ponedjeljak, siječnja 25, 2010

Moja grčka zakuska

Moja veza sa feta sirom počela je u avgustu 1992. godine, kada smo u ratnom Sarajevu primili prvi paket humanitarne pomoći UNHCR-a. Osim “lunch” paketa američke vojske, pilećeg nareska od 250 g, goveđe paštete od 335 g, nešto sitno ulja, šećera, brašna i suhog kvasca dovoljno da pečemo kruh do kraja života, paketić je sadržao i 250 g feta sira po osobi.

Istina, bila je to danska, a ne grčka feta, ali nije bitno... U to vrijeme bila je to savršena delicija, rezali smo je tanko i jeli po malo. Kasnije je feta dolazila sve rijeđe, ali se zato sve više mogla naći na pijacama po nečuvenim cijenama od 20 maraka za 500 grama. Danas gledamo na otimače humanitarne pomoći na Haitiju kao na neke egzotične divljake, iako smo istu situaciju, manje egzotičnu, imali ovdje prije jedva nekih 15-tak godina. Iako moja prva sjećanja na feta sir nisu osobito lijepa, iako sam je upoznala u najgorim danima života, jednom započeta veza ostala je i danas čvrsta.

Za temu blogerske igre Ajme, koliko nas je! , koju je otpočela Monsoon sa Dalmacija Down Under, Nada sa Just good food odabrala je sir.


S obzirom da sireva ima na stotine i da se mogu svrstati u nekih desetak grupa, odlučila sam da svoje radove na temu podjelim prema vrstama sira. Tema ovog posta je feta.



Grčka salata na moj način

Prvo na što pomislim na pomen grčke feta je salata. Prava grčka seljačka salata. Puno zrele rajčice, osvježavajućih krastavica, nešto crnih maslina, kuhana jaja, inćuni i feta ljeti je najjednostavniji i najbrži lagani obrok.




Moram reći da nemam neke određene mjere i stavljam onoliko rajčica i krastavica koliko se nađe u hladnjaku. Te “otprilike” mjere za jednu osobu dajem u ovom receptu:

Sastojci:

• 2 rajčice srednje veličine
• 1 veći krastavac
• 1 kuhano jaje
• ½ glavice ljubičastog luka
• ½ glavice zelene salate
• 125 g feta sira
• 5-6 otkoštenih i odgorčenih crnih maslina
• 1 – 2 fileta slanih inćuna
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 žlica vinskog ocata
• sol
• svježe mljeveni papar

Priprema:

1. Oprati i narezati povrće. Masline prepoloviti. Kuhano jaje narezati na četvrtine. Fetu namrviti.
2. Zelenoj salati dodati rajčicu, krastavce, luk. Dodati ulje i ocat pa izmješati.
3. U salatu dodati jaje, masline, ićune i fetu. Posoliti i popapriti. Ostaviti u hladnjak na sat vremena i poslužiti hladno.

Zapečena feta sa ružmarinom i medom od ružmarina



Ne znam kako vi, ali ja sam od djetinjstva sa slatko-slanim okusom na ti. Dopadaju mi se kombinacije sira sa čokoladom, sira sa pekmezom, sira sa medom. Jedna od takvih, meni neodoljivih poslastica, je zapečena feta sa medom i ružmarinom.

Sastojci:

• 500 g feta sira
• 4 žlice maslinova ulja
• 4 žličice meda od ružmarina
• par gramnčica ružmarina
• pita kruh za serviraje (preporuka od srca)

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 200 stepeni. Izrezati od aluminijske folije 4 kvadrata 15X15 centimetara.
2. Fetu narezati na 4 debela komada oko 125 g svaki. Postaviti sir na foliju, dodati maslinovo ulje i po grančicu ružmarina.
3. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15 minuta. Izvaditi i dodati med od ružmarina.
4. Uključiti gornji grijač u pećnici, a rešetku postaviti u gornjoj trećini. Zapeći još 5-6 minuta.
5. Služiti u pita kruhu sa namazom od tapenade ili solo sa malo limuna.

Pečeni luk sa nadjevom od feta sira




Volim dolme na sve načine. Dok sirov luk ne podnosim (godine su učinile svoje) pečen volim, a u kuhanim jelima mi je neizostavan. Recept sam pronašla na BBC Good Food, internetskoj stranici koju posjećujem barem jednom sedmično.

Recept prenosim u originalu, a ja sam orahe zamijenila bademima, oraha nisam imala i bila je nedjelja, bila sam u trenirci sa kosom svezanom u rep, bez trunčice šminke i nije mi se dalo posebno izlaziti. Također, svježu majčinu dušicu zamijenila sam sušenom.

Svaki put kada bih uzela zalogaj i u nadjevu koji se topi u ustima osjetila komadić nečega hrskavog pitala bih se“ koji je sad ovo vrag?” – bademi, naravno. Nemojte ih izostaviti...

