Kaže se da šećer dolazi na kraju. Ako izreku shvatimo doslovno, onda to znači da se dobar objed treba završiti dobrim desertom. Ako ćemo izreku tumačiti u njenom dubljem smislu, onda bi to značilo da nakon svih muka i nedaća koje nas mogu snaći, na kraju, ipak dolazi slatka pobjeda.
Moj današnji dan bio je sladak i doslovno, ali i ispunjen slatkim zadovoljstvom. Konačno sam odgledala Julie˛&Julia. Ne samo zbog toga što me tema lično dotiče, nego je film stvarno dobar. Teško bi se mogao i naći film sa Meryl Streep koji ne bi bio dobar. Ona je naprosto genijalna i ja je obožavam. Njena transformacija u previsoku i neuglednu Juliju Child je nevjerovatna. Glas i govor također. Ako ga još niste pogledali preporučujem da odvojite tih dva sata i svakako ga pogledate. U čast filma voljela bih da za kuvarijacije odaberemo Julijin "Beef Bourguignon"
A sada o onom što je slatko, stvarno i doslovno. Slatkiši!!! Jupiii!!! Slatkiši sa sirom....
U prilog ovomjesečnoj temi igre Ajme, koliko nas je! , koju je odabrala Nada sa bloga Just good food evo i par deserta sa sirom.
Igru je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under, a ja učestvujem već ravno godinu dana. Za prvu godišnjicu tri super-duper receptića.
Kolač od palente sa sirom
Za nešto što je jednostavno kao ovaj kolač od palente sa sirom nemam baš neku priču. To je jedan od onih kolača za koje vam je potrebna samo jedna zdjela za miješanje, par sastojaka, dobro zagrijana pećnica i par dobro raspoloženih degustatora.
Sastojci:
* 300 g svježeg sira
* 300 ml kiselog vrhnja
* 4 jaja
* 100 g šećera
* prstohvat soli
* 20 g vanilin šećera
* 200 g palente
* 80 g kukuruznog brašna
* 2,5 g suhog kvasca
* 1 žličica limunove korice
* 2 žlice limunova soka
Za umak:
200 g zaleđenih višanja
50 ml soka od višanja
50 g šećera
1 žličica gusstina
1 žlica višnjevače
Priprema:
1.Umiješati sir, kiselo vrhnje i jaja, da se dobije glatka kremasta smjesa.
2.Dodati šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i limunovu koricu i sok i dobro umiješati u smjesu.
3.Palentu pomiješati sa kukuruznim brašnom i kvascem, pa lagano umiješati u kremastu smjesu.
4.Kalup za pečenje kruha obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu.
5.Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 45 – 50 minuta.
6.Za umak višnje posuti šećerom. Kuhati dok se šećer ne rastvori, a potom dodati sok, izuzev 1 žlice.
7.Pustiti da prokuha, a zatim dodati i gustin pomiješan sa sačuvanom žlicom soka. Kuhati dok se ne zgusne.
8.Gotov kolač preliti umakom i po želji još posuti šećerom u prahu.
The 5 minute Cheesecake in a Mug!
Ime u kaže sve. Five minutes, samo 5 minuta ste daleko od kolača. Nema veće napasti za sladokusce od kolača koji se pripremi za pet minuta. Sjetite se samo čokoladnog kolača iz mikrovalne. Bio je to veliki hit na blogovima, iako je meni bio poznat mnogo prije nego sam počela sa bloganjem. Recept se mogao naći u knjižici recepata koju sam dobila uz moju mikrovalnu.
Čokoladni kolač mi nije bio novost, tako da nisam pokazala neki entuzijazam kada se recept počeo pojavljivati na blogovima. Ali je "The 5 minute Cheesecake in a Mug" bio otkriće, barem za mene. Možda pareći oči na Foodgawker-u vidjeli ovaj recept, možda ste ga upamtile, a možda ste ga zaobišle jer se tamo može naći i mnogo ljepših fotografija. Ja sam na sličicu dodala jedno srculence, znajući da ću mu se kad-tad vratiti.
Recept sam našla na blogu Not quite Nigella. Možete pročitati njen post, a moguće je da su uz sve recepte dodani linkovi koji će vas, ako vas to zanima i dovesti do originalne varijante ovog dragulja.
Mjere sam "prevela" na naše metričke...
Sastojci:
* 60 g krem sira (Vindijina Scala-Light)
* 60 g kiselog vrhnja 12% m.m
* 45 g šećera u prahu
* 25 g umućenog jajeta (pola jajeta A klase)
* 1 žlica višanja
* 1 žlica limunova soka
* 2 piškote
* 1 žličica maslaca
Postupak:
1.U posudi za miješanje u glatku kremu umiješati sir, vrhnje, šećer u prahu i jaje. Ja sam miksala ručnim mikserom brzinom 5 na skali do 15.
2.Dodati limunov sok i voće i lagano umiješati pa uliti u šolju.
3.Staviti u mikrovalnu i na 50% jačine kuhati prvo 1 minutu. Izvaditi, malo protresti i vratiti pa kuhati dodatnih 45 sekundi. Ponovo malo protresti i vratiti u mikrovalnu još 30 sekundi.
