ponedjeljak, svibnja 24, 2010
Pozdravi sa Kariba
Ajme, Branka!!! Šta da radim???
Pogodilo me je pod lijevu plećku. Šta??? Tema ovomjesečnih Ajme, koliko nas je! , igre koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under. Ananas nam je zadala domaćica Branka sa bloga Home made by B. “Ajme Branka, pa šta da radim sa ananasom?” Hajde, dobro, u nedostatku inspiracije pokušat ću pronaći nešto i možda mi se na kraju i svidi tema.
Pizza Bianca
Kada se pizza prije tridesetak godina pojavila na našim prostorima i Margarita nam je bila dovoljno egzotična, a Capricosa WOW... Onda se pojavila i pizza sa ananasom koju je većina pizzerija “krstila ” kao Hawaiian. OK, nemam ništa protiv, ako su ljudi koji su bili na Havajima tamo jeli nešto slično, onda i ta pizza s pravom nosi naziv havajska. Zašto ta pizza nije karipska, kada je ananas porijeklom sa Kariba, ne bih se upuštala u raspravu.
Pizza je zamišljena kao jelo od ostataka, znači ništa tu nije unaprijed zacrtano, pa možemo kombinovati različite umake, različite nadjeve uz par osnovnih recepata za tijesto. Da bi svoju pizzu učinila različitom odlučila sam se za bijeli umak. Pokazalo se da je upravo umak u ovoj pizzi BINGO.
Zanima li vas recept, a očekujem da vas zanima ako već ovo čitate. Serviram vam recept uz preporuku da probate.
Sastojci:
• 300 g brašna
• 2 žlice pšenične krupice
• 10 g svježeg kvasca
• 180 ml vode
• žličica šećera
• žličica soli
• ananas
• šunka
• meki koziji sir
• maslinovo ulje
• origano
Za umak:
• ½ glavice luka
• 1 režanj češnjaka
• 25 ml maslinova ulja
• 250 ml vrhnja za kuhanje
• svježe mljeveni papar
• sol
Priprema:
1. U mlakoj vodi pomiješati namrvljen kvasac sa žličicom šećera i ostaviti da se zapjeni.
2. U brašno dodati kvaščevu smjesu i izraditi tijesto mikserom sve dok se ne poveže u kuglu. Ostaviti da stoji sat vremena.
3. Zagrijati pećnicu 45 minuta prije pečenja na 260 stepeni, staviti tanki lim okrenut naopako na rešetku na srednjem nivou.
4. Za umak, luk usitniti u multipraktiku, a češnjak protisnuti. Zagrijati maslinovo ulje i popržiti luk dok ne omekša, a zatim dodati češnjak i vrhnje i pustiti da zakuha i da se zgusne. Dodati papar i soli po želji.
5. Nadošlo tijesto preraditi na podlozi posutoj krupicom, premazati umakom, dodati koziji sir, šunku i ananas. Posuti maslinovim uljem i origanom (po želji).
6. Staviti pizzu da se peče oko 8-10 minuta.
Napravili ste? Prijatno.
Nakon što se pokazao kao vrlo ugodan u pizzi ananas sam stavila u sendviče. A sendvič nam je još jedno praktično rješenje za brzo pripremiti obrok. I dobro se najesti...
Sendvič sa grilovanom piletinom i ananasom
Sjetila sam se jednog dobrog recepta za slani umak od ananasa koji sam objavila davno . Tada mi je poslužio kao umak za tofu, mljac... Sjetila sam se da bi dobro išao i sa gril piletinom. U biti riječ je o slanom džemu koji je pikantnog okusa zahvaljujući vrlo ljutoj papričici, a posebnu notu dodaje mu ananas, koji se može zamijeniti i mješavinom tropskog voća, tj. mješavinom papaje, manga i ananasa.
