Kao "slatku ulaznicu" za aprilsko izdanje naše igre Ajme, koliko nas je! , pokretačice Monsoon sa Dalmacija Down Under, a na temu orašastih plodova (i sjemenki) koju je zadala Jasenka sa bloga Sweet corner priložiću i par slatkih recepata. Nadam se da će vam se dopasti.
Štrudla ala baklava
Spoj dvije kuhinje, srednjeeuropske, gdje VOLE štrudle i orijentalne, gdje je su baklave finale svečanih objeda. O čemu se radi? O štrudli koja je popila malo medenog sirupa. Evo kako sam je ja pripremila.
Sastojci:
Za tijesto:
* 250 g brašna
* ½ žličice suhog instant kvasca
* 25 g šećera
* 40 g rastopljenog maslaca
* 1 žumance
* 80 – 100 ml mlijeka
Za nadjev:
* 100 g oraha
* 100 g badema
* 2 žlice smeđeg šećera
* 1 žličica cimeta
* ½ žličice mljevenog kardamoma
* 40 g maslaca
* bademi u listićima i orasi za posipanje
Za sirup:
* 100 ml aromatičnog meda
* 120 ml vode
Dodatno:
* 1 bjelance
* rastopljeni maslac
* bademi u listićima
Priprema:
1.Pomiješati 125 g brašna sa suhim instant kvascem i šećerom, dodati 80 ml mlijeka i dobro pomiješati. Ostaviti da stoji oko 15 minuta.
2.Dodati ostatak brašna, rastopljeni maslac i jaje i mikserom, nastavcima za miješanje tijesta početi sa miješanjem tijesta. Postepeno prema potrebi dodati ostatak mlijeka da se dobije meko i glatko tijesto.
3.Ostaviti da raste oko sat vremena.
4.Za nadjev propeći orahe na tavici 1-2 minute, ohladiti ih i samljeti većinu, a dio grubo nasjeckati.
5.Samljeti prethodno blanširane bademe.
6.Pomiješati mljevene bademe i orahe. Dodati cimet, kardamom i šećer. Pomiješati i dodati još rastopljeni maslac, pa umiješati da se dobije smjesa koja se može mazati.
7.Tijesto razvaljati u pravokutnik debljine oko pola centimetra, premazati sa dijelom lagano umućenog bjelanca. Cijelom površinom razmazati nadjev i posuti dijelom sjeckanih oraha.
8.Zaviti roladu, premazati bjelancetom i maslacem i posuti listićima badema i sa malo sjeckanih oraha.
9.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 – 35 minuta.
10.Za sirup koristiti fini, aromatični med (uzela sam lipov). Pomiješati ga sa vodom i staviti da prokuha. Kuhati lagano dok med ne postane sasvim tečan. Smjesa ne smije biti pregusta.
11.Pečenu štrudlu ohladiti par minuta, a zatim preliti ohlađenim sirupom.
Svima koji nalaze da su štrudle presuhe, da zapinju u grlu, štrudla ala baklava će riješiti problem Prijatno!
Baklava muffins sa pistacijama
Odavno parim oči na stranicama Foodgawker. Tamo sam pronašla mnoge prekrasne blogove koje s vremena na vrijeme pogledam, inspiracije radi. Ponekad dodam ono srculence fotografiji koja mi se dopada, a još češće to srce ostavim zbog ideje koja mi se učini vrijednom i kojoj se želim vratiti. Takav slučaj – ODLIČNA IDEJA – je sa receptom za Baklava muffins sa lijepog bloga Technicolor Kitchen.
Recept mi je poslužio kao inspiracija za kolačiće koje sam napravila, a količine sam prilagodila za 6 muffina.
Sastojci:
* 125 g brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* ½ žličice sode bikarbone
* 25 g šećera
* 1 jaje (A klasa – 50 g)
* 20 g rastopljenog maslaca
* 125 ml mlaćenice
Za nadjev:
* 25 g mljevenih oraha
* 25 g pistacija
* ½ žličice cimeta
* 25 g maslaca
* 1 žlica mlijeka
Za sirup:
* 4 žlice meda
* 6 žlica vode
Priprema:
1.Pomiješati mljevene orahe i nasjeckane pistacije sa šećrom, cimetom i rastopljenim maslacem i mlijekom.
2.Zagrijati pećnicu na 200 stepeni, a u kalupe za muffine staviti papirnate košarice.
3.U jednoj posudi pomiješati brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Prosijati u drugu zdjelu da se prašak i soda dobro rasporede u brašnu. Dodati i umiješati šećer.
4.Umutiti jaje u posudi sa kljunom (sosijeri) i dodati mu rastopljeni maslac i mlaćenicu. Umiješati da se sastojci sjedine, a zatim preliti mokre sastojke i pomiješati ih sa suhim. Sjediniti sve sastojke u jednoličnu smjesu.
