subota, svibnja 01, 2010

FBI rukavice - Dossier Gastro diva

Početkom ljeta 2008, društvo sa Coolinarike počelo je sa pisanjem blogova. Dobro je bilo skupiti svoje recepte sa svojim mislima bez onog ograničenja od 500 karaktera za uvodnu riječ. Mislim da je većina krenula sa tom idejom... Na jednom od tih početničkih blogova pronašla sam link i za blog
Gastro diva, Makaranke koja ima što reći o kuhanji i kuhanju, a posebno o "dalmatinskoj spizi." Gastro diva nije imala svoj korisnički profil na Coolinariki, pa su mi njeni recepti samim tim bili zanimljivi i novi. Bio je to jedan od prvih blogova koje sam počela pratiti, da bi se nakon nekog vremena moje posjete ovom blogu pririjedile, posebno zbog činjenice da blog.hr ponekad stvarno jako šteka, a osim toga, kao što je to primijetila Snježana, zamorno je čitati svijetla slova na tamnoj podlozi.

Naša igra FBI Rukavice, koju je u okviru mjesečnih igara "food bloggera" Kuvarigrica, osmislila i pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes bila je jedinstvena prilika da se vratim receptima Gastro dive.

Kakav je prvi dojam koji na mene ostavlja ovaj blog? Pedesete! One iz filmova naravno, jer nisam tako stara. Nedostaje mi uredno pokošen travnjak, kadilak na prilazu u garažu, troje dječice uredno počešljane koja sjede za lijepo postavljenim stolom i čekaju da tata dođe sa posla i da počne obiteljski ručak. Domaćicu iz pedestih imamo...

Obično se ispostavi da planiram zaista previše i mada nastojim ostvariti plan, ponekad se to pokaže neizvedivim. Igre imaju svoja pravila , koja ja kršim kašnjenjem u objavi posta, a razlog je prost – mnogo je toga što bi trebalo isprobati.

Budući da je Gastro diva Dalmatinka logično je bilo da obratim posebnu pažnju na riblje specijalitete. Evo šta sam odabrala.

Court bouillon – Poširana riba



Zgodan način na koji i ja obično pripremam ribu. Ono što mi je novo je da se odvojena tekućina ove juhe koristi kao riblji temeljac jer ja za riblji temeljac koristim riblje glave i repove uz povrće za juhu.



Izbor je pao na dva mala zubatca i istarsku malvaziju. Sve u svemu riba i vino, jako lijepo.

Riba u zelenilu



Ovo "zelenilo" omiljeni je način na koji spremam školjke. Maslinovo ulje, češnjak i peršin za mene je neodoljiv spoj i mirišu mi bajno. Ove mirise povezujem sa Italijom, ali i Dalmacijom.
Budući da nisam našla trilje, uzela sam malene arbune.



Sočno, kombinacija od koje uvijek očekujem maksimum...

Polpeti od skuše



Bile polpete od junetine, piletine ili ribe uvijek su omiljene. Okus ribe naglašen je dodatkom fileta slanih srdela.



Zgodne polpetice poslužene uz pire krumpir, dopasti će se čak i onim kojima riba nije na popisu namirnica koje vole.

BAKALAR



Već sam ranije spremala sušenog dimljenog bakalara i smrad mi je poznat. Sreća pa ne živim u Beču ili Parizu gdje bi mi susjedi pozvali policiju da prijave crkotinu u stanu.

Dakle, za pripremu ovog jela odlučila sam se jer volim smrdljivog bakalara, naravno tek onda kada se skuha.

Nakon što sam pogušila susjede bojnim otrovom od kuhanja, trebalo je iznijeti smeće. U mom haustoru ne postoje odvojeni kontejneri za otpad organskog porijekla, a ako neko stvarno želi odvajati papir i plastiku, može da ih nosi nekih 50 m niže i odloži ih u tim kontejnerima. Ostalo smeće bacamo u smetljarniku u zgradi. Zašto pričam o smeći??? Zato što niko nije htio od stida da odnese ostatke bakalara u smetljarnik. Teret je pao na mene... I kao uz inat prvo su u lift ušli susjedi sa četvrtog, a onda je još i na prizemlju bila gužva. Sad su svi mogli tačno odrediti odakle dolazi smrad u zgradi.


Štipaljke ne pomažu. Jedino gas maska...


Bakalar na mornarski



Pripremila sam bakalara na mornarski držeći se manje-više recepta. Meni je ispalo previše jušno, možda zbog manje količine krumpira, a i komadi bakalara su mi bili sitniji, djelimično zbog toga što sam ih već odvojila kao male komade, a djelom što sam nešto duže kuhala.
No "smrdljivac" se nađe povremeno u našoj kuhinji, a da tako ne smrdi i da polazim samo od okusa našao bi se i češće.

