Generacije rođene sedamdesetih ili na samom početku osamdesetih sjećaju se omiljenih slatkiša naših djetinjstava. Eurokrem iz Takova, Crvenkin Jaffa biskvit, Krašev Goldi od lješnjaka....Sjećate li se kako ste ih jeli? Ja pamtim da sam prvo jela bijeli dio eurokrema, a onda čokoladni. Sa Jaffe sam skidala čokoladu, prvo pojela biskvit, onda žele i čokoladu na kraju, a sa Goldija bi pažljivo odvojila gornji vafel, pojela bi ga, a onda bi polizala lješnjak krem i tako bi uradila i sa drugim slojem. Ako sam bila u društvu druge djece, sve bi to radila polakooo i na kraju bi, kada sva djeca pojedu svoje slatkiše cickala ostalima. Tu sam na svog tatu, naime, kada podjelimo Bajaderu sav “normalni” svijet je odmah pojede, ali ne i moj tata – on čeka da svoju bajederu pojede posljednji. Zbog čega volimo ostavljati najljepše stvari za kraj? Psiholozi sigurno imaju svoje objašnjenje ovakvog ponašanja, a voljela bih čuti i vaše mišljenje. Ili možda vi spadate u grupu ljudi koja odmah ide na slatkiš??? Zašto???
Mnogo od tog djeteta ostalo je u meni i danas, prvo radim najteže ili najdosadnije poslove, a onda s pjesmom odradim lakše. Tako je i sa korištenjem godišnjeg odmora. Dok sav normalni svijet koristi godišnji tokom jula ili avgusta, je čekam da se svi vrate, pa onda koristim svoj. Ne bi me topom mogli natjerati na godišnji u julu. No way!
Od danas, zvanično odbrojavam dane: 3,2, 1 i GO!!!! Juhuuuu!!!! Da sam na izmaku snage, jesam, a da ću sada , napokon, i ja da uživam – HOĆU. Bez trke i frke, zavaljena u hladovini gledat ću na pučinu ne bi li spazila kakvog galeba. Bože, lipo li je...
Sa mog kulinarskog đira po Mediteranu danas ću vam ponuditi rižote i paste. Nadam se da će vam se dopasti.
Rižoto sa dagnjama
Dagnje su sirotinjske školjke, najjeftinije moguće, neugledne, bradate i ima ih kao pijeska. Po cijeni od 2 KM za kilogram nisu ni loše, a naročito su dobre u rižotima. Jedan vrlo ukusan rižoto sa sirotinjskim dagnjama spremila sam na ovom điru, evo ovako...
Sastojci:
• 1 – 1,5 kg svježih dagnji (ili oko 250-300 g mesa)
• 300 g riže za rižote
• 40 ml maslinova ulja
• 1 glavica luka
• 1 – 2 češnja češnjaka
• vezica peršina
• 250 g zrele rajčice
• 250 ml bijelog vina
• 750 ml temeljca
• papar
• sol
Priprema:
1. Dagnje prvo malo potopite u dosta vode, a zatim ih pod mlazom očistite od pijeska i trave četkicom za ribanje.
2. Stavite dagnje u dublji lonac, prelijte ih vrućom vodom da budu pokrivene i stavite da se kuhaju 5-6 minuta. Ocijedita i sačuvajte vodu. Zatvorene dagnje bacite, a iz otvorenih izvadite meso. Vodu procijedite kroz sitnu cjedaljku i sačuvajte.
3. Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan luk dok ne povene. Dodajte usitnjeni češnjak i peršin. Kada češnjak zamiriše dodajte rižu i pustite da uhvati masnoću. Dodajte dagnje i temeljac i pustite da se lagano kuha uz povremeno lagano miješanje oko 15 minuta.
4. Dodajte oguljenu i nasjeckanu rajčicu i bijelo vino i kuhajte još 10 minuta.
5. Isprobajte okus i dodajte papar i soli po želji.
Prijatno! uz ovo fino i jeftino jelo poslužite rashlađeno bijelo vino.
Crni rižoto s lignjama
Crnilo sipe meni najbolje ide u rižotima. A vama? Meni je crni rižoto najmorskiji od svih rižota i ja ga volim, što više obožavam.
Crnilo sipe kupujem, a vrećice sa crnilom kod čišćenja lignji bacim. Hmmm, zve li se to lijenost ili nepraktičnost: U svakom slučaju čini mi se da od pola kilograma liganja ne bi bilo dovoljno crnila za crni rižoto. Evo kako sam ja na svom mediteranskom điru spremila ovaj fini rižotić, nadam se da će vam se dopasti.