4.Izmrviti piškote i malo ih popržiti na rastoplenom maslacu. Posuti preko krem smjese i ostaviti u hladnjak na par sati.
Ovako izgleda prije posipanja, nipošto ne dopustite da se stegne, odnosno prekuha
Ovaj "cheesecake" je vrlo ukusan, ali nije ni sličan bilo kojem kolaču od sira koji sam ja probala ili pravila Tačnije bi bilo reći da je ovo krema od sira za pet minuta.
S obzirom da ne traži ni vremena ni novca, ja vas pozivam da još danas isprobate.
Prijatno!
P.S. Miješajući ovaj krem sir, koji je lagan poput milerama, sa šećerom postalo mi je 100% jasno na što je ličila krema koju su dobile Tadeja i Nada kod Medovika.
Nugat namaz sa sirom
Ne volim se hvaliti, ali nisam ni lažno skromna. Ne volim za svoje recepte koristiti riječ "hit", ali ovaj namaz to definitivno jeste. Danas sam sama pojela pola zdjelice, nisam mogla odoljeti, niti ga ostaviti.
Nutella u domaćoj radinosti i krem sir, svježi bijeli kruh, sve ono što bi navodno trebali izbjegavati i zaobilaziti u širokom luku, ali kako?
Sastojci:
* 100 ml slatkog vrhnja
* 100 g čokolade
* 20 g maslaca
* 50 g šećera
* 75 g lješnjaka
* 200 g krem sira (Vindijina Scala light)
Priprema:
1.Lješnjake propeći na tavici, a zatim ohladiti i samljeti sa šećerom.
2.U slatko vrhnje nalomiti čokoladu i pustiti za zavre i uz miješanje pustiti da se čokolada otopi, a zatim maknuti sa štednjaka i dok je još vruće dodati maslac i umiješati.
3.Dodati mljevene lješnjake, umiješati i ostaviti da se ohladi.
4.Krem sir koji sam koristila je vrlo lagan i izgleda poput milerama i nema potrebe da ga miksam u kremu. U krem sir dodati nugat kremu i mikserom sve sjediniti.
Uzmite svjež baguette, narežite šnitice, naspite šolju mlijeka, zgrabite punu žlicu, namažite na kruh, pa onda još jednu... Prijatno!
Broj komentara: 10:
Ajme Selma doslovno u 5 do 12...Ja sam upravo objavila rezultate, ali ću dodati i ove u post jer mi se sve jako sviđa..Svaka ti čast, bila si najvrijednija od svih, samo još jednu sitnicu.. nadam se da se nećeš ljutiti, inače bi trebalo poslati slikice i recepte na moj mail, malo mi je bilo teško skinuti neke slike s tvog bloga jer su malo veće, a i tražiti sve recepte i postavljati linkove , jako si puno kuhala, zadivljuješ me, svaka čast!
Sad sam već ljubomorna, sve ste već odgledale Julie & Juliet, samo se ja nikako dočepati filma :)
Ali sad ću ga gledati s šalicom nugat-sirnog namaza u ruci! :)
Super izgleda sve!
Ja sam odustala na pola filma. Meryl Streep je briljantna, i to je sve sto vredi u filmu. Drugi glavni lik je totalno mlak, a i sve je razvuceno dozlaboga. Prica je zaista davala osnova za dobar scenario, steta sto nije i napravljen. Moja ocena filma, 3-.
Ali dajem cistu peticu za ovaj instant cheesecake. U startu se slazem da bi trebalo da nosi drugo ime da ne bi ljutio obozavaoce tradicionalnog cheesecake, i ja cu recept sigurno isprobati vrlo uskoro. Volim, ma sta volim - OBOZAVAM, sve kiselo slatke kombinacije.
A za moje divljenje tvojoj organizovanosti i kolicini aktivnog ucesca u igricama više nemam nikakvih reci. Svaka je preslaba!
:*
mene se film nije baš dojmio. možda zbog toga jer sam ja u startu očekivala puno više, ali nekako mi je čitav mlak, bez radnje. jedva sam ga odgledala do kraja. u potpunosti se slažem s Majinim komentarom po tom pitanju.
a što se desrta tiče, mene je osvojio kolač od palente i sira. to moram isprobati. reci mi samo, kakav je to "kalup za kruh"? kakvih je dimenzija? budući da nam je cheesecake najdraža vrsta kolača i ovu brzu varijantu iz mikrovalne ću svakako vrlo brzo isprobati :)
Što se filma tiče, ja sam jedva dočekala da počne igrati u našim kinima i naravno bila malo razočarana. Kao što sam napisala i u svom osvrtu mislim da netko poput Julije Childe zaslužuje puno bolji film, posvećen samo njoj, a ne izmiješana s jednom plitkom i dosadnom pričom o jednoj blogerici. Meryl Streep je svoj dio odradila vrhunski i zahvaljujući njoj mi se film ipak donekle sviđa. :)
Recepti su mi svi zanimljivi, a ne moram ni reći da mi se ovaj 5 minutni cheesecake najviše sviđa. Nažalost ne znam kako ću ga isprobati jer nemam mikrovalnu. :(
Selma draga, pa šta nam radiš? Toliko prekrasnih recepata. Ti si neiscrpan izvor krasnih recepata. Ovaj Nugat namaz sa sirom me je oborio.
