četvrtak, svibnja 27, 2010

Zuni ricotta gnocchi ili pronaći svježe mlijeko


Šta je bolje, gnocchi ili ćuftice?

Sinoć sam se kasno vratila kući i nisam imala ni vremena ni snage upaliti svoj računar na kojem su mi fotke. Umjesto da to uradim sinoć, uradila sam to jutros. Skrpila sam jednu fotku u Irfan View-u, koja je u oba pokušaja da poredam slike po redu ispala naopako. Istovremeno sam se tuširala i prala zube. Sreća pa je petak naš “casual day” pa nisam morala da se mučim oko oblačenja i frizure. A sreća da je petak i zbog petka. I tako u ovoj stisci sa vremenom nadam se da ću ipak stići napisati post prije nego iz čiste radoznalosti pročitam vaše utiske, a i prije nego me totalno obore i poraze vaše prekrasne fotke uspjelih radova na temu Kuvarijacija za mjesec maj 2010. A tema su Zuni Ricotta Gnocchi koje je Marija sa bloga Palachinka pripremila u prvom krugu igrice Daring Cooks. Po uzoru na Daring Bakers Maja sa bloga Cooks&Bakes , zajedno sa Marijom osmislila je Kuvarigrice , čiji su sastavni dio i Kuvarijacije. I tako se zahvaljujući njima dvjema mi iz mjeseca u mjesec družimo, suočavamo se sa nekim izazovima u kuhinji, istražujemo blogove i bla-bla-bla....

Vratit ću se sada zadatku.... Zuni ricotta gnocchi i savršeno ukusne pileće ćuftice. Dakle, ja sam od onih koji niakda nisu pravili sir. Kada sam bila mala sir se kupovao kod žena na tržnici, nije bilo ovog pakovanog u samoposluživanju. Naravno da nikada nisam vidjela kako se sir pravi. Priznat ću vam da sam taj proces prvi put vidjela na internetu. Mislila sam da je to bogzankako komplikovano, da vam treba neka posebna oprema, LOL! Ispostavilo se da je napraviti svoj sir zapravo jednostavno. E sad...Ovdje se govori o siru “ricotta” koji bi se trebao praviti od sirutke, tj. od one vode koja ostane nakon što se napravi sir za neke druge potrebe. Ovaj recept međutim to ne predviđa, dakle ovaj sir sam radila od punomasnog mlijeka uz dodatak slatkog vrhnja.“???????????!!!!!!!!!!!????????????? ”

Sigurno znate onu reklamu “Arture prinče moj! Pronašao si mlijeko” Mislite da je ona ful besmislena? Pa i nije baš. Naime, dok smo rasli svježe mlijeko se prodavalo u kesama od litar i dnevno je dolazilo u samoposluge i supermarkete. Dugooooootrajno (do 6 mjeseci) mlijeko smo zvali “tetrapak” i ono je bilo samo za izlete, a tada je trajalo znatno kraće nego danas. Danas u super-dupermarketima imamo desetine vrsta dugooooootrajnih mlijeka, ali svježe se stidljivo pojavljuje u obliku Dukatovog mlijeka u boci od 1 litar, onog kojeg je pronašao princ. Eto, zbog toga što je svježe mlijeko danas rijetkost, treba vam princ da ga pronađe.


Slike su složene naopako...

Nisam procjenjivala vrijeme kuhanja, ali kuhala sam zaista dugo. Ovo što vidite na slikama je uslikano u trenutku kada su se počele stvarati grudvice, a nakon toga kuhala sam poprilično. Iskoristila sam pamučnu pelenu za cijeđenje. Ostavila u hladnjak preko noći i to je to. Sutradan sam imala SIR.



Sir je ispao odličan, a gnocchi još bolji. Nikada nisam jela tako dobre NJOKE. A ove ćuftice od piletine priča su za sebe. Fenomenalne i odlično se slažu sa njokama.

Nadam se da ste sve uživale u ovom krugu. Zadatak nije bio težak, a užitak u jelu je bio potpun.

