utorak, siječnja 19, 2010

Mozzarella ili imaju li bivolice rogove?

Ponekad stvarno nemam inspiracije za priču. Kada sam započela sa pisanjem bloga zamišljala sam ga poput dnevnika u kojem ću se osvrnuti na aktuelnosti u društvu, na odgledane filmove i pročitane knjige i sve to povezati sa receptima. No malo mi se toga dešava u životu, utonula sam u sivilo dosadne svakodnevnice i naprosto nemam o čemu pisati. Televiziju, izuzev Dnevnika, Potrošačkog koda i Otvorenog ne gledam. Posljednja knjiga koju sam pročitala je Basne o komunizmu Slavenke Drakulić (preporučujem), a film do kraja nisam odgledala mjesecima. Najavila sam se za Julie&Julia i nadam se da ću ga odgledati preko vikenda.

Mozzarella ili neodoljivi končići rastopljenog sira



Šta da kažem o siru mozzarella, jer će ovaj post biti posvećen receptima u kojim je mozzarella glavni sastojak? Sir je kao temu zaAjme, koliko nas je! blogersku igricu koju je pokrenulaMonsoon sa bloga Dalmacija down Under, odabrala naša domaćica Nada sa bloga Just good food.
Ja sam veliki ljubitelj delikatesnih sireva, a mozzarella mi nikako ne spada u tu kategoriju. Koristim je u pizzi ili salati i tu se moja kreativna upotreba mozzarelle i završava. Naša igrica je bila povod da je isprobam i u nekim drugim kombinacijama.

Mozzarella in Carozza

Karoca gre, karoca gre
kroz vrime ća je prošlo
kroz sunce i kroz lad
di cva san i frajava
a ko zna di san sad

Karoca gre, karoca gre
od snova i od zvizda
ća uvik ce mi sjat
dok glas će pustih dana
u vitru mene zvat
karoca gre, gre, gre
neka gre

***
U bandire puše vitar
ona nosi moja lita
karoca gre
i na sve se ona vrati
ona leti, neće stati,
gre, karoca gre.


Karoca gre, pjevao je Oliver Dragojević na jednom Splitskom festivalu. Niti sam znala šta je karoca, niti sam tada, sada već davne 80-i neke, razumjela poruku stihova, ali mi se ta karoca uvijek negdje vrtila u uhu ili glavi.
U karocu iliti kočiju, smjestile su se debele šnite mozzarelle i nastade tako omiljeni mi oblik prženica.



Potrebno:

• 8 šnita bijelog kruha
• 400 g mozzarelle
• 2 jaja
• 200-250 ml mlijeka
• malo suhog ružmarina
• sol
• ulje za prženje + malo maslaca

Priprema:

1. Narezati kruh na šnite debljine 1 centimetar. Mozzarellu narezati na šnite debljine 2-3 milimetra. Između dvije šnite kruha smjestiti mozzarellu.
2. Pomiješati jaja i mlijeko. Dodati malo ružmarina i sol. Namočiti sendviče sa sirom u jaja i mlijeko.
3. Zagrijati ulje, a zatim mu dodati i komadić maslaca. Kada se maslac počne topiti dodati sendviče sa sirom i pržiti ih sa obje strane po 2-3 minute, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju.



I eto vam omiljenog dječijeg obroka, prijatno!

Rižoto sa rajčicom i svježom mozzarellom

Ubija me ovaj nedostatak riječi. OK, onda samo recept za stvarno ukusan rižoto.



Sastojci:

• 3 – 4 žlice maslinova ulja
• 200 g riže
• 400 g pelata iz konzerve
• 100 g luka
• 2 češnja češnjaka
• 500 ml povrtnog temeljca
• 125 ml bijelog vina
• sol
• svježe mljeveni papar
• sjeckani svježi peršin
• 2 žlice permazana
• 125 g mozzarelle

Priprema:

1. Na zagrijano maslinovo ulje dodati sitno nasjeckan ili nariban luk i pržiti ga dok ne omekša, a potom dodati protisnuti češnjak, pa još kratko pržiti dok češnjak ne zamiriše.
2. Dodati rižu i pustiti da zrna upiju masnoću, a zatim dodati rajčicu i temeljac. Kuhati dok ne počne da vri, a zatim smanjiti jačinu vatre i kuhati 20-tak minuta da riža upije tekućinu.
3. Dodati vino i pustit da proključa, maknuti sa štednjaka i dodati parmezan.
4. Podijeliti na četiri porcije i u svaku dodati nasjeckan peršin i mozzarellu.

Lasagne Casa di Cooketa (ili Ko je pustio Garfielda u moju kuhinju?)

