – 25 minuta.
7. Kruh izvaditi i ohladiti na drvenoj podlozi pokriven pamučnom salvetom ili ručnikom.




Rezala sam ga na komade poput torte, mada se naravno reže na šnite ili se trga...

Svima Sretan Uskrs i Христос васкрсе , još jednom

Broj komentara: 19:

Unknown kaže...

Ah, predivno, punjena jaja pa sa kavijarom odozgo, pa to je mrak. Jako volim kavijar, i onaj naj jeftiniji, a i skupi. Ovo mi je odlična ideja, jer ostane puno pisanica i onda ih nekako treba upotrebiti. A što se tiče "baksuznog broja", tako sam ja slično nešto izvalila pred jednom časnom sestrom, a ona meni kaže: broj 13 nikako nije nesretan broj, jer taj broj predstavlja Krista i 12 apostola. Evo ga, kad mi dopadne taj broj, pomislim na to.

Dunja kaže...

Ovo nije komentar od Igora, to sam bila ja, Koji puta se moj sin posluži mojim računalom, pa ostane njegovo ime. Sorry

Mare kaže...

svidja mi se tvoj izbor za uskrs. i meni ovaj kruh odlicno zvuci. radila sam nesto slicno ali mislim da cu uskoro, mada je uskrs prosao, probati i ovaj. nikako nije "promasen" :).
punjena jaja - fino fino a kavijar....eh, pravi je kavijar rijetkost a meni vrlo vrlo ukusan.
ovaj slatks iz rusije, mislim da se pasHa cita, mi isto jako fino zvuci a predivno izgleda.
pozdrav iz Beca :).

Andrea kaže...

Ma 13 nije uopće nesretan broj, to je glupo praznovjerje, numerologija broj 13 smatra neutralnim brojem, dok je broj 12 nesretan. :)
Nisam ljubitelj jaja kao samostalnog jela tako da izbjegavam raditi pisanice za uskrs. Poludim od tih jaja koja mi se povlače po frižideru. :D :D
S druge strane voćne kruhove i deserte sa sirom obožavam. :)
Obožavam grčku kuhinju što sam malo prije napisala i na svom blogu. :)
Jako mi se sviđa ovogodišnji odabir za Uskrs jer su mi jela potpuno nova i privlačna.

Tadeja kaže...

Ok. sretan, nesretan, ali kod mene ništa što je 4, 13 ili mu je zbroj znamenaka 4 ne prolazi, izbacujem gdje god mogu, pa što tko mislio o tome. Jedini mi je problem što nikako ne mogu izbaciti činjenicu i podatak da sam rođena u travnju, kao 4. mjesecu :) hehhhh.....
Nego Selma, strašna si, svaka ti čast! Odličan izbor recepata i prekrasne fotografije.

Iiiii kaže...
Autor je uklonio komentar.
Iiiii kaže...

Voistinu voskrese! (tako se kaze kod pravoslavaca kada neko zazeli Hristos voskrese!):)
Ja cesto gledam emisiju "Zu Tisch.." iliti "K stolu..." i jedna od emisija je bila u Rusiji, i pravili su sva ova jela za Uskrs (Vaskrs) i na kraju da napokon dodjem do onoga sto sam htjela reci...cita se
paska

Maja kaže...

ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Redevno pratim tvoj blog kojim sam zaista oduševljena.Što se tiče broja 13 smatram da je to baš lijep broj jer se sa 13 godina postaje tinajdžer:)

Nevena Buljan kaže...

Iako nisam sudjelovala u FBI rukavicama prošli mjesec (samo sam isprobala marokansku pileću tavu i oduševljena sam! ) sigurno ću isprobati tvoje recepte, pogotovo ove zadnje ruske i ukrajinske, oduševili me!.. na Pasku sam vec mali milijun puta naišla pa uvijek si mislim da je to nešto komplicirano, a u biti nisam niti znala za ovu nekuhanu verziju tako da je Paska prva na redu, možda već ovaj tjedan pošto za Uskrs nisam niakkvu slasticu pripremila :) i grčki slatki kruh me oduševio.
i još nešto, ne vjerujem niakako da je 13 nesretan broj jer sam na taj dan rođena ;))

Unknown kaže...

Stvarno si posebna (u najboljem smislu te riječi)... Prekrasan izbor!
Ne znam što mi je bolje, ali pošto sam ja ljubitelj slatkiša prvo bih počela s Paskom pa po redu...
Ne opterećujem se brojem 13 niti ostalim stvarima ja samo mislim da čovjek nekada mora imati i loš dan, pa ne mo'š uvijek biti kao struna. I svi imamo svoje loše dane a što je tomu krivo: datum, pun mjesec, mlad mjesec, loš san,...?

Shangri La Food kaže...

13 nije nesretan broj :))) to je sve u glavi.

ja sam probala i neki skupi kavijar, ali nije mi nešto.. ja kao i ti više volim školjke

Вера kaže...

Svidja mi se izbor i bas mi se dopada sto uvek menjas jelovnik,volim kavijar i uglavnom ga i serviram odgore na jajima.Kako ti dobro izgleda pasha,praviću!

Sweet Corner kaže...

osvojila si me svakim receptom!! kavijar obozavam tako da ce ova jaja bez obzira sto je Uskrs prosao, brzo doci na red!! fantasticno!!

Branka - byB kaže...

Sretan Uskrs !
Divno je sve što sam u ovom postu vidjela i pročitala, kako Snježa kaže uistinu si posebna kao što je poseban i ovaj izbor uskršnjeg stola. Sve mi se sviđa ali zastala sam kod Paške (ili kako god se već iszgovara :), meni djeluje izvrsmo i biram je za isprobavanje !

Jafi kaže...

Vaistinu vaskrse!! Predivno spremljeno..:))

Dilajla kaže...

Uvijek se dobro nasmijem kad čitam tvoje postove kao da vidim sebe kad nešto zamislim a ono,dobar izbor recepata..

mirjana kaže...

Da nini napisala sta si pogrijesila,niko nebi ni primjetio!!ja prva,volim svu tu hranu jesti tijekom cijele godine,tako da kad mi je zelja,ja i napravim,ali cu ti priznati da sam primjetila razliku samo zato sto mi je direktor Grk i njegova majka,uvijek napravi za osoblje nesto u njihovom stilu !!
Sve odabrano je jako dobro,jedino u jaja ja ne dodajem senf,ali dodam nasjeckanog kopra,cime i ukrasim ,pored crvenog kavijara!!
Super si Selma !!milina je citati tvoj blog !!

Anonimno kaže...

melrose - njemci i englezi to citaju kao paska ali i pasha. kombinacija s+h im je naravno teza za izgovoriti. a cirilica ko cirilica, tko je u originalu procitao vidi da je to SH.

Mare

Iiiii kaže...

Mare (mozes me slobodno zvati Kalista :P), mozda nisi shvatila, ali nisam imala slovo š kao šuma, šubara, šum itd. na tastaturi tako da je 'ispalo' da sam mislila na S, a zapravo sam mislila na Š (prati link, zato sam ga i ostavila). Sada je dilema rijesena. Cita se naravno Š:) .
P.S. Pašku sam jela kod mojih prijatelja porjeklom iz SSSR-a (kada su oni emigrirali to je jos bio Sovjetski Savez:)) i moram reci da mi nije bas nesto. Od 'sirnih' poslastica volim samo cheese cakeove (NY style) i tiramisu (da znate ako me budete zvali u goste:)).