Ovo je trebao biti post za jučer, a kako mene svi poslovi jure, nemam vremena ni za škicnuti na internet i poslati članak.
Fašnički utorak, Fat Tuesday, Mardi gras obilježio je kraj poklada, početak korizme. Gotovo je sa maskama, puhaljkama, trubicama. Gotovo je sa vladavinom simpatičnih karnevalskih kraljeva i prinčeva i vrijeme je da se okrenemo nimalo smiješnoj svakodnevnici.
Nije mi namjera pisati o lijepom pučkom običaju poklada, o tradicionalnim, najljepšim i najpoznatijim svjetskim karnevalima, bar se o ovoj temi može naći dobrog štiva na netu. Meni je, istina, pomalo žao što u mojoj sredini ne živi ta tradicija, pa tako ne mogu pisati o nekim lokalnim običajima, a uskraćena sam i za radost maskiranja i pripreme kostima.
No, fašničke mi krafne i razne fritule neće promaći ni ove godine. Dakle, podlegla sam utjecaju sredine i molbama obitelji i napravila jednu malu masnu feštu.
Kladila bih se da se jučer frigalo na sve strane i da je jučerašnji utorak najmasniji utorak u godini. U ogromnom broju kuharica koje imam vidjela sam recepte za frigane fašničke pokladice na isto tako ogroman broj načina. Princip je isti, sve su ostalo nijanse ...Razlikuju se u kojem gramu šećera, u tome ide li u tijesto mast, ulje ili maslac, spremaju li se sa kvascem ili praškom za pecivo, dodaje li se u tijesto pire od krumpira ili ne.
Između recepata za fritule odabrala sam venecijanske. Između ravno 18 zabilježenih recepata za krafne (i najmanje toliko ne zabilježenih) odabrala sam iste koje pravim nekih desetak godina (i držim ih se kao pijan plota).
Šta krofnu čini KROFNOM?
1. bijeli obruč po sredini
2. Zlatno pečena glatka korica bez vidljivih tragova masnoće
3. šupljikava, lagana i mirisna sredina sa omiljenim nadjevom
Konj koji dobija utrke - Krofne za totalne početnice (a i iskusne domaćice):
Sastojci
500 g glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
50 g šećera
2 žlice ulja
2 žlice ruma
2 žumanjka
limunova korica
prstohvat soli
Za nadjev (po izboru):
džem od marelica ili malina
nutella, linolada, eurokrem
bavarska krema
"Alat":
rezač promjera 7 cm
slastičarski špric uskog otvora
velika dublja šerpa sa poklopcem
ulje za prženje
Priprema:
1. Zagrijte mlijeko na 36-38 stepeni.
2. U zagrijano mlijeko Namrviti kvasac, dodati žlicu šećera (od ukupne količine) i dvije žlice brašna, pa umješati da se dobije jednolična smjesa. Ostaviti na toplom mjestu (oko 27-28 stepeni) da nadolazi 15 minuta.
3. U veliku zdjelu (ja koristim Tupperware za dizana tijesta) prosijati brašno, dodati limunovu koricu, žumanca, šećer i so, preostalo mlijeko, rum i jednu žlicu ulja. Umješati da se sastojci malo povežu, a zatim dodati nadošlo kvasno tijesto, mješati drvenom kuhačom. Kada se sastojci povežu dodati i drugu žlicu ulja i nastaviti sa tučenjem tijesta kuhačom dok se ne počne odvajati od posude, a na tijestu se počnu pojavljivati mjehurići. Zdjelu pokriti poklopcem i ostaviti na toplom da nadolazi pola sata do 45 minuta, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
4. Prebaciti nadošlo tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu 1,5 centimetar. Izrežite oblike kalupom (ostatke tijesta preradim i napravim male buhtlice ili kiflice).
5. Pobrašnite kuhinjsku salvetu i redajte izrezane oblike. Pokrijte drugom salvetom i ostavite da stoji još 20 minuta, dok se vidljivo ne povećaju.