5.Dio smjese staviti u papirnatu košaricu, do trećine visine, a zatim staviti po žlicu nadjeva. Pokriti ostatkom smjese. Na vrh dodati još par sjeckanih pistacija.
6.Peći oko 20 minuta i još vruće muffine zaliti sa po 2 žlice sirupa.
7.Za sirup pomiješati med i vodu. Staviti da prokuha i da se med rastvori i da se dobije prilično rijedak sirup.
Osim što izgledaju slatko...
...sočni su i ukusni, prijatno!
Muffins baklava sa bijelom čokoladom
Osim baklava muffinsa za ovu igricu pripremila sam i muffins baklavu. Koja je razlika, pitate se sad? Pogledajte, biće vam jasnije...
Sastojci:
* 6 tankih kora za baklavu
* 180 g oraha
* 120 g bijele čokolade
* 40 g šećera
* 100 g rastopljenog maslaca
Za sirup:
* 320 g šećera
* 220 ml vode
* šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1.Odvojiti 6 kora za baklavu i držati ih pokrivene vlažnom salvetom.
2.Samljeti 120 g oraha, a ostatak nasjeckati.
3.Bijelu čokoladu naribati.
4.Pomiješati šećer i mljevene orahe.
5.Jednu koru saviti na pola, premazati rastopljenim maslacem, posuti mljevenim orasima, naribanom čokoladom i sjeckanim orasima.
6.Saviti u rolnicu, a zatim rolnicu saviti u puža i staviti u maslacem premazan kalup za muffinse.
7.Isti postupak ponoviti sa preostalim korama da se dobije 6 baklavica (ružica).
8.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
9.U šećer za sirup dodati vodu i pustit da prokuha, zatim smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 4-5 minuta.
10.Ohlađene ružice/muffinse preliti agdom dok su u kalupima. Kada se skroz ohladi posuti šećerom u prahu.
Mmmmmm, sočno i topi se u ustima, nije kao druge baklave!
Clafoutis od šumskog voća sa bijelom čokoladom i bademima
Prva avantura sa slasticom poznatom kao clafoutis imala sam prije 4-5 godina. Sve sam uradila kako treba, a dobila jedan debeli palačinak, nešto između kolača i pudinga. Bacila sam ga u smeće. Ponovila sam recept iz druge kuharica i opet dobila sličan rezultat. Skoro pa sam odustala. Sve dok nisam vidjela kako clafoutis izgleda u emisiji "Kod Ane". Nije greška bila ni do mene, ni do recepata, već do mojih očekivanja.
Ovaj put napravila sam eksperiment i brašno zamijenila mljevenim blanširanim bademima i spremila clafoutis sa bijelom čokoladom i šumskim voćem. Odlična stvar! Provjerite...
Sastojci:
* 400 g mješanog bobičastog voća
* šećer u prahu za posipanje
* malo maslaca za premazivanje tepsijice
* 2 jaja
* 1 žumance
* 80 g mljevenih badema
* 40 g naribane bijele čokolade
* 1 žlica škrobnog brašna
* 250 ml mlijeka
* 1 burbon vanila šećer
* 80 g šećera
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
2.Premazati tepsiju promjera 20 centimetara maslacem i raširiti voće.
3.Pjenasto ulupati jaja sa šećerom i burbon vanila šećerom.
4.Dodati čokoladu, mljevene bademe i škrobno bršno i umutiti najmanjom brzinom miksera.
5.Dodati mlijeko i umiješati da smjesa bude poput one za palačinke.
6.Peći u zagrijanoj pećnici tačno 25 minuta.
7.Gotovo posuti šećerom u prahu.
Probajte hrabro drugačiji clafoutis, prijatno!
Biškoti sa karameliziranim orasima
U posljednje vrijeme pripremila sam biškote, slatke i slane, u raznim kombinacijama orašastih plodova i vrsta brašna. Svaki put su me osvojili svojom jednostavnošću i izuzetnošću. Teoretski mogu stajati danima čvrsto zatvoreni u metalnoj posudi. Za razliku od prhkih kolačića, stajanjem biškoti ne dobijaju na okusu, ne postaju mekši i slasniji. Biškoti su jednostavno izvrsni prvog dana kao i posljednjeg.
Koliko će biškoti trajati ovisi jedino od apetita, ali bi ipak trebalo pripaziti, naročito kada je riječ o ovim čiji vam recept predstavljam. Možda i najbolji biškoti koje sam pravila...
Sastojci:
* 100 g oraha
* 130 g meda
* 100 g rastoplenog maslaca
* 2 jaja
* 2 žlice maraskina
* korica 1 bio limuna
* 100 g mljevenih blanširanih badema
* 100 g mljevenih piškota
* 150 g brašna
Priprema:
1.Pećnicu zagrijati na 180 stepeni.
