U srcu sarajevske Baščaršije nalazi se Slatko čoše. Tražite li ga na mapi grada, nećete ga naći. Poput zagrebačkog Trga cvijeća, sarajevsko Slatko čoše tako se zove samo po usmenom predanju.
Tražite li Slatko čoše na internetu, naći ćete ga na Jasenkinom blogu Sweet Corner. Jedan topli, slatki kutak. Evo jedna glupa reklama za radio: "Za vaš ugodni trenutak, svratite na Jasenkin Slatki kutak."
No, no... Budimo realni, reklame ne znam pisati (to nisam ja, to je moja Schaumma – mislim da toliko "kreativna" ipak nisam), pa ću se vratiti cilju igre FBI Rukavice, čiji je predmet ovog mjeseca Sweet Corner. U okviru FBI rukavica, koju je pokrenula Maja sa Cooks and Bakes , istražujemo kulinarske blogove. Decembar, kao mjesec priprema kolačića i keksića bio je naprosto rezerviran za Jasenku nekrunisanu kraljicu sitnih kolačića. Dakako, bio bi to vrlo površno ograničiti se samo na keksiće koje Jasenka sprema, ona je i kraljica torti, pa ih je čak 6 uz nekoliko vrsta kolača iz pleha, spremila za humanitarnu prodaju.
Jasenku sam prije nego je počela sa pisanjem bloga primjetila na Coolinariki. Prvo po avataru. Sarah Kay, kao i ja. To me je navelo da pomislim da smo generacija (WRONG!!!). Jasenka je debelih 5 ili 6 godina mlađa od mene. Njena ljubav prema Sarah Kay, po svemu sudeći traje od vrtića. U početku brkala sam je sa drugom korisnicom Coolinarike, BikiNL, a kada je počela pisati blog njen blog sam brkala sa Monikinim Sweet Sensation. Sada ponavljam i utvrđujem gradivo: Swet Corner - Jasenka, Sweet Sensation – Monika, Sweet Corner – Jasenka....
Nemoguće je ne primijetiti da je Jasenkin blog jedan od onih koje jedete očima. Fotografije su prekrasne počevši od kompozicije do tehničke izvedbe i tako se pred mene "simple Kate" postavlja skoro nemoguća misija, da napravim nešto što će ličiti na original. Mada je bit u uživanju u dobroj hrani na prvom mjestu, a radosti pripremanja jela na drugom, estetski aspekt cijele priče ostaje važan. No, dobro trudila sam se, ko mi je kriv kada sam za napraviti dobru fotografiju u podmornici i pod ovim jezivim osvjetljenjem totalno promašen slučaj.
Sa zadovoljstvom predstavljam što sam spremila:
Mada je po meni bit FBI rukavica pozorna i detaljna istraga recepata sa bloga, moja prezentacija će iznimno ovaj put uključiti i ponešto od recepata "by Netherland"sa Coolinarike.
Keksi iz aparata za vafle
Prije par godina kupila sam aparat za vafle. Naravno ispočetka me je držalo raspoloženje za eksperimente, pa smo jedno vrijeme za doručak jeli fine slatke, ali i slane vafle. U kuharicama Dr Oetkera našla sam par recepata, našla sam recept za belgijske vafle u belgijskoj kuharici, a na kraju se ispostavilo da mi je najviše odgovarao onaj iz knjižice koja je došla uz aparat. Aparat je neko vrijeme bio zvijezda moje kuhinje, da bi kao i sve instant zvijezdice izgubio svoju draž, pa je završio u ostavi. Za ovu priliku, obrisala sam prašinu koja se na njemu nakupila, očistila ploče i krenula u pripremu vafla po Jasenkinom receptu.
Jasenkin recept je čista klsika, a crtica koja mi se dopada je limunova korica. Nakon što smo jutros doručkovali vafle, vaflar je vraćen na staro mjesto. Vafli za doručak, mislim ukusno je, ali ... Jednom drugom prilikom napisat ću post koji se kanim pisati već godinu dana, post o mojim rigidnim prehrambenim navikama.
Loptice od prosa i zrnastog sira
Nakon što me je Maslinka osvojila sa par zdravih recepata sa prosom bilo je vrijeme za nešto drugačiji proso. Pržene loptice od prosa i zrnastog sira. Ne znam u čemu je štos tog zrnastog sira kojeg sam radi recepta prvi put i kupila. Po svemu je to običan svježi sir, samo što ima formu malenih kuglica i zbog toga je 200 g 2.80 KM, a 500 g svježeg sira je oko 2.50... Logika, nema tu logike.
