ponedjeljak, ožujka 22, 2010

O kafi i repu

Današnji post, moj odgovor na ovomjesečni izazov igre Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under i koja se već dugo i uspješno vrti među blogerkama bivše Jugoslavije, započela bih pitanjem: “Da li su vam kao djeci govorili da će vam od kafe narasti rep?” Kada to pitanje postavim svojim prijateljicama one se ne sjećaju, pa ispada da sam jedino ja odrasla u uvjerenju da ću hodati repata ako pijem crnu kafu.

Ljilja sa bloga Chocolate Dust zadala je kafu kao temu igre za mart i moram priznati da se do sada nisam susrela sa težim zadatkom. Cilj mi je pronaći nešto originalno, što će se dopasti mojoj obitelji i naravno meni, a biti interesantno vama. Bacila sam se na Google ne bi li pronašla i nešto slano. I fakat upišete li u tražilicu “savory coffee recipes” dobit ćete dosta zanimljivih recepata, izazov je bio veliki, ali... Ali, ipak, bolje NE! I tako sam se vratila starim i provjereno dobrim slatkišima, desertima sa kafom.

Biscotti sa kafom



U posljednje vrijeme često sam pripremala neke biškotiće. Zgodni su mi, lako se pripremaju, ukusni su i mogu se pohraniti u metalnu kutiju i ujutro grickati uz šolju kafe. Ono što želim, je isprobati nove kombinacije i nove okuse i nikada ne pravim iste. I opet, uvijek me iznenadi količina šećera u originalnom receptu da bi se ispostavilo da je količina sasvim uredu i da biškoti ne budu preslatki, pa čak ni naglašeno slatki.

Biškoti sa kafom su najneobičniji od svih koje sam do sada pripremila i svi koji su ih probali imali su puna usta pohvala (i biškotića).

Sastojci:

• 50 g pržene kafe u zrnu
• 1 paketić nes kafe
• 250 g brašna
• 10 g praška za pecivo
• 1 žličica soli
• 125 g maslaca
• 150 g fino mljevenih sirovih badema
• 220 g šećera
• 3 jaja
• 120 ml kuhane jake kafe
• dodatno brašno za oblikovanje
• kakao za posipanje

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni, a pleh za pečenje pokriti pek papirom.
2. Kafu usitniti u mužuru/avanu.
3. Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i solju. Dodati maslac narezan na sitne komade i utrljati u brašno da se naprave mrvice.
4. Zatim dodajte mljevene bademe, nes kafu, šećer, jaja, kuhanu kafu i usitnjena zrna kafe. Umiješati i ujednačiti tijesto (prilično žitko i teško za oblikovanje).
5. Na pobrašnjenoj podlozi Uz dodatak još malo brašna oblikovati dvije štruce. Posuti kakaoom i staviti da se peku 20 – 25 minuta.
6. Izvaditi iz štručice pećnice i ohladiti oko 5 minuta. Izrezati šnitice širine 1 centimetar i poredati ih na papir.
7. Temperaturu pečenja smanjiti na 150 stepeni i dopeći biškote još 10 minuta.



Biškote pohranite u metalnoj kutiji. Poslužite ih uz crnu kahu ili desertno vino i uživajte u grickanju. Prijatno!

Poljupci od bijele čokolade sa kremom od kafe



Mislim da od dugačkih naziva koje samo opisuju neki desert više mrzim jedino glupe“ kreativne” nazive. Kako ovim poljupcima nisam mogla smisliti ništa duhovito, simpatično, kreativno ostavila sam opisni naziv.

Kako su nastali ovi poljupci? Nedavno sam probala praline od kafe sa omotačem od bijele čokolade i kombinacija mi se dopala i budući da je kafa tema naše igre odlučila sam se poigrati sastojcima i osmisliti poljupce sa bijelom čokoladom i kafom. Rezultat te igre mašte je pred vama...



Zanemarite li činjenicu da su malo čupavi i kvrgavi, poljupci su mnooogo fini...

