utorak, veljače 10, 2009

Ko o čemu, baba o uštipcima

Vole ih djeca. Vole ih i odrasli. Na moju veliku žalost, volim ih i ja, a debljenje mi je noćna mora (o tome drugom prilikom). A da debljaju, DEBLJAJU. O čemu je riječ? O uštipcima, naninim, maminim, kuminim, babinim, mojim...

Tijesto sa jajima ili bez jaja, sa kvascem ili sa praškom za pecivo, sa mlijekom, surutkom, mlaćenicom ili jogurtom, sa dodacima ili bez dodataka. Prženi, topli, umočeni u mileram ili premazani mladim sirom.... Uhhhhhh, a ko bi imao toliku snagu volje da odoli izazovu. Naprosto pozivaju: uzmi ovaj, uzmi još ovaj, pa gdje je dva može i tri, pa tri mi nije sretan broj... Elem, uvijek postoji neki razlog da ih pojedem više nego trebam.

Pa da počnem...

Hercegovački ili vlaški uštipci

Najjednostavniji od svih uštipaka na svijetu, pripremljeni samo od brašna, soli, vode i loze su hercegovački uštipci, u Dalmaciji nazvani vlaškim. Dakako, budući da su toliko prosti da nisu jelo za sebe, oni su samo prilog uz dobar sir i suhomesnate nareske, pršute, pancete, kulen...




Sastojci:
• 500 g brašna
• 1 žličica soli
• 250 ml vode
• 2 žlice loze
• ulje za prženje

Priprema:
1. U brašno dodati so, lozu i vodu i zamješati gusto lijevano tijesto. Tijesto bi trebalo da lagano klizi sa žlice kojom se grabi.
2. Zagrijati malo ulja u velikoj tavi za palačinke i izliti tijesto kutljačom praveći duguljaste oblike. Odjednom peći dva ili najviše tri komada. Pržiti ih sa obje strane dok ne dobiju boju.

Mamini uštipci

Najjednostavniji, jer mama radi i nema vremena ostavljati tijesto da stoji. Mama je praktična i tijesto pravi mikserom. Ali njeni uštipci neodoljivi su kao i svi drugi. Rado ih pravim i jedem sa mileramom ili blagim kiselim vrhnjem.




Sastojci:
• 2 jaja
• 500 g brašna
• 200 ml mlakog mlijeka
• 1 žličica soli
• ulje za prženje

Priprema:
1. Pjenasto umješati jaja, pa dodati brašno i so.
2. Postepeno dodati mlako mlijeko, da se dobije gusto tijesto koje se može grabiti žlicom, ali se ne razlijeva, nego lagano klizi.
3. Zagrijati ulje u tavi za prženje (nivo ulja neka bude oko 1 centimetar). Žlicom sipati smjesu i pržiti prvo sa jedne, pa sa druge strane.

Majkini peksimeti

Za majku, kako sam zvala maminu mamu, nikada nismo bili dovoljno bucmasti niti rumeni. Njena misija je bila popraviti njene Sarajlijice. Kada bi u njen Lukavac, došla unučad iz Sarajeva i Tuzle, oan je bila presretna jer je konačno imala za koga kuhati. Duša moja draga, spremala je doručak, ručak i večeru po našim narudžbama, kao da smo u hotelu.

Ja sam bila najmlađa "majkina sultanija" kako me je zvala (zbog toga su i ovi peksimeti majkini, a ne majčini), a najviše sam voljela peksimete sa domaćim mileramom.



Sastojci:
• 2 jaja
• 1 prašak za pecivo
• 1 čaša jogurta
• 1 žličica soli
• brašno (neodređena količina)

Priprema:
1. Pjenasto umješati jaja i prašak za pecivo.
2. Dodati i umješati so i jogurt.
3. Brašno dodavati postepeno žlicom da se dobije meko tijesto kao za kruh (treba biti mekano poput ušne resice).
4. Pustiti da stoji 15-tak minuta (nije neophodno, s obzirom da se prašak za pecivo odmah aktivira). Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto na debljinu 1 centimetar.
5. Zagrijati dosta ulja u tavi ili šerpi i pržiti sa obje strane dok se ne napušu i ne prime zlatno žutu boju.

Uštipci obični

Najobičniji mogući uštipci su oni koji se spremaju od tijesta za kruh. Sigurno potiču iz vremena kada su domaćice pekle, a ne kupovale, kruh za obitelj. Dok bi se kruh pekao, dio tijesta se mogao iskoristiti za pripremu brzog, ukusnog i omiljenog doručka.




Sastojci:
• 500 g brašna
• 1 žličica soli
• 1 žlica šećera
• 40 g svježeg kvasca
• 250 ml mlake vode
• Ulje za prženje

Priprema:
1. Kvasac namrviti u pola čaše mlake vode, dodati žlicu šećera i žlicu brašna i umješati. Ostaviti kvaščevu smjesu na toplom da nadolazi oko 10 minuta.
2. Sipati brašno u duboku posudu za mješanje. Napraviti udubljenje u sredini i umješati nadošli kvasac. Pokriti kvasac brašnom, dodati vodu i so i umješati tijesto mekano kao za kruh.
3. Po potrebi dodavati još malo brašna ili vode, oblikovati kuglu od tijesta. Posudu pokriti i ostaviti na toplom da tijesto nabuja.
4. Nakon pola sata kada tijesto udvostruči zapreminu premjesiti ga i vaditi komade veličine malog jajeta. Oblikovati pogačice koje treba malo spljoštiti u sredini.
5. Zagrijati dosta ulja u šerpi ili dubokoj tavi i pržiti.