Sastojci za Chutney od ananasa:
• 280 g ploda ananasa iz kompota
• 1 žlica ulja
• 1 ljuta crvena papričica
• 1 mala glavica luka
• 2 žlice smeđeg šećera
• 1 žlica jabučnog ocata
• 150 ml soka iz kompota
• svježe iscjeđeni sok limuna
• so
• mljeveni papar
Priprema:
1. Zagrijati ulje na tavi, prvo dodati nasjeckani luk i pustiti da zažuti, a zatim dodati nasjeckanu papričicu.
2. Kada papričica omekša dodati šećer i ocat i pustiti da se šećer otopi.
3. Dodati ananas, sok iz kompota i sok iscjeđenog limuna i kuhati oko 5 minuta, dok tekućina ne postane dovoljno gusta.
4. Posoliti po želji i dodati dosta papra.
Sastojci za sendvič:
• 800 g pilećih prsa
• 250 ml pripremljenog umaka
• 4 koluta ananasa
• 4 zemičke
Priprema:
1. Zagrijati gril i ispeći tanko narezano meso, a zatim i šnite ananasa.
2. Zemičke prerezati, premazati umakom dodati piletinu i ananas. Poslužiti toplo.
Prijatno!
Klub sendvič sa ananasom
Sir i šunka, prva asocijacija na sendvič. Nađe se tu i list zelene salate i eto nam elegantnog sendviča. Baš se ne mogu pohvaliti da me ovaj sendvič inspiriše na priču, pa da onda pređem na nazovi recept.
Sastojci:
• graham pecivo, oblik po izboru (4 manja ili 2 velika)
• margarin sa okusom maslinova ulja
• 2 kuhana jaja
• 8 kolutova ananasa
• 160 g šunke
• 120 g edamera ili goude
Priprema:
1. Skuhati jaja, ohladiti i sitno nasjeckati ili usitniti u multipraktiku.
2. Pecivo premazati margarinskim namazom sa okusom maslinova ulja. Dodati jaje, sir, šunku i ananas.
3. Zagrijati pekač za sendviče i zapeči sendvič.
Eh, dobro-SENDVIČ (k'o sendvič)...Prijatno!
Sendvič “mmmmm....”
Znate onaj osjećaj kada zagrizete u hrskavu koricu, a preko nje je rastopljen fini sir koji se onda razvlači u končićima. Mmmmmm.... Zato je i ovaj sendvič (otvoreni) mmmm.... sendvič.
Sastojci:
• 4 šnite kvalitetnog crnog kruha
• 8 tankih šnitica goude
• 120 g šunke
• 4 šnite ananasa
• svježe mljeveni šareni papar
• maslac
• maslinovo ulje
Priprema:
1. Zagrijati gril u pećnici ili mikrovalnoj.
2. Kruh izrezati na 4 debele šnite, premazati maslacem. Složiti šunku i sir. Poklopiti ananasom, dodati svježe mljeveni papar i maslinovo ulje.
3. Zapeći dok se sir ne rastopi. Poslužiti toplo.
Ham-ham (njam-njam), mmmmmm....i svi uzvici koji pripadaju uživanju u klopi pridružuju se ovoj jednostavnoj, ali neodoljivoj kombinaciji. Prijatno!
Došli smo i do kolača. Kod nas je običaj i nepisano pravilo da je voće, zbog prirodnih šećera koje sadrži = DESERT. Za očekivati je onda, da ću ananas, koji je voće, iskoristiti i za pripremu nekih kolača. Ovo su rezultati...
Tropicana
Još od kada su izmislili pina coladu pokazalo se da su ananas, kokos i rum izvrsna trojka. Ananas je zgodna voćka za, što bi rekao naš poengleženi narod, “up side down” kolače. Moja Tropikana jedna je od mnogih varijanti tog kolača. Šta sam ovdje uradila? Iskombinovala sam recept za kruh sa bananama (kruh sa bananama jedan je od prvih nazovi neobičnih recepata koje sam isprobala, na početku svoje kuharske “karijere”), ananas i kokos. Užitak za cijelu obitelj je bio kompletan. Kolač je lako napraviti, a izgleda sasvim pristojno. Ukusan je i sočan, pa evo da ideju podijelim sa vama.
