ponedjeljak, ožujka 09, 2009

Ljepota jednostavnosti

Kolači sa kremama i torte u Bosnu su došli sa Austrijom. Bosanske žene teško prihvataju novine, tako da se kremasti kolači nikada nisu infiltrirali u tradicionalno kulinarstvo. Bosanke ostaju vjerne baklavama, hurmašicama i tulumbama. Baklave su naravno najomiljenije, ovisno o prilici za koju se spremaju mogu biti bogatije ili proste i jednostavne. Mogu se slagati na razne načine tako da je nadjeva svaki list ili samo u sredini, tako da se savijaju u ružice ili u malene divit baklave ili nešto veće cigar baklave. Baklava savijena u trokut u Bosni se naziva grčkom baklavom, pa mogu reći da se i ne smatra baklavom. Poznato je da vam ovdje za vestu sa romb uzorkom neće raći da je "na rombove" već "na baklave", a od takvog opisa neće se ustezati ni fensišmensi prodavačice u dućanima Sisleya i Benettona, gdje je ovog proljeća taj uzorak zastupljen.

Kolači koje spremaju Bosanke su naslijeđe iz turskog vakta, mnogo je tu raznih kolača natopljenih gustim sirupom obično od šećera, ali jednako tako i meda ili jabukovog pekmeza. Dakako iz turske kuhinje naslijedili smo i ljubav prema slatkim i toplim začinima poput cimeta ili klinčića. Kolači i slastice dodatno se atromatiziraju limunovim sokom i koricom, a za posebne svečanosti, poput mevluda i ružinom vodicom.

Svakodnevni i obični bosanski kolači su rahvanije, obični biskviti zaliveni agdom, kao i razni suhi lokumi i gurabije.

Ovom prilikom želim predstaviti samo one najjednostavnije i najjeftinije, koje svaka domaćica može pripremiti od sastojaka koje sasvim sigurno ima u kući.

Obični lokumi




Sastojci (za 60 lokuma):
• 250 g maslaca ili margarina
• 500 g brašna
• 60 g šećera
• šećer u prahu

Priprema:
1. Pjenasto umješati maslac sa šećerom, pa dodati brašno.
2. Umješati sastojke i oblikovati tijesto u kuglu. Ostaviti da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
3. Tijesto podijeliti na 4 dijela. Od svakog oblikovati valjčić debljine prsta i rezati na lokume dužine oko 5 centimetara.
4. Pleh pokriti papirom za pečenje i složiti prvu polovinu pripremljenih lokuma. Pećiu pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Još vruće lokume uvaljati u šećer u prahu i ostaviti da se ohlade, a zatim se mogu jesti ili pohraniti u metalnu kutiju sa poklopcem.




Obične gurabije

Sastojci (za 20 gurabija):
• 2 jaja
• 125 g šećera
• 1 jogurt
• 1 šoljica ulja
• oko 600 - 750 g brašna
• 1 prašak za pecivo
• čaša mlijeka
• Razni dodaci – čokolada, mljeveni lješnjaci ili orasi, koksovo brašno


Priprema:
1. Jaja i šećer mješati mikserom oko 10 minuta.
2. Dodati ulje, jogurt i prašak za pecivo, pa fino umješati.
3. Dodati 500 g brašna, a ostatak dodati postepeno mješajući tijesto rukom da se dobije meko, ali dovoljno čvrsto tijesto od kojeg se mogu oblikovati pogačice.
4. Od tijesta oblikovati dvadesetak pogačica. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta.
5. Pogačice uvaljati u mlijeko u koje se po želji može rastopiti malo čokolade, a zatim uvaljati u mljevene lješnjake, orahe ili kokosovo brašno.

Broj komentara: 8:

mamajac kaže...

Evo ja nisam bosanka, ali su mi ovi jednostavni obicno drazi od onih drugih. Valjda sto volim sva testa, a ta prhka posebno.

Imam jedan recept za kiflice koje se zovu "najjednostavnije kiflice" :)) i uskoro cu ih praviti i objaviti, lice dosta na ovaj tip kolaca.

Pozdravi!

cosmo2503 kaže...

Majo, znam da u srpskoj tradicionalnoj kuhinji ima veliki broj kiflica i prhkih kolačića, salnjaka. Također razne torte od oraha, mljac...
Očekujem te najjednostavnije kiflice :-)

Nina kaže...

pa u pravilu kod nas su malo drugačiji kolačići koje je baka spremala, ali isto sasvim obični
iako ja većinom spremam one kremaste, moderne, volim ono što se spremalo nekad, tradicionalno što podsjeća na djetinjstvo i bakinu kuhinju

Vera kaže...

Lokumi mi odlicno izgledaju,pravicu ih.

maninas kaže...

Super clanak.

Moze jedan recept za baklavu? :D

Vera kaže...

Dodelila sam vam neke nagrade na blogu Astal,ako zelis uzmi ih!

Anonimno kaže...

to, co jsem hledal, diky

Nastasja kaže...

Obozavam te Bosanske kolacice. Sada sam zapisala i odoh da pravim. Hvala :)