Sastojci:

• 2 glavice luka
• 2 žlice maslinova ulja
• 200 g feta sira
• 50 g krušnih mrvica
• 1 crvena čili papričica
• 6 malih sušenih rajčica u maslinovom ulju
• veliki prstohvat majčine dušice
• 2 žlice sjeckanog peršina
• 50 g nasjeckanih oraha (badema)
• 1 tučeno jaje
• sol
• papar

Priprema:

1. Kod pripreme sam ostavila cijele glavice luka i pripremila ih kao za bosansku sogan dolmu. Iz tog razloga ću prvi korak u postupku opisati onako kako sam uradila.
2. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni. Usitniti sir i nasjeckati sušenu rajčicu. Papričicu prerezati, očistiti od sjemenčica i sittno nasjeckati.
3. Luk oljuštiti i izdubiti sredinu ostavljajući 2-3 sloja ljuske. U vatrostalnu posudu staviti luk, sa malo vode. Glavice premazati sa malo maslinova ulja. Pokriti alu folijom i staviti da se peče oko 45 minuta.
4. Za vrijeme pečenja pripremiti nadjev. Zagrijati ostatak maslinova ulja u tavi i dodati nasjeckanu sredinu iz izdubljenog luka. Pržiti uz povremeno miješanje oko 10 minuta dok luk ne dobije smeđu koricu, a zatim maknuti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
5. Izmiješati ohlađeni luk sa polovinom feta sira, usitnjenim orasima (bademima)krušnim mrvicama, čili papričicom, sušenom rajčicom, jajetom. Dodati začine i sve dobro pomiješati.
6. Izvaditi luk iz pećnice, malo ohladiti i napuniti smjesom. Po vrhu rasporediti ostatak sira i majčine dušice.
7. Temperaturu pečenja povećati na 200 stepeni i vratititi nadjeveni luk. Peći još 20-25 minuta.



Prijatno!

Broj komentara: 15:

JA U KUHINJI... kaže...

Sve lepse od lepseg :)... Ja obozavam fetu i sve sto si napravila izgleda mi super.

emo_serpica kaže...

Svi predlozi su sjajni:) Razumem tvoju ljubav prema feti, samo je tužno zbog mesta i vremena gde se začela ta ljubav. I ja je obožavam (uopšte, slabost su mi sirevi!), a moja je začeta u detinjstvu, pri prvoj poseti Grčkoj. Salata koju si predložila je omiljena, letnja (jaje bareno ne stavljam) ali ovako spremljena je pravi ručak.

Laka kuharica kaže...

Volim i fetu i masline i paradajz (rajčicu). Sve je za 5. Ti se sjećaš fete, a moja prijateljica se zarekla da više nikada neće jesti ništa iz konzerve, a naročito ne ribu! Kada je uspjela doći iz ratnog Sarajeva, ovdje smo lijepo išle u Crveni križ i sve je uvijek dobila što išlo njuju i djecu, pa tako i konzerve ribe u ogromnim količinama. Da skratim, naš pas bio je više nego zadovoljan.

Unknown kaže...

I moj prvi susret s feta sirom je iz najgoreg vremena moga života. Ali, neću o tome..
Tada sam ga zavolila a najviše mi prija što je dosta slan.
Ovi tvoji prijedlozi su izvrsni ali pošto sam ljubitelj luka u svakom obliku, a i svih dolmi, punjeni luk me oduševio!

Iiiii kaže...

Ti si bas vrijedna (kao i uvijek). I meni je prvi susret sa fetom bio preko humanitarne pomoci:) (koje uspomene). Inace sam si zadnje napravila proju sa fetom (sta cu kada sam zalihe travnickog sira pojela prije par mjeseci). Probat cu ovo sa medom i ruzmarinom, obozavam takve kombinacije!

Monika kaže...

fenomenalno! ova zapečena feta me oduševila i svakako ću je isprobati...jedino ne znam gdje na nabavim med od ružmarina...sa čime bih ga mogla zamijeniti ako ga ne pronađem? i ovaj punjeni luk mi se čini kao pun pogodak...osvojila si me ovim postom, ali stvarno! sve je fantastično :)

Andrea kaže...

Ja sad nisam sigurna, možda su mi se pobrkali lončići, jel ta danska feta neka u tetrapaku?
Sjećam se tih paketa humanitarne pomoći i nešto mi ta feta zvuči poznato. Samo ja sam tada bila mala, a mi nismo bili toliko potrebiti pa bi paket dobili tu i tamo. Obično su u njemu bili oni tvrdi suhi keksi.

I meni se sviđa pečena feta s ružmarinom i isto kao i Monika se mislim gdje bi nabavila taj med.
Sviđaju mi se i punjeni lukovi. I ja volim staviti malo badema ili nečeg sličnog u ovako nadjeveno povrće i obožavam to hrskanje. :)

Shangri La Food kaže...