6. Zagrijte 2 centimetra ulja u šerpi koja se može poklopiti na 170 stepeni (kada zaronite čačkalicu oko nje se stvore mjehurići ulja).
7. Stavljajte krofne da se prže u zagrijanom ulju sa stranom koja je ležala na salveti okrenutom gore. Prvo pržite 2 minute poklopljeno, a zatim krofne okrenite i pržite ih otkrivene još 1-1,5 minuta.
8. Krofne vadite šupljikavom kutljačom i stavite na deblji sloj papirnatih salveta da upije svu masnoću. Kada se malo ohlade, a još uvijek su tople utisnite odabrani nadjev i ako su sa džemom pospite šećerom u prahu.
Krofne iz pećnice (ili Konj koji je pobijedio nepobjedivog)
Ne sjećam se šta sam tražila na internetu i gdje sam našla recept za krofne iz pećnice. Današnje googlanje na upit oven baked doughnuts nije me odvelo na pravi izvor. Dakle, ono što mi najviše smeta kod prženih krofni je miris od prženja. E ovdje više tog mirisa nema, što je smrdilo - smrdilo je. Ove krofne tako neodoljivo mirišu na maslac da su prava milina od krofni. Odzvonilo je prženim krofnama, barem za mene. Ode moj Zimzelen u zasluženu mirovinu. Možda istrči još koju utrku veterana, ali ovaj mladac je dobitnik, pravi as.
Ove krofne nisu niskokalorične, da se ne lažemo. Ali, ja sam malo smanjila ukupnu masnoću tako što sam maslac koji preporučuje autor recepta zamjenila margarinskim namazom sa redukovanom masnoćom (i to onim sa samo 25% masti). 82%:25%, nije zanemarivo.
Za krofne
600 - 700 g brašna
250 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
30 g rastopljenog maslaca
60 g šećera
2 jaja
svježa limunova korica
Za doradu
125 g Maslaca/margarinskog namaza
150 g šećera
Priprema
1. U 100 ml mlikjeka zagrijanog na temperaturu 36-38 stepeni rastvoriti kvasac sa žličicom šećera. Ostaviti na toplom oko 15 minuta.
2. U ostatak mlijeka umješati rastopljeni maslac i šećer, pa dodati i dobro umješati u nadošli kvasac.
3. Dodati i umješati jaja, polovicu brašna i limunovu koricu. Smjesu žlicom da bude bez grudvica, kao smjesa za ljevane uštipke, odnosno gušća nego za palčinke.
4. Dodati ostatak brašna i sada slobodno uzmite mikser sa spiralnim nastavcima i umjesite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna, a tekućine vam više neće trebati, da se dobije vrlo mekano i fino glatko tijesto.
5. Tijesto premjesiti rukama i staviti ga u lagano zamašćenu posudu. Pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, odnosno dok ne udvostruči zapreminu.
6. Premjestiti na malo pobrašnjenu površinu i razvaljati na debljinu od 1 centimetar. Izrezati krugove rezačem za krofne i izvaditi dosta široke krugove iznutra. Krofne će se kod pečenja zatvoriti, a ovo je samo način da u sredini ne na rastu previše i da se formira čuveni prsten.
7. Ostaviti krofne da se dižu još 15-20 minuta na toplom i za to vrijeme zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
8. Krofne peći 10 minuta sa uključena oba grijača pećnice, a zatim još 2 minute sa uključenim samo donjim grijačem, tako da sa donje strane dobiju boju. Trebaju ostati pomalo nepečene jer će se proces obrade nastaviti, a one će na kraju biti mekane kao i pržene. Izvaditi i hladiti samo 1-2 minute.
9. U međuvremenu u dubokom tanjuru, koji može stati u mikrovalnu. Rastopiti maslac/namaz da postane mliječno bijel (dakle ne da izgori kao kod prženja).
10. Vruće krofne uvaljati u rastopljnome maslacu/namazu i posuti šećerom.
11. Poslužiti dok su još tople ili pred služenje ponovo zagrijati u mikrovalnoj.
Fritule – Venecijanske
Kada je već karneval u Veneciji najslavniji, najraskošniji neka i fritule budu venecijanske.