Sastojci:
• 400 g očišćenih liganja
• 300 g riže
• 80 ml maslinova ulja
• 1 velika glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 200 ml bijelog vina
• manja vezica peršina
• 2 vrećice crnila
• sol
• ribani sir (paški ili neki drugi zreli ovčiji)
Priprema:
1. Očišćene lignje narežite na kolutiće i krakove. Luk nasjeckajte na kockice, a češnjak protisnite.
2. Rižu kuhajte desetak minuta da bude napola skuhana.
3. Na zagrijanom maslinovu ulju ispirjajte luk dok ne povene, dodajte češnjak i lignje i pirjajte oko 10 minuta.
4. Dodajte napola kuhanu rižu, vino i crnilo. Zalijte sa malo tople vode i pustite da se kuha 10-15 minuta, tako da tekućina ispari, a zrna riže ne budu prekuhana.
5. Jelo probajte i dodajte malo soli i papar. Na kraju dodajte sitno nasjeckan peršin. Poslužite u zagrijane tanjure i dodajte sir.
Nama se dopalo, kako se vama čini? Prijatno!
Spaghetti alla puttanesca
Koji je vaš najdraži umak za špagete? Zeleni pesto alla Genovese? Bijeli alla carbonara? Neki fantastični crveni umak poput običnog umka od rajčice sa bosiljkom, možda Bolognese ili možda paprena arrabbiata?
Ja znam da je meni najdraži od svih, daleko najdraži, najmirisniji umak alla putanesca. Njami.... “Alla Puttanesca” ili “kao kod kurve”, odakle naziv ovom famoznom umaku za špagete? Ne bih rekla da su kurve jele ovako pikantnu hranu (iliti onu poslije koje će same mirisati po njemu), kao što ne vjerujem u to da se oko napuljskih bordela širio ovaj miris. Prije bi rekla da su i najjadnije među njima u kredencu imale sve sastojke za napraviti ovo jelo.
Varijanta koju sam ja spremila izgleda ovako.
Sastojci:
• 250 g špageta Barilla no.5
• 50 ml maslinova ulja
• 3 češnja češnjaka
• 3 fileta slanih inćuna
• 350 zrelih rajčica, oguljenih i usitnjenih
• ½ žličice tucane ljute papričice
• 1 žlica kapara
• 20-tak crnih maslina
Priprema:
1. Zagrijati maslinovo ulje, dodati protisnuti češnjak i filete inćuna. Kratko ih popržite i izgnječite vilicom.
2. Dodajte rajčicu i papričicu i pirjajte dok rajčica ne omekša.
3. Dodajte kapare i nasjeckane masline i kuhajte umak oko 5 minuta.
4. Skuhajte špagete i pomiješajte sa umakom, pa poslužite.
Ovo doista volim i vama preporučujem, prijatno!
Školjkice u umaku od kozica
Među sušenom pastom, pa meni najljepši oblik imaju ove školjkice. Poput malene žličice one pokupe umake i čarobno su se složile sa umakom od kozica. Za kraj mog današnjeg gastronomskog putovanja po Mediteranu predlažem vam...
Sastojci:
• 250 g Barilla školjkica
• 250 g očišćenih repova kozica
• 2 češnja češnjaka
• vezica peršina
• 40 ml konjaka
• 200 ml bijelog vina
• 200 g rajčice
Priprema:
1. Na maslinvu ulju pirjajte protisnuti češnjak, a zatim dodajte sitno nasjeckan peršin i pirjajte lagano oko 2-3 minute.
2. Dodajte repove kozica, zalijte konjakom i pirjajte 2-3 minute.
3. Dodajte usitnjenu rajčicu i bijelo vino i lagano kuhajte dok rajčica ne omekša, a tekćina ne ispari. Isprobajte okus i po želji dodjte sol.
4. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i vratite u posudu u kojoj se kuhala. Umiješajte umak i poslužite.
Do sljedećeg posta i nastavka, prijatno.
Broj komentara: 15:
Ne znam zašto ali i ja spadam u grupu ljudi koji najljepše stvari ostavljaju za kraj. Valjda tako taj lijepi osjećaj duže traje. Pa tako i sa jelom, zadnji je najljepši zalogaj i još podijeljen u zalogajčiće.
I ja sam nekada dok se to moglo najviše voljela odmor koristiti u predsezoni ili podsezoni. Predsezona mi je odgovarala zbog dužeg dana, ne bi bilo gužve koju ja ne podnosim, more bi bilo malo hladnije što mi odgovara i td. U podsezoni je more toplije ali su dani kraći:))
Prekrasna rižota i paste ali bih se ja prvo odlučila za Crni rižoto sa lignjama kojega moj dragi muž, pogađaš, ne bi ni pogledao:))
Jao sva jela su predivna.