Kao što sam i pretpostavila, bilo je dobro i ukusno. Mojima, kada se radi o prženom ne treba podvaljivati, pojeli bi sve prženo do posljednje mrvice, pa tako i proso.
Iznutra su fini i mekani, proso je dobro kuhano i uopće nije gorko ili što bi već trebalo biti pa se iznose zamjerke na račun "istog"...
S obzirom da je Jasenkin blog najvećim dijelom posvećen slasticama imala sam lagan zadatak šta spremiti od slanih jela – jednostavan jer sam spremila SVE ili gotovo sve.
Gratinirana palenta (za prste polizati)
"Svaka palenta je dobra PURA, kada je u nju sira nagura, gura, gura..." To sam čula u petak od kolege Muje na poslu. "Ma daj, kakve su to glupost!?!" Mujo reče da je to jedna reklama sa naše TV od prije par godina. Da mi kolegica nije potvrdila ne bih vjerovala, jer ja ljudi moji TV uopšte ne gledam. Dakle, bio je to slogan reklame za neki sir u stilu "new primitivsa" koji je osamdesetih, zajedno sa predstavom sarajevske ASU, harao bivšom nam državom, i zabetonirao imidž Bosanaca kao primitivnih i glupih....
Po ovoj reklami gratinirana palenta trebala bi biti dobra PURA jer se u nju sira nagura, gura, gura... i bila je za prste polizati.
Kremast krumpiri 2
Broj uz naziv govori da imaju i kremasti krumpiri 1, a moj mali žiri odabrao je hrskaviju varijantu.
Dok kukuruzne pahuljice u mlijeku imaju veliko NE, hrskave kao posip po krumpirićima imaju veliko odobravanje.
Začinjeni grah
... ali stvarno začinjeni. Ovo jelo naprosto pršti od pikantnosti. Jalapeno sam imala u konzervi, vlasac samo suhi, ostalo ostalo je po receptu.
Ja veoma volim začinjenu hranu i možda si prečesto s obzirom na godine dozvolim da u njoj uživam "do daske".
Budući na sve začine i jačinu jela, najbolje ga je jesti sa dosta kruha (grah ne deblja, ali kruh na žalost da...)
Pokriveni složenac od piletine
Ručak na kvadrat. Lijepo jelo ispod prhkog tijesta. Neodoljivo. Ovo tijesto se sa gornje strane fino ispeklo, sa donje pokupilo sok od pečenja piletine i povrća. Šta da još kažem, ne znam, preukusno je i preporučujem ga svima.
Tuc Tuc krekeri od sira
E, sad sam i ja u dilemi, da li su krekeri Tuc ili su Tuc Tuc...Bila sam ubijeđena da su Tuc Tuc, kao što sam ubijeđena da dobro poznajem globalne brandove, dok me mala "vještica" nije ubijedila da su krekeri samo Tuc i slavodobitno donijela paketić iz supermarketa.
Bili ti krekeri Tuc Tuc ili samo Tuc, netsali su prije nego se izgovorilo Tuc (Tuc). Odnosno, napravljeni su u subotu navečer, a ovo malo koliko ih je na fotki je sve što je ostalo.
Tuc iliti Tuc Tuc će za neku narednu pripremu dobiti i varijante sa začinskim biljem i bijelim lukom (tj. češnjakom), već se vidim kako ih pripremam.
Sada ću preći na predstavljanje slatkih napasti sa Jasenkinog bloga, a Sweet Corner je prava riznica sa slatkim blagom.
Slatki zalogajčići
Prvi recept koji je Jasenka postavila na svoj blog nije od onih koji bi trebali potkrijepiti nemilosrdnu izreku da se prvi mačići u vodu bacaju. Kolačići su prefini. Jedni od onih koji se finooo topeeeee u prepunim ustima.
No, no, no....fini i prhki i ne opraštaju dobroj liniji (mislim na struk)
Limun keksići
Volim(o) svaku mrvicu ovih limunastih prhkih keksića. Ozbiljno...
Sočni? Sočni, keksići!?!? Mogla bih reći da okus limuna ovim keksićima daje posebnu svježinu, u izvjesnom smislu sočnost, pa ako ne tražimo dlaku u jajetu ovi keksići su i sočni.
