petak, travnja 16, 2010

U Baranji - Od ljubavi nismo siti, treba dobro jesti, piti

U zavodljive zvuke bečkih valcera sam se zaljubila i prije nego sam imala ikakav pojam o muzici. Sjećate se, sigurna sam, epizode iz crtića Tom &Jerry u kojoj Tom dirigira orkestrom koji svira "Priče iz bečke šume". Pored onog u kojem Tom na kraju crtića, veslajući u čamcu, pjeva Santa Lucia, ovaj sa bečkim valcerima mi je bio najdraži i obično bih ustala sa fotelje i vrtila se u ritmu – u krug, u krug...prva, druga, treća.

Nešto poslije, došli su prenosi raskošnih Bečkih novogodišnjih koncerata koje sam godinama pratila i uživala u raskošnoj scenografiji, plesu i vrhunskim izvedbama. Posljednjih godina bečki koncert pratim više pasivno, slušam, ali ne gledam. Tako je bilo i ove Nove godine. Dok sam pripremala Ohridski čomlek na svim državnim televizijama išao je prenos koncerta, koji sam više slušala, nego gledala. Onda na “najgledanijih 30 minuta” čujem da je koncert obilježio skandal. “Kakav sad skandal?” upitah se. Pomislila sam na neki sočan ispad, ali nisam bila upravu. Skandal se odnosi na izostavljanje Hrvatske kao podunavske države u malim razglednicama kojima su propraćeni prekrasni zvuci Straussovog valcera "Na lijepom plavom Dunavu". Moram reći da je to odrađeno zaista vrlo neprofesionalno, ne samo zbog činjenice da Hrvatska jeste podunavska zemlja (kao uostalom i Slovačka. koja nije pomenuta iako je Bratislava na Dunavu), već i zbog toga što je hrvatsko Podunavlje još uvijek nosi ožiljke ne tako davnih tragičnih dešavanja.

No, ako bi se ORF – u i moglo oprostiti neznanje, to sigurno ne možemo Hrvatskoj turističkoj zajednici, kojoj se u prošlogodišnjoj turističkoj kampanji desio sličan gaf. Šta kažete na to kada turistička udruga jedne države, koja je valjda funkcioniše od proračunskog novca, izostavi prikazati jedan dio te zemlje (i to još TAKAV dio)?

Ja sam u svom kulinarskom putovanju Dunavom, svakako željela posvetiti jedan post i kuhinji Baranje, te plodne ravnice u kojoj se tako strasno uživa u dobroj hrani i dobrom vinu.

Osim po dobroj hrani, o kojoj će biti riječi kasnije, ova regija Hrvatske poznata je i po svojim vinima. Naime, već po dolasku Rimljana u ove krajeve car Probus (276 – 282.g) potvrđuje ovo područje kao izuzetno pogodno za uzgoj vinove loze, te podiže i prve vinograde sa vrsnim sortama. Iz rimske utvrde Cuccium izrastao današnji Ilok.

Izbor za ovaj post nije bio lagan, našla sam ih pet-šest, a trebala odabrati samo jedno bijelo i jedno crno. Nisam nikakav vinski znalac, jedino mogu ocijeniti da li mi je vino fino i pitko ili je neka kiselica, koju mogu izliti samo u slivnik.

Moj odabir pao je na Iločke graševinu i frankovku. Donosim vam natpis sa etikete koji me je privukao da odaberem ova dva vrlo fina vina, koja su se fino složila sa jelima koje smo probali.

Slike ovih vina su čista katastrofa, nikako se nisam mogla namjestiti, a da se ne ogledam u flašama. Molim da zanemarite i da mi ne zamjerite.

Graševina – Vinogorje Srijem

Vrhunska graševina iz Iloka suho je bijelo vino, tek u iznimnim godinama polusuho. Lijepe je svijetlo zelenkastožute boje, iznimno razvijenog sortnog okusa i bukea. Vino je puno i harmonično zahvaljujući uravnoteženom odnosu alkohola i kiselina, te izuzetnim pedološkim i klimatskim pogodnostima srijemskog vinogorja.



Ova graševina, kako se pokazalo jedna je od boljih koje sam probala. Doda li se tome da nije ni pretjerano skupa, ovo vino ima moju preporuku kao pratitelj laganim jelima od peradi ili uz jela od pečene riječne ribe. A ako više volite bijela vina od crnih, onda pravila nikako ne stoje i možete ga piti i uz druge kombinacije, na primjer uz teletinu, sirne plate...