Rižot od bakalara



Odličan mi je izbor pasta i rižota na Gastro divinom blogu. Probala bih sigurno i više toga da sam imala više vremena i da sam našla neke od morskih delicija. Ono što sam probala je odličan rižot od bakalara koji nam se veoma dopao.

Fritaja od šparoga i pršuta



Divlje šparoge u Hercegovini nazivaju kuke. Zaista ne znam kako su mi svih ovih godina promicale, ali ja sam jednostavno bila nesposobna da ih uočim na sarajevskim pijacama. Tačnije i ne prodaju se na stolovima, već na ulazima u pijacu. Dok sam odavno počela uživati u pitomim šparogama, koje se kod nas uvoze iz Italije, ovo je prvo proljeće da mogu uživati u tankim "divljakama"
Kažu da su šparoge koje rastu u Dalmaciji gorke, dok one istarske nisu. Ove, hercegovačke nisu gorke i ja ne znam u čemu je "kvaka"... Hercegovina je geografski blizu Dalmaciji, a hercegovačke šparoge nisu gorke? Postoji li neko razuimno objašnjenje, osim da ja nemam osjećaj za gorko?



Ova fritaja mi je bila za tavu polizati...

SLATKI ZALOGAJI

Gastro diva na svom blogu ima više od stotinu recepata za deserte. Tu su se našle torte, kolači, sitni kolačići i ono što je meni posebno zanimljivo tradicijske dalmatinske slastice. Budući da će i rafioli i bobići imati ulogu u jednom drugom postu, odlučila sam se isprobati nešto drugo.

Cassato torta



Na Alipašinom Polju, naselju u kome sam odrasla prije rata radila je slastičarnica u kojoj su se prodavali kolači napravljeni u hotelu Evropa. Osim Havane iz hotela Evropa, koja je po mišljenju mnogih, stručnijih od mene, bila poseban specijalitet te slastičarne, ja sam posebno voljela tortu koju su nazvali Cassato. Mislim da je bila samo inspirisana, kako sam kasnije naučila Casatta alla Siciliana tortom od svježe ricotte, čokolade i badema sa kandiranim voćem. Izgledala je poput ove talijanske, ali je po sastojcima sličnija ovoj Gastro divinoj.



To sjećanje na tortu koju sam nekad voljela je unatoč bilion kalorija, koju sadrži ova torta razlog što sam je pravila. Napravila sam malu formu, posudicu od 850 ml i narezala tanke šnite.

Čokoladni hrskavci



Nestle Crunch čokolada sigurno nije moja omiljena čokolada, ali je od onih čokolda koje ne bi odbila. Ovi čokoladni hrskavci najviše me podsjećaju na tu čokoladu.

Zgodni su. Kada već pripremate neki veći izbor sitnih čokoladnih kolačića, pralina i sličnih zalogajčića ne bi bilo loše da se na tanjuru nađu i ovi hrskavci, možda bi oni bili prvi izbor onih koji izbjegavaju kremu u pralinama, orahe u "bajaderama", karamel u oblatnama....

Broj komentara: 13:

maslinka kaže...

Covece koliko si toga pravila... sve izgleda super!

jubistacha kaže...

Stvarno si detaljno istražila gastro divu. I meni se njen blog dopada, a isto kao i vi zamorim se od čitanja svijetlih slova na tamnoj podlozi. Sada baš gledam, mogla bih porazmisliti o kreiranju nove teme za svoj blog ;)

Snjezana kaže...

kao i uvijek vrijedna si.:) nasmijala sam se s bakalarom i smradom. meni je to miomiris. nikad mi nije smrdio. u stvari lazem... kuhinja smrdi sutradan. kao da se taj miris uvuce u elemente i onda pocne neugodno vonjati.
promasila sam recept za rizot od bakalara. to moram probati.:)

Tadeja kaže...

A što reći?
Nema ti ravne, ne kužim kako to stižeš!
Potpisujem dojmove i utiske što se bloga tiče i tvoje i Snježanine. Pozdravljam izbor jela, stvarno si odlično odabrala!
Bakalar smrdi ok. ali ja to riješim tako da ga zatvorim u express lonac, pa nek' tamo smrdi, a osim toga ga i tako kuham, što je brže i smanjuje vrijeme u kojem on intenzivno smrdi. Kad ga počneš pripremati dalje, pa mu dodaješ začine, ne smrdi više tako strašno! :)
Osobno bakalar najviše volim na crveno, u pećnici s krumpirima i tako ga uglavnom i radim, ali mi se ovi recepti koje si ti odabrale čine više nego interesantni.
Opet ti je većina fotki odlična, pogotovo one prve sa ribom. Odlične boje!

Nataša kaže...

A jesi blesava što si tutnula one štipaljke na slici! :))) Ja nikad nisam jela bakalar.. jednom sam samo vidjela sušeni u Merkatoru i toliko mu je i bilo. A i ne znam bi li ga kod mene kući ko jeo, zbog tog smrada dok se sprema? :)

Snježa kaže...