Matijini čokoladni keksići
Nađite mi dijete koje bi odolilo čokoladnom sendviču. Teško... Vrlo teško... Nemoguće.
Ni Zara i Hanah nisu izuzeci, pa su spremno dočekale priliku da po zadatku isprobaju ove keksiće.
Čokoladni keksići ala Moto (našeg djetinjstva).
Cappuccino keksići
Kao mala nisam voljela ništo što miriše na kavu. Kad sam bila mala mama mi je govorila da će mi narasti rep od kave, naravno to je govorila da se ne bih petljala u ženske razgovore koji se vode uz kavice. Nisam joj vjerovala, ali mi je trebalo jako dugo da počnem piti kavu. Još češće cappuccino...
Nisam voljela ni čokolade, niti napolitanke sa kremom od kave ili cappuccina. Vremenom stvari su se promjenile pa su mi kreme, torte, kolači, keksi i sve ostalo sa mirisom i aromom kave postali omiljeni. Zato sam znala da su ovi keksići za mene i samo za mene, jer malim curicama raste rep od kave...
Medeni keksići
Kod Jasenke izgledaju kao loptice od pamuka. Dovoljno privlačno da ih isprobam.
Okus je neodoljiv... Prhko, slatko, medeno i još ima i limuna. Ne mogu potvrditi Jasenkine riječi da su sa svakim danom sve bolji jer kod nas nisu doživjeli "punu zrelost". Cijela količina (pola od originalnog recepta) nestla je u tri dana.
Od keksića koje sam probala ovi su, barem meni, najbolji...
Punjeni keksići sa višnjama
Ovi keksi su me privukli nadjevom. Zapravo izazov mi je bio dodatak cimeta u nadjev od višanja....Instinkt ne vara. Keksići i nadjev su fini slatki zalogajčići i dobro idu uz čaj, ali i uz mlijeko ili čokoladno mlijeko.
Malo sam uprskala stvar što sam umak prekuhala, ali je sve u svemu bilo jako, jako dobro....
Home made twix bars
WOW! Hit među djecom.
Nakon Tuc krekera, još jedan "brand name" slatkiš "home made" kako bi se to reklo na našem maternjem jeziku :-)
Vruća bijela čokolada
Priznajem da nisam oduševljena bijelom čokoladom, kupim je samo iznimno za pravljenje kolača, krema ili u ovom slučaju za topli napitak
Izazov su mi bili aromatični dodaci poput cimeta, đumbira i oraščića. Naročito oraščića... Ajme, fenomenalno je!!! Pitam se kakvo bi bilo sa mliječnom ili tamnom čoksom?
Umak od brusnica
Kao što je Jasenku privukao izgled umaka od brusnica koje je probala na zabavi u vrtiću svoga mališe, tako je i mene prikovala za monitor računara slika njenog umaka.
Umak od brusnica bez šećera, meni je poznat kao dodatak mesu, a probala sam i razne džemove i salatka od čarobnih crvenih bobica.
Budući da me je najviše potsjećao na bosanske voćne paluze, tako smo ga i pojeli... Aromatično je i fino. Preporučujem svima.
Slatki kukuruzni kruščići
Oh, I love these ones! Tako su mi fini, mekani, aromatični....Volim kako sam ih pekla u ovim kalupićima za soufle i kako je ova kapica narasla pa izgledaju kao da su se rascvjetali.
Prekrasne slatke kruščiće radila sam dva puta, prvi put nisam imala čaj od lavande pa sam upotrijebila svoj najomiljeniji Twinings – Camomile, Honey and Vanilla, a zatim u Teekanneov Sweet Dreams, umirujuću mješavinu melase, kamilice i lavande. To me je potsjetilo na događaj od prije par godina kada sam skoro zaspala na poslu nakon što sam se okrijepila ovom umirujućom kombinacijom Od tada ga pijem samo navečer.
