utorak, ožujka 09, 2010

Bolje ikad, nego nikad...

Uvijek kasnim kada ne zacrtam rok samoj sebi deset dana prije roka. Kada sam studirala morala sam imati spreman ispit deset dana prije roka, pa onda tih deset dana iskoristiti za ponavljanje jer se u protivnom ne bi usudila izići.

Danas na poslu rokovi mi nisu daleko unaprijed određeni i često sam u situaciji da mi je rok "jučer", a zadatak dobijem danas.

U KuVarijacijama rok je bio 27. februar i ja sam se pripremila da na zadatak odgovorim na vrijeme, ali sam slobodnog vremena imala samo navečer kada ne mogu snimiti ništa (a da izgleda pristojno). Kasnije sam se pomirila sa činjenicom da fotke postupka neće biti ni blizu onoga što bi željela, ali da je bitno zadatak završiti i da je bolje ikad, nego nikad. I evo me...

Sićušni, slatki, mali "pains au chocolate"...





Tema igre KuVarijacije u mjesecu februaru bila je izrada “ Danish pastry” po Branki, odnosno po receptu sa njenog bloga..
Jednom u životu probala sam raditi lisnato tijesto i bilo mi je dovoljno za cijelih dvadeset godina. Hoću reći probala sam ga napraviti tada, pa sam narednih 20 godina čekala da me neko pozove i da mi izradu lisnatog da kao zadatak.

Te neke davne ' 88 ili '89. godine moja vještina u kuhinji svodila se na to da sam bila vrlo uspješna u pečenju super tankih palačinki, pa čak i bacanju u zrak i hvatanju u tavu istih, ali što se tiče svega ostalog, bojim se da sam bila vrlo loša. Kuhinja nije bila moja teritorija, a ja se nisam ni pokušavala ugurati tamo. Za doručak bi imala spremnu bijelu kafu, izvađen maslac iz hladnjaka i napravila bi si sendvič. Za ručak sam imala novac i otišla bi i kupila sebi nešto od fast food trasha ili bi napravila hrenovke sa tonu majoneza i kečapa (na što sada kažem “Bljak”). Kada bi probala napraviti jaje u non-stick tavi, ono bi se ipak nekim čudom zalijepilo, pa sam ga morala strugati.

Moja mama nikada nije tražila od mene ništa više osim da svoju sobu držim urednom, što mi je s obzirom na neki gadni aspekt u djevici i uspjevalo, bila je to cakum-pakum slatka djevojačka sobica. Više se ne sjećam da li je sebi ili je meni mama kupila Školu kuhanja. I ja sam se bacila na posao, naučiti kuhati preko ljetnog raspusta bio je moj cilj. Sjećam se da sam prvo probala krofne/pokladnice. Ne mogu se zakleti da su uspjele, ali mogu da se nisu bacile. Probala sam i neke kreme, neke sendviče, sve za prvi osnovne kuharske škole.

Onda mi je u jednom trenutku zapeo za oko recept za rolnice od lisnatog tijesta sa hrenovkama. Ostala sam u kući sa deset godina mlađom sestrom i ona se “zdravo” radovala što će mi biti asistent u kuhinji. I sve sam uradila po receptu, sve osim valjanja i silnog prevrtanja tijesta, tamo-vamo, obrni-okreni, prevrni... Kada sam pomislila da sam ga napravila izrezala sam trakice, namazala (pardon NAMAZALA senfom) stavila hrenovkice, zamotala lijevom i stavila peći.

O Bože!!! Koja je to katastrofa ispala. Tijesto se odmotalo, nije bilo lisnato već slijepljeno, maslac je iscurio na tepsiju, usmrdile smo kuću. I nakon toga mi je lisnatog bilo dosta za sva vremena.

Ali, nikad ne reci nikad! Evo mene opet, nakon svih putešesvija, nakon stotina i stotina napravljenih i isprobanih jela, nakon stotina prelistanih kuharica, pregledanih blogova, eto mene “back to basic” (što bi rekao naš narod).

Da bi ispoštovala smisao igre, postupila sam tačno po Brankinim uputama uz konsultaciju sa uputama u kuharicama koje se odnose na valjanje i okretanje tijesta. Naime, Brankin recept je jednostavniji u prvom koraku jer se maslac nariba direktno na razvaljano tijesto, a onda se preklapa, valja, zakreće, okreće itd, sve kao i kod klasičnog recepta.




I onda sam na Tadejinom blogu u samom finalu igre vidjela recept za ČOKOLADNO LISNATO!!!WOW to mi je brilijantna ideja, a još genijalnije rješenje problema kako ga napraviti i gdje zapravo dodati kakao.

