nedjelja, ožujka 07, 2010

Kafu mi draga ispeci

Draga Ljiljo, pa gdje nađe kafu za temu igrice Ajme, koliko nas je! ??? Igru je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under i do ove teme nisam imala većih problema sa izborom slatkih i slanih jela kao odgovora.

Razmišljala sam šta uraditi sa kafom, kakav odgovor ponuditi našoj ovomjesečnoj domaćici Ljilji sa bloga Chocolate Dust. Kafa/kava (kaHva) za mene je napitak. Volim ja kremu sa okusom kafe u tortama , volim i biskvite natopljene u sirupu od kafe, sladoled od kafe, posebno zadovoljstvo mi je granita.... Ali kafa ostaje, prije svega, napitak.

Kafa u našoj kulturi ima posebno mjesto. Nismo mi Amerikanci koji zgrabe svoju kafu u obližnjem kafiću i onako noseći je u onim džinovskim kartonskim “čontrama” piju ulicom uvijek u nekoj žurbi i frci. Kod nas je ispijanje kafe nespojivo sa žurbom. To je čitav mali ritual i bez obzira da li je pijemo u kući, kafiću ili u kancelariji uz kafu je neophodan razgovor i zato naše kafe, odnosno njihovo ispijanje, traju satima. . Priznat ću vam jednu stvar, ja uopšte ne volim kafu, tursku kafu. U mom životu mjesto te turske kafe zauzele su “nesice” i “jakobsice” kao jutarnja i kancelarijska kafa. Kada se sa frendicama nađem “na kafi”, podrazumjeva se da ćemo popiti esspreso ili cappucino. Mada mi je biljni čaj draži napitak još nikada nisam čula za dogovor “nađimo se na čaju” U Sarajevu je prije dvije-tri godine postojao kafić, vrlo ušminkan, u kome se moglo naručiti preko trideset vrsta čaja, biznis im je, pogađate – PROPAO.

Tursku kafu pijem samo u gostima i spremam je samo za goste (ne bi imalo smisla poslužiti nekoga kafom koja se samo razmuti). Gosti se dočekaju kafom “dočekušom ,” odnosno kafom dobrodošlice. Prijatni ženski razgovori se nastavljaju uz kafu “razgovorušu” uz koju obavezno ide trač i lokumi ili neki drugi suhi kolači. I na kraju, obično već treća kafa je kafa “sikteruša” Najgora od svih kafa ovog svijeta je kafa “dolijevuša” ili kako se još naziva “protjeruša” koja se pravi tako što se na talog od prethodne kafe (toz) dolijeva vruća voda. Katastrofa!!!

Turska kafa





Kafu mi draga ispeci... Tako kaže naša narodna pjesma (neću o postavljanju dušeka). I ne kaže to pjesma uzalud jer se kafa peče, a ne kuha. Ja u stvari cijeli svoj život kafu spremam na krivi način. Spremam je tako da kada voda počne da ključa, odvojim jedan dio u malu džezvicu sa strane, dodam kafu u ključalu vodu pomiješam da se stvori pjena, kafa se podigne, sklonim sa štednjaka i dodam ostatak vode.

MEĐUTIM, to je KRIVO. Pravi postupak išao bi ovako:

Sastojci (za 2 osobe):

• 2 fildžana vode (mjeriti šoljicama ili fildžanima u kojima se poslužuje)
• 2 vrhom pune žličice kafe
• bakrena džezvica sa širokim dnom

Postupak:

1. Kafu usuti u suhu džezvu.
2. Prokuhati vodu i dodati u džezvu, pomiješati i vratiti na vruću ploču (šporeta ili štednjaka). Kada proključa pomiješati žlicom i dodati par kapi hladne vode da talog padne na dno džezve.



Voda za tursku kafu se nikada ne šećeri, a kafa se poslužuje uz rahat lokum i šećer u kocki, a obično se doda i mlijeko sa slatkim kajmakom. Uz drugu kafu u nizu kafa koje se prave za goste poslužuje se bosanski lokum ili neki fini suhi kolač, kiflice, vanilice.