Potrebno:
• 250 g brašna
• 120 ml toplog mlijeka
• 10 g svježeg kvasca
• 25 g šećera (1 žlica)
• prstohvat soli
• 1 jaje ili 2 žumanca
• 1 žlica rastopljenog maslaca
• 50 g grožđica
• 100 ml grappe (ja sam ipak uzela našu lozu)
• malo pinjola
• ulje za prženje
• šećer u prahu za posipanje
Postupak:
1. Rastvoriti kvasac u mlijeku sa žlicom šećera i ostaviti da nakvasa.
2. U brašno dodati prstohvat soli i jaja umješati i potom dodati kvasac. Mješati pjenjačom da se sastojci povežu, a zatim dodati rastopljeni maslac i nastaviti mješati pjenjačom dok se ne počnu stvarati mjehurići.
3. U tijesto umješati grožđice prethodno namočene u grappi i nasjeckane pinjole, pa ostaviti na toplom mjestu oko pola sata.
4. vaditi žlicom malene komadiće tijesta i pržiti u velikoj količini zagrijanog ulja.
5. Izvaditi fritulice na papir da se upije višak masnoće, a potom ih posuti šećerom u prahu.
I počinje vrijeme posta, uživajte u narednih 40 dana birajući posno i ukusno.
Broj komentara: 7:
Koliko krofnica...ako se odlucim da pravim,radicu po receptu za pocetnike.
Kao što si već mogla kod mene pročitati, jako se radujem postu :)))
Ali, naravno, prije toga je zaista "pao" masni utorak, još u nedjelju :)
Moj recept je sličan tvom (za početnike) i zaista me nikad nije razočarao. Nažalost :)
Ovih krofni iz pećnice se sjećam, čak sam naumila i isprobati ih, ali izgleda da će morati čekati drugu godinu :)
Krafne volim, ali srecom bez problema mogu cez njih :)
Inace, imam slican recept kao i tvoj prvi i stvarno svaki put ispadnu krasne.
Rijetko ih pravim, ali kada se naprave jednostavno nestanu.
Par zadnjih puta kada bi ih radila, pravila bih namjerno duplu smjesu tako da bih polovicu cim se ohlade stavila u zamrzivac, pa po potrebi vadila i odmrzavala u mikrovalnoj te onda posecerila.
Na ovaj nacin su pri ruci uvjek, a mekane su kao da su svjeze przene.
I ti žališ što nema maškara kod nas? I ja da znaš :( Morat ću alarmirati ove prijeteljice koje imaju djecu pa da za malu raju organizujemo jedan maskembal party. Naravno i ja ću se maskirati :)
Sinja
Recept za početnice - nema greške. Meni je kao početnici uspio iz prvog pokušaja, pa ga nisam ni mijenjala i nikad se nisam odlučila da pravim tijesto sa maslacem (što je sigurno bitna razlika).
Recept za pečene sam nekad davno pronašla na internetu, na nekom blogu. Poslije sam na drugim blogovima često nailazila na sličan ili isti recept. Okus im je stvarno izvrstan.
Sinja mogle bi organizovati privatnu zabavu, ali meni stvarno nedostaje javna proslava. Ni u sarajevskim vrtićima, ni u školama ne organizuju maskembale za poklade, šteta :-( (pitam se kako bi prošlo javno organizovanje, imali smo dilema i oko Djeda Mraza).
Možda se sjećaš da su nekada kroz Sarajevsku zimu u periodu poklada "provlačili" i maškare, pa je ispalo da je i vuk sit i ovce na broju. Sarajevo dobi maškare u vrijeme poklada, ali pod drugim nazivom :-)
Volim krafne, ali osobno preferiram one bez rupa u sredini
svakako ove tvoje bi isto pojela odmah :)
Fru n hef m free porn, hot xxx movies. Ydb f, wlr udekbb|hsr wecosdt g rv nt.
Objavi komentar