ponedjeljak, travnja 19, 2010

Chicken going nuts!

Igru Ajme, koliko nas je! pokrenula je Monsoon sa Dalmacija Down Under i svakog mjeseca susrećemo se sa novim izazovom, sa novom temom. Kada je za našu ovomjesečnu domaćicu izabrana Jasenka autorica bloga Sweet corner cijeneći Jasenkinu kreativnost s nestrpljenjem sa očekivala temu. Orašasti plodovi i sjemenke tema je koja će svakoga lako nadahnuti.

U želji da za svoju obitelj pripremim obična jela na neobičan način i na taj način razbijem monotoniju svakodnevnih ručkova i večera, odabrala sam pomalo neobične “nuts” kombinacija. Za prvi post biće to kombinacije sa pilećim mesom, dakle evo par “luckastih” pilića... Možda si malo laskam, možda je ipak obično...

Piletina u umaku od oraha “alla Turca”



Srela sam barem deset ljudi u životu koji su upisali klavir želeći naučiti sviratri Mozartov “Turski marš” Put do Mozartovog popularnog djela dug je i nije jednostavan, treba odsvirati mnogo etidica i sonatinica, prije nego nastavnik konačno povjeruje u vašu sposobnost, muzikalnost i tehničku spremnost da kako-tako svirate Turski marš (a da ga ne brukate na koncertima, internim časovima ili ispitu) .

Put do piletine “alla Turca” srećom je mnogo jednostavniji... Sve što vam treba su sastojci i želja da probate.

Sastojci:

• 1 manje pile
• 2 mrkve
• 1 korijen peršina
• 1 komadić celera
• 1 glavica luka
• 1 lovorov list
• sol

Za umak:

• 200 g oraha
• 3 šnitice kruha
• 2 češnja češnjaka
• 30 ml maslinova ulja
• sol

Dodatno:

• 1 žličica crvene paprike
• 1 žlica maslinova ulja
• papar

Priprema:

1. Piletinu rasjeći i staviti sa lukom i korijenastim povrćem u lonac, posoliti i staviti da se kuha oko sat vremena. Procijediti i sačuvati temeljac.
2. Odstraniti kožicu i kosti, a meso usitniti i dodati papra i soli po okusu.
3. Namočiti kruh u temeljac od kuhanja pileta, a zatim dobro ocijediti.
4. Propeći orahe na tavici 1 – 2 minute, a zatim manji dio odvojiti.
5. U multipraktik staviti orahe, kruh i sol i usitniti da se napravi pasta. Dodati maslinovo ulje i umiješati.
6. U tanjur redati sloj mesa, sloj umaka tako da se oblikuje poput kupice.
7. Ostatak oraha nasjeckati i posuti preko jela.
8. Zagrijati ulje i umiješati crvenu papriku, pa posuti preko serviranog jela.


Prijatno!

Piletina sa marelicama i bademima



Dobro, priznajem da je naglasak kod ovog recepta na marelicama, ali dodatak badema čini ovo jelo vrlo posebnim. Sočno, sočno, sočno i neobično. Pogledajte, dajem vam časnu riječ da smo uživali u ovom jelu.

Sastojci:

• 4 pileća batka
• 330 ml soka iz kompota od marelica
• 100 ml vode (ili povrtnog temeljca)
• 125 ml vrhnja za kuhanje
• 440 g marelica iz kompota
• 10 g miksa za gotovu juhu sa vrganjima
• 50 g mljevenih badema
• 30 g badema narezanih na listiće
• ½ glavice luka
• sol
• papar

Priprema:

1. Odvojiti sok iz kompota od marelice i u njega dodati mljevene bademe, smjesu za instant juhu, vrhnje, vodu i naribani luk.
2. Poredati pileće batke u posudu za pečenje i preliti pripremljenim sokom. Posloiti i popapriti. Pokriti alu folijom i pokriveno peči u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
3. Izvaditi iz pećnice, skinuti foliju i dodati polovice marelica i bademe narezane na listiće.
4. Vratiti u pećnicu i peći još 15 minuta.
5. Servirati uz rižu ili kus-kus.


