četvrtak, travnja 29, 2010

Krcko Oraščić

Orašasti plodovi i sjemenke – šta vam prvo pada na pamet kada vam ih neko spomene? Dobro, sjemenke na stranu.... Ali orašasti plodovi? Većina ih odmah povezuje sa slatkišima. Kolačima, tortama, keksićima, štrudlama. Lješnjaci, orasi i bademi istinski su trijumvirat austro-ugarske slastičarske tradicije, tako prisutne na našim prostorima. A, tek baklave sa bademima, orasima, pistacijama koje su nam došle sa Turcima! Nikakvo čudo da nam je teško pronaći slasticu iz naše tradicionalne kuhinje, koji ne sadrži neki od ovih finih plodova.

Kao "slatku ulaznicu" za aprilsko izdanje naše igre Ajme, koliko nas je! , pokretačice Monsoon sa Dalmacija Down Under, a na temu orašastih plodova (i sjemenki) koju je zadala Jasenka sa bloga Sweet corner priložiću i par slatkih recepata. Nadam se da će vam se dopasti.

Štrudla ala baklava



Spoj dvije kuhinje, srednjeeuropske, gdje VOLE štrudle i orijentalne, gdje je su baklave finale svečanih objeda. O čemu se radi? O štrudli koja je popila malo medenog sirupa. Evo kako sam je ja pripremila.



Sastojci:

Za tijesto:

* 250 g brašna
* ½ žličice suhog instant kvasca
* 25 g šećera
* 40 g rastopljenog maslaca
* 1 žumance
* 80 – 100 ml mlijeka

Za nadjev:

* 100 g oraha
* 100 g badema
* 2 žlice smeđeg šećera
* 1 žličica cimeta
* ½ žličice mljevenog kardamoma
* 40 g maslaca
* bademi u listićima i orasi za posipanje

Za sirup:

* 100 ml aromatičnog meda
* 120 ml vode

Dodatno:

* 1 bjelance
* rastopljeni maslac
* bademi u listićima

Priprema:

1.Pomiješati 125 g brašna sa suhim instant kvascem i šećerom, dodati 80 ml mlijeka i dobro pomiješati. Ostaviti da stoji oko 15 minuta.
2.Dodati ostatak brašna, rastopljeni maslac i jaje i mikserom, nastavcima za miješanje tijesta početi sa miješanjem tijesta. Postepeno prema potrebi dodati ostatak mlijeka da se dobije meko i glatko tijesto.
3.Ostaviti da raste oko sat vremena.
4.Za nadjev propeći orahe na tavici 1-2 minute, ohladiti ih i samljeti većinu, a dio grubo nasjeckati.
5.Samljeti prethodno blanširane bademe.
6.Pomiješati mljevene bademe i orahe. Dodati cimet, kardamom i šećer. Pomiješati i dodati još rastopljeni maslac, pa umiješati da se dobije smjesa koja se može mazati.
7.Tijesto razvaljati u pravokutnik debljine oko pola centimetra, premazati sa dijelom lagano umućenog bjelanca. Cijelom površinom razmazati nadjev i posuti dijelom sjeckanih oraha.
8.Zaviti roladu, premazati bjelancetom i maslacem i posuti listićima badema i sa malo sjeckanih oraha.
9.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 – 35 minuta.
10.Za sirup koristiti fini, aromatični med (uzela sam lipov). Pomiješati ga sa vodom i staviti da prokuha. Kuhati lagano dok med ne postane sasvim tečan. Smjesa ne smije biti pregusta.
11.Pečenu štrudlu ohladiti par minuta, a zatim preliti ohlađenim sirupom.


Svima koji nalaze da su štrudle presuhe, da zapinju u grlu, štrudla ala baklava će riješiti problem Prijatno!