U bosanskim kućama jutarnja kafa se pije prije doručka i tada se obavezno servira uz mlijeko i komad nekog slatkog peciva.

Najbolje od svega sa turskom kafom je što se fildžan nakon ispijene kafe okrene naopačke i ostavi za gatanje. Nemam pojma o tome kako se ljudska sudbina može pročitati iz taloga kafe u fildžanu, ali ako pustim mašti na volju mogu svašta napričati. Mogu vidjeti desetke i devetke za odlične studente, a šestice onima sa manjim ambicijama, mogu da vidim putovanja onima kojima bi dobro došao neki službeni put nakon što su mjesece proveli na izradi projekta, crnog i zgodnog curama kojima se dopadaju latino tipovi ili inteligentnog i uspješnog džentlmena mojim dragim prijateljicama koje su samostalne i uspješne itd... Svašta se može pročitati u fildžanu, jedino u svom ne mogu pronaći ništa.




Naručiti fensi-šmensi kafu ili toplu čokoladu u kafiću, pitanje je sad... U Sarajevu na Grbavici i u Dubrovniku na Lapadskom šetalištu nalaze se kafići istog imena “Akademija” (Ae), koji poslužuje 5-6 vrsta ledene i 5-6 vrsta vruće kafe, nazvane po slavnim kompozitorima ili njihovim djelima. Ali moj problem je lokacija ovog kafića. Naime meni je svejedno da li je neki kafić na Grbavici, na lapadskom šetalištu ili je možda na Trgu Bana Jelačića, ta Grbavica je meni tako daleko da mi se ne da ići tamo samo na kafu. U otslim kafićima pored klasične ponude esspresa, cappucina, kafa sa šlagom i turske, može se dobiti irska ili bečka (fijaker), pa je odgovor na dilemu obično “daj mi toplu čokoladu”.

Bečka kafa ili Kafa Maria Theresia



Bečku kafica mogla se popiti u Gradskoj kafani. Bila je to tipična bečka kafana sa kolačima i dnevnom štampom. Ne znam zbog čega ke više nema, a na njnom mjestu nalazi se danas Escobar Caffe, koji također nudi i širok izbor kafa, ovakvih i onakvih, ali ne i duh. Duh je uspio sačuvati Caffe Imperijal u kojem možete popiti bečku kafu uz fin izbor kolača. Tipična bečka kafa je Fijaker, znate onu kafu što se poslužuje u staklenim šalicama sa metalnom ručkom u koju se dodaje rum? U samom Beču, pored fijakera i inih kafa vrlo popularna je i kafa nazvana po voljenoj Mariji Tereziji. A sve u Beču što nosi ime Marije Terezije sigurno je i vrhunsko. U tu kafu umjesto ruma dodaje se liker od narandže, a spoj je čak i bolji nego sa čokoladom. Vjerujte mi na riječ ili probajte sami.

Sastojci (za 1 osobu):

Preporuka je da ovaj liker bude TripleSec ili Curaçao, ali ni Grand Mariner nije loš izbor.

• 1 šolja jake kuhane kafe
• 2 žlice likera od narandže
• 1 žličica šećera u prahu
• šlag za serviranje
• ćokolada u prahu

Priprema:

1. Zagrijte šoljicu u kojoj ćete poslužiti kafu tako što uspete vruću vodu, ostavite stajato 1 minutu i prospete vodu.
2. Uspite liker u šoljicu, dodajte šećer i pomiješajte.
3. Dodajte i umiješajte kafu i ukrasite šlagom, pa pospite mrvicama čokolade ili čokoladom u prahu.
4. Poslužite odmah.

Irish coffee



Još jedna od širom svijeta poznatih i omiljenih kafa je irska, koja podrazumjeva da se u nju dodaje irski viski. Budući da ja nisam imala irski viski, ali sam imala Baileys od Nove godine napravila sam Bailey's Irish Coffee. Mislim da je dostojna zamjena, barem u poređenju sa onim kafama koje sam probala po sarajevskim kafićima i koje su sve od reda lažnjaci jer čisto sumnjam da su posebno tražili irski viski.