Poslužuje se rashlađeno na 12 stepeni.

Cabernet sauvignon Frankovka

Kvalitetno crno vino dobiveno sljubljivanjem dviju visokokvalitetnih crnih sorata cabarnet sauvignona i frankovke. Sazrijevajući, ova kupaža dvaju vina postiže rubinsku boju i ugodan miris po kupinastom voću ili suhim šljivama.



Običaj je da se jača crna vina poslužuju uz "jaču" hranu, crveno meso ili divljač. Ja više voli crne od bijelih vina, pa ga poslužim i uz pečenu piletinu.
Servira se na temperaturi od 18 stepeni.

Miješani baranjski naresci



Čovječe! Uz ovaj tanjur sa narescima poput čuvenog baranjskog kulena, dimljenog svinjskog vrata, pečene šunke i čvaraka trebalo bi stajati upozorenje “Pažnja holesterol!” Mare li mnogo Slavonci i Baranjci za upozorenjem stručnjaka savremene prehrane da je takva kuhinja nezdrava - čisto sumnjam. Kolinje je događaj godine i niti jedna EU neće ga izbaciti iz domaćinskih dvorišta, baš kao što upozorenja nutricionista neće istjerati čvarke iz njihove prehrane.



Pa ko voli, nek izvoli!

Pogačice od čvaraka



Prvo, moram reći da je pronaći čvarke u Sarajevu jednako teško kao pronaći ih u Teheranu. Prije par dana nabavila sam ih u Istočnom Sarajevu i probala prvi put u životu. Za religiju ne marim, ali držim ja do tradicije u ishrani, čak mi je i vrlo bitna kao kulturološko obilježje. Malo po malo, prekršila sam pravilo koje nalaže da muslimani ne jedu svinsko meso i ne koriste svinjsku mast. Prvo je pala šunka, dok sam u osnovnoj školi razmjenjivala sendviče sa drugaricama. Onda je pao pršut, mmm…. Pa ljute kobasice, poput kulena, mmmm…. Znam da je grozno ne biti dosljedan, ali zov ukusnog nekad je jači od principa, a kršenje jednog pravila obično vodi kršenju drugog I tako malo po malo prestajemo voditi računa o pravilima. Ovaj put palo je pravilo “Ne, čvarcima!”

Okusom čvaraka “per se” nisam oduševljena, meni je to jednostavno nepodnošljivo masni I nije mi ni slično “kvazi čvarcima” koje je moja mama pravila od pilećih kožica. Ali u pogačicama, e to je druga priča.

Sastojci:

• 600 g mekog bijelog brašna
• 200 g čvaraka
• 60 ml mlake vode
• 20 g svježeg kvasca
• 1 žličica šećera
• 1 žličica soli
• ½ žličice bijelog papra
• 1 jaje + jaje za premazivanje

Priprema:

Ovdje se radi o višestrukom valjanju I slaganju tijesta kao kod izrade lisnatog, a tu školu smo prošle u KuVarijacijama. . Rezultat su super lisnate, super-duper ukusna pogačice.

1. Napraviti smjesu kvasca, tako da se u mlaku vodu doda namrvljeni svježi kvasac, žličica šećera I jedna žlica brašna I sve umješa u glatku smjesu bez grudvica od brašna I ostavi da stoji 15 – 20 minuta.
2. U brašno dodati sol I prosijati u posudu za miješanje. Dodati jaje I nadošli kvasac I umiješati glatko I meko tijesto.
3. Ostaviti da tijesto nadolazi oko 30 – 45 minuta, a zatim ga na lagano pobrašnjenoj podlozi premijesiti I razvaljati u pravokutnik debljine oko pola centimetra, tako da mu širina bude tri puta manja od dužine (otprilike, neće vam trebati ravnalo).
4. Na dvije trećine tijesta premazati mljevene čvarke i preklapati prvo nenamazanu trećinu prko namazane, a zatim preklopiti donjom namazanom trećinom. Okrenuti za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu i ponoviti postupak valjanja i preklapanja. Stranu koju smo posljednju preklopili okrenuti prema dole.
5. Ostaviti u hladnjaku na 20 – tak minuta. Nakon hlađenja tijesta ponoviti isti postupak I to više puta, najmanje pet ili šest.
6. Na kraju tijesto razvaljati na debljinu od 1 centimetar I vaditi oblike rezačem za krofne ili čašom.
7. Premazati razmućenim žumanjkom i ostaviti da rastu još 15 minuta.
8. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta.