Sastojci:
• 25 g maslaca
• 150 g smeđeg šećera
• 450 g ananasa iz kompota
• 50 g kokosovog brašna
• 125 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• ½ žličice sode bikarbone
• 1 veća zrela banana
• 60 g šećera
• 1 jaje
• 1 žličica cimeta
• 2 žlice ulja
• 2 žlice ruma
• 100 ml soka iz kompota
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Rastopiti maslac u kalupu za pečenje torti, posuti smeđim šećerom i prekriti šnitama ananasa i posuti kokosovim brašnom. Ostaviti sa strane.
2. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i šećer.
3. Ispasirati bananu u pire i dodati u brašno.
4. Lagano umutiti jaje i pomiješati sa uljem, sokom i rumom. Postepeno dodati i umiješati u brašno. Smjesu dobro sjediniti i istresti preko ananasa.
5. Peći u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Ovo je jedan fini kolač. Želim vam prijatno.
Cvjetići od ananasa i kokosa
Slatki i zalogajli...
Zgodni su, zar ne?
Ovi mini kolačići nastali su iz potrebe da isprobam kalupe. Učinilo mi se zgodnim da isprobavanje kalupa povežem i sa učešćem u igri i odgovorom na temu ananas. Ono što sam napravila podsjeća na puding, dakle nema prozračnost i lakoću biskvita. Servirala sam ih sa umakom koji sam napravila od ostataka soka iz kompota.
...ala puding
Sastojci (za 12 mini kolačića):
• maslac za kalupiće
• 2 jaja
• 100 g šećera
• 400 g ananasa iz konzerve, narezanog na kockice
• 75 g brašna
• 25 g škrobnog brašna
• 50 g kokosovog brašna
• 125 ml soka od ananasa (kompot)
• 180 ml jogurta
• 50 g rastopljenog maslaca
• dodatno 20 g čokolade
Za umak:
• 125 ml slatkog vrhnja
• 125 ml soka od ananasa
Priprema:
1. Kalupiće premazati omekšalim maslacem i ostaviti. Pećnicu zagrijati na 180 stepeni.
2. Pjenasto dobro ulupati jaja sa šećerom. Dodati jogurt, sok i rastopljeni maslac.
3. Pomiješati brašno sa škrobnim brašnom i umješati sa jajima.
4. Dadati i umiješati kokosovo brašno i nasjeckani ananas.
5. Pola smjese rasporediti u kalupiće, a zatim u ostatak dodati i umiješati rastopljenu čokoladu i napuniti ostatak kalupića.
6. Peći oko 20 minuta, dok se kolačići ne napušu u sredini. Izvaditi i malo ohladiti.
7. Za umak prokuhati slatko vrhnje i umiješati sok. Ohladiti i servirati uz tople kolačiće.
Dobri su uz jak crni čaj. Prijatno!
Tendresse de ananas
Ja sam neviđeni antitalenat za pravljenje torti. Možda bi i naučila da ih ukrašavam kada bi mi neko pokazao tete a tete. Ali ovako.... Moj vrhunski domet je ova lagana torta i dvije koje ćete imati priliku vidjeti u narednim postovima (jedna je doduše Tadejina).
Pogledajte, kako je fina (kao kod domaćice sa dvije lijeve)...ali sastojci (mmm...)
Sastojci:
Za koru:
• 60 g kukuruznih pahuljica
• 50 g kokosovog brašna
• 2 žlice kakao praha
• 150 g piškota
• 50 g šećera
• 1 jaje
• 75 g maslaca
Za kremu:
• 4 žumanca
• 80 g šećera
• 300 ml mlijeka
• 25 g škrobnog brašna
• 220 g ananasa iz kompota
Ukrašavanje:
• 250 ml vrhnja za šlag
• 1 vrećica kremfiksa
• 1 vanilin šećer
• banana
Priprema:
1. Izmrviti kukuruzne pahuljice, pa ih pomiješati sa kokosovim brašnom i šećerom. Dodati samljevene piškote, kakao prah, lagano umućeno jaje i rastopljeni maslac i sve dobro umiješati.