Baklava muffins sa pistacijama






Odavno parim oči na stranicama Foodgawker. Tamo sam pronašla mnoge prekrasne blogove koje s vremena na vrijeme pogledam, inspiracije radi. Ponekad dodam ono srculence fotografiji koja mi se dopada, a još češće to srce ostavim zbog ideje koja mi se učini vrijednom i kojoj se želim vratiti. Takav slučaj – ODLIČNA IDEJA – je sa receptom za Baklava muffins sa lijepog bloga Technicolor Kitchen.

Recept mi je poslužio kao inspiracija za kolačiće koje sam napravila, a količine sam prilagodila za 6 muffina.

Sastojci:

* 125 g brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* ½ žličice sode bikarbone
* 25 g šećera
* 1 jaje (A klasa – 50 g)
* 20 g rastopljenog maslaca
* 125 ml mlaćenice

Za nadjev:

* 25 g mljevenih oraha
* 25 g pistacija
* ½ žličice cimeta
* 25 g maslaca
* 1 žlica mlijeka

Za sirup:

* 4 žlice meda
* 6 žlica vode

Priprema:

1.Pomiješati mljevene orahe i nasjeckane pistacije sa šećrom, cimetom i rastopljenim maslacem i mlijekom.
2.Zagrijati pećnicu na 200 stepeni, a u kalupe za muffine staviti papirnate košarice.
3.U jednoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Prosijati u drugu zdjelu da se prašak i soda dobro rasporede u brašnu. Dodati i umiješati šećer.
4.Umutiti jaje u posudi sa kljunom (sosijeri) i dodati mu rastopljeni maslac i mlaćenicu. Umiješati da se sastojci sjedine, a zatim preliti mokre sastojke i pomiješati ih sa suhim. Sjediniti sve sastojke u jednoličnu smjesu.
5.Dio smjese staviti u papirnatu košaricu, do trećine visine, a zatim staviti po žlicu nadjeva. Pokriti ostatkom smjese. Na vrh dodati još par sjeckanih pistacija.
6.Peći oko 20 minuta i još vruće muffine zaliti sa po 2 žlice sirupa.
7.Za sirup pomiješati med i vodu. Staviti da prokuha i da se med rastvori i da se dobije prilično rijedak sirup.


Osim što izgledaju slatko...

...sočni su i ukusni, prijatno!

Muffins baklava sa bijelom čokoladom



Osim baklava muffinsa za ovu igricu pripremila sam i muffins baklavu. Koja je razlika, pitate se sad? Pogledajte, biće vam jasnije...


Sastojci:

* 6 tankih kora za baklavu
* 180 g oraha
* 120 g bijele čokolade
* 40 g šećera
* 100 g rastopljenog maslaca

Za sirup:

* 320 g šećera
* 220 ml vode
* šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1.Odvojiti 6 kora za baklavu i držati ih pokrivene vlažnom salvetom.
2.Samljeti 120 g oraha, a ostatak nasjeckati.
3.Bijelu čokoladu naribati.
4.Pomiješati šećer i mljevene orahe.
5.Jednu koru saviti na pola, premazati rastopljenim maslacem, posuti mljevenim orasima, naribanom čokoladom i sjeckanim orasima.
6.Saviti u rolnicu, a zatim rolnicu saviti u puža i staviti u maslacem premazan kalup za muffinse.
7.Isti postupak ponoviti sa preostalim korama da se dobije 6 baklavica (ružica).
8.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
9.U šećer za sirup dodati vodu i pustit da prokuha, zatim smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 4-5 minuta.
10.Ohlađene ružice/muffinse preliti agdom dok su u kalupima. Kada se skroz ohladi posuti šećerom u prahu.


Mmmmmm, sočno i topi se u ustima, nije kao druge baklave!

Clafoutis od šumskog voća sa bijelom čokoladom i bademima



Prva avantura sa slasticom poznatom kao clafoutis imala sam prije 4-5 godina. Sve sam uradila kako treba, a dobila jedan debeli palačinak, nešto između kolača i pudinga. Bacila sam ga u smeće. Ponovila sam recept iz druge kuharica i opet dobila sličan rezultat. Skoro pa sam odustala. Sve dok nisam vidjela kako clafoutis izgleda u emisiji "Kod Ane". Nije greška bila ni do mene, ni do recepata, već do mojih očekivanja.