Za ovu irsku kafu trebat će vam...

Sastojci:

• čaša sa stopicom i drškicom
• šoljica vruće vode
• šoljica jake kafe
• 25 - 30 ml Bailey's cream likera
• 1 žličica sitnog smeđeg šećera
• šlag ili domaće tučeno vrhnje

Postupak:

1. Zagrijte čašu kao što ste zagrijali šolju vrućom vodom.
2. Dodajte liker i šećer i fino umiješajte.
3. Dodajte kafu i pomiješajte sa likerom.
4. Na kraju dodajte tučeno vrhnje ili šlag.

Toliko od mene za ovaj put. Sljedeći put biće ovdje i kolača, keksića, biškota.
Prijatno, uživajte u svojoj šoljici kafe i sretan vam Osmi mart.

32 komentara:

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Ja bih kod tebe na kafu, evo nekulturna sam i sama se pozivam. :)
Ali da mi je poslužiš u onom prvom setu! :)Predivan je!

Dunja kaže...

Joj, kako su prekrasni ovi fiđani, to već dugo nisam vidjela, tako sam ja pila kavu sa svojom bakom.

Maja Babić kaže...

Prelepa je prva fotka, ali ja bih radija popila ovu trecu kafu, ako smo vec poceli da biramo :)))

Laka kuharica kaže...

Odličan post. Moja mama ima džezve i prave fildžane, poklon iz Sarajeva. Pravu tursku kavu s ratlukom ili kockom šećera pijem s prijateljičinom mamom kada se nađemo u Washingtonu - eto, ne u Sarajevu, već na drugom kraju svijeta. A Irish coffee pila sam prvi puta jako, jako davno u Nizozemskoj i od tada je jako volim. Kombinacije sa šlagom mi baš ne pašu.

Unknown kaže...

Uh, otela si mi pjesmu:))) Prvo što mi je palo napamet kada je Ljilja objavila bila je pje pjesma Kafu mi draga ispeci sa Safetom Isovićem!!!
Vidi se da smo si blizu:)))
Draga moja, ovo je kao i uvijek prekrasan post od tebe. Meni se i danas svi čude u Kninu što ja pečem kavu. Čak i u školi za vrijeme velikog odmora ja sebi pečem kavu i svi su to već naučili za razliku od njih koji je kuhaju. Doduše ne pijem iz fildžana ali i dalje s kockom, jedna kocka uz veću šalicu kave. To mi je mjera i dosta mi je za cijeli dan!

Iiiii kaže...

Prije sam obozavala Sarbuck, a sada pravu tursku kavu! I imam isti 'servis' kao i ti!

Iiiii kaže...

Starbucks:) a ne Sarbuck...

Unknown kaže...

JBG polupala sam lončiće, potpuno sam zaboravila ko je pjevao pjesmu kafu mi draga ispeci:))) Nadam se da ne zamjeraš!
Od svih kafa u Bosni zaboravila si jednu: pucu:))) nekada nam je i ona dobra bila, ne ponovilo se!

mignonne kaže...

Pa, rado bih probala onu becku kafu, preslatko izgleda u toj cvetnoj soljici, a i svidja mi se kombinacija sastojaka.;)) I ne sumnjam uopste da ces se odlicno snaci i sa ovom temom, i drago mi je sto cu ovog meseca imati priliku da isprobam neke od tvojih delicija...;)))

Anonimno kaže...

Fantastican clanak! Fildjani su ti isto prekrasni, kao i fotke! :D

Monika kaže...

kako ti je krasan ovaj komplet fildžana i džezve :) turku kavu osobno jako volim, ali odgovara mi samo ujutro. popodne i ja posežem za manje jakim instant rješenjem. sad sam saznala da tursku kavu kuham krivo...nakon svih ovih godina :) osim turske, ne bih se ja bunila ni na na bečku, a bogami ni na irsku kavu...obje su mi super!

Sanja kaže...