2. Smjesu rasporediti u četvrtast kalup obložen pek papirom i peći u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. Izvaditi i ohladiti.
3. Za kremu staviti miljeko da provri. Pomiješati žumanca sa šećerom i škrobnim brašnom. Dodati 3-4 žlice miljeka i pomiješati, a zatim sve vratiti u mlijeko i uz neprestano miješanje kuhati dok se krema ne zgusne.
4. Posudu sa kremom staviti u veću posudu napunjenu hladnom vodom i miješati da se malo ohladi, a zatim dodati nasjeckan ananas.
5. Ohlađenom kremom, prije nego što se stisne premazati kolač.
6. Ulupati vrhnje za šlag sa kremfiksom i vanilin šećerom i premazati tortu.
7. Tortu ohladiti najmanje 4 sata u hladnjaku, a zatim izrezati na šnite.
Nježno, nježno, nježnije...
Još vam ostaje samo da pustite da vas zavedu zvuci latino jazza, uz tortu i Cubismo, prijatno!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 20:
Draga Selma, pa ovo je prava dizertacija, pa tko bi osim tebe mogao tako sistematski i temeljito razraditi zadatak - Ananas. Savršeno, sve sam pročitala i baš mi je nekako dobro sjelo. Volim te slano kiselo slatke situacije na tanjuru. Ako nešto ne volim, onda je to dosadna hrana, a svi ovi recepti su sve prije nego dosadni. Ne znam što bi prije, onaj umak, chutney ili tropikanu, a da o Pizzi Biaca ne govorim. Hvala ti što si nas počastila ovim postom. Ljepo je znati da imam toliko toga o tom plodu na jednom mjestu.
Ja uvijek isto pišem kada si ti u pitanju: svaka čast, ja skidam kapu, odličan post, savršeno odrađena tema, prekrasni i nadasve zanimljivi recepti. Ti si revnosna u domaćoj zadaći.I stvarno je tako!!!!
Ima tu dosta stvari koje bih i ja probala sigurno ali, ne bih se mučila radi ovih svojih momaka (tatinih sinova:))))
Selma draga, pa gdje će ti duša? :)))) Pa ubi me sa receptima! :))))))
E svaka ti čast, skidam kapu i moj dubooooki naklon! :)
Ja zapravo ne volim ananas (samo svjez), ali me se dojmila tendresse!
Kao i uvek uspela si da me odusevis... sve mi izgleda jako fino ali bi ipak prvo pizzu :)
Selma svaka čast (kao i uvijek :)).
Moj favorit je pizza :)
I ja skidam kapu, ovo se zove uraditi domaci zadatak :)))
Moj favorit je Tendresse. Stvarno fino izgleda, pri tome mislim i na ukrašavanje...
uh, sve je fenomenalno.. jedino mislim da mi se ova kombinacija pizze sa ananasom ne bi svidjela, jer ne volim baš previše tropsko voće..recept za chutney bilježim, u kombinaciji sa piletinom odlično! kolač, mali kolačići tortice i torta su savršeni:D a sendviči izgledaju genijalno! :)))
Ajme Selma !!! Pa ovo je suuppeeerrr....., kažeš u nedostatku inspiracije ?!, a što bi tek bilo da je naletio val inspiracije ?!!. Odlično upotrebljen ananas, stvarno si se potrudila i žao mi je što si imala početne muke sa temom , ali na kraju su rezultati izvrsni !
Pizza Bianca mi se jako sviđa, dobro kažeš umak je poseban. Sendviči su ti tako simpatični i vjerujem jako ukusni , ananas u njima i na njima super izgleda. Slani umak, Chutney od ananasa odmah preuzimam :). Zatim slatkiši, svi odlični ali ja sam ostala kod cvjetića od ananasa i kokosa, volim tu kombinaciju a cvjetići izgledaju tako lijepo i slatko. I na kraju Tandresse de ananas, lijepa, raskošna, lagana, nježna, .........odlično Selma !
