I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten,
and children listen
To hear sleigh bells in the snow
I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white
SRETAN BOŽIĆ I NOVA 2010. GODINA!
Oh, kako ja volim ove dane u godini. Ušminkane ulice naših gradova, uređene izloge, dječiju graju.
Ne proslavljam Božić, ali na sav glas pjevam božićne pjesme i uživam dok ušuškana u kariranu crveno-zelenu dekicu po 101 – vi put gledam Divan život (večeras ponovo- Hura!!!).
Uživam u tome da uredim dom u veselim bojama. Uživam u pakiranju darova. Uživam u mirisu cimeta, kuhanog vina. Oh, kako ja VOLIM ove dane u godini.
Voljela bih sjediti uz kamin u kojem pucketa vatrica dok vani pada snijeg. Ujutro bi izašli napraviti Snješka, pa bi se sanjkali i grudvali do iznemoglosti. Kada sam posljednji put imala takav ugođaj? Ne znam... Ne pamtim, što s toga jer sam starija, što s toga jer su ta vremena odavno minula i postoje samo na romantičnim čestitkama.
Ali ono što se svake godine ipak ponavlja jesu isti mirisi u kuhinji. Božićni (novogodišnji) mirisi po vanilicama, bademima, lješnjacima, medenjacima. Ponavljaju se makovnjače i orehnjače. I nije mi dosadno to ponavljanje, naprotiv još uvijek me veseli.
Veseli me i tema JABUKA koju je ovog mjeseca odabrala Andrea sa Shangri La Food u blog igrici Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon.
Kao božićni odgovor na temu odlučila sam se za dva recepta, deserta koji se često nađu na blagdanskim trpezama.
Prekomurska gibanica
Volim miris slatkih savijača od dizanog tijesta. Makovnjače, orehnjače... Nisu one dio bosanske tradicije, pa mi to daje šansu da ih svake godine pripremam po drugom receptu. Moj kolega, Slovenac po majci (onaj što nije čuo za Govnač) hvali se slovenačkim štrudlama koje sprema njegova tetka.
Ovih sam se dana odlučila za pripremu Prekomurske gibanice. Dakako po nazivu se zna da je riječ o posebnom specijalitetu slovenačkog Prekomurja. Prvi pisani recept za ovu gibanicu potiče iz 1828, a sudeći po sastojcima očito je dio narodne tradicije i mnogo je stariji. Mnogo mi je čudno da se gotovo isti kolač u sarajevskoj slastičarnici Kup nudi kao Tirolska gibanica??? Ko su nama Austrijanci? Nisu li nam Slovenci ipak bliži? Nije li ipak gibanica sa nadjevima od oraha, maka, sira i jabuka Prekomurska, a ne Tirolska?
Recept za ovu fantastičnu Prekomursku gibanicu dolazi iz kuhinje bledskog hotela Park. Dobra preporuka...
Sastojci:
Za prhko tijesto:
• 175 g brašna
• prstohvat soli
• 75 g maslaca
• žumance
• žlica vode
Za vučeno tijesto:
• 300 g gotovih kora za baklave (kore sa jajima)
• 50 g rastopljenog maslaca za premazivanje kora
Za nadjev od jabuka:
• oko 400 g jabuka
• 1 žličica cimeta
• 20 g maslaca
• 20 g šećera
• 50 g krušnih mrvica (ili 50 g izmrvljenih piškota)
Za nadjev od sira:
• 350 g svježeg sira
• 1 vrećica vanilin šećera
• 50 g šećera
• 1 žličica limunove korice
• 50 g grožđica
• 50 ml ruma za namakanje grožđica
Za nadjev od maka:• 200 g mljevenog maka
• 40 g šećera
• 60 ml mlijeka
Za nadjev od oraha:
• 200 g oraha
• 50 g šećera
• malo ruma
Za preliv:• 200 ml kiselog vrhnja
• 1 žlica šećera
• 1 jaje
Priprema:
Prhko tijesto:
1 Pomiješati brašno sa solju i dodati ohlađen maslac narezan na tanke listiće. Prstima umješati maslac u brašno.
2 Napraviti udubljenje u sredini i dodati žumance i žlicu vode pa izraditi tijesto.
3 Oblikovati tijesto u kuglu i ostaviti ga da odstoji u hladnjaku oko sat vrmena.
Nadjev od jabuka:
1 Očistiti jabuke i narezati ih na komadiće.
2 Rastopiti malo maslaca u posudi sa debljim dnom i dodati jabuke, cimet i šećer. Pirjati na laganoj vatri oko 10 minuta, a zatim ohladiti smjesu.