Ovaj put napravila sam eksperiment i brašno zamijenila mljevenim blanširanim bademima i spremila clafoutis sa bijelom čokoladom i šumskim voćem. Odlična stvar! Provjerite...

Sastojci:

* 400 g mješanog bobičastog voća
* šećer u prahu za posipanje
* malo maslaca za premazivanje tepsijice
* 2 jaja
* 1 žumance
* 80 g mljevenih badema
* 40 g naribane bijele čokolade
* 1 žlica škrobnog brašna
* 250 ml mlijeka
* 1 burbon vanila šećer
* 80 g šećera

Priprema:

1.Zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
2.Premazati tepsiju promjera 20 centimetara maslacem i raširiti voće.
3.Pjenasto ulupati jaja sa šećerom i burbon vanila šećerom.
4.Dodati čokoladu, mljevene bademe i škrobno bršno i umutiti najmanjom brzinom miksera.
5.Dodati mlijeko i umiješati da smjesa bude poput one za palačinke.
6.Peći u zagrijanoj pećnici tačno 25 minuta.
7.Gotovo posuti šećerom u prahu.


Probajte hrabro drugačiji clafoutis, prijatno!

Biškoti sa karameliziranim orasima



U posljednje vrijeme pripremila sam biškote, slatke i slane, u raznim kombinacijama orašastih plodova i vrsta brašna. Svaki put su me osvojili svojom jednostavnošću i izuzetnošću. Teoretski mogu stajati danima čvrsto zatvoreni u metalnoj posudi. Za razliku od prhkih kolačića, stajanjem biškoti ne dobijaju na okusu, ne postaju mekši i slasniji. Biškoti su jednostavno izvrsni prvog dana kao i posljednjeg.

Koliko će biškoti trajati ovisi jedino od apetita, ali bi ipak trebalo pripaziti, naročito kada je riječ o ovim čiji vam recept predstavljam. Možda i najbolji biškoti koje sam pravila...




Sastojci:

* 100 g oraha
* 130 g meda
* 100 g rastoplenog maslaca
* 2 jaja
* 2 žlice maraskina
* korica 1 bio limuna
* 100 g mljevenih blanširanih badema
* 100 g mljevenih piškota
* 150 g brašna

Priprema:

1.Pećnicu zagrijati na 180 stepeni.
2.Propeći orahe na tavi bez masnoće oko 2 minute, a zatim dodati 80 g meda i pustiti da se karamelizira kuhajući na laganoj vatri oko 4 – 5 minute.
3.Istresti u jednom sloju na pleh namazan maslacem i ohladiti, a zatim izlomiti i usitniti.
4.U šećer dodati med i rastopljeni maslac, a potom miješati dok se šećer ne rastvori.
5.Dodati jaja i maraskino i pjenasto izmiksati.
6.Samljeti piškote i blanširane bademe pa ih pomiješati sa brašnom.
7.Dodati u smjesu jaja, meda i šećera. Dodati još koricu limuna i umiješati tijesto koje će povezati sve sastojke.
8.U smjesu na kraju dodati usitnjene karamelizirane orahe i ručno raditi tijesto koje se neće lijepiti za ruke, ali će biti meko i masno.
9.Oblikovati tri štruce, staviti ih na papirom za pečenje obložen pleh za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, izvaditi i ohladiti.
10.Narezati na šnitice debljine jedan centimetar i položiti rezanom stranom na pleh. Peći još 10 minuta da biškoti dobiju zlaćanu boju.


Odlično prijaju uz crnu kafu, slatko vino ili neki liker. Prijatno!

Broj komentara: 15:

Aleksandra1234 kaže...