Sjajan post. Ja volim tursku kafu i do prije par godina nisam mogla ni zamisliti da je ne popijem cim oci otvorim. Uz to jos koja cigareta i poneka trac partija, ma to je pravo uzivanje.
Eh, a sada je obicno pijem iz tih papirnih ili plasticnih "contri".
Ali ipak, bar jednom dnevno (obicno u vrijeme kada muz stigne s posla)skuvam nama nasu "cemerusu" i prepustimo se uzivanju :-)

Unknown kaže...

Uz jaku kafu
a to je eto i ta Turska kafa koja se i u nasim krajevima pije,oduvijek se servirala i casa vode.I da ne porucis,casa vode ide uz kafu.Zasto? Pa kafa odnosno kofein "oduzima" vodu iz organizma,i zato su stari nasi preci skuzili da oduzeto treba i namiriti,ovog puta casa vode.Meni licno obavezno poslije kafe godi i da se vode napijem.
Fin ti je ovaj servis kafeni,ali i ovaj slatki miljetic ispod:)

Dajana kaže...

prekrasno si opisala sve ove vrste i kave i postupke, baš sam uživala čitajući.
Uvijek su me zabavljale priče osoba iz drugih krajeva koje su na proputovanju kroz Bosnu popile kavu za "džaba", jer su je popili na brzaka, s nogu, a kafandžija se naljutio i odbio im naplatit jer su "kafu upropastili".
Ovdje u Italiji, gdje kavu piju puno, i smatraju je najbaljom na svijetu (kad Talijani putuju u inozemstvo ono što im najviše nedostaje, poslije tjestenine, je njihova kava), kavu isto piju s nogu, i ja i muž se stalno prepiremo što je pravi užitak: popiti kavu polako i uživati u svakom gutljaju, ili je (kao on) istresti i progutati u jednom gutljaju.

Andrea kaže...

Imam vrlo sličan servis za kavu koji mi je uspomena iz Sarajeva. Naravno da ga i ja planiram ukomponirati u moj post o kavi, a evo ti mali preview da vidiš koliko su slični. Koliko uspiješ vidjet iz ove fotke :)

Slažem se s tobom da je kava prvenstveno napitak. I ja volim razne kremice s aromom kave ali najviše je volim u njenom čistom tekućem obliku.
Od svih ponuđenih najviše me intrigira ova s likerom od naranče. To nisam nikad probala, a vjerujem da je jako fino. :)
Eh da i ja cijeli život krivo kuham tursku kavu. :)

Sanela Mallory kaže...

Ne pijem kavu, ne sviđa mi se okus. Prelaskom iz osnovne u srednju školu, moji "suučenici" počeli su se natakati kavom, svejedno je li iz automata ili školske kantine (a ja ne znam koja je meni bila odurnija). Prije škole, poslije škole, pod odmorom -svi stalno "po/na kavu". A ja zbog tog okusa (za koji sam davno prije zaključila da mi se ne sviđa) nikad nisam usvojila tu naviku pijenja kave. Ali volim aromu kave: biskvite natopljene kavom, čokoladu s nadjevom od kave, sladoled...; kavu ne volim jedino u njenom "čistom-tekućem" stanju:))))))))) Na obiteljskim ručkovima pred mene uredno guraju šalicu s kavom koju ja nemam običaj taknuti, ali nekad se očekuje od mene da barem probam (ne znam, valjda očekuju da ću se odjednom zaljubiti u tu kavu, koju svi oko mene piju na litre). Ove godine još nisam pila kavu, čak ni cappuccino; iako njega povremeno popijem, najčešće iz dodsade.
Kavu s tobom ne bih odbila, sviđaju mi se neke varijante iz tvog posta:)))

Ako nikad nisi čula da se netko dogovara da ide "na čaj":))) to možeš čuti kada se jedna moja kolegica i ja dogovaramo da se nađemo:))) Ni ona ni ja ne pijemo kavu i mi se preko poruka, mobitelom, dogavoramo da idemo "na čaj" i stvarno pijemo čaj:) Imala sam i kolegicu s kojom sam išla "na vodu":))) - ona je često bila na kojekakvim dijetama i pila je samo običnu ili mineralnu vodu:)))

enogastromama kaže...