Ja najviše ipak volim paštu sa arrabiata umakom.. Općenito volim jako paprenu hranu :)))
Što se tiče slatkiša , tu sam posebna.. Nisam baš od kupovnih slatkiša i mogu u njih gledati 100 godina bez da dobijem želju. Jaffu nisam nikad voljela, eurokrem sam imala fazu kad sam ga jela velikom žlicom za juhu, sad mi pozlije poslije prvog liza od tolike količine šećera :))).. Bajadere volim, ali uglavnom ih jedem u iznimnim situacijama a to je PMS, kad mi treba hitan šut šećera direktno u krv.. Onda ne čekam :)) Samo gutam..
ps
Ugodan ti odmor želim.. Lijepo se provedi
Lijepo se provedi na odmoru!
Od ovih slika mi "poplava u ustima"...volim tjesteninu na sve načine, a još u kombinaciji sa morskim plodovima...ovo je definitivno skup recepata kojima ću se vraćati.
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel olmuş. Leziz ve iştah açıcı görünüyorlar.
Saygılar
Obožavam Nutellu, Ferrero Rocher, Pocket Coffee i After Eight. Isto tako i razne Juji Fruits. Naravno, i bajaderu, ali i Smarties. I strašno, strašno volim Reesees (male čoko pastile s karamelom i kikiriki maslacem), ali njih nema u Evropi. Na moju veliku sreću jer bih imala 500 kila. Ja ne okoli8šam i ne odlažem užitak: imam li kutiju bajadera, pojesti ću je svu, odmah i sada.
Za kraj si nam zaista priredila feštu od božanstvene klope. Tu nema izbora: SVEEEEEEEEEEE!
Obožavam Nutellu, Ferrero Rocher, Pocket Coffee i After Eight. Isto tako i razne Juji Fruits. Naravno, i bajaderu, ali i Smarties. I strašno, strašno volim Reesees (male čoko pastile s karamelom i kikiriki maslacem), ali njih nema u Evropi. Na moju veliku sreću jer bih imala 500 kila. Ja ne okoli8šam i ne odlažem užitak: imam li kutiju bajadera, pojesti ću je svu, odmah i sada.
Za kraj si nam zaista priredila feštu od božanstvene klope. Tu nema izbora: SVEEEEEEEEEEE!
Krasna su ti ova rižota i paste, ali ja jako volim rižu, uvijek njoj dajem prednost, a ovaj sa dagnjama... savršen.
Slatkiše uopće ne jedem, nemam baš nikakvu potrebu, niti sam ikad imala, ni kao dijete, probam iz znatiželje, i to je sve. Znam da sam rado pojela kad sam bila mala suhe grožđice, to mi je bilo naj. Ništa ne odlažem za kasnije, najslađi zalogaji i slično, to kod mene ne postoji, ali sam se toga nagledala kod mog pkj. supruga. To je on vječno radio i moram priznati to mi je išlo po malo na živce, ali sam se trudila da se suzdržim komentara, to je bilo jače od njega samog. Nije se radilo samo o najslađim zalogajima, nego cijeli stil života nekako kreće u tom stilu. Ali eto i različitosti se privlače.
ufff sve ti je savršeno, obožavam svraćati na tvoj blog jer uvijek toliko toga prirediš i divim se tvojoj brzini (nešto što ja nemam a toliko mi fali, kažu dođe s iskustvom i godinama), spontanosti, spretnosti i odvažnosti, ako nije to tako, ja sam stekla takav dojam čitajući tvoje postove. :)))
Moram se pohvalit da sam išla na lignje i ulovila u zadnje vrijeme nekoliko komada :D i iako nisam neki ljubitelj istih, ove su u rižotu bile nenadmašive :D, nešto što se apsolutno ne može usporedit sa kupovnim lignjama. Dečko je čak i sipu ulovio, a ja sanjarila o rižotu sa sipinim crnilom. Odati ću ti još jedan rrecept, vidim voliš crnilo - crni tortelini :), samo ubaciš crnilo u tijesto za torteline i dalje ih puniš nekom bijelom ribom i recimo pireom od bundeve, takav recept imam u jednom časopisu, ali nikako da ga realiziram. :)
Još da nadodam, zbog svoje extra nestrpljive prirode, najljepše stvari ne ostavljam za kraj već odmah, a najdraži pesto mi je definitivno onaj Barillin "alla Siciliana" - orasi, ricotta, rajčica, češnjak, bosiljak, maslinovo ulje - za pijat polizat!! ;))
Evlo i mene u skupini koja rješava prvo ono što ne voli ili je teško a onda laganica i uživanje za kraj. Kažu da je to dobar redosljed :).
