subota, ožujka 27, 2010

Neki to vole ledeno

Neko to voli vruće, neko to voli ledeno, neko ne voli nikako... Riječ je o kafi, temi koju nam je zadala Ljilja sa bloga Chocolate Dust. Igra je Ajme, koliko nas je! , a igru je osmislila Monsoon sa Dalmacija Down Under.

Pitate li mene, pa ja sam radije za vruću, koja se ohladi dok je uz razgovor razvlačimo sjedeći uz jednu šoljicu pola sata, odnosno sve dok konobar ne počne nervozno trčkarati oko nas pitajući trebamo li još nešto, a zna da ne trebamo. Iako bi se vrlo lako mogla svrstati i u kategoriju “oni koji je ne vole nikako” s vremenom sam naučila piti je, i mogu reći da sam “social drinker” mada se ovaj termin, odnosi na alkoholna pića.

Kada je riječ o ledenoj varijanti, volim granitu i to je jedina ledena kafa koju priznajem. Ostale varijante, one sa kuglom sladoleda, zapravo su sladoled u kafi, a ne ledena kafa.

Granita al caffe (Cooketa)



Ljubitelj sam granita i nije mi bitno koje je godišnje doba, ljeto ili zima. Lako i brzo se spremaju, ne trebaju nikakvu posebnu spravicu, samo zamrzivač. Sa spremanjem ove sam imala malu nezgodu. Naime, kada sam otvorila posudu da pomiješam, smjesa se nije sasvim zaledila i pola sam prosula po sebi i naravno nisam imala kecelju. Tako mi je ostalo tek pola količine, a spremala sam samo za jednu osobu, dovoljno za probati.

Sastojci (1 osoba):

• 200 ml jake crne kafe (ja pravim tursku)
• 40 g šećera
• čokoladni sirup “Nessquick” (po želji)
• šlag za ukras

Priprema:

1. U kafu dodati šećer i ukuhati, dok se šećer ne rastvori. Dodati čokoladni sirup, ja sam ga poprilično dodala.
2. Ohladiti i sipati u posudu sa zaobljenim dnom. Staviti u zamrzivač na 3-4 sata.
3. Nakon 3-4 sata trebala bi biti prilično zaleđena pa je treba uzvaditi iz leda i viljuškom je pomiješati, razbijajući ledene kristalčiće.
4. Vratiti u led i ostaviti još 3-4 sata.
5. Izvaditi 10 minuta prije posluživanja, ponovo je malo usitniti, ukrasiti šlagom ili tučenim slatkim vrhnjem. Po želji posuti kakao prahom ili prahom za Milka cappuccino, zrnoma kafe, mini bombonicama u obliku kafe i slično.



Prijatno!

Slatki rižoto od kafe



Kao da bi mogao biti slani! Još jedan desert od kafe u čaši je ovaj slatki rižoto. Inače volim ovakve stvari koje se u Bosni nazivaju sutlijašima ili sutlijama. Sutlije spremam često i volimo ih, naročito sa čokoladom, mada su i varijante sa voćem rado viđene. Po samom postupku pripreme ovaj je različit u odnosu na one koje sam ranije radila. Pogledajte o čemu se radi...

Sastojci:

• 200 g riže (koja bi trebala biti okruglog zrna koju nisam imala)
• 200 ml jake kafe
• 600 ml mlijeka
• 80 g šećera
• 25 g maslaca

Priprema:

1. Rižu preliti vrućom kafom i ostaviti da stoji 15-20 minuta
2. Dodati mlijeko i šećer pustiti da prokuha, a zatim smanjiti jačinu na pola i kuhati uz povremeno miješanje oko 15 minuta.
3. U gotovo umiješati maslac, i ukrasiti po želji tučenim vrhnjem, mljevenim lješnjacima ili strugotinama čokolade (bijele).



Nadam se da će vam prijati. Uživajte...

Eto, toliko o kafi koja mi je ovaj mjesec zadala mnogo "glavobolje", a moja mama je pila kao lijek protiv glavobolje i glavobolju je koristila kao izgovor da natjera tatu, koji nije neki kafedžija da popije i šestu kafu u toku dana, pred spavanje (što nikako ne preporučujem ako vam je drag miran san).

Broj komentara: 9:

Andrea kaže...

Ako sam dobro shvatila neki dan ti je bio rođendan. E pa draga Selma želim ti sve najbolje što se poželjeti može i oprosti na kašnjenju. :)

Granita od kave mi se jako sviđa i to ću sigurno isprobati ubrzo. Nisam ljubitelj slatkih rižota ali ovaj zvuči zanimljivo. Kao i obično lijep post sa zanimljivim receptima. :)

Nada kaže...

Predivno i izgleda i zvuči!

Tadeja kaže...

Ja slatku rižu već kao ideju teško prihvaćam, ali na granitu bih se dala nagovoriti, obzirom da volim hladnu kavu. Sve skupa odlično izgleda!

Вера kaže...

Rizoto sa kafom predivno izgleda!Ja uglavnom volim nes kafu a volim i deserte sa kafom,dok moj muž ne pije kafu pa onda redje i pravim nesto sa kafa ukusom.

Sweet Corner kaže...

ovu granitu dodajem na popis recepata koje jos zelim isprobati od tebe, fenomenalno zvuci!

cosmo2503 kaže...

@ Andrea, hvala na čestitkama. Granitu probaj, meni je bila baš lijepo slatko osvježenje.
@ Mado, hvala :-)
@ Tadeja, ja sam navikla na slatka jela sa rižom pa mi je ovaj rižoto sa kafom bio baš dobar. Granita je izvrsna, šteta što sam je skoro pola prolila. Sa ovim Nesquickom je još bolja.
@ Vera, bilo bi mi drago da probaš. rižoto miriše po kafi i vrlo je neobičan u odnosu na onaj sa čokoladom ili voćem.
@ Jasenka, granita je još jedan u nizu mojih 2brzo i lako" recepata. Nikakvog posla, samo vrijeme da se zaledi (i malo pažnje da se ne prolije po sebi).

Ljiljana kaže...

Super je, granita mi se posebno svidja :))))

Maja Babić kaže...

Samo da pozelim srecan rodjendan, ne zameri na zakasnjenju!

cosmo2503 kaže...

@ Ljiljo, nadam se da sam svojim učešćem i receptima barem malo doprinijela igri i jedva čekam da prikupiš sve radove, da vidim ako mi je nešto promaklo.
@ Majo, hvala na čestitkama :-)