Za keksiće:

• 150 g brašna
• 100 g mljevenih oraha
• 75 g bijele čokolade
• 60 g šećera
• 125 g maslaca
• 1 žlica ruma
• ½ bjelanceta

Za kremu:

• 100 ml
• 100 g čokolade
• 1 žličica kafe
• 40 ml vode
• 25 g maslaca

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni, a pleh za pečenje obložiti pek papirom.
2. Pomiješati brašno sa šećerom u multipraktiku. Dodati maslac i izraditi mrvice.
3. Dodati mljevene orahe, naribanu bijelu čokoladu, rum i lagano umućeno bjelance i izraditi tijesto.
4. Tijesto ostaviti u hladnjaku oko pola sata, a zatim od ohlađenog tijesta malenom žličicom odvajati dijelove i oblikovati kuglice. Lagano ih spljoštiti i redati na papir za pečenje.
5. Kolačiće peći 8 – 10 minuta, izvaditi iz pećnice i ohladiti.
6. Premazati kremom jedan keksić i spojiti sa drugim.
7. Kremu pripremiti par sati prije sastavljanja kolačića i ostaviti je u hladnjaku. Za kremu zagrijati slatko vrhnje, dodati nalomljenu čokoladu i umiješati dok se čokolada ne rastopi. Dodati ohlađenu kafu rastvorenu u malo vode. Na kraju dodati i maslac i miješati dok se maslac ne rastopi. Sipati u posudu koja se može ostaviti u hladnjak, pokriti plastičnom folijom i ostaviti u hladnjak.



Pusice, prijatno!

Čupavci sa kremom od kafe



Čupavci su fini, ali su dosadni. Slatko izgledaju, ali su opet tako obični. Opet, to je biskvit, pa kao i svakom drugom biskvitu može mu se dodati neka krema i na taj način ga učiniti zanimljivijim. Slažete se?

Ovi su čupavci dobili posve novo ruho. Dva komada biskvita sastavljena su slasnom kremom od čokolade i kafe, natopljeni su čokoladno kafenim sirupom. Zvuči li vam primamljivo pozorno obratite pažnju na sljedeći recept.

Sastojci:

Za biskvit:

• 150 g maslaca
• 150 g mekog brašna
• 1 prašak za pecivo
• 150 g šećera
* 3 jaja
• 3 žlice mlijeka

Za glazuru:

• 75 ml vode
• 75 g šećera
• 1 paketić nes kafe (bez šećera)
• 1 žlica likera sa okusom kafe ili samo ruma
• 50 g naribane čokolade
• 25 g maslaca
• kokosovo brašno

Za kremu:

• 80 g šećera
• 50 ml vode
• 3 žumanca svježih jaja
• 125 g maslaca sobne temperature
• 2 paketića nes kafe + žlica vruće vode
* 50 g čokolade

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
2. Za biskvit pjenasto izraditi maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno jaje i dobro umiješati poslije svakog dodavanja.
3. Pomiješati brašno i prašak za pecivo. Prosijati iznad posude sa kremasto izrađenim maslacem i jajima. Lagano umiješati i dodati mlijeko.
4. Četvrtasti kalup 30X20 centimetara obložiti papirom za pečenje i izliti pripremljenu smjesu. Peći kolač oko 30 minuta. Ohladiti i vertikalno presjeći da se dobiju dvije kore.
5. Za kremu pomiješati šećer i vodu i pustiti da prokuhaju. Miješati malo dok se šećer ne rastopi, a zatim smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 3 minute.
6. Pjenasto tući žumanca, a zatim dok mikser radi polagano dodavati šećerni sirup. Nastaviti sa miksanjem još 7-8 minuta.
7. Malo po malo dodati dodavati kockice maslaca i dobro potpuno umiješati u kremu.
8. U maloj posudici sa kljunastim nastavkom rastvoriti kafu i dodati u kremu. Otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari i dodati u kremu sa maslacem. Sve fino umiješati i ujednačiti i staviti u hladnjak da se krema malo stisne.
6. Za sirup pomiješati šećer i vodu i pustiti da zavre, dodati prašak za kafu i kuhati oko 3 minute na laganoj vatri. Na kraju dodati naribanu čokoladu i maslac maknuti sa štednjaka i umiješati da se otope. Dodati liker ili rum i ponovo umiješati.
7. Biskvit spojiti kremom. Narezati kocke i svaku uvaljati u pripremljenu glazuru koju treba održavati mlakom, ako se počne zgušnjavati ponovo je rastopiti. Uvaljati u kokosovo brašno.



Očekivano nešto drugačiji čupavci sa kremastim nadjevom dopali su se malim probiračima, a nadam se da će se dopasti i vama, očekujem da će ih neko i isprobati.


