srijeda, prosinca 09, 2009

Jabuke, drugi dio sage

Koliko ste puta čuli izreku “An apple a day, keeps the doctor away!”? . Možda vas jabuka dnevno neće spasiti od poneke posjete liječniku, a u našem sustavu zdravstva neće vam uštedjeti niti jedan fening plaćen za zdravstvenu zaštitu, ali kao i u svakoj narodnoj izreci i u ovoj ima istine koju suvremena medicina može potvrditi.

Svoja, čisto laička saznanja o dobrobiti jabuka za naše zdravlje, podjelit ću u ovom postu o jabukama.

U prilog jabuci na dan, pođimo redom...

Jabuka doprinosi očuvanju mladolikog izgleda, simbol je vječne svježine i regeneracije. Prema predanju, Aleksandar Veliki tražio je u Indiji eliksir života i vječite mladosti i pronašao je JABUKE. Prema jednoj drugoj, ovaj put keltskoj legendi - jabuka ima čudotvorna svojstva i onaj koji pojede jabuku iz čarobnog vrta nikada neće biti žedan, gladan, niti bolestan, a neće ni ostarjeti. Prema saznanju suvremene medicine,kora i pulpa jabuke sadrže snažni antioksidans phloretin, koji djeluje protiv foto starenja kože, a smatra se efikasnim i u borbi protiv raka kože.
Smatra se, također da su efikasne u borbi protiv Alzehajmerove i Parkinsove bolesti kao i da olakšavaju promjene u mozgu izazvane starenjem.

Jabuke sadrže velike količine pektina i olakšavaju probavu i uveliko sprječavaili ograničava nastanak hemeroida. U borbi protiv razvoja zloćudnih stanica dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Štetne tvari iz teške hrane i alkoholnih pića zadržavaju se u jetri. Jedan od najbolji načina čišćenja jetre je jedenje jabuka. Također se smatra da jabuke sprječavaju pojavu žučnog kamenca.

Jabuke jačaju tjelesni imunitet te tako olakšavaju borbu protiv bolesti. Zahvaljujući kombinaciji C vitamina i minerala koje jabuka sadrži ona potiče imunološki sustav organizma i izuzetno je uspješna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.

Jabuka se smatra saveznikom u brojnim dijetama za mršavljenje i doprinosi očuvanu fit forme i dobre tjelesne težine. Naime, kako sadrži veliki udio vlakana njihovo bubrenje u želucu stvara osjećaj sitosti, a budući da je njena energetska vrijednost vrlo niska, to je i jabuka dobrodošla u borbi protiv suvišnih kilograma. Činjenica je da sadrži visoki udio kalija koji potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma, pa tako i na taj način, barem subjektivno doprinosi mršavljenju.

Koliko puta ste vidjeli jabuku kao simbol oralnog zdravlja? Znate one reklame gdje mlada žena savršeno bijelih zuba grize jabuku?


Kao ova...


Činjenica je da jedenje jabuke ne može zamijeniti pranje zuba, ali dokazano je da jedenje jabuka sprječava nastanak karijesa. Žvakanje jabuke potiče lučenje pljuvačke i sprječava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Dodatno, jabuke sadrže kalcij i fosfor koji povoljno utječu na zaštitu i jačanje zubne cakline, dok fluor štiti desni.

A, SADA ODMAH PO SVOJU JABUKU!

Ja vrlo rijetko uzmem svježu jabuku da je pojedem onako sa slašću kao na reklami. Ne zbog toga što jabuke nisu na vrhu moje top liste voća, više zbog toga što mi je mrsko. Zapravo i kada jedem svježu jabuku narežem je na osmine. Jedem je sa korom, iako tu nisam sigurna kadda bih vagala ZA i PROTIV da li bih željela profitirati od vlakana iz kore ili bi vagajući rizik da je ista prskana više puta, ipak, jabuku prethodno ogulila.

Upravo zato što mi je mrsko gristi je, svježu jabuku najčešće izrendam, kao u kašici za bebe.

U ovom postu, koji predstavlja drugi dio mog odgovora za učešće u blogerskoj igri Ajme, koliko nas je! , a koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under i ovomjesečnu temu jabuke, koju nam je (na moje neopisivo veliko zadovoljstvo) zadala Andrea sa Shangri La Food predstaviću neke jednostavne i ukusne deserte koji se jedu žlicom i u osnovi sadrže tu jabučnu kašicu.

Jabuke u epizodi "ŽLICA UŽITKA"

Mađarska supa od jabuka (mmmm...desertna)

Prvi put probala sam ovu hladnu desertnu supu u jednom restoranu u muzejskom etno selu u blizini Budimpešte. Orkestar dječaka odjevenih u nošnje poput bavarskih seljaka svirao je La Palomu, a meni je moj domaćin, Amerikanac u Budimpešti (ne u Parizu) tumačio neku spiku o Makedoncima, Bugarima i Grcima...Totalna zbrka – mađarsko etno selo sa kućicama, kapelicama, školom i kafanicom koje su rekonstruisane da izgledaju onako kako su izgledale u 18 vijeku, mladi Nijemci sviraju sasvim španjolsku muziku.