Prekrasne slike s filđanima i super post o kavi!!!

Nada kaže...

Predivan post Selma..slikice predivne, fildžani..svaka čast!

Ljiljana kaže...

Odusevio me tvoj post :)))))
Sorry sto sam ti zadala muke, ja obozavam kolace sa kafom pa sam mislila da ce to svima ici lako :)))))
Inace, kafu sam pocela da pijem tek pre par godina, i to od kada smo dosli u usa. Turska mi je prejaka, ali zato nes sa puno mleka i slaga obozavam. Taman mi je prokuvala voda dok sam citala tvoj post i napravila sam si tvoju becku kafu. Mmmm. Ko bi reko da malo likera pravi onavko cudo :))))
Ovaj set sa prve slike ti je predivan, odusevila sam se kada sam ga ugledala :))))
Hvala ti za ovako divan post :)))

cosmo2503 kaže...

@ Gago, na kafu se u domaćinsku kuću može doći i bez najave. A za posebne goste, svakako i taj set posuđa, iako ambijentu u mom stanu više priliči nešto drugo.
@ Dunja, hvala. baka je sigurno ttakav set ponijela kao suvenir iz Bosne.
@ majo, hvala za kompliment. Ne znam, nikada nisam sigurna koja mi je slika dobra. U tehničkom pogledu su one puno lošije nego bi mogle biti s obzirom na mogućnosti samog aparata (ja slikam sa prioritetom otvora blende), ali nastojim da postignem neki sklad boja u samoj postavci servirane hrane ili već onoga što slikam. Za irsku bi se radije odlučila nego za tursku, a bečka sa likerom od narandže je stvarno sasvim posebna.
@ Katarzis, i ja bi u Vašingtonu poželjela popiti tursku kafu sa zemljacioma.
@ Snježo, ma ja ti kafu kuham. A ovo jeste recept da se dodaje u suhu džezvu, tako bi trebalo, tako rade i kafedžije. Što se tiče pjesme, ne vjerujem da si pobrkala lončiće, mislim da su je izvodili mnogi, a vjerovatno i Safet Isović. Ako nije izvorna sevdalinka iz Sandžaka, onda je ova pjesma vrlo lijepa novokomponovana u duhu sevdalinke. Volim kako je izvodi Cune.
§ Majo, opasna navika taj Starbucks. Moja se sestra u NY tamo navukla i mislim da je probala svaku. Osim što je listila sve moguće kolače po čokolaterijama, jela čips iz mega pakiranja, biber po pilavu je bio Starbucks. Otišla je u Ameriku sa 60 kilograma, vratila se sa 78 za 6 mjeseci.

cosmo2503 kaže...

@ Mignonne, ah ti si nježna dušica. Ove su šoljice tako slatke i dražesne nisam im mogla odoljeti.
@ Maninas, hvala :-) Nastojala sam da post, unatoč što recepti i nisu baš neki posebni i što svako zna napraviti kafu, bude zanimljiv i da njime obuhvatim različite načine na koje se može poslužiti.
@ Monchi, ja samo u gostima i sa gostima popijem tursku i to obično vrlo jaku 8nije beg cicija). Inače mi je najdraža ckafa sa čokoladom, odnosno ona Milka Cappuccino iz Jacobsa.
@ Sanja, ja s nogu mogu samo vodu i to ljeti da ne bi dehidrirala, inače kod nas je sve polko, vrlo razvučeno. Kafu iz plastike, pa mogu u kancelariji sa automata, ali to je mala, a ne ona "čontra" iz filmova. Još gore od kafe s nogu mi je kafa sa benzinske, pa se onda pije u autu.
@ Sponty, dobro si primjetila da nedostaje voda. meni treba puna čaša uz dva fildžana.
@ Dajana, hvala na komentaru i dodatku o talijanskim običajima vezanim za ispijanje kafe. Meni kafa na talijanski način 100% odgovara, s tim što smo mi u stanju jedan esspresso ispijati pola sata. Meni bi više od kafe nedostajala tjestenina, Talijani su stvarno nenadmašni i ja sam u Italiji uvijek u dilemi koju odabrati.

cosmo2503 kaže...