Nadjev od oraha:
1 Orahe staviti u vrećicu za zamrzavanje, a zatim usitniti valjkom da se dobiju krupniji komadići.
2 Dodati šećer i ostaviti do upotrebe za nadjev.
Nadjev od sira:
1 Grožđice namočiti u rum i ostaviti da odstoje par sati (ovo možete uraditi ujutro, a popodne pripremati kolač).
2 Sir dobro ocijediti, pa mu dodati ocijeđene grožđice, limunovu koricu, vanilin šećer i kristal šećer. Sve lagano umješati i ostaviti do upotrebe.
Nadjev od maka:
1 U mlijeko dodati šećer i pustiti da prokuha.
2 Ohladiti mlijeko da bude mlako i preliti preko mljevenog maka.
Preliv:
1 Lagano umutiti jaje pa mu dodati šećer i kiselo vrhnje i umiješati.
Slaganje gibanice:
2 Razvući tanju koru od prhkog tijesta i utisnuti ga u kalup za torte.
3 Složiti nadjev od maka, pa preklopiti sa dva lista vučenog tijesta.
4 Premazati dijelom rastopljenog maslaca i dodati nadjev od oraha i ponovo složiti dvije kore vučenog tijesta.
5 Premazati dijelom rastopljenog maslaca, pa dodati nadjev od sira. Složiti dvije kore vučenog tijesta i premazati ih rastopljenim maslacem
6 Na kraju složiti nadjev od jabuka, preklopiti sa tri kore vučenog tijesta i preliti vrhnjem.
7 Peći u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon pola sata pečenja provjeriti kako se kore peku, pa po potrebi da ne bi izgorjele pokriti folijom i nastaviti sa pečenjem.
Prhka kora mi je na žalost ispala presvijetla, ali je bila sasvim dobro pečena.
Još fino slatko bijelo vino i prijatno!
Appelflappen (jastučići sa jabukama)
Iako je Holandija mala zemlja njena kuhinja nije tako nepoznata. Mada se kaže “As American, as apple pie, ” zapravo američka pita od jabuka može biti samo holandskog porijekla. Bogatog nadjeva sa jabukama, cimetom, mrvicama začinjenih keksića u slatkom prhkom tijestu ova pita od jabuka, pita je nad pitama.
Ako je appletaart mama, onda su appleflappen kćerkice. Mada će pržene i obilato posute šećerom u prahu mirisati primamljivije, pripremljene u pećnici predstavljaju zdraviju i savremenoj ishrani prihvatljiviju varijantu u odnosu na omiljenu, uobičajno prženu, poslasticu neizostavnu na novogodišnjoj trpezi u velikom broju holandskih domova.
Sastojci:
Za tijesto:
• 150 g brašna
• 60 g maslaca
• 20 g šećera
• 1 žumance
• 1 bjelance za premazivanje
• Šećer u prahu za posipanje
Nadjev:
• 400 g jabuka
• 50 g grožđica namočenih u rumu ili brendiju
• 20 g šećera
• 1 žličica cimeta
• 10 – tak specuulas keksića
Priprema:
1 U brašno dodati šećer i omekšali maslac pa u multipraktiku izmiksati da se dobiju mrvice.
2 Dodati žumance i nastaviti izrađivati tijesto dok se ne formira u kuglu. Ostaviti tijesto u hladnjak da stoji oko pola sata.
3 Ohlađeno tijesto tanko razvaljati. Preklopiti po jednu trećinu tijesta prema unutra, a zatim donji dio prebaciti preko gornjeg. Ponovo razvaljati i ponoviti postupak još dva puta. Vratiti u hladnjak i ostaviti pola sata.
4 Ponoviti isti postupak sa preklapanjem još dva-tri puta.
5 Za nadjev jabuke naribati na krupnoj strani ribeža. Staviti naribane jabuke u posudu sa debelim dnom, dodati šećer i cimet i pirjati desetak minuta.
6 Ostaviti da se ohladi i pomiješati sa izmrvljenim specuulas keksićima i grožđicama.
7 Od ohlađenog tijesta rezati kvadrate, staviti po nadjev i preklopiti. Krajeve čvrsto preklopiti i vilicom pritisnuti krajeve. Premazati bjelancetom.
8 Peći oko 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni.
9 Posuti šećerom u prahu (po želji).
Neka vam je u slast.
Broj komentara: 20:
Želim ti srećan Božić i da ga lepo provedete u krugu porodice! Recept je fenomenalan a ovu gibanicu moram isprobati!
Ja obožavam prekomursku gibanicu, ali samo je! Ovi moji je ne vole (zašećeren sir:))). Ponekada je napravim za sebe i svoje prijateljice.
Sve mi je tako fino.