Sve izgleda predivno i fotke posebno.. Ja nisam baš ljubitelj fete, ali ova zapečena izgleda baš prefino.

i ja se pitam za med od ružmarina:)

Tadeja kaže...

Doista vam uvjeti za početak ljubavi nisu bili skloni :(, ali feta je zavodnica, izvuče se ta u svim situacijama, čak i kad je u dansku zamaskirana :)
Odlični su ti recepti. Fetu u salatama i ja često koristim, a zazubice mi sad radi ova kombinacija sa ružmarinom i dolma!

dvi ribe dva kumpira kaže...

Ja fetu obozavam, trpam je gdje god stignem a neizostavna mi je u salaticama, posebno ljeti.
Mislila sam ti reci, pa sam se opet predomislila,
al reci cu svakako, mada samo ponavljam sebe, volim te citati :)

cosmo2503 kaže...

@ Olivera, hvala. feta je i meni odlična, pa se uz tvrde sireve često nađe i na običnoj sirnoj plati kada mi dolaze gosti.
@ Emo-šerpice (ajoj!)-volim grčku fetu, naročito od kozijeg mlijeka. Obožavam i grčku kuhinju, a naročito njihovo dodavanje limuna u sve živo od supa do piletine i ribe. U Grčkoj sam bila prije rata, ali nisam probala sir, uglavnom sam tada jela samo slatkiše.
U klasičnu grčku salatu se i ne stavlja jaje, a ni inćuni, a meni se dopada kada nabodem jaje sa komadićem rajčice (inače kuhana jaja skoro nikada ne jedem).
@ Katarzis, ja se sjećam užasnih ribljih konzervi koje ni mačke lutalice nisu htjele jesti već su mudrice radije lovile miševe. Bile su to neke smrdljive haringe u ulju koje je ličilo i smrdilo kao kolomast. Sve smo jeli što bi dobili, ali su se te konzerve stvarno morale baciti. Bilo je i dobre konzervirane ribe, tuna iz Japana. mislim da su te konzerve što smo dobijali u klasi sa Pedigre hranom za pse, s tim što je Pedigre još i brendiran, pa je može biti i skuplji od tih naših ratnih jela. Nikakvo čudo što je pas bio oduševljen.
@ Snježo, izgleda da smo mi u Bosni Fetu najviše upamtili iz humanitarne. Bilo, ne ponovilo se.
@ Majo, projice volim, a naročito sa slanim sirom. Znaš onu pjesmu od Rokeri s Moravu - U čvarke sam brašno metno? E, ta etno proja sa slanim sirom, kajmakom, čvarcima, pođe mi voda na usta kada slušam. Travnički sir, slani, ovčije, uh... Fetu sa medom preporučujem, a poseban mi je sa tapenadom od crnih maslina i pita kruhom.
@ Monči, med od ruzmarina se proizvodi u Hrvatskoj i prave ga i Pip i Dalmed. Sigurno se može nabaviti u svakom Konzumu sa malo boljom ponudom. Iako nije ni nalik okusom probala bi ovo i sa medom od lavande. Generalno bilo koji od medova iz mediterenskog podneblja može da ga zamijeni. ja volim i vrijesak, a odličan mi je ovaj novi med iz Pipa "miris Dalmacije"
@ Andrea, danska feta je upravo ta iz crveno-bijelog tetrapaka. Grčka se pakuje u četvrtaste plastične kutijice, a meni je najbolja od kozijeg sira. U nas se feta od kozijeg i ovčijeg mlijeka može kupiti u supermarketima na odjelima delikatesa "na vagu". Što se tiče meda od ruzmarina, već sam napisala za Monči.
@ Andrea (Shangri la), hvala ti lijepo. A med od ružmarina, eto odgovorila sam.
@ Tadeja, osim ljubavi prema feti u ratu se rodila i ljubav prema grahu. Do rata mi je grah smrdio i siroti tata koji je voli grah nije imao priliku da ga jede jer ga mama zbog mene nije ni kuhala.
@ Branka i ja fetu stavljam u salate. Vjerovatno si čula za lukmiru, salatu od mladog luka sa kiselim vrhnjem, ja u to dodam namrvljenu fetu, mladi luk sa fetom, odlična kombinacija.

Вера kaže...

Meni je feta takodje omiljena,generalno obozavam sve sireve.svi su recepti sjajni,samo malu prednost dajem punjenom luku.
Kao i uvek si temeljna i imas sjajne odabire recepata,znas kada ih gledam sve mi se jede...:)

Jeca0404 kaže...

Zdravo, tvoj blog je super ucinila sam se slobodnom pa sam stavila tvoj blog u moje linkove, mozes li ti da stavis moj sajt http://kulinarski-kutak.6te.net/index.php u tvoje linkove!?

huana kaže...

Ovo zapečeno zvuči odlično!Ne mogu odoljeti,moram si to staviti na meni jedan dan!

Sweet Corner kaže...

obozavam grcku salatu, zapravo ovo sve sto si napravila bih mogla jesti svaki dan:)