Poderane gaće sa šunkom

Uštipci sa rupom ili prorezom kroz sredinu popularno i duhovito se nazivaju poderanim gačćama. Tijesto je kao i za obične uštipke od tijesta za kruh, a dodaci su proizvoljni. Moj prijedlog je kombinacija krupnikovog brašna i finog bijelog brašna, zakuhano vodom od kuhanja šunke i dodatkom nasjeckane šunkice. Mljac....






Sastojci:
• 150 g šunke u komadu
• 250 g krupnikovog brašna
• 300 – 350 g brašna za kolače
• vrećica instant kvasca
• 300 ml vode

Priprema:
1. Skuhati šunku da dobro omekša. Kuhanu šunku isjeckati, a vodu od kuhanja sačuvati.
2. Prosijati i pomješati obje vrste brašna i dodati im instant kvasac.
3. Brašnu dodati mlaku vodu od kuhanja šunke i komadiće šunke pa umješati tijesto. So najčešće nije potrebno dodavati jer je šunka već slana.
4. Oblikovati tijesto u kuglu i pokriveno ostaviti na toplom da nadolazi oko pola sata.
5. Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Oklagijom razvaljati na debljinu 1 centimetar, narezati četvrtaste oblke i prorezati ih po sredini.
6. Zagrijati ulje u šerpi i pržiti.



Prijatno! Pazite na liniju, ali ipak se prepustite i hrani koja vas što zbog sjćanja na djetinjstvo, što zbog toga što je i jeste fina, topla, umirujuća čini sretnima.

P.S. Kažu da su debeli ljudi sretni, naprosto pršte pozitivnom energijom. Ne znam, ali ono što znam je da odricanje od zadovoljstva i uživanja u dobrom zalogaju (bili to obični uštipci, peciva, kolači ili pak najfinije praline, skupi i dobri sirevi, tartufi, kavijar i ine meni nepoznate luksuzni gurmanluci) čini duboko nestetnom, čangrizavom, razdražljivom, plačljivom (trebate li još). O tome jednom drugom prilikom.

Broj komentara: 7:

studena kaže...

Debeli ljudi su sretni samo dok sjede za punim stolom, ostatak vremena su frustrirani jer ne jedu: ovo nije zlonamjerno, ovo je istina koje su i oni svjesni.

Ja zastupam onu: ničeg se ne odriči, ali nadji mjeru.

A uštipci su i moja slaba točka... :)

Vera kaže...

Ja takodje zastupam umerenost,ali ne samo u jelu vec u zivljenju zivota.
Nezna se koji je recept bolji,probam uskotro...

cosmo2503 kaže...

Ne mogu biti sigurna da li su debeli ljudi srećni, nikada nisam bila "u njihovim cipelama" iliti koži. Moguće je da pate kada se prejedu i strašno mi je to što smo toliko površni da smo tako često frustrirani zbog izgleda. Smršati, ne udebljati se, biti vječno mlada i mršava... S kim se to poredimo, sa ispeglanim modelima? I nije toliki crnjak što su tinejdžerice zavarane time, one još imaju šanse, shvatiće sa vremenom. Meni je bed što sam često i sama zavarana iako odavno gazim u četvrtoj deceniji...
- Studena, ja mislim da smo se sasvim dobro razumjele kod jednog tvog posta o umjerenosti, vježbanju i zdravoj prehrani. stvarno bih mogla da napišem, ne članak, već knjigu o svojoj patnji, mnogo sam saznala, sasvim shvatila o čemu je riječ i trebalo je da se desi skoro najgore i da budem na ivici, da bi se "prizvala sebi"
- Vera, preporučujem ove sa šunkom,fini su i vrlo mirisni.

Violet kaže...

Jooooj, gdje sam ja smotana bila, pa mi je promakao tvoj blog... tek sam ga jutros otkrila! Prvo ti šaljem puno pozdrava, sad ga idem istražiti :-) :-)

branka kaže...

Kada netko kaze bakina kuhinja ustipci su prvo sto mi padne na pamet.
Na zalost...i ja ih volim jest...
Odlican post :))

joreli kaže...

Cosmo, bas mi je drago da sam naletjela na tvoj blog jer sam te rado citala na "Coolinarici". Sa ustipcima se mucim vec jako dugo :). Obozavam ove obicne ustipke, ali nikako da mi uspiju kao mojoj prijateljici Mariji. Njeni budu mekiiiii i super ukusni, a moji tvrde korice i "kruhasti" u unutrasnjosti. Ima li veze sa "prekuhavanjem"? Mozda trebam ove vremenske upute pratiti u tancine?
U svakom slucaju, toplo te pozdravljam i cesto cu navracati po zanimljive price i dobre recepte :).

Anonimno kaže...

ustipci su nesto sto se nikad nemoze zaboraviti . kaze se ako oces nekoga pocastiti ispeci ustipke prsuta i planinskog sira iz misine . sta ima bolje.