I hvala ti na sudjelovanju u ovom krugu igrice !
Jao jao koliko izvandrednih jela!!
Najvise mi se svidja chutney i ovi sendvici... :))
Svaki post po 10 recepata... Svaka cast!!! Vrlo temeljno obradjeno :)
WOW i opet si svašta lijepo skombinirala i napravila. Ja jako volim ananas, nije važno jeli u slanom i slatkom ruhu tako da mi svi prijedlozi zvuče izvrsno.
U užasnoj sam gužvi ovaj mjesec pa niš ne stižem kuhati, a baš sam imala puno ideja s ovim voćem. :)
Ciao! Evo odgovaram i ovim putem na tvoj komentar na citat o fotografiji. Draga, Selma, pa ne bi ja bas rekla da si ti toliki antitalent kako mislis! Fotografija ti se definitivno znatno poboljsala u zadnje vrime, koliko vidim na tvom blogu.
Vis ja sam shvatila ovaj citat kao da moramo bit aktivniji u samom slikanju, ulozit vise srca, misli i napora, a ne samo pritisnit okidac. Fotografija nije nesto sto je samo tu vani, nego je i u ‘oku’ fotografa. Da, trenutak postoji, al ako ga ne primjetimo, necemo ni znat da je tu, niti cemo ga moc zabiljezit. Ali takodjer, ako ne poznamo svoj ‘alat’, tj fotoaparat, onda cemo ga teze zabiljezit, jer fotoaparat ‘gleda’ na stvari drugacije od naseg oka, i moramo se naucit s njime sluzit. Time se ja trenutno bavim. Ucim se sluzit s fotoaparatom, ali takodjer i zastat i razmislit prije nego pritisnem botune. Tek sam pocela, trajat ce to.
Ps. poslala sam ti mail. Aj odgovori kad stignes, pa da ti posaljem knjizicu.
Odlični su recepti i kada si ti u pitanju greske nema.Ja ću biti iskrena i reći ću da mi je uvek ananas u slanoj varijanti bio odbojan,neznam zasrto,ali slatki recepti pogotovo Tropikana su extra!
Draga moja, nisam ni sumnjala da ces ti vec nesto fino smisliti sta napraviti sa ovom vockicom...uvek kreativni i inspirativni receptici kod tebe, a kao i ostale cure, privukao me je sastav onog umaka, cini mi da je bas nesto ukusno...mozda jednom prilikom iznenadim ove moje sa malo egzotike.;)))
@ Dunja, hvala ti na uvijek lijepim komentarima. Ja nemam običaj kupovati ananas, mi inače mnogo više jedemo voće sa naših prostora, ali ananas mi je dobar u ovim slanim kombinacijama, sa laganijim mesom poput piletine ili sa finom šunkom. Chutney je posebno dobar i upravo ima taj ljutkasto-slatkasto-kiselkasti okus. pa se fino kombinuje sa piletinom. Od kolača ova Tropikana mi je favorit jer je to jedan fini biskvit, koji nije presladak, a sočan je.
@ Snježo, kad se ja zadaće prihvatim mora biti nekog rješenja. Žao mi je što ne isprobaš neku od neobičnijih kombinacija za sebe. Ove slane su stvarno dobre, ali se ananas vidi iz aviona i ne bi prošlo kod tvojih.
@ Nato, hvala :-)
@ Majo, ja ananas tako rijetko jedem, a još rijeđe kupujem da uopšte nemam stav volim li ga. Mogu reći da sam ravnodušna i prema svježem ananasu u voćnim salatama i prema onom u kolačima. U slanim me je oduševio.
@ Maslinka, preporučujem pizzu sa ovim bijelim umakom. Odlično se slaže sa ananasom, pa ako još izabereš i koziji sir stvarno je neobično, a opet nimalo neprilagođeno našem ukusu.