Sve sam uradila kako treba i sve je išlo glatko, osim što sam, a ja ne bi bila ja, vječito u žurbi:



Prvo – zaboravila premazati čokoladne kroasane
Drugo – naparavila super sićušne kroasančiće, a pekla ih kao da je riječ o velikim i prepekla.





Zaključak, budući da mi je prvi put zaista išlo lako, da nije bilo mrljica, flekica od maslaca i da je tijesto izgledalo odlično spremit ću se za popravni. Recept je više nego dobar, tijesto je bilo lisnato, ali su se listovi malo prepekli, a sama površina nije imala sjaj zbog toga što sam preskočila premaz.

Pitanje svih pitanja nije ono danskog kraljevića Hamleta “Biti ili ne biti,” već “kog se vraga ovo naziva danskim kada je riječ o bečkom lisnatom tijestu?” Objašnjenje koje sam pronašla kaže da su danski pekari negdje sredinom XIX vijeka bili u generalnom štrajku i da su zamijenjeni bečkim. Ovi bečki su navodno, počeli raditi svoje roščiće i peciva od ovog tijesta, “navukli” Dasnce na njih, a Danci su način pripravljanja prenijeli u Ameriku.

Dizano lisnato tijesto spremljeno sa pravim svježim maslacem ima fenomenalni okus. Interesantno je da se u zemlji croissanta i metropoli croissanta Parizu prave vidljivu razliku između pravog croissanta spremljenim sa maslacem koji se naziva “croissant beurre” i ima roščiće savijene prema vani i croissanta sa margarinom, koji se naziva “croissant ordinaire” koji je zakrivljen prema unutra.

Jedna ovdašnja pekara pravi tu razliku i deklarira kroasane sa maslacem kao "croissant pur beurre" dok one sa margarinom prodaje kao "croissant coctail". Trebam li reći da je ovaj sa maslacem neuporedivo bolji i da ovaj sa margarinom niš' ne valja?

Ja sam za ovu priliku osim čokoladnih kroasana po Tadeji, spremila i fine “pain au chocolate” koji su totalna napast.




Eto, ovo je bio jedan post koji uopšte nije u mom stilu, čak nisam ni ispoštovala pravila igre i objavila post na vrijeme (jer uvijek kasnim). izazov mi je bio napraviti lisnato, pa kad-tad. Naravno da se svima dopalo, a kako i ne bi pored tako finih sastojaka. Nije mi čak bilo ni dosadno, ni naporno i radit ću ga ponovo.

Željela bih na kraju, za one koji propuste "body" posta dodati da se u lisnato (po bečkom receptu) u tijesto stavlja i malo ruma, to nisam iskušala, ali mi zvuči zanimljivo i probala bih barem u ovoj čokoladnoj varijanti.

I još jedan "cool" savjet je da maslac i brašno trebaju biti približno iste temperature, budući da brašno ne stoji u hladnjaku, dok maslac stoji meni je kod pripreme maslac bio sobne temperature (zimske oko 19 stepeni), ne znam šta bi se desilo da sam ohladila brašno. Ima li ko ideju???

Broj komentara: 13:

Nada kaže...

Super izgledaju kroasančići, baš mi pasao jedan ovakav topao i čokoladni dok je vani opet i ponovo zapao snijeg i mećava je..

huana kaže...

Nije važno koliko puta ćeš pasti,nego kako ćeš se dignuti!Zato kapa dolje za ponovni pokušaj!Vjerujem da su bili ukusni kao što izgledaju,a tebe pohvaljujem zbog detalja,koji,barem meni,upotpunjavaju dojam (peseki i knjige)!

Shangri La Food kaže...

meni izgledaju super :))
i da bolje ikad nego nikad, važna je volja i namjera.

za brašno iskreno nemam ideju.. mislim što se tiče hlađenja.

Sweet Corner kaže...

ovi s cokoladom bas tjeraju na grijeh:)) moji pocecu kulinarstva su bili dok sam pocela studirati...uh svasta je bilo, npr. pohana smrznuta piletina i slicno...mama me nikad nije tjerala da kuham jer je govorila da imam vremena i da cu se nakuhati, sto je i istina, jer se nakuhavam otkad sam se udala...sve dodje na svoje prije ili kasnije ako moras..za brasno ne znam, ali zadnje sto sam radila po Monikinom receptu za lisnato tijesto je da maslac bude jako hladan.

Aleksandra kaže...

Bitno je da si imala dobru volju da ih napraviš:) I ja sam iks puta zeznula stvar, ali toliko sam puta vežbala i na kraju uspela. Ništa bez prakse. Neki bi se u mojoj kući vrlo obradovali onim hrskavim, prepečenim, čokoladnim kroasanima, zato udri brigu na veselje!:)

Monika kaže...

bitno je stići na cilj, a manje je bitno koliko će ti vremena za to biti potrebno :) ovi pain au chocolate baš izgledaju fenomenalno!