@ Andrea, prekrasna ti je fotka, a set je lijep jer nije kičast. Kafa sa likerom od narandže je divna, u ovom izboru je moj favorit. Irsku sam pila mali milon puta, pa mi nije ništa posebno, a ova je bila nešto novo što mi se dopalo.
@ Sanela, i moje su se drugarice pravile velike i na odmoru izlazile na kafu. Manji broj njih zbog toga što to voli, a većina samo iz fazona. Međutim stvarno ima ljudi koji su navikli na kafu. Moja sestra je da bi pila mlijeko počela piti kafu sa roditeljima, a već je u petom prešla na crnu. Što se tiče dogovora o izlasku "na kafu" mi se dogovaramo za kafu, a uzmemo šta koja voli, toplu čokoladu, kafu, čaj, mineralnu, kolu... Za čaj se nismo dogovarali još nikada, čak ni kada je postojala ova Kuća čaja (tamo sam izlazila sa sestrom).
@ Enogastromama, hvala ti :-)
@ Nado, hvala ti:-)

cosmo2503 kaže...

@ Ljiljo, hvala ti. Šalim se ja malo, zadatak je dobar i pružio mi je izazov. Već sam spremila i biškote i keksiće (poljupce sa kremom od kafe).
Ja ne pravim torte i to mi je jedini problem,a voljela bih imati mogućnost napraviti i nešto slano :-)

Sweet Corner kaže...

uh, vec iz treceg puta pokusavam ostaviti komentar i nikako..evo, svasta sam naucila iz tvog kao i uvijek fenomenalnog posta.ja na isti nacin kuham kavu kao i ti, svjesna da to radim na totalno krivi nacin, ali kako ju ja rijetko pijem, a nitko se drugi nije zalio, onda je valjda dobra. bez kave ne zapocinjem dan i nekako si nme mogu zamisliti da ju ne pijem, jer onda vjerojatno ne bih ni zapalila:)) ovaj servis ti je predivan!!!

Nevena Buljan kaže...

post ti je odličan, baš sam uživala čitati! :D Inače jako volim kavu kuhanu na turski način, sestrična me naučila i takva kava mi ima poseban okus, iako ja dodam uvijek mlijeka..a ove sve koje si navela mi se isto tako sviđaju, posebno ova sa likerom od naranče koji obožavam.. :))

cosmo2503 kaže...

@ Jasenka, hvala na upornosti da ostaviš komentar. Ja ne primjetim nikakvu razliku između kafe na ovaj način i one koju pripremam ukuhavanjem, valjda je i nema. Samo oni koji za sebe tvrde da su stručnjaci kažu da aroma dolazi do izražaja kada se kafa "peče"
@ Marigold, pa kažu da turska kafa kuhana (pečena) na ovaj način ima posebnu aromu i jačinu okusa. Ovaj komentar sa dodavanjem par kapljica hladne vode je nešto što sam vidjela da rade kafedžije, a vidjela sam to i uživo i na filmu. kafa sa likerom od narandže mi je ovdje favorit, ali najviše zbog toga što sam ostale već izgustirala. U svakom slučaju vrijedi isprobati.

mirjana kaže...

Pijem dosta jaku kafu,ali samo 3(velike) salice,rasporedeno u toku dana!!
Pravu Tursku kahvu iz fildzana i bakrene dezve,popijem s vremena na vrijeme kod moje Bosanke Alme,koja tu tradiciju i dan danas odrzava i nikada necete oticia da ne popijete fildzan kahve,kako ona kaze !!!

Tadeja kaže...