2.Propeći orahe na tavi bez masnoće oko 2 minute, a zatim dodati 80 g meda i pustiti da se karamelizira kuhajući na laganoj vatri oko 4 – 5 minute.
3.Istresti u jednom sloju na pleh namazan maslacem i ohladiti, a zatim izlomiti i usitniti.
4.U šećer dodati med i rastopljeni maslac, a potom miješati dok se šećer ne rastvori.
5.Dodati jaja i maraskino i pjenasto izmiksati.
6.Samljeti piškote i blanširane bademe pa ih pomiješati sa brašnom.
7.Dodati u smjesu jaja, meda i šećera. Dodati još koricu limuna i umiješati tijesto koje će povezati sve sastojke.
8.U smjesu na kraju dodati usitnjene karamelizirane orahe i ručno raditi tijesto koje se neće lijepiti za ruke, ali će biti meko i masno.
9.Oblikovati tri štruce, staviti ih na papirom za pečenje obložen pleh za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, izvaditi i ohladiti.
10.Narezati na šnitice debljine jedan centimetar i položiti rezanom stranom na pleh. Peći još 10 minuta da biškoti dobiju zlaćanu boju.
Odlično prijaju uz crnu kafu, slatko vino ili neki liker. Prijatno!
Broj komentara: 15:
Prosto božanstveno! Ne zna se šta bolje izgleda, svaka čast, bila si prava vrednica:)
O draga moja, kako si to sve stigal?
Božanstveni kolači, zanimljiva mi je ova priprema baklava u kalupima za muffine.
Koliko dobrih stvari na jednom mjestu, za nesvijest :)))
Kad sam prvi put vidjela recept i sliku clafoutisa htjela sam ga ići smjesta praviti. Poslije sam čitala o tom desertu i kao ti ostalo malo zbunjena, i ne znajući hoće li mi se svidjeti ili ne odustala. Sad si me opet zaintrigirala.
Biškoti su prekrasni, ma sve mi je predivno, čak i baklava koje nisam ljubitelj, zvuči primamljivo ovako napravljena.
Ma predivno sve, divim ti se Selma..predobro sve izgleda, od štrudle do muffina ili clafoutisa..svaka čast!
Strudla a la baklava je moj favorit!
Već toliko dugo koristim orašaste plodove u slanim jelima da ih više uopće ne povezujem s kolačima. Zapravo kad mi neko kaže badem ja pomislim na masnoće, najzdravije moguće masnoće. Izgleda da sam fakt opsjednuta nutritivnim vrijednostima namirnica.:)
Sviđaju mi se svi recepti i sigurno će koji biti i isproban.:)
Bas si se potrudila, kao i uvek, ona strudla ala baklava mi je posebno privukla paznju, a sa biskoticima bi vec mogla da zapocnes privatni biznis...ovde kod tebe uvek pronadjem fine, nove ideje, gric, gric, gric..;)))
štrudla ala baklava i baklava sa bijelom čokoladom su moji favoriti iz tvoje orašaste palete slastica! :)
Šta reći ,sem svaka čast!!!
@ Aleksandra, hvala najljepše. Drago mi je da ti se sviđaju ovi recepti. Moj osnovni princip kod slatkiša je jednostavnost.
@ Snježo, hvala. Dobra je baklava u kalupima.
@ Dajana, prvi recept za clafoutis sam našla u jednoj dječijoj kuharici Svjetske kuhinje za djecu, a jedan od francuskih recepata bio je taj za clafoutis sa višnjama. Mislila sam da nešto ne štima, ali stvarno treba takav biti. A biškote obožavam.
@ Nado, hvala :-)
@ Majo, Lana i Nato, priznajem da je štrudla ala baklava i moj favorit. Stvarno mi je dobra.
@ Andrea, ja bademe i pistacije rado grickam kao zdrav snack, u ladici na poslu ih imam uvijek. Neko drži čips ili grisini, a ja bademe i li pistacije. Orašaste plodove i ja radije koristim u slanim jelima, ali ja slatkiše i inače manje pripremam.
Sve je super, ali baklava roladom si me kupila! :) Moram probati!
hvala ti za ove slatke ulaznice i skidam kapu, dizes prosjek nasim igricama :)))
sve mi je ovdje odlično , ali Štrudla ala baklava me skroz osvojila ! Super recepte si nam poklonila, Štrudlica će prva u isprobavanje a zatim pomalo i ostalo :)
@ Tadeja i meni je štrudla ala baklava favorit. Stvarno dobra poput štrudle, a nije suha. Nije ni preslatka kao baklava. Preporučujem je.
@ Jasenka hvala i sjajna ti je tema bila.
@ Branka, čestitam na ulozi domaćice i očekujem zanimljivu temu na koju ću nastojati odgovoriti zanimljivim receptima.
Uf sve mi je dobro,ove baklava mafins moram isprobati!
Objavi komentar