Prosto božanstveno! Ne zna se šta bolje izgleda, svaka čast, bila si prava vrednica:)

Snježa kaže...

O draga moja, kako si to sve stigal?
Božanstveni kolači, zanimljiva mi je ova priprema baklava u kalupima za muffine.

Dajana kaže...

Koliko dobrih stvari na jednom mjestu, za nesvijest :)))
Kad sam prvi put vidjela recept i sliku clafoutisa htjela sam ga ići smjesta praviti. Poslije sam čitala o tom desertu i kao ti ostalo malo zbunjena, i ne znajući hoće li mi se svidjeti ili ne odustala. Sad si me opet zaintrigirala.
Biškoti su prekrasni, ma sve mi je predivno, čak i baklava koje nisam ljubitelj, zvuči primamljivo ovako napravljena.

Nada kaže...

Ma predivno sve, divim ti se Selma..predobro sve izgleda, od štrudle do muffina ili clafoutisa..svaka čast!

melrose kaže...

Strudla a la baklava je moj favorit!

Andrea kaže...

Već toliko dugo koristim orašaste plodove u slanim jelima da ih više uopće ne povezujem s kolačima. Zapravo kad mi neko kaže badem ja pomislim na masnoće, najzdravije moguće masnoće. Izgleda da sam fakt opsjednuta nutritivnim vrijednostima namirnica.:)
Sviđaju mi se svi recepti i sigurno će koji biti i isproban.:)

mignonne kaže...

Bas si se potrudila, kao i uvek, ona strudla ala baklava mi je posebno privukla paznju, a sa biskoticima bi vec mogla da zapocnes privatni biznis...ovde kod tebe uvek pronadjem fine, nove ideje, gric, gric, gric..;)))

Nataša kaže...

štrudla ala baklava i baklava sa bijelom čokoladom su moji favoriti iz tvoje orašaste palete slastica! :)

stočiću postavi se kaže...

Šta reći ,sem svaka čast!!!

cosmo2503 kaže...

@ Aleksandra, hvala najljepše. Drago mi je da ti se sviđaju ovi recepti. Moj osnovni princip kod slatkiša je jednostavnost.
@ Snježo, hvala. Dobra je baklava u kalupima.
@ Dajana, prvi recept za clafoutis sam našla u jednoj dječijoj kuharici Svjetske kuhinje za djecu, a jedan od francuskih recepata bio je taj za clafoutis sa višnjama. Mislila sam da nešto ne štima, ali stvarno treba takav biti. A biškote obožavam.
@ Nado, hvala :-)
@ Majo, Lana i Nato, priznajem da je štrudla ala baklava i moj favorit. Stvarno mi je dobra.
@ Andrea, ja bademe i pistacije rado grickam kao zdrav snack, u ladici na poslu ih imam uvijek. Neko drži čips ili grisini, a ja bademe i li pistacije. Orašaste plodove i ja radije koristim u slanim jelima, ali ja slatkiše i inače manje pripremam.

Tadeja kaže...

Sve je super, ali baklava roladom si me kupila! :) Moram probati!

Sweet Corner kaže...

hvala ti za ove slatke ulaznice i skidam kapu, dizes prosjek nasim igricama :)))

Branka kaže...

sve mi je ovdje odlično , ali Štrudla ala baklava me skroz osvojila ! Super recepte si nam poklonila, Štrudlica će prva u isprobavanje a zatim pomalo i ostalo :)

cosmo2503 kaže...

@ Tadeja i meni je štrudla ala baklava favorit. Stvarno dobra poput štrudle, a nije suha. Nije ni preslatka kao baklava. Preporučujem je.
@ Jasenka hvala i sjajna ti je tema bila.
@ Branka, čestitam na ulozi domaćice i očekujem zanimljivu temu na koju ću nastojati odgovoriti zanimljivim receptima.

Vera kaže...

Uf sve mi je dobro,ove baklava mafins moram isprobati!