Trte, mrte, mantre
Mante, trte, mrt,
Za tebe bih dao
i zivot i smrt!
(...ih, i to mi je stih)
Da li ste imale i da li se sjećate Spomenara za devojčice u “kožnim ” koricama sa ilustracijom nezaboravka? Bio je krasno ilustrovan crtežima cvijeća, pejzaža i djece i popunjen stihovima. Jedan od nazovi stihova je i Trte,mrte stih... Ih, i to mi je stih!
Ili jabuke u epizodi “Ih i to mi je kolač”
Mjesto radnje: Trpezarija ili balagovaonica
Vrijeme radnje: Dvije decembarske nedjelje u nizu
Glavni lik: Zgodna kuharica u najboljim godinama
Sporedni likovi: djevojčice koje vole čokoladu i gospodin koji voli slano (iliti ne voli slatko)
Kratak sadržaj sa dijalozima:
Početkom decembra ljeta/zime 2009. Godine u blogerskoj igri Ajme, koliko nas je! koju je pokrenula blogerica Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under, domaćica Andrea sa Shangri La Food odabrala je JABUKU. Zgodna kuharica bila je oduševljena izborom teme. Ostali likovi su se složili da je nakon tikve i kupusa tema napokon i po njihovom ukusu.
Domaćica je prelistala kuharice i časopise, napravila odabir i sastavila spisak od oko 20-tak recepata koje bi vrijedilo probati. Treba napomenuti da je domaćica, premda iskusna u kuhinji, nesklona pretjerivanju i da je iznad svega praktična. Jedna je od onih što vole napraviti kolač od tri-četiri sastojka.
Između ostalih recepata za isprobati na spisku su se našla i dva kolača tipa “Ih i to mi je kolač”...
Jabolčna pita/Zlevanka sa jabukama
Nakon što je uslikan na balkonu, kolač se našao na trpezarijskom stolu...
“Šta je ovo?” (i dizanje obrve starije djevojčice, a inače glasnogovornice i drvenog odvjetnika obiteljskog)
“Kolač, šta bi drugo bilo,” odgovor je domaćice.
“Kakav je ovo kolač? Meni liči na palačinku,” umješao je ovaj put i Meat&Potato Man.
“Jabolčna pita, kako je nazivaju u deželi ili Zlevanka kako bi je nazvao susjed sa petoga kata (ne baš tim riječima),” rekla je domaćica “Francuzi sličnu stvar nazivaju Clafoutis i to isto ste već jeli sa trešnjama”
Malena je polako brljavila po svom tanjuriću birajući slasne i meke komade jabuke proprativši to ocjenom DOBAR i da je za PET, što zapravo znači isto što i odličan.
Bunđijka je rekla da je sladak i pojela svoj komadinu u tri veeelika zalogaja, a gospodin je vješto okrenuo nazovi kolač na vilicu i gurnuo ga u usta i na kraju upitao ima li ga još. NEMA, mora nešto ostati i za MENE.
Kolač koji se prve decembarske nedjelje našao na stolu je Jabolčna pita ili zlevanka sa jabukama.
Sastojci:
* 30 g maslaca
* 400 – 450 g jabuka
* 120 g brašna
* 1 žličica mljevenog cimeta
* prstohvat soli
* 50 g šećera
* 1 jaje
* 280 ml mlijeka
* 20 g šećera u prahu
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 220 stepeni. U vatrostalnu četvrtastu posudu za pečenje dimenzija 25X35 cm staviti maslac narezan na listiće i rastopiti ga, a zatim pokriti krupno narezanim jabukama. Staviti u pećnicu i peći oko 10 minuta da jabuke malo omekšaju.
2.U posudi za miješanje pomiješati brašno sa cimetom i prstohvatom soli. Dodati šećer i napraviti udubljenje u sredini.
3.Dodati jaje i postepeno doliti mlijeko i napraviti glatku smjesu kao za debele palačinke.
4.Preliti smjesu preko jabuka, a zatim vratiti u pećnicu i peći još 25 – 30 minuta.
5.Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Ruska šarlotka sa jabukama
Naredne nedjelje scena je otprilike ista, isti sto, isti dekor... Kolač je novi, a domaćica ga je spremila kao iznenađenje (pri tome ih je poslala na sankanje, da se ne bi motali po kuhinji). Ruska šarlotka sa jabukama bila je iznenađenje za domaćicu jer je kao i većina pod šarlotama podrazumjevla kolače od komada biskvita ili piškota i kreme i redovno ohlađene.