Odakle sada da počnem, od početka priče o lazanjama ili od kraja i mog point and shoot aparata koji ne dozvoljava nikakva podešavanja pa su gljive dobile nijansu zelene kao da se radi o zelenoj pupavki?




Dobro, počet ću sa onim što će završiti brže – dakle moj aparat. Molim vas da mi oprostite jer su nedopustivo loše, ali kako uslikati lazanje koje vam se smiju sa stola u sedam navečer? I mirišu i pozivaju vas, a vama se tresu ruke i svaka naredna slika je lošija od one prethodno snimljene. Polako gubite živce i kažete DOSTA!

A sada natrag na početak priče o lazanjama.



Otkada je svijeta i vijeka, otkada je škola i razreda svaki je imao jednu lažljivu hvalisavicu. Te su što stvarno, što u mašti sve prve probale (i pri tome ne mislim na ONO). Prva u školi lazanje je probala Aida V. Pričala nam je o njima kao što bi danas, u poznim tridesetim, pričala o nekoj dekadentnoj deliciji koju je probala u restoranu sa tri Micheline zvjezdice. Ovu tričariju pamtim po tome što smo je dobro otračale nakon što je otišla iz društva :-)

Nešto kasnije, bila sam sedmi ili osmi, kada se kod nas počeo prikazivati crtić o mačku Garfieldu, najpoznatijem obožavatelju lazanja. Mislim da sam u tom crtiću i prije nego u nekom časopisu vidjela lazanje. Prve sam probala kada sam počela izlaziti u grad, a to je bilo već u gimnaziji. Hmmm...Moram reći da sam bila razočarana. Nisu bile ni blizu onoga što sam očekivala. Šta je to? Obična tjestenina sa bolonjeze umakom, a tjesteninu sa mesom jela sam još u vrtiću i nikada me nije posebno privlačila.

Kada, a ne baš često, pripremam lazanje to su neke vegetarijanske. Špinat, glive, sir je moja omiljena kombinacija, a najneobičnije su mi sa crvenom lećom koja glumi meso.

Ovdje sam napravila sir-sir lazanje sa mozzarellom i kačkavaljem (pravim), gljivama i slasnim umakom od rajčice. I to dva puta za redom. Prvi put sa zelenim listovima lazanja, a te su i na dnevnom svjetlu zbog te ogavne boje djelovala neprivlačno, pa se ne nađoše da prikažu moje kulinarske sposobnosti i fotografske nesposobnosti.

Sastojci:

• 16 listova za lasagne (nema boljih od Barille)
• 450 g mozzarelle
• 250 g kačkavalja
• 400 g šampinjona
• 20 g maslaca
• 500 g pelata iz konzerve
• 1 mala glavica luka
• 40 ml maslinova ulja
• žličica bosiljka

Priprema:

1. Skuhati listove lazanja prema uputama, isprati hladnom vodom i ako ne kuahate list po list, razdvojiti.
2. Mozzarellu narezati na kolutove, a kačkavalj pokušajte naribati.
3. Za umak od rajčice na maslinovom ulju popržiti luk dok ne omekša, dodati rajčicu i pirjati dok se ne zgusne, oko 15 – 20 minuta. Dodati sol, bosiljak i svježe mljeveni papar. Ostaviti da se ohladi.
4. Gljive narezati na lisdtiće, a sitnije samo prepoloviti. Rastopiti maslac i dodati očišćene i narezane šampinjone. Pirjati dok ne omekšaju.
5. U četvrtastu vatrostalnu posudu složiti red listova lazanja, pokriti dijelom umaka, dijelom mozzarelle, trećinom šampinjona i pospite trećinom naribanog sira. Složite još jedan sloj tjestenine i nastavite redati po istom redoslijedu. Završite listovima lazanja, a za kraj ostavite još malo umaka i mozzarelle.
6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.




Have a big tasty meal and enjoy!

Broj komentara: 14:

Nada kaže...

Kako dobre slike?!..jeli se to vratio stari fotić ili?
Mozarrellu obožavam i sve sireve općenito, prženice su tako primamljive..za lazanje neću ni govoriti, odlično izgledaju!

Tadeja kaže...

Lasagne su mojoj Timni jedno od omiljenih jela. :) Čim je proslovkala dočepala se stripa Garfield i jedna dan došla u kuhinju i izjavila da je Garfield njen idol :), naravno bila je riječ o lasagnama......
Ja bih njih i onaj sendvuljak gore! Dobre su ti fotke, nemoj se sekirati, iako kad vidim da i ti plačeš, lakše mi je, ja sam uz gužvu još i totalno u depri, apsolutno ništa ne mogu poslikati pri ovom osvjetljenju, oblačnom vremenu i mraku koji je već obično vani kad ja jelo spremim i zaključila sam da mi je bolje da se maknem neko vrijeme, jer prenosim nervozu na kuhanje........kao kog se vraga trudim, kad su fotke katastrofa.....