Tadeja kaže...

:D Znala sam da moraš negdje imati "djevicu" jer je tvoja organiziranost sasvim atipična za ovnove. Pain au chocolate su ti prekrasni, a i za čokoladne kroasane sam uvjerena da su bili ukusni i bez premaza i takvi malo reš, jer im čokolada daje tek. Ja uvijek, ali doslovce uvijek negdje zahebem, jer radim 5 stvari odjednom, ali ak' baš nije golim okom i aparatom vidljivom, ne prijavljujem vam svaki put :)
Ja sam kuhati i peglati i sve nešto počelo rano (9-10 god.), jer je mama rekla da moram i o tome se nije raspravljalo, to je jednostavno bilo tako. Ne u nekim većim količinama, ali uvijek ponešto na gotovo dnevnoj bazi.
Brašno? Mislim da ti kod danskog tijesta budući je dizano ne igra ulogu, jer ono zbog kvasanja razvija svoju temperaturu, prema tome to šro ćeš ti njega prije ohladiti, samo će usporiti proces dizanja tijesta prije nego mu staviš hladan maslac. Kod klasičnog lisnatog bi već moglo igrati ulogu, pogotovo ako ga radiš u toplijim danima.

Maja Babić kaže...

Uzasno sam u guzvi, slabo citam blogove, tek sam sada videla tvoju zakasnelu kuvarijaciju. Dodala sam je na roundup :)
Hvala i pozdrav,
Maja

dvi ribe dva kumpira kaže...

Ja uvijek kasnim ;)
I ja se sijecam svog prvog lisnatog...ajme ,
na sto je to tada licilo.....
Meni ovo odlicno izgleda,
Ovo lisnato sa cokoladom sam promasila vidjeti kod Tadeje na blogu,
a Pain au chocolate izgleda savrseno.

cosmo2503 kaže...

@ Nado, hvala. Obične si prekrasno pripremila, a čokoladne ti toplo preporučujem.
@ Hanci, čokoladne se spremam večeras spremiti ponovo. Zaista je tijesto vrlo posebno.
@ Andreice, hvala. Ovo za brašno, mogla bi se složiti sa tadejom. Zapravo se komentar odnosio na klasično pripremljeno lisnato.
@ Jasenka, čokoladni su prefini i moram ih ponovo raditi da budu mekani, a ne ovako reš.
@ Aleksandra, sada imam dobru volju da se ispraksiram. Ima da moji kroasančići budu bolje od kupovnih i po izgledu, a po okusu to svakako jesu.
@ Monchi, hvala. Pains au chocolat su bili prefini. po svemu sudeći vježbajući se u narednim sedmicama pravit ću ih često.
@ Tadeja, ne znam šta mi je u djevici, jer kada mi je sestra radila natalni koliko mi se čini nigdje nisam imala djevicu. Organizovana sam za cijelu obitelj, pa čak i volim zapisivati u rokovnike, podvlačiti markerima raznih boja prioritete i sve totalno netipično za ovnove. Moja sestra koja je djevica, opet je totalno zbrkana.
Recept za čokoladno lisnato ti je fenomenalan i ja sam totalno "odlijepila2 na njega, idući put ću opet praviti male kroasane ali ih neću toliko dugo peći. Hvala, mislim da komentar sa temperaturom brašna ima smisla.
@ Majo, hvala, šta bismo mi bez tebe.
@ Hvala Branka. Morat ću napraviti i link na Tadejin recept. Kako tekstove pišem u wordu, propustila sam staviti taj link, kada sam prilijepila tekst na bloggera.

Andrea kaže...

Uf gadan aspekt u djevici kažeš, a što misliš o suncu u djevici. :) Mislim da gore od toga ne može. LOL

Drago mi je da si ipak isprobala ovaj recept jer je zbilja pouzdan i precizan što se i vidi iz tvojih rezultata. :)Lijepo ti je tijesto, a za čokoladno sam sigurna da je preukusno samo, bez ikakvih premaza.
Također mi je zapelo za oko i Tadejino čokoladno lisnato ali odgađam njegovo isprobavanje jer mi za ovo tijesto treba cijeli dan.
Ne znam što bi se dogodilo da brašno i maslac budu iste temperature jer moji nisu bili, a mislim da sam dobila dobar rezultat, svakako je i to nešto što treba pokušati. :)

Вера kaže...

I ja nisam učestvovala,ali sam obećala deci da ću raditi čokoladne!

mignonne kaže...

Mmm, divote...odmah se raznezim kad procitam da je cokolada u sastojcima, sad bih se rado posluzila ovim finim hlepcicima i kroasanima!;)))
Draga moja, posalji mi molim te tvoju adresu...tvoj pokloncic te ceka!;)) kiss