Kajgana sa čvarcima



Za doručak ili popodnevnu užinu u zemlji dobre hrane poslužit će jedan "lagan" obrok, kao ova kajgana.

Sastojci:

* 20 g masti (ili 2 žlice ulja)
* 4 jaja
* 50 g čvaraka
* 50 g luka
* 50 ml vode
* 1 kisela paprika
* 2 feferona

Priprema:
1.Popržiti sitno nasjeckan luk na zagrijanoj masti 8ulju) dok ne povene.
2.Dodati nasjeckanu papriku i feferone, dodati čvarke i malo vode i pirjati dok voda ne ispari.
3.Ulupati jaja i preliti preko čvaraka, pa popržiti dok se jaja ne stvrdnu.

Abaraš – šokačka užina



Ako je ovo užina (majko moja!) šta je onda ručak? Kalorično jelo od krumpira, paprika, rajčice, šunke, suhe vratine i slanine zapečeno sa jajima odgovaralo je nekadašnjem načinu težačkog života i rada, kako to odgovara današnjem načinu života, ostavljam vam da procijenite sami.

Sastojci:

• 1 kg krumpira
• 1 žlica ulja
• 4 – 5 paprika
• 1 glavica luka
• 4 – 5 rajčica
• 200 g kuhane šunke
• 200 g suhog vrata
• 100 g špeka
• vezica peršina
• 4 jaja
• 200 ml kiselog vrhnja
• 100 ml mlijeka
• 2 žlice brašna

Priprema:

1. Na pola skuhati krumpir i narezati ga na ploške (treba samo malo omekšati).
2. Rajčice kratko staviti u kipuću vodu i brzo izvaditi i odstraniti kožicu, pa ih narezati na kockice.
3. Luk narezati na ploškice, a crvene paprike na rezance.
4. Zagrijati ulje u dubokoj tavi ili šerpici i na njemu povenuti nasjeckani luk. Dodati papriku i pirjati oko 5 minuta samu, a zatim dodati rajčicu, špek, šunku i vratinu, pa kuhati dok povrće sasvim ne omekša oko 15 – 20 minuta.
5. U tepsiju složiti red krumpira i preliti dijelom povrća, nastaviti i završiti redom povrća dok ne utrošite materijal.
6. Staviti da se jelo peče u pećnicu zagrijanu na 200 stepeni oko pola sata.
7. Pomiješati brašno u mlijeku, dodati jaja i kiselo vrhnje i preliti preko jela, a zatim vratiti u pećnicu i dopeći još 10 minuta.



... Bonus ovakvoj "užini" je pjesma, pa prijatno!

Ja još pamtim iz mladosti moje,
kad se selom pjesma orila.
čuli su se cijelu noć do zore,
tamburaši pokraj Dunava.

Jurili su po našem sokaku,
konji vrani, konji gizdavi.
I na njima opijena mladost,
što se nikad neće vratiti.

A u jesen ženili se momci,
na curama sjaju dukati.
Kad bi kola krenula kroz selo,
tamburaši su ih pratili.

Iznenada sakrili se negdje,
konji vrani, mladost pijana.
I od onda ne čuju se više
tamburaši pokraj Dunava.


Pirjani teleći rep



Jelo moćnog okusa, posluženo uz dobro crveno vino iz Iločkih podruma zadovoljit će i one probirljive.

Sastojci:

* 1,5 kg telećeg repa
* 50 g brašna
* 125 ml ulja
* 250 ml crvenog vina
* 1 žlica umaka od rajčice

Za marinadu:

* 3 češnja češnjaka
* 1 usitnjeni lovorov list
* 3-4 bobice borovice
* sol
* svježe mljeveni papar
* 1 žličica mažurana
* 2 žlice šljivovice
* 2 žlice ulja

Priprema:

1.Meso narezati na komade debljine 5 centimetara. Položiti u plitku posudu i premazati pripremljenom marinadom. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.
2.Izvaditi meso iz marinade i uvaljati u brašno. Zagrijati ulje u dubljoj posudi, popržiti meso sa obje strane da se zapeče sa svih strana.
3.Dodati vino, rajčicu i ostatak marinade. Smanjiti jačinu vatre i lagano pirjati oko 1,5 sat. U toku kuhanja po potrebi dodavati mlaku vodu.


Servirati uz crno vino, prijatno!