Baklava u sirupu od kafe i meda



Ja ne volim baklavu. Tačnije, ja ne volim običnu baklavu. Da bi se meni baklava dopala mora biti vrlo “nutty”, tačnije ludo otkačena varijanta.

U Bosni je običaj da se za Bajram pravi baklava i toga se drže u svim kućama, onim koje Bajram slave zato što su vjernici i u onim, kao što je moj slučaj i slučaj mojih roditelja, koji Islamu pripadaju po tradiciji. Običaj je također, da mladi obiđu rodbinu i susjede, a kako se ja još uvijek, unatoč tome što se svjetlosnom brzinom približavam četrdesetoj smatram mladom (i tretiram kao "mlada") to moram obići i pet-šest kuća i čestitati Bajram (i to dva puta godišnje). U svakoj moram pojesti baklavu i samo molim boga da je mala. Ne moram reći da tih dana uopšte ništa drugo ne jedem i da se za "baklava torturu2 pripremam sedam dana unaprijed.



Ovo što sam napravila trebale su biti ružice, u nas popularna vrsta baklave. Ispale su ružice, ali ne perfektne tako da je to neka vrsta rolovane baklave. Nadam se da vas forma neće odbiti od sadržaja, koji je da samu sebe pohvalim zaista njami.... Lud i otkačen, totalno drukčiji od drugih.

Sastojci:

• 500 g kora za baklavu (meni je ostalo par listova)
• 200 g oraha
• 100 g badema
• 125 g maslaca + dodatni za gornju koru
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 2 žličice mljevenog cimeta

Za sirup:

• 180 g šećera
• 200 ml jake turske kafe
• 125 ml meda

Za sirup sam koristila med od lavande koji se pokazao kao previše aromatičan, s toga najtoplije preporučujem neki vrlo blag med poput obične livade ili bagrema. Vjerujem da će rezultat biti izvrstan.

Priprema:

1. Kore izvaditi iz pakovanja odrolati i staviti na radnu površinu. Pokriti ih navlaženom kuhinjskom krpom.
2. Za sirup prokuhati skuhanu kafu sa šećerom i medom. Kada počne vriti smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 5 minuta..
3. Polovinu badema i oraha fino samljeti, a polovinu usitniti da ostanu komadići.
4. Odvojiti oko 100 – 125 ml sirupa pomiješati sa smjesom mljevenih oraha i badema, dodati cimet i mljeveni kardamom i napraviti smjesu koja se može razmazati po korama.
5. Složiti tri kore jednu na drugu, a svaku malo premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti dio nadjeva i posuti sjeckanim orasima i bademima. Složiti još dvije kore, nanijeti još jedan dio nadjeva i čvrsto zarolati. Postupak ponoviti dok se ne utroši nadjev, a vjerovatno je da će vam ostati oko ¼ ili 1/3 odvojenih kora.
6. Premazati ostatkom maslaca i rezati na komade širine 2 centimetra.
7. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta. Kolač ohladiti.
8. Zagrijati ostatak sirupa ponovo do tačke vrenja. Preliti preko ohlađenih ružica (odnosno rol baklavica) i ostaviti da se hladi oko 2-3 sata.



Ne znam šta bi na ovakvu baklavu rekli svi oni koji poznaju bogatu jedino pravu baklavu samo sa orasima, kao ni oni što baklavu prave sa tiritom od prezle. Dok ne probaju ne bi trebali suditi. Baš kao što ni ja ne osuđujem unaprijed tu baklavu sa tiritom, negdje se pravi i tako, ušlo je u tradiciju i uopšte više nije bitno da li je riječ o nekom starom receptu iz nekih siromašnijih vremena, čak mogu reći da uopšte nije loša...



Nadam se da će se vama dopasti, probajte. Prijatno, hvala...

Broj komentara: 18:

Nada kaže...

Kako samo dobro i kremasto izgledaju ovi poljupci,a tek čupavci, ma sve, i baklava zvuči fenomenalno! Svaka čast, opet si bila jako jako vrijedna!

Snježa kaže...

Kavu sam počela biti negdje pri završetku srednje škole, ustvari kada sam se zajedno sa svojim školskim kolegicama pripremala za maturu. Mislim da sam prvu popila kod svoje školske kolegice Ajše i prvu sam cigaretu tada zapalila. Tako mi je bilo loše ni sada mi nije jasno zašto sam nastavila pušiti (ne pušim već 26 godina). I da, stariji su nam uvijek govorili da će nam narasti rep ako budemo pili kavu. Nekada u zezanju i ja svojoj djeci to kažem iako su oni već veliki dečki.
I opet moram reći da si bila vrijedna i organizirana a recepti su originalni i vrlo zanimljivi. Teško bi mi bilo napraviti listu prioriteta jer je sve jako zanimljivo, biškotići su tako privlačni a teško bih ovakava poguzija kao ja mogla odoliti baklavi i ostalim delicijama! Prekrasno!!!!