Prekrasno!
ovaj namaz me je ostavio bez teksta :) Film sam gledala, ok mi je, ali recimo da sam vise ocekivala od njega i sasvim drugaciji zavrsetak:)
Film mi je na čekanju već danima i sad kad ste ga sve spomenule, kad pregledamm sve što ima novog odoh ga i ja napokon pogledati.
Cheesecake FENOMENALAN ! :)))
ps
svaka ti čast za sudjelovanje u svim krugovima igre
Od ovih recepata su mi svi genijalni,da znas da ću probati,uvek me zaintrigiras sa tako sjajnim receptima.Znam da je već dosta toga već neko napravio...ali ja na tvom blogu otkrijem uvek nesto sto me zainteresuje,sto je naravno i svrha blogovanja...
Sto se tiče filma,valjda sam jedina koja ga jos nije odgledala...hoću uskoro,obećavam!
@ Sorry Nado, baš mi je žao što te namučilo skidanje linkova i fotki. moja greška, žao mi je. Znam kako je da poskidam par slika za vlastiti post sa svog HDD-a a kamoli skidati sa interneta. No ipak si uspjela i hvala ti na ulozi domaćice koju si perfektno odradila.
@ Tadeja, vidim da se mnogima film nije dopao meni jeste i vrijedi ga odgledati. Ja sam ga gledala ujutro, nisam bila umorna da bi mi išao na živce i baš mi je prijalo malo lješkarenja. Nugat namaz sa sirom me je iznenadio. Ja sam kombinovala razne slatkiše sa krem i svježim sirom, a čokoladu sa tvrdim sirom i kombinacija mi je odlična. Ovdje sam htjela dodati i Brie ili neki drugi meki, ali aromatičan sir, ali ne znam kako bi se ponašao nakon topljenja.
@ Majo, ne znam za cheesecake, nisam probala nepečene, možda bi ovaj u šolji trebao ličiti na njih iako autorica izričito poredi sa pečenim cheesecakeom i pominje vrijeme koje je potrebno utrošiti na takav kolač. Mene je ovo jako zanimalo na što liči i mogu ti reći da je dobro, a bez po muke.
Film-Julie jeste malo dosadan lik, ali je glumica baš cakana. Meryl-fenomenalna. Koji gegovi, koji govor. Meni je i kamera dobra, dio o Juliji Child je snimljen kao da je izvađen iz filmova pedesetih, nekako mi je ful retro. Dopada mi se.
@ monchi, ja sam očekivala dramicu i to i dobila, a eto, možda nije nebitno gledala sam ga ujutro, čim sam ustala iz kreveta, prebacila sam se na kauč, ušuškala uzela daljinac i odgledala svoj film.
Kolač od palente mene podsjeća ne neke zlevanke koje sam probala u Zagrebu. Niti je kruh, niti je kolač, ali je mnogo dobar. Kalup za kruh je onaj četvrtsti uski. Otprilike je dugačak kao papir A4, a širine pla A4 formata, visine oko 12 centimetara. U njemu pravim kruh iz kalupa :-), koji se kod nas naziva tepsijaš (ostali to nisu jer imaju slobodnu formu i peku se na plehu ili direktno na peći).
@ Andrea, mislim da bi Meryl glumom izvukla i najdosadniji scenarij. možda si imala prevelika očekivanja od filma, ja nisam, bio mi je jednostavno zanimljiv jer se i sama nalazim u ulozi blogerice koja piše o hrani. Ne kuham mnogo u mikrovalnoj, pa je kao i većina koristim za podgrijavanje ili za odleđivanje hrane, ali se mora priznati da je jako praktična. Mene oja dobro služi već sedam-osam godina, mad je kod mojih roditelja koji imaju istu jer smo je u isto vrijeme kupili crkla prije par mjeseci, pa sad imaju neko digitalno čudo sa 100 dodataka.
@ Snježo, ako si raspoložena za slatko nugat namaz preporučujem, ali stoji i preporuka za izbor sira. Ova vindijina Scala LČight je stvarno kremasta i lagana i više je kao pavlaka nego kao krem sir.
@ Jasenka, namaz preporučujem, baš ti hvala. Iskreno, ne znam kakav bi ti krem sir preporučila. ja sam sa tog zapadnog tržišta probala razne robne marke i full cream i light i svaki ima onu nekakvu zbijenu strukturu da se može mazati nožem (nešto kao margarinski namazi). Ovaj ima strukturu poput vrhnja, ali malo čvršćeg.
@ Anderić, svakako pogledaj film. Ako ništa drugo nije privlačno u temi i radnji, možemo se naći u koži glavne junakinje.
@ Vera tebi proporučujem Cheesecake, očekujem da bi ti se mogao dopasti. BTW, zašto ne mogu ostaviti komentar na tvom blogu?
Objavi komentar