Post ti je više nego odličan! Fildžančići su mrak, ne znam gdje se naš set pogubio, džezvu je moj tata uspio srediti :)
Osim klasične kave koju kao što rekoh rijetko kuham, a i onda upravo ovako kako si ti rekla da se kava ne kuha :), nisam neki ljubitelj napitaka od kave. Ako već, onda uvijek u nekoj čokolada-kava kremastoj kombinaciji.
Vjerujem da svi imaju svoje priče i viceve na temu Bosne i kave, ali moj svekar, koji kavu trgne k'o rakiju doslovce je doživio na službenom putu u Bosni da mu je čovjek rekao da ide negdje drugdje kavu piti, ako ne zna polako. :)
Frendica mi je pak pričala kad su sa zborom pjevali u Sarajevu, ne znam koja kafana ili kafić ili hotel je bio u pitanju, odmah negdje iza rata, 6-7 Zgb.kokica i naručuju kavu......jedna će cappucino, druga sa šlagom, treća kratku sa smeđim šećerom, četvrta dugu s hladnim mlijekom, peta machiato, šesta ni sama ne zna šta bi......konobar dig'o prst, broji ih....okrene se i.....: 7 kafa i sve sa strane ;)

cosmo2503 kaže...

@ Mirjana, daleko od domovine i ja bi se poput tvoje Alme držala barem malo tradicije i nečega što nosim iz Bosne kao što je kafa iz fildžana. Zapravo nigdje osim u Bosni nisam ni vidjela da se kafa pije iz fildžana.
@ Tadeja, tvoj svekar je nešto poput mog tetka. On kafu eksira i onda se još strese i kaže "uh, ćađ!" Tetka mu je rekla da više neće piti kafu s njim. Inače kad neko brzo popije kafu, pa ne mora to biti na eks, ali u dva tri gutljaja to se onda komentariše da se taj pos.... u ćeif onom drugom koji svoju kaficu polako ispija, odnosno ćeifi.
A sarajevski konobari oni su kao iz Topliste nadrealista, ne bi me začudilo da donese kafu i svega sa strane, pa nek si cure ugode.

baakicaa kaže...

Odličan je tekst. I ja sam slično kao ti ranije kuvala kafu na "pogrešan" način, a onda sam na nekom forumu pronašla drugi recept kao i tvoj - kafa se prvo proprži na suvo, pa nalije vrelom vodom i onda proključa. Onda je i ukus intenzivniji, a cela kuhinja prijatno miriše.

NIsam ranije bila ljubitelj turske kafe, ali mi je u poslednje vreme zadovoljstvo da je popijem i uvek je pijem natenane, obično posle ručka.

baakicaa kaže...

Sećam se kad sam bila dete, mi mali nismo pili kafu, ali smo morali da je meljemo na ručnom mlinu, tad se mogla kupiti u zrnu.

Pre otprilike 2 godine sam bila u Sarajevu i bilo mi je zadovoljstvo da popijem kafu u starinskoj kafanici koja je nalazila negde na uglu 2 ulice u centru sa natpisom Kahvana, a unutra niske klupice zastrte ćilimovima, ma predivno :)
I sarajevski lokum je fantastičan, takve nisam nalazila drugde.

Sad ne mogu naći zelena zrna kafe da ih propržim u kući, a baš bih volela. U pržionicama kafe ih ne prodaju, već samo pržena zrna.

Naravno, na poslu obavezno ujutru popijem instant kafu sa mlekom, ali popodne je pravi merak popiti tursku kafu natenane... svaka čast za tekst

Kajka kaže...

Odlicna ideja za kafa recept :) Nisam vidjala to ranije, po blogovima. I gledam sada, otvaram stranicu i potom vidim i pesmu (mog decka omiljena)i tek se jos vise odusevljavam. I slazem se tobom, divno je sto smo i dalje ostali prostori gde ljudi degustiraju kaficu uz druzenje ili citanje novina, a ne kao sumanuti zurimo ulicom, i pijemo, jedemo, sto je potpuno nezdravo. Inace, tecnost nikada ne treba da se uzima stojecki. Mada ne mozemo to izbeci, ali bar ono sto mozemo, trebalo bi. Irish coffee je divna, pila sam je, i nije mi klasicna kafa, pa mi se tek zato svidja. Jer kafu inace ne pijem, sem ako nije neka cokoladna mesavina u njoj :) Sastojci nisu skupi, i to je super, jer bih ovako za 300din u kaficu popila samo jednu. :)