Čokoladna šnita sa šarenim bombonama
... ili šarena laža moga djetinjstva. Čokoladni bombončići sa šarenim šećernim omotačem trebali su biti predmet posta o šarenoj laži moga djetinjstva. Imala sam jednog maminog dajdžu, priličan komad škrca. Kada nam je jednom došao u posjetu, praznih ruku, ja sam nakon zagledanja hoće li ili neće izvaditi kakvu čokoladicu za mene nakraju upitala šta mi je donio. Odgovorio je ŠARENU LAŽU i izvadio kesicu ovih bombona. Ne znam ko ih je u bivšoj Jugoslaviji proizvodio, da li su bili kopija m&m's ili licencirani Smarties (neko u bivšoj državi je imao licencu na proizvodnju Nestle proizvoda u tim ranim sedamdesetim), ali znam da ih je u mom djetinjstvu bilo. Nisu mi bile ukusne, ali su mi bile zanimljive jer su šarene. Najviše sam voljela crvene, iako su naravno sve iste.
Jasenkina čokoladna šnita sa "šarenom lažom" potsjetila me je na te slatke epizode djetinjstva. Okus ove tortice nije skroz dječiji. Ali izgled osvaja njihova srca.
Pa, evo tortice:
Za uplakanu djevojčicu
"Every once in a while, there is a bump in the road"
Za nestašne dječake
"Looks like trouble is just around the corner"
Na kraju zaključak, uživala sam muteći jaja, šećer i maslac za Jasenkine keksiće, nadam se i vi...
Do nove FBI istrage (koju sam već isplanirala) pozdravljam vas.
Broj komentara: 11:
Previše si stroga prema sebi. :)
Najiskrenije i bez laskanja ću ti reći da ti fotke nisu uopće loše, dapače imaš i izvrsnih. Svi mi imamo boljih i lošijih fotki, a rezultat obično ovisi o koječemu: raspoloženju, vremenu, gladnim ukućanima itd... :)
Što se Sarah Kay sličica tiče ja ih sjećam iz osamdesetih, imala sam takav album sa sličicama. Bio mi je prekrasna i danas mi još u sjećanju kao nešto najljepše što sam ikad imala. Uf kad bi ga barem našla... :)
Izbor recepata mi se jako sviđa, neka sam i sama isprobala, a kukuruzni kruščići s lavandom su mi bili na popisu i nisam ih stigla napraviti. Oni su 100% slijedeće što ću raditi bez obzira na igru. :)
Oh Bože dragi!!! Koji post!
Ti si stvarno neumorna... sviđa mi se tvoj izbor i ja ću sigurno raditi još neke stvari kada dođu na red!
Fenomenalno si to odradila i skidam ti kapu...
I još nešto...imaš nagradicu na mom blogu1
Stvarno si sve pripremila i organizovala za 10! Ja znam da nas od tebe ceka detaljna istraga i gomila isprobanih recepata, ali ipak me SVAKI PUT iznova iznenadis!
Svaka cast i sve najbolje!
p.s. idem odmah da pocnem da pregledam Anderin blog, ubila si me u pojam sto si vec isplanirala sta ces raditi!!! :)
Draga Selma, svaka cast...i na isprobanim recepticima, na postu, sve je prezentovano tako iscrpno i zanimljivo...stvarno ti se divim kako sve stizes!;))) a sad hitaaam brzzzo do Andreinog bloga...;)))
SVAKA CAST!
Sve izgleda fantasticno i zaista svaka cast na broju isprobanih recepta i na broju recepata od jabuka u proslom mesecu... ma nemam reci... osim SVAKA CAST!
Potpisujem Andreju!
Ali te i razumijem, jer imam isti problem, uvijek su mi one u tuđem dvorištu bolje! :)
Ali doista imaš odličnih fotografija, One koje sam ja premetale dok sam slagala post o rezultatima zelja su sve do jedna bile odlične!
I opet si bila nedostižno vrijedna!
Nemoguće je pratiti te. :)
Lijepo za oko, ugodno za pročitati!
Sarah Kay? ;) hehehhe, nju i ja negdje imam, po njoj na avataru sam te i upamtila sa Coolinarike, ali nisi mi ništa odgovorila šta s onom baklavom od pistacija od koje mi je iz 2007. ostao samo početak recepta.....:))
Ovo je vise nego fantasticno!!! Zaista ti se divim kad si toliko stvari uspela isprobati... ja sam izdvojila gomilu, a napravila tri, cetiri kolacica i vec je bio kraj meseca.
Meni se ovde dopada sve, izbor recepata, fotkice koje prate jela i samo cu dodati svaka ti cast!!!