Pustite muziku, natočite čašu laganog bijelog vina i uživajte!

Pileći file u lješnjacima



Pohani pileći file vole svi. Da to ne bude obični, savkodnevni, pohani file dio mrvica zamijenite mljevenim lješnjacima. Razlika se osjeti.

Sastojci:

• 800 g filea od pilećih prsa
• 2 jaja
• 100 g brašna
• 30 g mljevenih lješnjaka
• 4 šnite svježeg dvopeka
• malo sjeckanog peršina
• sol

Priprema:

1. Lješnjake propeći, ohladiti i u multipraktiku samljeti sa nalomljenim dvopekom i usitnjenim peršinom.
2. Tanko isjeći pileći file i odstraniti masne žilice. Posoliti na obje strane.
3. Uvaljati meso u brašno, a zatim u jaje i konačno u smjesu mrvica i lješnjaka.
4. Zagrijati ulje u tavi i pržiti meso dok sa obje strane ne dobije hrskavu koricu.
5. Servirati sa pire krumpirom i kuhanim povrćem.


Nadam se da vam se dopada, prijatno!

23 komentara:

Andrea kaže...

Evo baš sam i kod Monike komentirala da jako volim kombinaciju piletine i orašastih plodova. Posebno mi se sviđa ova kombinacija s marelicama mada sve zvuči izvrsno. :)

cosmo2503 kaže...

@ Hvala Andrea, mene ova piletina sa marelicom i bademima, pomalo podsjeća na one tvoje prokulice u umaku od lješnjaka koje sam spremala, nešto kao slani clafoutis, a ipak ne toliko čvrsto.

Unknown kaže...

Od tebe sam i očekivala ovako jednu neobičnu kombinaciju pogotovo ova piletina s marelicama i bademima. Zanimljivi su mi svi s tim što vjerujem da bi u mojoj kući prošao jedino ovaj treći, znaš moga Zlatana a djeca po onoj: majmun radi što majmun vidi:)))

Alanvla kaže...

He,he,he, luda i razbluđena piletina :)))))mene mami ova sa marelicama, ali se slažem sa Snježom da bi kod ostatka familije, tačnije puža najbolje prošla posljednja varijanta i to se bar nadam. Ne preostaje mi ništa drugo nego da ga pošaljem na neki službeni put i spremim za sebe :))) I malo podijelim sa bebcom :)))

Iiiii kaže...

Odlicno!!! Ali moram priznati da sam ja konzerva, orasasti plodovi su po meni=slatkisi, deserti, kolaci...jedino su mi pistaciji i pinjoli o.k. u slanim jelima.

JA U KUHINJI... kaže...

Drugi recept mi izgleda savrseno i kad tad moram ga praviti a treci sam radila kao pohovanje u bademima ali ni ovo sigurno nije lose, cak sta vise... Sve u svemu SAVRSENO!

Dunja kaže...

Ja nisam neki ljubitelj piletine, jer mi je dosadna i suha, uvijek nekakvog istog okusa. Al ovo je nešta drugo, svakako osvježenje, a kad bi trebala odlučit na brzinu od ta tri recepta, prvi mi je zapeo za oko. Volim jako orahe, čak više u slanoj verziji, u kruhu ili umacima. Oni piletini sigurno daju kompletić okusa,
Odličan uradak Selma, od tebe učimo s radošću.

mirjana kaže...

Prelijepo!!
Pokazala sam mojima tvoj post,jedino im se svida piletina s ljesnjacima,jer to i ja radim,pa znaju sta je ,a za ostalo su rekli "Nooo" !!:)
Tesko mi je da ih navikavam na sve sto ja volim :)

Tadeja kaže...