Koliko sam puta provirila a tek sada sjedam, čitam i evo ostavljam komentar.
Eh, sada mi je drago znati da je zamorno čitati svjetla slova na tamnoj podlozi i moram nešto poduzeti u svezi s tim jer i u mene je gotovo isto:)))
Stvarno ti skidam kapu kako ti to temeljito odradiš svaki mjesec. Izbor ti je izuzetan, naravno kao i uradci!
A, što se tiče kuka i šparoga, to su dvije različite stvari. I u Dalmciji, bar ovdje, ima i kuka (ovdje kažu kukača) i šparoga!
Bakalar volim, naročito na bijelo, ali mom Zlatanu prvo ulazi nos u kuću pa onda on... Ko bi ga slušao kako broji:)))

cosmo2503 kaže...

@ Maslinka, hvala lijepo.
@ Jubistacha, hvala. Na blogu Gastro dive je zamorna kombinacija narandžaste i smeđe boje koja umara oči ako se duže čita.
@ A joj, Snježana. Ja očekujem da ste vi Dalmatinci naučili neke trikove kako taj miris "istjerati" iz kuće. Ja također imam osjećaj da se miris zadrži danima u kući i mada iz dna duše prezirem one mirise za dom u spreju, morala sam ga kupiti i prskala sam svaki put kada uđem u kuhinju.
@ Tadeja, koliko dugo kuhaš bakalar u ekspres loncu? To je dobra ideja, ako osim uštede vremena barem malo poštedi i od smrada. Bakalara više volim na bijelo, ali mi je i na crveno skroz dobar (neki brudet po Diki Marjanović Radici koji sam spremala). U pećnici ga nisam spremala.
I meni su fotke sa ribom dobre, ali ove sa bakalarom na žalost nisam uspjela napraviti niti jednu dobru, a nije mi se dalo nosati jelo po kući da nađem mjesto gdje će biti dovoljno svjetla, a da ne bude ovog odraza.
@ Nato, možda bi mogla pripremiti bakalara kada tvoji nisu u kući, sigurno ne bi imali primjedbi. Što se tiče gdje ga kupiti, ja sam ga jedino u Merkatoru i viđala.
A štipaljke, ne može se tako dobro začepiti nos da se smrad ne osjeti.
@ Snježo, hvala...A Zlatan, nasmiješ me njegovim komentarima i stavovima o hrani.

Andrea kaže...

Ja sam namjerno preskočila ovaj mjesec igru, malo sam umorna od svega tako da mi se baš nije dalo ništa isprobavati.
Sad mi je malo žao kad vidim sve ove delicije kod tebe, izgledaju mi mnogo privlačnije nego u originalu. Ne mislim nikoga povrijediti, to je samo stvar mog ukusa u prezentaciji jela i fotografiji.
Uvijek oduševljavaš. :)

Branka kaže...

Bravo za izbor recepata i njihovu izvedbu ! Sve mi se sviđa, ali zadržala bih se kod ribljeg menija :), i fritaja mi je upala u oko. Izvrsno ! Uživala sam i u tvojim slikama , svaka ti čast na trudu oko svega !

Mare kaže...

bas si se jako potrudila i oko jela i oko fotografija i teksta. prica o bakalaru je vrlo duhovita (i ova fotografija sa stipaljkama lol!) a najvise me privlaci bakalar na mornarski.

cosmo2503 kaže...

@ Andrea, baš mi je žao što nisi učestvovala jer svojom izuzetnom prezentacijom i odabirom mene redovno oduševiš. Šteta je i što si se kao Dalmatinka mogla, eventualno, osvrnuti na neke recepte i dati komentar kako se jelo sprema u tvojoj obitelji.
Drago mi je da ti se dopada kako sam prikazala odrađeno, a od svega mi se najviše dopala ova riba u zelenom.
@ Branka, hvala. Gastro diva i njen gost kuhar galeus imaju dobar izbor ribljih jela, a meni se posebno dopala ova u zelenom, pored ove poširane, kako je ja najčešće i spremam.
@ Helena, hvala. Bakalar na mornarski je odličan, samo kod mene ima mnogo safta, koji je stvarno ukusan i miriše po ribi, pa nije šteta.

Vera kaže...

Riblje recepte si savrseno odabrala,i bas su to odlični ,zdravi receptići.Kasato tortu sam primetila i htela je praviti,bas mi se čini idealnom za ovo vreme...ali nisam stigla...Neznam da li si videla ali napravila sam jedan tvoj receptić...:)

rijecankaudublinu kaže...

Prekrasni recepti, osobito mi se dobrom idejom cini prsut i sparoge... moram to probati!
A sto se blog.hr-a tice, nekoliko sam godina imala blog na njemu, itek kad sam presla na wordpress vidim koje su mu manjkavosti (i blogger je takodjer dobar!)... Puno pozdrava, i samo tako nastavi s kreiranjem delicija, umjetnica si!