Broj komentara: 13:

Nada kaže...

Odlične su ti ispale, svaka čast. ja sam ih radila ali mi nisu ni približno ispale kao tvoje, koristila sam kupovno punomasno mlijeko sa 3,8 mliječne masti i dodala još i slatko vrhnje, ali su ostale premekane, iako okusom jako fine. Mesne okruglice su bile prefine. Pojelo se!

Unknown kaže...

Sviđa mi se kako ti sve izgleda. Najme, kad sam se htjela uključiti u igru, dugo sam razmišljala i gledala foto s originalnog recepta (odnosno onog koji nam je ponuđen), zaustavilo me to što su i okruglice i njoke istog oblika i skoro da se ne vidi razlika. Kako mene mora privući prvo "vizualna kemija", a nje nije bilo, ja sam odustala. Da sam prvo vidjela tvoju fotografiju, sigurno bi krenula. A to ne znači i da neću napraviti, naročito njoke. Čestitam Selma.

Dunja kaže...

Opet ja, nije Igor, nego Dunja.

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Odlično si napravila. Ja sam isto koristila mleko sa 3,8% mm, sa mlekom iz tetrapaka i mogu da kažem da su mi uspele u smislu pravljenja, ali se lično meni ne sviđa ukus okruglica. Ali su mi zato pileće ćuftice strava mnogo dobre i sigurno ću ih praviti onako solo! :)
Samo još da spomenem i to da kod mene ima da se kupi i sad to mleko iz kese, ali da budem iskrena meni se čini da je ono više razvodnjeno nego u tetrapaku.

Andrea kaže...

Ajme meni ja sam u totalno kaosu ovaj mjesec da čak nisam ni skužila da je to recept koji se radi u Kuvarijacijama i da se recept danas objavljuje. :)
Moj odgovor na pitanje je definitivno njoki iako i jedno i drugo sjajno izgleda.
Ni ja nikad nisam radila sir doma, osim Snježaninog labneha. Svakako ću to morati jednom pokušati.
Posebno sad kad sam pročitala tvoje iskustvo jer sam o pravljenju sira imala stav sličan tvom. :)

Nela kaže...

Super izgleda! Odlicno su ti ispale!
Njoke i cuftice su isle zajedno, ali mislim da cu se tesko odluciti da to ponovim skupa :)

I ja sam htjela slikati proces i "in between" fotografije - ali mi se nikad ne da! Umor, brasnjave ruke, nervoza... ucine svoje :) pa imam samo finalni prikaz :)

I meni su ove njoke bile najbolje koje sam u zivotu jela! Ali jos veci kompliment mi je dao moj dragi jer su i njemu bile najbolje ikad, a on je 6 godina zivio u Italiji!!! E sad, to je stvarno kompliment :)))

Definitivno pravim opet! I sledeci put cu bez ustrucavanja dodati brasna koliko treba :)
(s obzirom da mi je bilo prvo ucesce na kuvarijacijama, nisam bila sigurna da li smijem da mijenjam recept)

Super su ti fotkice!!! Izgleda primamljivo!!

Laka kuharica kaže...

Svaka čast! No, već sam kod Nade komentirala: u današnje vrijeme raditi ricottu kod kuće?! Malo pretenciozno i nepotrebno. O.k. za neki restoran i slično, ali ima još puno odličnih recepata za ricotta njoke koje ne zahtijevaju pravljenje sira. Sigurno ću ih raditi, jer ti vjerujem da su super, a to se vidi i na slici. Tko zna, zna!

Tadeja kaže...