"Čingi-lingi" riblji paprikaš



Post o kuhinjama podunavskih zemalja ne bi bio potpun bez recepta za pripremu finog ribljeg paprikaša. Svi su slični, a svaki je poseban. U Baranji se priprema "Čingi-lingi" riblji paprikaš, u kotliću punom paprike zaplivao je (ovaj put) alasima omiljeni šaran.

Sastojci:

Ribu sam kupila odvojeno, pa tako navodim i sastojke.

* 500 g ribljih glava i repova za riblji temeljac
* 800 g kotleta šarana
* 800 g luka
* 100 ml ulja
* 2 svježe ljute papričice
* 500 g crvenih paprika
* 50 g umaka od rajčice
* 500 ml bijelog vina
* 2 češnja češnjaka
* 2 lista lovora
* vezica peršina
* 1 žličica mljevene ljute paprike
* sol
* papar

Priprema:

1.Riblje glave i repove sa paprikom, ljutim papričicama i 600 g luka staviti u hladnu vodu i kuhati oko 1,5 sat. Nakon toga odvojiti riblje glave i kosti, procijediti i propasirati. Temeljac ohladiti.
2.Na zagrijanom ulju u velikoj i dubokoj posudi pirjati ostatak luka sa češnjakom, maknuti sa vatre i dodati ljutu papriku, umak od rajčice, lovorov list, temeljac, riblje kotlete i temeljac. Posoliti i popapriti.
3.Pustiti da prokuha, pa dodati vino i još jednom pustiti da prokuha.
4.Na kraju dodati nasjeckan peršin.
5.Poslužiti uz rezance.

Đuveč od šarana



Đuveč mi je jedno od omiljenih jela i rado ga pripremam u raznim kombinacijama. Ovaj put sa šaranom. Odlična kombinacija i raskošan okus, pa ću tako ovaj đuveč pripremati i češće.

Sastojci:

* 1 kg kotleta šarana
* 200 g poriluka
* 300 g rajčica
* 300 g svježe paprike
* 2 feferona
* 250 g luka
* 500 g krumpira
* 2 lista lovora
* 200 g riže
* 125 ml ulja
* 1 žličica mljevene paprike
* peršin
* celer
* 200 ml bijelog vina
* 200 ml vode

Priprema:

1.Na zagrijanom ulju popržiti luk i poriluk, a kad omekšaju dodati sitno nasjeckan češnjak i pomiješati. Pirjati još 2-3 minute.
2.Dodati papriku narezanu na kockice i sitno narezane feferone i pirjati dok povrće ne omekša.
3.Dodati krumpir narezan na ploške i lovorov list, pa pirjati 15 – tak minuta, pa dodati rižu i oguljenu, usitnjenu rajčicu. Dodati mljevenu papriku, posoliti i popapriti i posuti usitnjenim peršinom i celerom. Dodati rižu, vino i vodu i sve sastojke pomiješati.
4.Staviti sve u zemljanu posudu, poredati ribu i staviti u pečnicu i poklopljeno peći oko 45 minuta na 200 stepeni.


Prijatno!

Kolačići od bučinih sjemenki



Ako ste mislili da Slavonci i Baranjci najviše vole i pripremaju kremaste kolače poput krem šnita ili torti sa kremama niste u pravu. Kolači koje ja vezujem za taj kraj medvjeđe su šapice, taškice sa džemom, breskvice i mađarica.

U Hrvatskoj regionalnoj kuharici među slasticama iz ovog kraja pronašla sam i jedan neobičan koji sam željela isprobati. Nije li neobično i vama da se u bogatom kraju u kojem se tikvama hrane svinje sprema kolač od sjemenki tikve? Meni jeste....
Kolač sam radila prvo po originalnom receptu, a zatim sam ga još preradila u tortice, pa pogledajte.



Sastojci (originalni recept):

6 jaja
180 g šećera
200 g bučinih koštica
50 g griza
1 imun
100 g marmelade od šljiva ili marelica
šećer u prahu za posipanje

Dodatni sastojci (za varijaciju na temu):
50 ml ruma

Priprema:

1.Odvojiti žumanca od bjelanaca, pa žumanca istući sa šećerom.
2.Bučine sjemenke propeći i samljeti.
3.Dodati mljevene sjemenke buče i griz u smjesu žumanaca i šećera i pomiješati špatulom.
4.Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca sa malo limunova soka. Snijeg umiješati u smjesu za biskvit i dodati malo ribane limunove korice.
5.Izliti u kalup za torte obložen pek papirom. Peći u pečnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.
6.Ohlađenu tortu odvojiti od stjenki kalupa, odstraniti papir, prerezati na pola. Premazati marmeladom i preklopiti, pa posuti šećerom u prahu.