Andrea kaže...

Potpuno te razumje što se tiče pisanja. I ja sam često totalno bez inspiracije, posebne u ovim zimskim mjesecima kad nam se život svodi na hodanje od kuće do posla i natrag.
To je normalno i pitanje dana kada će se promijeniti. :)
Što se fotki tiče i to razumijem, a posebno nakon što čovjek okusi dslr teško se vratiti na lošije. Ipak se nemoj previše sekirati jer nisu tako loše fotke.
Još želim reći, a ovo se odnosi i na Tadeju, fotke su važne, zato se i trudimo toliko ali još važnija je osobnost bloga, a i jedna i druga toga imate u izobilju. Zato vaše blogove volim i kod vas uvijek pišem kilometarske komentare. Nadahnete me! :)
Ima još par takvih blogova koji su baš autorski, s potpisom i da ne stave nikakvu fotku ja bi ih rado pročitala. :)

Već sam komentirala u prethodnom postu da obožavam sir. Isto kao i ti ga smatram delicijom u razini s čokoladom. :) Volim apsolutno sve sireve pa tako i mozzarelu. :) Ne moram onda ni naglašavati da mi se sva jela sviđaju.
Baš sam danas i ja razmišljala o osnovnoškolskim danima i nekim traumama koje vučem iz školskih klupa. Nisam probala lazanje kao klinka jer ih u našim pizzerijama nije bilo. Iskreno se ni ne sjećam kad sam ih prvi put jela ali se sjećam da je bešaml bio to što me osvojilo. ;)

Laka kuharica kaže...

Zima nikako da prođe, evo sada opet pada snijeg. Znam kako je s fotkama, kuham obično nakon posla, a to znači da je već mrak i slikam pod običnim kuhinjskim svjetlom. Preko vikenda imam toliko posla, kuhanja i spremanja da kuham tri stvari odjednom, pa zaboravim slikati, pa mi se žuri....No, svi vaši blogovi puni su krasnih slika. Da samo znate koliko vremena, truda, tanjura, osvjetljenja, ekspozicija i slično utroše oni na Coolinarici i slično - pa rezultati nisu bolji. Zato, ne treba se ispričavati, uvijek mi je draža istina i stvarnost od lažne ušminkanosti.

cosmo2503 kaže...

@ Nado, hvala na komentarima. Nikon je nažalost još uvijek u Banja Luci odakle treba otići u beograd. Ovih dana su se zaredali praznici u Srbiji, pa ne znam ni kada će serviser iz Beograda da ga preuzme. Nadam se da će ipak biti gotov do kraja mjeseca, a do tada se oslanjam na ono što vidi ovaj "point and shoot". Nije on ni tako loš...
@ Tadeja, baš sam htjela napisati kako sam ja kasno prvi put čula za lasagne, a danas prvačići spremno traže lazanje za ručak, naravno po ugledu na Garfielda. Inače Hanah obožava Garfielda i baš je neki dan gledala film na TV. Meni je užas što je bio sinhronizovan na hrvatski, ona naravno nije primjetila da tu ima nešto što ne štima. Sreća pa im Garfield nije omiljeni lik i idol po lijenosti i cinizmu.
Fotke me zaista ubijaju u pojam, a naročito sam se namučila sa lazanjama. Nema dnevnog svjetla, nemam nikakva dodatna u kući i dobro kažeš, ne vrijedi se mučiti. Dobro neki kolač, ali kad je nešto što bi trebalo odmah jesti tu mi se više ne da namještati, pa sam se i ja malo povukla.
@ Andrea, jedva čekam napisati post o tvom blogu. Uživam čitajući ga, gledajući fotke. Ma sve ću napisati...Sir i ja svrstavam uz bok čokoladi. Vrhunski sir uz dobro vino i fini komad kruha ne mogu poželjeti ništa bolje, a namjeravam pisati i o tome...
@ Draga Κάθαρσις kod nas je mutno, snijeg još ne pada. Ne padam ja u depru zbog vremena, na vrijeme i tako ne mogu uticati pa onda te probleme odgurnem od sebe i ne opterećujem se. Znaš i sama da je teško napraviti dobru fotku hrane u normalnim uslovima bez posebnih svjetala, bez obrade u photoshopu, pa onda postavljati posebnu scenu. Ne da mi se to raditi sa jelima koja treba jesti dok su još topla.
Profesionalni fotografi imaju svoje trikove, a kad pročitam tajne ispada da ono što uslikaju i nije ono što piše u receptu. Pa ko bi uspio uslikati sladoled u tristo škljocanja? Kolač sa pjenom ili šlagom. Meni se sve to otopi prije nego napravim pristojnu fotografiju.