Ja ovaj mjesec kasnim maestralno sa svim, uključiv i Daring Bakerse i kuVarijacije, ali mi nije žao, jer ću ovaj put ja skupiti vaša iskustva, pa vidjeti što će od toga ispasti.
Dobro da sam prethodno pročitala tvoj post, jer sam ja Mujo kupila punomasno mlijeko u što ti kažeš tetrapaku. Jel' to znači da mi se od njega neće napraviti sir, mora biti svježe? ( ajde nemojte se sad sve poizvaljivati od smijeha, jel' se može ako mu se doda vrhnje i od ovoga pasteriziranog i svašta nešto -ziranog dobiti sir kod kuće ili ne?, nije da sam baš, osim labneha što kaže Andreja radila sir kod kuće. Radila sam kiselo mlijeko , ali sam isto koristila koliko se sjećam ovo u tetrapaku.)
Mene ovi njoki silno privlače, jer imam osjećaj da su božanstveno kremasto masni i topivi u ustima i ispali su ti i na oko fenomenalno.
Odlične fotke iako su u kontra smjeru :)

Casa de vainilla kaže...

Stvarno odlicno izgleda!!! Sad sam komentarisala kod Nade da mi je zao sto nisam ucestvovala u ovom krugu jer mi one njoke deluju bas primamljivo :)

cosmo2503 kaže...

@ Nado, hvala ti. Ove njoke jesu nešto mekše, ali su ipak ostale dovolljno čvrste da se mogu jesti a da se ne raspadnu.
@ Dunja, shvatila sam da si ti. Šteta što si propustila krug jer je samo jelo vrlo fino, a žao mi je što neću moći uživati u tvojim prekrasnim fotkama.
@ Gago, ja ne znam koje sam davne godine vidjela mlijeko u kesama od litar. Ovo svježe se prodaje u bocama i naravno mora se prokuhavati. Kod kuhanja ovog mlijeka bude kajmaka, a kod onih UHT mlijeka iz tetrapaka ga nikad nema, pa ne znam. Ali činjenica je da i drugi tvrde da je ovo mlijeko što se prodaje razvodnjeno.
Ćuftice su prva liga:-)
@ Andrea, ja sam razmišljala da pravim Snježanin labneh za one Tadejine tortice. Šteta što si propustila, kao i kod Dunje volim vidjeti kako to savršeno izvedete.
@ Nela, pohvala od dragog koji je bio na talijanskoj kuhinji godinama svakako je ogroman kompliment. Hvala ti na komentaru.
@ Katarzis, vidjela sam tvoj komentar kod Nade. Nismo baš u prilici da pravimo sami svoj sir tim prije što se može nabaviti kvalitetan bilo u supermarketu, bilo kod kumica/teta na tržnici. ali je dobro i to nekad probati. Definitivno izvan igre mi ne bi palo na pamet da pravim sir za njoke, ali ću ovo ponoviti da bi napravila sir sa začinskim biljem za mazanje.
@ Tadeja, ja mislim da nije problem upotrijebiti to dugotrajno mlijeko iz tetrapaka, ali sam jednom davno pročitala jedan drugi recept za ricottu u kojem je bila napomena da se ne koristi UHT mlijeko.
@ Mihaela, hvala, šteta što nisi učestvovala, ali nadam se da ćeš sada redovnije pisti i da ćeš učestvovati u narednim igricama.

Dilajla kaže...

Razmišljala sam o ovome receptu i čino mi se nakako suh a sad vidim da sam pogriješila jer inače njoki od ricotte su strava.

Вера kaže...

Odlično ti izgledaju,svi su zadovoljni ćufticama,koliko sam uspela da zaključim a ti si i sa njokama,..:)Bravo!!!

mignonne kaže...

Mene je privukla tvoja prva fotkica, sve izgleda tako primamljivo na tanjiru, da mi je zao sto ovog meseca propustam krug kuVarijacija...jednostavno nikako da se uklopim sa vemenom.
Domaci sir sam par puta pokusala da napravim u kucnim uslovima, cisto radi ekspreimenta, bilo je to sve dobro ali se na kraju dobije strasno mala kolicina sira...hehe, jednom cu vam mozda napisati recept za pravljenje domaceg kackavalja sa kojim sam bas bila zadovoiljna.
Ovog puta cu samo uzivati u vasim prezentacijama i utiscima o ovom finom recepticu.;)))