Na drugi način:



1.Biskvit ispeći u četvrtastom većem plehu i čašom vaditi okrugle tortice.
2.Ostatke biskvita samljeti, natopiti u rumu i pomiješati sa marmeladom.
3.Ovom smjesom premazati tortice i posuti šećerom u prahu.



Kolač me je osvojio okusom i mirisom, a posebno u ovoj dorađenoj varijanti...



Prijatno!

Broj komentara: 16:

Dajana kaže...

Imala sam na faksu cimericu Baranjku, i premda je bila vegetarijanka, potvrđujem da su dobrog apetita.
Komplimenti za izbor vina. Čvarke nisam jela sto godina, a i prije toga jela sam ih samo tijekom kolinja, dok su još bili svježe pečeni i hrskavi, to je nešto drugo. Kulen je već druga priča :))))
Nisam znala za ovaj kolač od sjemenki, baš je zanimljiv.
Eto još jedna stvar koja mi nedostaje je šaran. Ovdje od slatkovodne ribe nađem samo pastrve,ali i one su sve iz uzgajalište, tako da ništa od prirodnog okusa nemaju.

melrose kaže...

Nadmasila si samu sebe!!! Stvarno cestitam na tolikom trudu i radu u kuhinji!
Kolac od bucinih sjemenki nisam nikada jela, mozda i probam napraviti (posto volim ulje od buce, a i ;kospe').

Snježa kaže...

Sve pet, draga moja... sve: post, recepti i kao uvijek uzela sam si vremena i s užitkom pročitala. Divni recepti a ovaj kolač sa sjemenkama je priča za sebe: jednostavan a govori stotinu jezika!

pelikan1 kaže...

pošto sam rođena i živim i Baranji svaka čast...sve 5...

Dunja kaže...

Uživala sam čitajući tvoj post, moja baka je nekako od tamo, i nije mi ništa od tog strano. Sve si tako znalački opisala, jer predstaviti neku pokrainu u nekim okvirima, a ostati vjerodostojan i izvuči sukus bitnog nije mala stvar. Kad bi mene netko pitao da nabrojim i opišem Baranju ili recimo zapadnu Slavoniju, ja bi se rasula u nevažne detalje. Odlično obavljen posao. I na kraju što bih odmah napravila od svega - Čingu lingu!

Κάθαρσις kaže...

Jako volim piti frankovku, ljubavno vino (za mene). Isto volim gledati prijenos Novogodišnjeg koncerta iz Beča, a za skandal nisam znala. Možda je to zato što mi svoje rijeke, pa tako i Dunav, ne "uključujemo" u gradove. Drugi grade grad uz i oko rijeke, a mi bježimo. Pogledaj Savu u Zagrebu, užas jedan. Nema sadržaja, šetališta, nema skoro pa ničega. Recepti su za +5.

Shangri La Food kaže...

Ajme divote.. Sad se još više veselim enogastro putovanju u Baranju krajem 5. mjeseca.

cosmo2503 kaže...

@ Dajana, ja sam imala kolegicu na faksu iz Vukovara. Najčudniji splet životnih okolnosti doveo ju je iz ratnog Vukovara u ratno Sarajevo. Bila je sve ono što ja ne bi mogla povezati sa tamošnjim ženama, visoka, mršava i plava.
Za čvarke, ne znam, Dopali su mi se u kajgani i u pogačicama, ali ih onako solo ne bi mogla jesti. Kulen je sjajan. Kod nas se šaran lako nabavi, ali je pravu pastrvu teško naći, a ta iz ribogojilišta je samo prihvatljiva, ali beskrajno daleko od prave.
@ Majo, ovaj kolač me je iznenadio okusom, pa ne bih ga dva puta pravila da nije stvarno odličan. Preporučujem ga.
@ Snježana, hvala. Ako je tortura sa izbjegavanjem slatkiša prošla, onda ti prporučujem ovaj kolač od bučinih sjemenki. neobičan je i meni lično bolji nego sa orasima.
@ Pelikan1, hvala, drago mi je ako sam pogodila temu i pripremila nešto što bi moglo predstaviti Baranju.
@ Dunja, hvala. Čingi-lingi je veoma ukusan. Šaran za sebe je ukusna riba, ali još u ovako pikantnom umaku od paprika je za prste polizati. Ja bih voljela imati više detalja o Baranji i tamošnjoj kuhinji, ali ovo je što sam uspjela naći.
@ Katarzis, frankovka je bila stvarno dobra, a i inače više volim crna vina. Za skandal na novogodišnjem koncertu su trubili svi dnevnici, internet i novine. No kako su izostavili i Bratislavu koja je na Dunavu i još metropola, onda nije čudo da izostave hrvatski dio Dunava, iskreno, nisam bila, ali i ne očekujem da bi razglednice bile reprezentativne. Za zagrebačku obalu Save si u pravu, ali sve je to meni krasno jer Sarajevo i nema neku rijeku, a kamoli šetnicu.