Shangri La Food kaže...

kako si vrijedna.. :))

kruh sa mozzarelom me oduševio.. totalno..

Jeca0404 kaže...
Autor je uklonio komentar.
Snjezana kaže...

potpuno te razumijem kad kazes da nemas inspiracije za pisanje u posljednje vrijeme... ja se osjecam jednako... zato i nemam novih postova. valjda ce mi ta inspiracija stici odnekud vise...:)))
kao i uvijek ti si bas vrijedna.:)
p.s. ja pokusavam napraviti mozzarella sir u kucnoj radinosti. danas sam imala prvi pokusaj koji nije uspio do kraja. dobila sam sir ali nije bas kao svjeza mozzarella tj. bocconcini.:( sutra novi pokusaj...

Laka kuharica kaže...

Evo, poslala mi prijateljica i odmah sam se oraspoložila, pa možda pomogne još nekome.
Words for Women to Live By

1. Aspire to be Barbie - the bitch has everything.
2. If the shoe fits - buy them in every color.
3. Take life with a pinch of salt... A wedge of lime, and a shot of tequila.
4. In need of a support group? - Cocktail hour with the girls!
5. Go on the 30 day diet. (I'm on it and so far I've lost 15 days).
6.. When life gets you down - just put on your big girl panties and deal with it.
7. Let your greatest fear be that there is no PMS and this is just your personality.
8. I know I'm in my own little world, but it's ok. They know me here.
9. Lead me not into temptation, I can find it myself.
10. Don't get your knickers in a knot; it solves nothing and makes you walk funny.
11. When life gives you lemons - turn it into lemonade then mix it with vodka.
12. Remember where ever there is a good looking; sweet, single or married man there is some woman tired of his bullshit!
13. Keep your chin up, only the first 40 years of parenthood are the hardest.
14. If it has Tires or Testicles it's gonna give you trouble.
15. By the time a women realizes her mother was right, she has a daughter who thinks she's wrong.

Andrea kaže...

Napravila sam danas za ručak rižot s rajčicom i mozzarellom. Malo je reći da sam oduševljena, baš je po mom ukusu. Zanimljivo je da je i moj dragi bio zadovoljan, a on je bez mesa uglavnom gladan i nezadovoljan. :D :D
Nažalost nisam ga fotkala ovaj put jer smo bili jako gladni, budem drugi put jer će se ovo sad često naći na našem stolu. :)

Вера kaže...

Rizot sa paradajzom i mozarelom moram pod hitno isprobati.Sto se tiče uvoda o inspiraciji,ma ja sam uvek bez inspiracije...:)

Monika kaže...

bez obzira na to što nemaš inspiracije, post je ipak bio zanimljiv za pročitati, a recepti su primamljivi...posebno mi se sviđaju prženice, a na rižoto sam uvijek slaba :)

cosmo2503 kaže...

@ Snježana, sigurna sam da ćeš uspjeti prije ili kasnije napraviti mozzarellu. Nisam nalazila na recepte u kuharicama, ali ih je na internetu i na blogovima stvarno mnogo. Mene zanima pravljenje ricotte i zbunjuje me. U receptima piše da se koristi punomasno mlijeko, a koliko ja znam i koliko mu samo ime kaže trebalo bi da se pravi od sirutke.
@ Κάθαρσις, žensku podršku sam proslijedila frendicama, ova sa četrdesetogodišnjom djecom mi je 100% istinita, moja mama mene i danas nazove da pita jesam li se utoplila :-)
@ Andrea baš si me obradovala. Čast mi je da ti se dopada, a i da se dragom (mesojedu) dopalo.
@ Vera, kada idući put budeš pripremala rižu razmisli o ovom receptu i navrati na moj blog, pa se javi.
@ Monchi, hvala. nedopustivo je koliko sam se zadnjih dana ulijenila. Ništa mi se ne da, ništa mi ne polazi za rukom, a čak nemam vremena ni da ljenčarim, da se nakon posla odmorim. Bljak, ovi zimski dani.

Sweet Corner kaže...

ja obozavam mozzarellu i doslovno je trpam u sve i svasta, ponekad i u nespojive kombinacije :) recepti mi se svidjaju, a i bez inspiracije tvoji postovi su uvijek zanimljivi:)