Ponuda restorana od tradicionalnih jela mađarske kuhinje preko cordon bleu do meksičkog chilli con carne (ne znam šta ta jela traže na TOM jelovnuku, ali...valjda treba svima ugoditi).

Naručila sam mađarsku riblju juhu, a za desert Esterhazy (rezana kao šnita). Riblju sam juhu pojela sa najvećim guštom. Gusta, ljuta i fantastična. Sa Esterhazy šnitom sam se mučila.

Pogledavala sam na desert koji je naručio moj domaćin. Izgledalo je kao mliječni kompot(?!?) Kada sam ga upitala šta je to rekao je “Almaleves” ili “Apple soup” Ponudio mi je da probam (srećom uz tortu su mi donijeli žličicu) što sam ja spremno (i jedva) dočekala... Mmmmm...što je to bilo dobro. Bez stida sam zamolila da zamijenimo naše deserte i sa slašću pojela tu Almaleves.

Po povratku u Sarajevo nisam je, kao što ste možda očekivali, odmah napravila. Prošlo je par godina dok me recept u mojoj mađarskoj kuharici “Culinaria Hungary” nije podsjetio na epizodu sa putovanja i naravno da sam je napravila. Tada i još par puta. A onda je došla ovomjesečna igrica i svakako da je i ova supa morala da se nađe u ponuđenim receptima. I evo što je sve potrebno da biste dobili lagani desert kao osvježenje u ljetnim danima (ili zimskim, bitno je da je LAKO).



Sastojci:

• 600 g čvrstih jabuka (idared)
• 2 cijela klinčića
• Korica ½ limuna
• ½ štapića cimeta
• 40 g šećera
• 10 g vanilin šećera
• 30 g škrobnog brašna
• 250 ml kiselog vrhnja
• 1,5 l vode

Priprema:

1. Odvojiti 1 jabuku, a ostatak oguliti i narezati na tanke listiće.
2. Limunovu koricu, cimet i klinčiće staviti u vrećicu od čaja (ili napraviti vrećicu od gaze i zavezati je sa začinima).
3. Jabuke, šećer i vanilin šećer, vrećicu sa začinima i vodu staviti da se kuhaju. Polagano kuhati oko 20 minuta, pa izvaditi vrećicu sa začinima.
4. Pomiješati škrobno brašno sa malo tekućine od supe, pa dodati u posudu u kojoj se jabuke kuhaju, dodati vrhnje, sve dobro promiješati i ostaviti da prokuha.
5. Servirati dobro rashlađeno sa šniticama jabuke.



Pjenica od jabuka i brusnica

Luda sam za pjenicama. A tek kada su voćne i lagane - tada je to desert po mojoj mjeri. Ova pjenica je fantastična, crveno vino, brusnice, jabuke, neopisivo dobra kombinacija. S obzirom na laku pripremu jedino vam ostaje probati je (i iznijeti utiske).



Sastojci:

• 175 g brusnica
• 175 ml vina
• 4 jabuke
• 200 ml vode
• 200 g šećera
• 2 žlice škrobnog brašna
• 3 žumanca
• ½ žličice cimeta
• 2 bjelanca

Priprema:

1. Namočiti brusnice u vinu i ostaviti da odstoje oko 1-2 sata, a zatim procijediti i sačuvati voće. Vino procijediti kroz fino cijedilo. Odmjeriti količinu od 175 ml vina i dodati još da se dobije potrebna količina.
2. Dok se brusnice namaču pripremiti pire od jabuka. Jabuke oguliti i naribati. Staviti da se kuhaju sa 150 g šećera dok ne omekšaju. Štapnim mikserom napraviti pire.
3. Pomiješati vino sa škrobnim brašnom i dodati u pire, pa staviti da kuha 8 do 10 minuta uz stalno miješanje.
4. Žumanca pjenasto izmiksati sa ostatkom šećera pa im polako dodati i umiješati smjesu od jabuka i vina.
5. Napraviti čvrst snijeg od bjelanaca i lagano umiješati u prethodnu smjesu.
6. Na kraju umiješati brusnice.



Djevojka pod velom (Bondepige med Slør)

Ne znam zašto se ovaj danski desert nosi ovako lijep naziv. Nagađam da bi trebao simbolizirati svježinu, čistotu i jednostavnost. Jednostavan i svjež, dekorativan i nadasve vrlo ukusan, eto takav je ovaj desert od jabuka u čaši.





Sastojci:

• 800 g jabuka
• 80 g šećera
• 1 žličica cimata
• ¼ žličice mljevenih klinčića
• ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
• 160 g krušnih mrvica
• 20 g maslaca
• 20 g smeđeg šećera
• 200 ml tučenog slatkog vrhnja
• Listići badema

Priprema:

1. Jabuke očistiti, oguliti i naribati, pa zajedno sa šećerom, začinima i malo vode staviti da se lagano kuhaju dok ne omekšaju, a zatim ih štapnim mikserom (ili u multipraktiku) izraditi u pire.
2. Na rastopljenom maslacu popržiti krušne mrvice, maknuti sa štednjaka i pomiješati sa smeđim šećerom.
3. U čašu sa stopicom staviti red pirea od jabuka, red krušnih mrvica i pokriti tučenim slatkim vrhnjem. Posuti listićima badema.