Odličan izbor:))) Za neke recepte sam se uvjerila da su odlični, ali i ovi koje nisam isprobala me jako privlače:)
Draga Selma, ostala sam bez teksta na cijeli spektar recepata koji si isprobala, a da ne pricam o postu, a i negdje sam vec napisala da me svaki tvoj prikuje za stolicu...Avatar Sarah sam izabrala zato jer me uvijek nekako vrati u ono bezbrizno djetinjstvo, i kao i Andrea i ja sam imala taj album sa slicicama koje je bio moje blago:) I ja mislim da si malo prestroga prema sebi sto se tice fotkanja, ali vjezbom do savrsenstva:) imas odlican fotic i sigurna sam da ces ga iskoristiti do maksimuma:) Kao i tebi i moj aparat za vafle skuplja prasinu od tada kad sam napravila te vafle, i da ti iskreno kazem niti ne znam gdje tocno skuplja prasinu :)) Hvala ti puno na ovoliko isprobanih recepata i jako mi je drago da si zadovoljna, a neke si doslovno izvukla iz prasine, a prezentcija istih je zaista savrsena! Hvala ti puno!
@ Draga Andrea, najljepše hvala za komentar. Ono što meni smeta kod mojih fotki (osim što su mi lošije u poređenju sa odličnim-tuđim) je što mi se uvijek javi ta phladna plava nijansa, koju ne znam kako popraviti, a ne znam ni kako podesiti WB jer ono što vidim kroz objektiv ili na Live view, ne bude ono što na kraju skinem na kompjuter. Što se tiče Jasenkinih recepata, vidjela sam da si i ti neke od ovih probala, a kruščiće ti preporučujem od srca. Kada naumiš praviti pecivo za doručak, slobodno napravi ovo i nećeš se pokajati, toliko fino miriše i mekano je i aromatično da sam oduševljena, istinski. Medane kaksiće sam sinoć ponovo pravila... Probala sam i dva tvoja recepta za naredni krug. Svaka čast na odličnom blogu i receptima.
@ Hvala Snježo, trado preuzimam nagradu.
@ Majo, meni i mojima igrica dođe dobro za razbijanje monotone prehrane. Da ne učestvujem u igricama i "po zadatku" spremim neka jela vjerovatno bi pravila tri-četiri uobičajna jela iznova i iznova. Dosadno, zar ne?
@ Mignonne, hvala na lijepim riječima, a na Andreinom blogu ćeš sigurno naći mnogo dobrih recepata. Ja sam plan napravila i zanima me šta će druge blogerice odabrati.
@ Draga Maslinka, mene uvijek oduševi šta ti uspiješ pronaći u receptima koje isprobaš. Te sa bloga, te sa Coolinarike i uvijek sve savršeno izvedeno. Još naravno odabereš prave izazove i ono što je komplikovano za pripremu. Svaka čast tebi...
@ Tadeja, tačno-tuđa trava uvijek zelenija. Igrati igricu meni predstavlja zadovoljstvo, a najveći problem sa fotkanjem je da mi se ne da pustiti da se hrana ohladi. Najčešće nemam ni predstavu u glavi kako bih voljela da slika izgleda. Saru su izgleda voljele sve generacije. Ja sam za Hanah, kojoj je 7 godina nabavila knjige Godinu dana aktivnosti sa Sarah Kay i Veliku knjigu Sarah Kay. Predivne su, a i mene su vratile u djetinjstvo.
@ sanela, nas dvije biramo praktična jela i to ona slana.
@ Draga jasenka, bilo mi je zadovoljstvo. Blog ti je izvrstan, recepti na Coolinarici koje nisi stavila na blog također. Imala sam namjeru praviti kokos žireke, ali od silnog slatkog nisam stigla. Medene keksiće sam napravila još jednu turu. Toliko su nam se svidjeli, pa ovi kruščići sa čajem (preporučujem da isprobaš i ovaj Twinings "Camomile, Honey & Vanilla" osjete se med i vanilija uz savršeno dobru kamilicu). ne znam koliko je jak taj čaj od lavande koji si ti koristila, ali u ovom mom Sweet Dreams lavanda je samo 2%.
Draga Selma,mnogo mi se dopada odabir recepata.Svidja mi se sto svaki post seriozno i pedantno odradis.
Tvoje fotke su lepe i da ti kazem--slabo ja tu nesto u zadnje vreme radim na njima,jer mene lično ne privuče fotka već recept.
Ponekad me ostavis bez teksta...ali ja volim organizovanost.
Objavi komentar