Sve slatkiše koje si navela jako dobro poznajem, odrasla sam na njima, i princip je isti : eurokrem prvo bijelo onda smeđe, jafa isto prvo sve okolo a onda sredina, bajadera uvijek zadnja i polako, polako, neka se u komadićima otapa u ustima...., a Goldi su mi tek ostali u sjećanju, sve ostalo sam kasnije negdje i pronašla ali Goldi do danas nigdje.
Zato sam danas pronašla ove divne recepte za pašte i rižota. Ja bih sve , ali ću opet reći što mi je prvo zapelo za oko i što jako volim : crni rižoto sa lignjama koji mi super izgleda i jako me mami na skoro isprobavanje.
Drago mi je da ti je godišnji odmor pred vratima i želim ti da se lijepo i dobro odmoriš !!
Draga Selma, i ja baš kao i ti ostavljam najfinije stvari za kraj - a Jaffiće jedemo isto (još i danas )!
Crni rižoto je jako fin i sa lignjama. Probaj drugi puta dodati malo prošeka, savršeno se uklapa baš u crni rižoto i daje mu poseban okus :)
Btw, školjkice sa škampima mi se čine odlične, a dodatak konjaka je pun pogodak :)
Uživaj na godišnjem odmoru, okupaj se (mada ovdje već par dana puše bura), fino se najedi i prenesi nam svoje dojmove ;)
Slatko jedem kako kada...kao dijete sam jela ovako ko i ti...sloj po sloj, al bome znam i napasti kutiju bajadere il ledenih kocki ko termit...
A sto se tice putanesce...to ti je bilo ovako. Jednom davno je u jedan talijanski lucki grad uplovio brod pun mornara koji su na moru proveli mjesece i mjesece. I naravno prvo gdje su otisli bio je - bordel. Kako se tada po bordelima i jelo i pilo, kuharica je za njih napravila tjesteninu sa umakom u koji je ubacila crne masline, kapare, one male usloljene ribice koje ne znam sad kako se zovu, svijeze zacinsko bilje, te to sve upotpunila umakom od rajcica - vjerovajuci u afrodizijacka svojstva svog novog jela... i tako su se mornari dobro ponajeli u bordelu, a vjerojatno i ponapili radi onih slanih ribica ...i juhuuuuuuu 18+
Kad je slatko u pitanju onda i ja volim ostaviti svoju bajaderu za kraj, u nekim drugim stvarima sam jako nestrpljiva pa moram sve obaviti odmah.
Nadam se da si sad već na svom zasluženom odmoru s dobrom knjigom i da ne misliš na svakodnevne brige. :)
Recepti koje si nam priredila su svi od reda prekrasni. Ovo su jela koja često pripremam i koja su za mene klasici. :)
i ja svoj desert jedem natanane, polako puštam da se topi u ustima i uživam. bajadere konkretno baš ne volim, preslatke su mi, ali neću ju ipak nikad odbiti :) što se pak tiče napolitanki, ja ih i dan danas jedem tako, sloj po sloj i tako su mi najfinije :D uživaj u zasluženom odmoru!
Sjećam se tih vremena kad su se jeli eurokrem, jaffa, goldi ili munchmallow od crvenke kojeg ima i danas za kupiti..dali je slučajnost da sam to i ja tako kao ti jela prvo bijeli dio pa tamni i prvo čokoladni dio jaffe pa žele od naranče ili smo to svi tako radili tada, ne znam...Drago mi je da je i tebi došlo vrijeme odmora i želim ti da ti bude ugodan i da se lijepo provedeš i napuniš baterijice...a ova morska jela si krasno odradila, izgledaju prefino,mogla bi stalno živiti na njima..mmm..lignje, dagnje, masline...Pozdrav!
Uhhh, svega se sjećam, a osim toga i Timna i ja jedemo slatkiše na jednak način kao i ti . Natenane. Ona kaže da u razredu polude jer su svi svoje već polizali, a ona još ima :)
Nema što u ovom tvom izboru jela ne jedem i ne volim. Slažem se sa ocjenom crnog rižota, a špagete na kurvin način :) posebno volim, ja još dodam i juneće šnicle, budem jednom stavila :)
Fotke mrak!
Objavi komentar