Ruska šarlotka od jabuka, od francuskog tipa kolača istog naziva razlikuje se jednako kao što se dinja razlikuje od banane. Ništa nije isto... Ovdje se stari kruh reciklira i ponovo vraća na naš sto u vidu nadjevenog kolača.
Sastojci:
Ovaj kolač je jedan od kolača za koji ne postoje i nisu uopće bitne precizne mjere. Zapravo pogledajte o čemu se radi...
* fini bijeli kruh, toliko koliko je potrebno sa se šnitama debljine 1 cm obloži dno i stjenke kalupa za torte (8-10 šnita)
* oko 400 – 500 g jabuka
* 100g šećera i 40 g šećera dodatno
* 1 žličica cimeta
* 2 jaja
* 300 ml mlijeka
* 40 g maslaca za kalup
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 220 stepeni.
2.Premazati kalup rastopljenim maslacem. Pomiješati jaje sa 40 g šećera i dodati mlijeko. Namočiti šnite kruha i njima obložiti stjenke i dno okruglog kalupa za torte.
3.Jabuke narezati na kockice i pomiješati sa preostalih 100 g šećera.
4.Dodati jabuke u kalup obložen kruhom, posuti cimetom.
5.Prvih 15 minuta peći na 220 stepeni, a zatim smanjiti jačinu grijača na 180 stepeni i nastaviti peći još 30 – 35 minuta.
6.Poslužiti toplo.
PRIJATNO!
Ne bih željela da pomislite da forsiram kvantitet u odnosu na kvalitet, ovo jesu kolači tipa "zar je to kolač", ali su sasvim zgodni ne samo za isprobati već i češće napraviti.
Broj komentara: 7:
Svaki tvoj post je prijatno iznenađenje. Jednostavno, zanimljivo i vjerujem jako ukusno.
Hehehe :)))), mogu misliti komentare doma i moji već znaju imati onaj pogled, kaj sad opet moramo jesti po zadatku? ;))
Simpatičan post jako!
Meni se sviđa šarlota, jako me mami ovaj slaki kruh, i izgleda baš hrskavo iako vjerujem da bi ja ipak ulila i neku kremu unutra :)
I ta fotka sa šarlotom mi je prekrasna!
A ti si stvarno vrijedna. Vjeruj mi tako mi je drago što si tako oduševljena. Svaki tvoj novi post jedva čekam.
Zlevanka mi je mrak
super post, a i recepti mi se jako svidjaju, a sve ostalo potpisujem snjezu:)))
Uf meni se sve dopada,ja i inače volim ovakve deserte bez mnogo filozofiranja:)
Svidjaju mi se fotkice, a deserti sa jabukama su mi uvek ukusni...super je sto ovde mozemo da razmenimo iskustva i naucimo nesto novo!;)))puno pozdrava zgodnoj kuharici i njenim degustatorima...;)))
@ Hvala Snježo i zahvaljujem na nagradi.
@ Tadeja, koliko je meni zanimljivo igrati se i kuhati na zadatu temu (osjećam se kao da sam ponovo u školi, a znaš onu "od kolijevke pa do groba...") njima je "joj gdje me nađe". Jabuke su im draže od tikve ili kupusa, mada se dragi nije bunio kada sam promašila temu i napravila onu čorbu sa suhim mesom. Sada već i oni, po navici, jedva čekaju šta ih očekuje idući mjesec. Da nam ne bi bilo monotono i isto svaki dan odlučili smo se da ove recepte probamo preko vikenda. Šarlota mi se svidjela, kruh u ovom kolaču je tako mekan i sladak i sočan, čak mi se više dopao od običnog biskvita. Još je pored toga što je omekšan u mlijeku upio sok od jabuka i šarlota je na kraju bila za prste polizati.
@ Andrea, tvoja me je tema toliko obradovala i inspirisala da mi se teško obuzdati.
@ Jasenka i Vera, uživam u jednostavnosti.
@ Mignonne, hvala na komentaru. Skoro sve tvoje recepte sa Coolinarike imam pohranjene. Toliko su divni i recepti i slike i sve. Odavno sam se pitala zašto nemaš blog (pitam se i zašto Broccoli ne piše više). Iskreno se radujem što te vidim među blogerima i očekujem i želim vidjeti puno tvojih recepata.
Objavi komentar