Hehehehe, odličan naslov! :)
Ne mogu se odlučiti. Čas mi se čini ovo sa marelicama najbolje, pa me zaintrigira umak od oraha, a onda si zamislim onu koricu od lješnjaka, pa počnem sliniti! Stvarno si uložila trud. Originalni su recepti, a svi ulijevaju povjerenje! Super! :)

Branka - byB kaže...

Piletina sa marelicama i bademima - odmah mi je upala u oko, nikada tu kombinaciju nisam isprobala a čim sam je vidjela i pročitala recept znam da će mi se svidjeti :). I ostale kombinacije su odllične, a post kao i uvijek meni jako zanimljiv !

Vali kaže...

Sve je divno, ali posebno me oduševila piletina s marelicama! N ebi mi nikad palo na pamet to raditi, ali sad kad vidim... Sigurno ću probati!

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Ja stvarno volim piletinu i mogla bih da je jedem svakodnevno. Međutim moram priznati da ne smem da se usudim da ovako eksperimentišem kao ti. U svakom slučaju mi se jako sviđa kako to izgleda na tvojim fotkama, i rado bih probala da vidim kakvo je i na ukus, a ne sumnjam da je odlično.

Sanja kaže...

Obozavam, ali bas obozavam ovakve recepte i kombinacije.
he-he, ovo kao da si pisala za mene:-)

Monika kaže...

nas dvije kao da smo se dogovorila :) obožavam kombinaciju piletine i orašastih plodova i recepti mi se jako sviđaju, posebno pile s marelicama. to moram prvom prilikom probati!

cosmo2503 kaže...

@ Snježo, mislim da bi piletina u hrskavoj korici sa lješnjacima prošla i kod najtvrdokornijih tradicionalista. Slobodno probaj, ali im nemoj reći o čemu se radi.
@ Alanvla, za muža-puža, sudeći po prehrambenim navikama, ne vjerujem da bi mu se prvo dvoje uopšte dopalo, ali treće bi i moglo. Za bebača, zgodno mi je pomiješati rižu sa ovom piletinom i marelicama, riža dobije zanimljiv okus.
@ Majo, znaš kako Arapi i Turci stavljaju voće u slana jela, onda mi svi orašasti plodovi dođu sasvim neutralni.
@ Maslinka, s obzirom na tvoju spremnost da eksperimentiraš, piletinu sa marelicama mogu da preporučim. Mojima se dopala. Dodala bi još da treba uzeti kompot u "light" sirupu, a ova juha iz kesice sasvim neutralizira slatkoću kompota i jelo je slatkasto-slano. Piletina poprimi super miris i okus, pa kada se još servira sa rižom ili još bolje sa kus-kusom jelo je stvarno odlično.
@ Dunja, ma najčešće jedemo ili piletinu ili bijelu ribu, onda ja gledam kako da to ne bude običan način pripreme jer je piletina stvarno suha, a kada se još i obično priprema i dosadna. Prvi recept je tradicionalni, turski i vrlo je dobar taj umak.
@ Mirjana, možda bi im se mogao dopasti i prvi recept, nije to nikakva novotarija ili eksperiment "ludog" kuhara. Treći je svima prihvatljiv.
@ Tadeja, mislim da bi ti mogli pasati svi recepti, a vjerujem i Timni. Umak od oraha je 100% tradicionalan (barem za Turke).

cosmo2503 kaže...

@ Hvala, Branka. Po tvojim neobičnim marmeladama rekla bih da ti neobične kombinacije nisu strane. Ova piletina jeste nobična kombinacija, ali je i ukusna.
@ Gago, ja volim eksperimentirati u kuhinji, bez pretjerivanja i mučenja da nađem začine za jako neobična jela, ali kada nađem recept za koji su mi sastojci na raspolaganju ništa mi nije neobično.
@ Sanja, hvala.
@ Monchi, i ja sam pomislila na to. Pišem post i skidam slike i u međuvremenu "gle piletina sa pistacijama i pinjolima". Meni je kombinacija pilećeg mesa i orašastih plodova odlična. Piletinu sa marelicama preporučujem.