Do sljedećeg posta i nove epizode sa jabukama - PRIJATNO!

P.S. U ovom periodu pred obilne blagdanske trpeze preporučljivo je preći na laganu i ugodnu dijetu. Lagani deserti, poput ovih voćnih u čaši, tada se trebaju naći na stolu.

Broj komentara: 9:

lusitania kaže...

od pocetka do kraja - odlicno!

ova djevojka pod velom me podsjetila na moj omiljeni ljetni desert sa pireom od jabuka, jogurtom i cimetom...vrlo ukusna stvar.

sto se tice cili con carne u madjara, nazalost iz iskustva znam da gdje su americki turisti - tamo se trazi hrana koja je njima bliska, a ne koja je uobicajena u zemlji koju posjecuju. u protivnom agencija riskira prituzbe na prehranu. ne znam jel su tamo kod tebe dolazili ameri, al obicno je to tako.

Snježa kaže...

ovi mi se deserti strašno sviđaju, lagani i osvježavajući.
I dalje ne volim svježu jabuku bez obzira na sve njene kvalitete.

mignonne kaže...

Mmmm, sve mi se svidja..pratim sa uzivanjem ovu temu!;)))

Sweet Corner kaže...

malo je reci da sam odusevljena ovim tvojim postom i receptima!!! pjenica mi se jako svidja, naravno i sve ostalo....zapravo sad se ne mogu odluciti sto mi se vise svidja!!! a sad odmah idem pojesti jabuku:))))

Vera kaže...

Ovaj post mi se dopada i zbog saveta o zdravljua i recepata koji su nekako u mom fazonu.Jabuke deci služim svakodnevno,ja bas ne jedem često.A trebala bih.Sada ću odmah po jednu:)

Tadeja kaže...

Odličan, odličan post!
Ove djevojke pod velom mi se čine jako ukusne, a što se tiče nekih podataka o jabuci, djelomično ću se osvrnuti u nekom od svojih idućih postova, a sad samo opaska da ako je tko jeo jabuke, jeo ih je moj otac, ali su gospoda Alzheimer i Parkinson svratili i ostali jabukama uprkos :(

cosmo2503 kaže...

@ Lusitania, mogu zamisliti da je desert od jogurta i jabuka sa cimetom zaista osvježavajući. Volim takve deserte. A što se tiče ponude dotičnog restorana meni bi to bilo OK da je riječ o nekom pansionskom restoranu, ali ipak tu se radilo o restoranu u etno selu iz 18. ili 19. stoljeća, a nude internacionalnu kuhinju. Uopšte me ne bi začudilo i da su imali hamburger tamo negdje u ponudi. Jasno mi je, opet, kada ljudi putuju sa djecom, da je bolje da se u restoranima mogu naći pizze, krumpirići i slične svoj djeci drage stvari.
@ Snježo, pa dobro...mogu i jabuke u kolačima, ako baš ne voliš svježe. Možda jabuke i nisu najfinije voće, ali se i od naribane svježe jabuke sa malo grožđica i limunovog soka može lijepo počastiti, a pritome reći da si pojela zdrav voćni obrok, a ne kolač ili desert.
@ Mignonne, hvala, nadam se da će ti se i nastavci dopasti.
@ Jasenka, za razliku od supe i "djevojke" koje su prejednostavni, pjenica traži malo više truda, ali je zaista izvrsna zbog ovog vina. Neobična je, probaj.
@ Vera, dobro je da imaš naviku dati djeci jabuku. Dobro je da odmalena steknu naviku da rado jedu voće (ne samo banane, kao većina današnje djece. A ni ti ne zaboravi jabuku na dan, a svakako ne treba zaboraviti porciju svježeg voća na dan. BTW, pošto su ti djeca još uvijek mala, jedan odličan obrok za djecu su zobene pahuljice sa naribanim jabukama, malo šećera i maslaca, zaista je odlično.
@ Tadeja, nažalost, u slučaju tvog tate, jabuke, iako zdravo voće, nisu bile i svemoćno voće. Moji roditelji od voća najviše jedu jabuke i zapravo mislim da u njihovoj kući uvijek ima jabuka. Očekujem i tvoje zabilješke o jabukama i dobrobitima iz te skromne voćke.

Shangri La Food kaže...

svaka ti čast :)))
recepti su sve bolji od boljeg.

ali djevojka pod velom...predivno.. stvarno predivno

Maja kaže...

Draga moja,sve ti prekrasno izgleda :) Na moju žalost, brusnice ne smijem, ali zato mi se jaaaako dopada ova jabučna juha, baš za ovo vrime koje je bura ohladila :)
kiss