@ Andrea, hvala - pizzu od srca mogu prporučiti.
@ Mihaela, hvala.
@ Jubistacha, hvala...Tendresse je onako običan kolač sa kremom, ali nježnom i finom kremom. Ja ne volim kolače betonirati margarinom zato su kremice lagane što mi otežava i ukrašavanje i rezanje, a posebno što ova kora nije biskvitna pa je još i malo tvrđa.
@ Ebba, hvala. Meni se pizza uz ovaj otvoreni sendvič najviše dopala. Kolačići su mi zgodni, a posebno kada se posluže uz umak, a i tortom sam zadovoljna jer je to lagana torta po mojoj mjeri slatkog i ne pretjerano masnog (puterastog).
@ Branka, hvala ti na domaćinstvu. Tema mi se činila "joj šta da radim". Znala sam ja da se tu može ponuditi dosta rješenja, pa mi je žao i što nešto od planiranih divnih salatica nisam napravila, ali mislim da je ovo dosta. Budući da sama voliš raditi marmelade mislim da će ti odgovarati ovaj chutney. Odličan je kao umak uz piletinu ili uz meso škampa ili kozica.
@ nela, hvala. Zapravo ja često razmišljam o tome da li je ovo loše što u jednom postu nanižem hrpetinu recepata, pa onda ne mogu napraviti indeks sa receptima i ni sama ne znam gdje sam šta objavila.
@ Andrea, hvala. Žao mi je što te je nedostatak vremena spriječio da sudjeluješ. No još ima vremena, nadam se da ću vidjeti neku od tvojih uvijek maštovitih kombinacija.
@ Maninas, hvala ti za komplimente. Sa fotkama se ponekad namučim jer nemam nikakve priručne dodatke. Jučer sam se namučila sa fotkanjem tanjura jer nisam mogla izbjeći odraz, a nisam imala bijelu zavjesu kojom bi nekako zakamuflirala cvijeće na balkonu gdje sam slikala.
Onaj citat sam i ja shvatila kao potrebu da se zastane, razmisli, pronađe idealno mjesto, idealan trenutak i napravi fotografija koja govori, a ne da se klika bezveze. U hrvatskom Ellu je izlazila serija crno-bijelih fotografija Slavenke Drakulić koje je ona snimila u Parizu. Uz propratnu priču iz njenog pera ove fotke su me oduševile. Odgovor na mail šaljem.
@ Hvala draga vera. Vjerujem da su slatkiši koje sam ovdje napravila po ukusu i malih i velikih ljubitelja slatkog.
@ Lana, hvala. Chutney se odlično slaže sa laganijim vrstama mesa, a meni je bio dobar i uz tofu.
Od tebe više ni ne očekujem ništa manje. Kakav god zadatak bio i gdje god te pogodi, uzvratiš ti udarac! :)
Ja ananas i volim i ne volim, ali to je kod mene naprosto sa svim voćem, koje jednako i volim i ne volim. Možda mi jest najdraži u nekim mokrim kremastim kombinacija, svježi ili sok ananasa, pa bih ja onda i ovdje najprije izabrala ovu tortu, za koju ne znam što joj progovaraš kad je ukrašavanje u pitanju, chutney jer volim te neke kiselo slane kombinacije i onaj rastezljivi - mmmmmm sendvič, jer mi je najviše sline stvorio! :)
Fotke su super, post kao i uvijek vanserijski!
@ Tadeja, i kod mene je tako sa većinom voća izuzev jagoda koje stvarno volim i koje bi stalno mogla jesti.
Torta sa kremom je nam se dopala i ja jesam malo nespretna kod ukrašavanja jer ne volim da cementiram kreme, a onda imam problema sa rezanjem. Tehniku ukrašavanja nisam imala prilike posmatrati, a vjerujem da bi je uspjela savladati bez obzira što mi strpljenje nije neka vrlina.
Onaj otvoreni sendvič je moj definitivni favorit od slanih kombinacija.
Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.
- Daniel
Objavi komentar