Mare kaže...

Bas sam ogladnila citajuci, jako!
ova prva varijanta mi je poznata u slicnim izvedbama.
Ovo drugo, marelice i bademi, wow, jako dobro zvuci i mislim da cu probati i to sto prije. A danas idem odmah po piletinu pa cu je pohovati upravo ovako kako si ti navela, obozavam miris i okus pecenih ljesnjaka a vjerujem da ce se i djeci svidjeti. Sve vrlo mastovito!

Sto se moje knjige tice, odgovorila sam ti vec kod sebe na blogu pa necu ovdje ponavljati. U medjuvremenu sam pitala ima li sansi da se knjiga nadje na prodaju u sarajevu ali cini se da je situacija jako komplicirana i to posebno oko placanja. Tako da ako imas mogucnosti, naruci preko superknjizare ili mi javi ako cujes da bi neka knjizara ovu knjigu rado narucila i otkupila dio za prodaju u sarajevu (ostali uzimaju obicno u komisiju a to je problematicno). Eto toliko, drago mi je da imas interesa i bilo bi mi jos vise drago kad bi ti se knjiga svidjela :). Lijepi pozdrav iz Beca :)

Mare kaže...

Bas sam ogladnila citajuci, jako!
ova prva varijanta mi je poznata u slicnim izvedbama.
Ovo drugo, marelice i bademi, wow, jako dobro zvuci i mislim da cu probati i to sto prije. A danas idem odmah po piletinu pa cu je pohovati upravo ovako kako si ti navela, obozavam miris i okus pecenih ljesnjaka a vjerujem da ce se i djeci svidjeti. Sve vrlo mastovito!

Sto se moje knjige tice, odgovorila sam ti vec kod sebe na blogu pa necu ovdje ponavljati. U medjuvremenu sam pitala ima li sansi da se knjiga nadje na prodaju u sarajevu ali cini se da je situacija jako komplicirana i to posebno oko placanja. Tako da ako imas mogucnosti, naruci preko superknjizare ili mi javi ako cujes da bi neka knjizara ovu knjigu rado narucila i otkupila dio za prodaju u sarajevu (ostali uzimaju obicno u komisiju a to je problematicno). Eto toliko, drago mi je da imas interesa i bilo bi mi jos vise drago kad bi ti se knjiga svidjela :). Lijepi pozdrav iz Beca :)

mignonne kaže...

Sto volim da ovde provirim, ti to uvek sve tako mastovito prezentujes...svidjaju mi se kombinacije sa orasastim plodovima i tvoj meni mi izgleda jako zanimljiv, samo isto kao i Mirjana ne usudjujem se da puno eksperimentisem kod mojih ukucana, da na kraju ne bih sve sama morala da poruckam!;)))

cosmo2503 kaže...

@ Vali, hvala ti na komplimentima, a s obzirom da i sama imaš neobičnih kombinacija , onda je piletina sa marelicama dobar izbor :-) Preporučujem.
@ Lana, možda bi se i ukućanima dopalo. Tata ti je gurman, a njima nije strano probati razne kombinacije. Ova je provjereno dobra, nema teških začina, sve je fino i lagano. Ovaj turski recept preporučujem od srca.

Вера kaže...

Sve je fantastično,piletina sa kajsijama je vrlo izazovna i bas ću praviti.

Dajana kaže...

Da li mi se dopalo? Ne znam što bih prvo isprobala. Superlativno je sve što si pripremila. Spremna si za Turski marš :))))

Sweet Corner kaže...

niti ja ne znam sto bih prvo izabrala, ali obecajem da sigurno hocu puno toga nakon sto se rijesim guzve...sve je fenomenalno, od prvog do zadnjeg!