Hvala na čestitkama i tebi ugodne praznike i svako dobro u Novoj godini, još puno ovako divnih postova, smijeha, zdravlja,...
Uf ova gibanica genijalno izgleda!sretni Praznici i sve najbolje u Novoj 2010!
Meni ovi jastucici super izgledaju...
Srecne praznike zelim tebi i tvojoj porodici... ZDRAVLJE, srecu...
Draga Selma, slusam muziku koju si postavila i uzivam u tvom postu i ovim finim slatkisima sa jabukama...tebi i tvojima zelim sve najlepse u novoj godini, obilje radosti, blagostanja, dobrog zdravlja i jos punooo lepih receptica...puse!;)))
Srećan Božić!
prekomursku gibanicu nisam nikad probala i uvijek kad vidim da ju je netko pravio obecam sebi iznova kako cu i ja zasukati rukave.:) odusevljava me bogatstvo njenog nadjeva.:)
zelim ti sve najbolje i hvala na krasnim pjesmama.:)
p.s. ako zelis da su ti videa manja (kao na mom blogu) kad copy pasteas tekst onda u njemu smanji dimenzije. to ce s napraviti ovako; kad kopiras tekst pronadi u njemu dimeznije (u tekstu to stoji ovako: object width="425" height="344")
tamo gdje stoji "425" stavi "212" a tamo gdje stoji "344" stavi "172" i dobit ces dimezije videa kao na mom blogu.:)
Drage moje svima hvala na čestitkama i komentarima. svima sve najljepše za blagdane uz najljepše želje za zdravlje i mnogo ljubavi u Novoj godini.
@ Snježo, prvo sam probala cheesecake i veoma mi se dopao, onda sam probala još par varijanti torte od sira iz raznih evropskih kuhinja i svi su mi bili jednako dobri, mani se slatki sir sviđa. Probala sam i pravila slatku savijaču sa sirom, a ovo mi je prvi put da pravim ovu gibanicu i ta kombinacija čak četiri nadjeva me je iskreno oduševila, ali ne samo mene već i ostale ukućane.
@ Snježana puno ti hvala za asistenciju oko postavljanja videa u "sidebar". Primjetila sam da je nezgrapno, ali mi se nije dalo ići na blogger help i pokušati pronaći način da smanjim dimenzije. Thanks a lot! Što se tiče prekomurske gibanice, stvarno mi se dopala. Ovaj šef ima recept za vučeno tijesto sa jajetom, ja nisam uopšte vična razvlačenju kora (iskreno nisam se previše ni trudila), ali sam primjetila da se kore sa jajetom lakše razvlače, pa jednom ću isprobati i domaće, jer gibanicu moram ponoviti, kombinacija nadjeva je "bomba".
Sretan Ti Bozic i sve najbolje u Novoj godini, a kako ne bi i bilo uz ovu raskos od recepata!!! Odlicno!
OBOŽAVAM prekmursku gibanicu. Nisam još skupila hrabrosti da ju napravim doma.
Sve najbolje za blagdane .. :))
un pur régal, j'aime beaucoup
joyeux noël et à bientôt
Ajme koje divote!
Prekomursku volim!
Jastučići mame. Sve skupa miriše sve do ovamo!
Sve najbolje u Novoj Selma, tebi i obitelji od T&T tima! :)
Eh da to je taj blagdanski duh koji volim i koji me raduje. Nažalost ove godine je neprirodno toplo pa smo se danas na obiteljskom ručku svi preznojavali iako smo bili u kratkim rukavima. :(
Prekomursku gibanicu sam jela ali je nikad nisam sama pravila, možda je vrijeme da i to ispravim. :)
Tebi i tvojima želim sve najbolje ovih blagdana. :)
i ja jako volim ovu gibanicu, nisam ju nikad radila jer ovdje nemam fanove za mak, tako da bi vjerojatno sve sama morala pojesti...
uzivajte u ovim danima!
Draga Selma, divan post, osjećala sam mirise čitajući :)
Tebi i tvojim najmilijima želim radosne blagdane pune smijeha, a Nova 2010. neka puca po šavovima, ali od uspjeha i zdravlja :)
Imaš mail!
:)
sve najboje za novo lito..i nastavi ovako...bravo...
i gibanica i jastučići izgledaju jako primamljivo... sretne blagdane i sve najbolje draga Selma! :)
Divna su mi oba recepta! Sve najbolje ti želim!
I tebi sretni blagdani! :)
Odusevljena sam tvojim blogom !!Ne samo da divno pises,nego si i jako dobra kuharica!!
Lijep pozdrav i svako dobro u Novoj 2010-oj !!
Objavi komentar