cosmo2503 kaže...

@Andrea, sretno putovanje. Vina su im odlična, a i hrana bi ti se sigurno dopala. Očekujem izvještaj i sličice, volim enogastro putovanja.

Andrea kaže...

Iščekivala sam ovaj post i radovala mu se. Iako sam puno vremena provela u Baranji i zaljubila se u taj kraj nisam znala za mnoga ova jela. Izvrsna si to prezentirala. Moram priznati da me najviše intrigira ovaj kolač od bučinih sjemenki, mora da je jako zanimljivog okusa.

Drago mi je što si u ovaj post uključila i Srijem, posebno Ilok koji je toliko poznat po svojim vinima i svakako zaslužuje svoje mjesto u gastronomskom putovanju Dunavom. :)

Tadeja kaže...

Još jedan u nizu tvojih vrhunskim tematskih postova. Jela i recepti odlični, ja samo imam primjedbu, osobne prirode, iako volim ponajviše crna vina, ne volim frankovku. Možda je u kombinacijij sa cabernetom nešto bolja, kad je sama za sebe nije mi draga. Ali, bez obzira na to, odličan post, sa aktualnim osvrtima, izvrsnim receptima, SVAKA ČAST! :)

cosmo2503 kaže...

@ Andrea, nisam bila u Baranji, malo sam istraživala po internetu, malo po kuharicama. Regija je zanimljiva po svojim jelima, ali definitivno ne bi mogla stalno jesti tako masnu i mesnu hranu. Vina iz Srijema su mi se dopala. Nisam imala priliku da ih probam ranije, iz bliskih vinogorja probala sam fruškogorska, također odlična. Ovaj kolač sa sjemenkama buče mene je naprosto oduševio okusom. I u jednoj i u drugoj varijanti je odličan. Mada se meni moja varijanta više dopada zbog ove marmelade, biskvit u originalu je stvarno odličan i okus mu se bolje osjeti sa običnom marmeladom.
@ Tadeja, hvala...Meni se ova frankovka sa sauvignonom dopala, a naročito uz pirjani rep. osvrt na bečki koncert sam htjela napisati odmah kada se događaj i desio, ali sam u to vrijeme ostala bez aparata, a i Andrein blog koji smo istraživali je bio zalogaj koji nisam htjela smanjiti bavljenjem drugim receptima.

Vera kaže...

Ovaj post si savrseno uradila,mada se ti uvek vrlo potrudis,i to mi se dopada!Sve sto si napisala je tačno,nemas pojma koliko je severni deo Hrvatske i Voša sličan u muzici jelu i piću...:)

Monika kaže...

sjajan post! baš sam uživala...što se hrane tiče, ja se u baranji ne bih baš najela jer sam očito jedna od rijetkih koja ne mari za suhomesnate proizvode. mislim, mogu ja pojesti i kulen i šunku i pršut, ali maksimalno 2-3 kriške i dosta mi je. više volim konkretna kuhana jela, poput ovog telećeg repa recimo :)

Ago kaže...

Wow!!! That's delicious!

Branka kaže...

Post je izvrstan !! Skroz me zaokupio dok sam ga čitala, odlično si sve povezala i baš mi je drago da si se odlučila za Baranju. Slažem se, često nekako nepravedno zanemaren kraj. Izbor koji si napravila je super, a trud vrijedan svakog divljenja !. Izbor vina potpisujem, a tanjur sa narescima sam odmah "upikirala" :). Za isprobavanje preuzimam Kolačiće od bučinih sjemenki, jako mi dobro i fino izgledaju .
Fotkice su odlične, i one od vina za koje kažeš da su katastrofa, ali nisu. Znam za problem ogledanja u boci, ja se svaki put kada slikam marmelade namještam na sve moguće načine kako ne biste u staklenkama umjesto marmelade gledali moj odraz :)