petak, siječnja 29, 2010

Još sira, molim!

Evo još jednog posta posvećenog siru. Sir je kao temu blogerske igrice Ajme, koliko nas je! , koju je osmislila i na koju nas je prva pozvala Monsoon sa Dalmacija Down Under, odabrala Nada sa Just good food.

Razmišljala sam da li da objavim ove recepte ili ne. Nedostaje mi moj Nikon, ali na sreću nakon silnih praznika u Srbiji, koji su prolongirali dolazak aparata na servis, konačno je tamo. Očekujem ga u petak.

Drugi razlog moje hoću-neću dileme je i taj što ruku na srce, ovo nisu neki reprezentativni recepti. No, kako je ovo ipak moj blog i svojevrsni on line kulinarski dnevnik, i kako mogu imati dorih i loših dana, dobrih i loših izdanja, to ću i ove 'nako recepte pridružiti prethodno objavljenim.

Alkmaarse kaassoep ili Juha od sira iz Alkmaara



Alkmaar je jedan stari sapun iz Lusha. Obožavala sam ga i žao mi je što su ga povukli. Uvijek mi se to događa sa Lushom. Zavolim neki od njihovih prozvoda, kad imam šta da vidim, povuku ga u narednoj sezoni.

Alkmaar je i grad u Holandiji u kojem se nalazi najveća tržnica sira u zemlji. Moj sapun, naravno, ne miriše na sir (miriše na ruže) i koji je genijalni um iz vrckave ekipe i zbog čega ovom sapunu dao ime po gradu sira, ne znam...

Elem, u zamlji lala i vjetrenjača, proizvode se neki od najboljih sireva u svijetu. Hajde, samo da navedem najpoznatije i najkopiranije: Edam i Goudu. Goudu, onu staru cijele dvije godine stavljam uz bok delikatese kao što je čokolada. Od Gouda koje se mogu nabaviti u Sarajevu, najdraža mi je Old Amsterdam.

Da se vratm na juhu i recept.

Sastojci:

* 40 g maslaca
* 1 glavica luka
* 40 g brašna
* 1 l mlijeka
* 120 g zrele Goude naribane na krupno
* 40 g sira u kockicama
* ½ korijena celera
* malo vlasca
* sol
* bijeli papar

Priprema:

1.Rastopiti maslac pa dodati sitno nasjeckan luk i pržiti ga dok ne omekša.
2.Dodati i upžiti brašno dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim postepeno dodati mlijeko i umiješati da se ne stvor grudvice.
3.Dodati oko 60 g naribanog sira i nastaviti kuhati još desetak minuta. Povremeno promiješati.
4.U međuvremenu, očistiti korijen celera, narezati ga na sitne kockice i skuhati dok ne omekša.
5.Skuhani celer dodati u juhu zajedno sa ostatkom sira.
6.Posoliti po želji i dodati svježe mljeveni bijeli papar. Posuti vlascem i poslužiti sa tost kruhom.



Ovakva juha se u bosni naziva Pamuk čorbom, također je poznata kao Falšna kokošija juha.

I na kraju, naravno poželejt ću vam prijatno.

Pogačice sa sirom




Evo jednog recepta koji me ubija u pojam zbog totalnog odsustva kreativnosti. Nema ko nije pravio neke slične pogačice barem jednom u životu. Koke sa pedigreom u poznatom nam kokošinjcu dobiti će mali milion mljackanja i poklon do patosa. Ostale kokice u najboljem slučaju proći će neopaženo, a mogu i stradati ako nekome baš u tom trenutku padne na pamet da je to tisućiti recept za pogačice u kokošinjcu.


Evo kako sam ih ja radila. Garantujem da su dobre, ali i vjerujem da su sve moguće varijacije na istu temu dobre, jer ja još ne vidjeh pogačica grickalica koje mi se ne bi dopale.

Sastojci:

* 300 g brašna
* ½ žličice soli
* 10 g svježeg kvasca
* 150 g maslaca
* 100 ml mlijeka
* 1 žumance
* 1 bjelance
* 150 g naribanog tvrdog sira
* kim u zrnu za posipanje

Priprema:

1.U malkom mlijeku rastopiti kvasac i ostaviti da naraste.
2.Sipati mješavinu sa kvascem u posudu za miješanje dodati brašno i sol. Pomiješati kuhačom da brašno upije mlijeko, a potom ostaviti da stoji 10-15 minuta.
3.Potom dodati 80 g rastopljenog maslaca i žumance pa izraditi glatko i meko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom oko pola sata.
4.Razdvojiti na 6 loptica i svaku malo razvaljati. Složiti jednu na drugu, premazujući svaku ostatkom rastopljenog maslaca.
5.Razvaljati tijesto u pravokutni oblik i složiti poput koverte. Preklapati tijesto na isti način još tri puta, pa i više dok vam ne dosadi.
6.Ostaviti u hladnjaku sat vremena, a u međuvremenu zagrijati pećnicu na 180 stepeni i naribati sir.
7.Ohlađeno tijesto razvaljati u pravokutnik debljine oko 3 milimetra. Posuti naribanim sirom i zarolati.
8.Rezati na pogačice širine 1 centimatar i poslagati na pleh obložen pek papirom. Premazati bjelancetom i posuti kimom.
9.Ostaviti da stoje pokrivene još 15 minuta, a zatim peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.



Ove pogačice su jednako dobre, koliko su i nemaštovite. Odlično idu uz pivo, a pivo uz Severinu Ja samo pjevam.

Broj komentara: 7:

Maja Babić kaže...

Mislim, ova supa/čorba ti je sve samo ne 'nako. Dobro je sto si objavila :)

Iiiii kaže...

Ne bi mi nikada palo na pamet da pravim juhicu od sira, a koliko prije par dana sam jela jednu (i to sa mesnim okruglicama) i sada tvoj recept:))

Unknown kaže...

Reprezentativno ne mora značiti i nešto savršeno. I ova čorbica a bome i pogačice su vrlo zanimljive. Nikada nisam jela sir u juhi/čorbi osim u juhi od luka pa mi je zato ova tvoja osobita.
Za pogačice je ipak trebalo i vremena i truda, što se ipak isplati.

Shangri La Food kaže...

Slažem se sa curama. I čorba i pogačice izgledaju sjajno.

Tadeja kaže...

LOL Selma!!!!
Vidi se meni da je tvoja i moja zvjezdana kompatibilnost :) poveća :)
Juhica mrak, evo i kod mene ostala jedna šampinjoni-sir u folderu, nisam više stigla.
Pogačice još i bolje!!!
Ne volim pivo, vinopija sam, a'l daj jedno! :))

Anonimno kaže...

Mala ispravka, grad u Holandiji se zove Alkmaar, a ne Alakmaar. Naime zivim u njemu vec deset godina i nisam mogla da ne napravim malu ispravku. Nadam se da mi ne zamjerite :) Pozdrav!

cosmo2503 kaže...

Komentar no.6, hvala na primjedbi. ispravila sam. Nisam ni najmanje sujetna i ne bi mi smetalo da je komentar potpisan.