Sweet Corner kaže...

sjecam se repa i kave i moram priznati da i ja to dalje prakticiram na svom sinu jer je lud za mirisom i okusom kave :) cupavci mi izgledaju fenomenalno, kao i sve ostalo, a nisam ljubitelj baklave, zapravo uopce ju ne volim, mada je ova tvoja skroz nutty :)))

Shangri La Food kaže...

ja sam luda za kavom...

ovi čupavci su mi prekrasni..

ali trenutno bi ubila :) za komad ove krasne baklave

Dajana kaže...

Kao uvijek, bila si vrijedna kao pčelica.
Ako mogu odabrat, uzet ću cijelu zdjelicu poljubaca, biscotti su jako neobični i zanimljivi, obiluju okusom kave. Baklavu nisam nikad baš voljela, uvijek sam se ljutila na mamu kad ju je pravila, vjerojatno iz ljubomore što su svi drugi uživali, a ja bih je samo kušala radi reda, jer nije bilo ničeg drugog. Čupavce sam uvijek voljela, jedini kolači s kokosom koje sam voljela kad sam bila daaaaaaaaaaleko od 40-ih, ahahahah..., ovako s kremom su sigurno još bolji.

Anonimno kaže...

A čupavcima nedostaje količina jaja?

Dajana kaže...

zaboravila sam "rep i kavu", stariji su uvijek koristili tu foru. A meni je bilo najdraže prikrast se kad bi se oni zapričali, pa umočit kockicu šećera u šalicu :))))

maslinka kaže...

Svaka cast... sve izgleda bozanstveno i opet ti se divim na kolicini toga napravljenog :)

Vera kaže...

Sve je genijalno,baklava prste da polizes,pa čupavci,Selma kakve divne ideje za recepte imas!
Kafu pijem,samo nes,moj muz ne,tako da retko pijem u drustvu,uglavnom ja i veća solja..:)

Branka kaže...

kažeš kava je bila težak zadatak a zatim vidim ovoliko prefinih delicija sa kavom, prvo sam na biscotte uzviknula "divni", na poljupce je već bilo "wow", evo i čupavaca, baklave, ....., meni je sve ovo tako dobro, divne slastice, prekrasne slike i odlični recepti !!

Andrea kaže...

Jesu plašili su me tim repom. Skroz sam na to zaboravila dok nisam sad kod tebe pročitala. :)
I ja sam išla googlat slane recepte s kavom ili ipak je moja reakcija ne sve bila: "NO WAY".
Jako mi se sviđaju svi recepti posebno biškoti i čupavci.
Kako ni sama nisam luda za baklavom trebala bi isprobati i ove "otkačene" varijante. Možda bi mi se svidjela.

mignonne kaže...

Svi receptici su ti divni, blago tvojim ukucanima, razmazices ih nacisto...a i nas ovde koji pratimo tvoj blog, hihih...ako nastavis i dalje ovako fino da spremas, moracu da se doselim u tvoj komsiluk!;))))

Monika kaže...

ajme, sad kad si spomenula i ja se u magli sjećam da su me plašili na ovaj način. kakve veze kava ima s repom i o čemu se točno tu radi, nemam pojma. recepti su sjajni, svi do jednog. posebno mi se sviđaju poljupci i ovi genijalni čupavci. moram ih isprobati!

Tadeja kaže...

Stvarno :) i ja sam se sad sjetila da su nas plašili s repom! Sve kombinacije su ti zanimljive i originalne, ja bih možda najradije poljupce!

jubistacha kaže...

Vau, koliko recepata s kavom. Meni se posebno sviđaju biscotti.

melrose kaže...

Uooooooou koliko si opet 'nakuhala':)!!!
Svaka cast!

COLARGOL kaže...

koji tretira lijepa, voljela sam ga okus, to je vrlo uspješan

Ljilja kaže...

Kakva impresivna kolekcija recepata sa kafom :))))
Nadmasila si sva moja ocekivanja, sve izgleda fenomenalno :))))