KuVarijacije, naša verzija blogerske igre Daring Bakers, kao izazov za novembar ponudila je temu – Domaći Munchmalow. Igru je, kao i omiljene mi FBI rukavice, pokrenula Mamajac sa bloga Cooks and Bakes, a naši odgovori očekuju se 27.novembra.
Muncmallow, našeg djetinjstva - onaj koji je početkom osamdesetih počela praviti Jaffa Crvenka, ostao je sinonim za Munchmallow. Nešto slično kao i Eurocrem... Kako se u našim životima pojavila Nutella, definitivno bolji krem od Eurocrema, tako su se pojavili i Mini Dickmann's i Super Dickmann's iz njemačkog Strocka, bolji pjenasti kolačići – mallows, od našeg Munchmallowa. Ali kada se kaže Munchmallow, svi mi, rođeni sedamdesetih i osamdesetih mislimo na isto – Munchmallow Classic. Onaj u plavom pakovanju sa bijelom pjenom...
Na dan kada sam pravila Munchmallow put na raskrsnici mi je presjekao dostavni Caddy na kome je bio iscrtan Munchmallow i ispisan naziv “Ne mogu mu odoljeti,” bio je to znak upozorenja da je krajnji rok da prionem na posao i odgovorim na zadatu temu.
Ne znam ... osobno, nisam baš ljubitelj Munchmallowa, ali mi je bilo zanimljivo poigrati se malo u kuhinji, a imala sam i vremena jer sam zbog Dana državnosti BiH imala slobodan dan. OK, što da ne...
Biskviti - za ovaj Munchmallow su mi mmm...prekrašššššni (ovo šššš...dolazi od mljackanja, puna su mi usta).
Pjena – moram reći da pripremiti pjenu nije uopšte teško, ali pravi BELAJ i NERED nastupa (barem kada je šeprtlja u pitanju) kada se ta pjena treba nanijeti na biskvite.
Još jedna primjedba koja se odnosi na pjenu – naime u receptu se traži “light corrn syrup,” a kao zamjena med... Budući da meringue nisam nikada spremala sa medom pitala sam se da li će med utjecati na boju i da li će ostati potpuno bijelo. Iako sam upotrijebila med od vrijeska , koji ima tamnu boje čilibara meringa je ostala bijela, tako da sa zadovoljstvom mogu konstatovati da ova zamjena funkcionira i da je mogu koristiti u nekim budućim receptima, jer mi na pamet ne pada kupovati ovaj sirup.
Ostavila sam kolačiće sa pjenicom da se osuše preko noći, a zatim sam ujutro otopila čokoladu i pokušala preliti preko pjenice. Uhhhhhh....još gore nego sa pjenicom. Čokoladu nisam uspjela nanijeti ravnomjerno, a još se i pjena malo rastopila.
Moram reći da sam imala dilemu da li da uopšte postavim post sa ovim jadnim Munchmallows koje sam napravila, naprosto me je stid jer očekujem da ćete sve zablistati i u izvedbi i u prezentaciji. Aj, idem da se negdje sakrijem i pokrijem lice čebencetom.
Verdict – Poluuspješno. Recept je korektan i detaljan, ali...Sada treba reći da je CAR GO! Nešto što ovdje košta oko 1 KM, ipak ne vrijedi toliko truda i uprljanog suđa.
Neću ga ponovo praviti, ali mi je igra ipak pričinila zadovoljstvo.
Broj komentara: 15:
Nije mi jasno zašto to s preljevom nije funkcioniralo, ako si ga radila točno po receptu?
Preljev ispadne prekrasno tekuć i samo klizi i može ga se više puta vraćati u posudu na pari i ponavljati postupak....?
Meni je ovaj omjer i ovakav preljev otkriće, jer sam se u životu znala doista oteliti preljevanjem mignonna, svojedobno sam ih za jednu svadbu radila preko 500.....noćna mora.
Bez obzira na grbavu čokoladnu površinu, lijepi su, imaju šarm i osobnost! :)
he he, u stvari si imala problema samo sa glazurom, sve ostalo je teklo po planu.istina, toliko su jeftini, (ja ovdje imam Dickman`s), da se ne isplati sav trud, ali su izazov za jednom godisnje.
Ja uopšte nisam razmišljala o ceni i isplativosti pravljenja već o izazovu da ih JA napravim... da vidim da li mogu...
Mislim da su i tvoji fino ispali, malo rustični zbog glazure ali sta fali :)
Ni ja nisam baš luda za ovom slasticom ali sam ih baš htjela raditi izazova radi. Ovaj mjesec sam ostala bez miksera tako da sam ih za ovaj put prekrižila. :)
Slažem se s tobom i po pitanju isplativosti tako da je ovo definitivno nešto što ću jednom isprobati samo da udovoljim znatiželji. :)
Inače ne izgledaju ti loše, dapače baš su simpatični. :)
Selma, naidji kasnije uvece kod mene pa š' da vidiš šta je peh, ja ni do pene nisam stigla a kamli glazure :)
Nisu ti uopste losi kolacici, kontam ja da bi ti volela da imaju onu idalno glatku teksturu spolja, ali u principu dobila si skroz upotrebljiv i sto bi rekla maslinka, malo rustican, zavrsni proizvod i ako mene pitas - skroz su ti uspeli!
Po meni su ti baš uspeli, iskreno rečeno.
Ja sam inače neko ko se davi u ovom malom, slatkom zadovoljstvu, i jedva sam čekala da odradim zadatak. Ali slažem se sa tobom, sigurno da neću da ih pravim često, baš zbog loma sa posuđem i onim lepljivim želatinom, to me užasno nervira :)))
A i mogu da ih kupim u radnji za "dž" :)
ajde selma nemoj bit tako kriticna prema sebi. dobri su i s neravnomjernom glazurom. vazan je trud.:)
jesu fini? jesu li ti puna usta - prazna rit? - sto bi moja mama rekla...onda fino uzivaj, a za glazuru ne brini!
@ Tadeja, još uvijek krijem lice od sramote. Idem se uhvatiti kupusa, to mi ide bolje. 500 minjončića, svaka čast na strpljenju, ja ne bi imala tih živaca. Ovakve grbave, kakvi jesu, stavila sam zbog toga što su slika i prilika moje osobnosti, drago mi je da si to primjetila.
@ Jasenka, najgori mi je bio nered i pranje suđa. Da ne govorim da nikad ne mogu odoljeti da ne poližem ostatke od totopljene čokolade, a mrzim kada sam u situaciji da jedem više nego mi treba...i uvijek sam ja ta koja obliže posudu sa otopljenom čokoladom.
@ Draga Maslinka, nikada ne razmišljam o cijeni. Bit jeste igra i u principu kupovni kolačići su uvijek dovoljno jeftini, obično i jeftiniji od domaćih da nikada ne bismo pravile kolače da razmišljamo o ekonomičnosti.
@ Andrea, žao mi je što nisi bila u prilici da učestvuješ. Imam osjećaj da si ti vrlo mlada i da si u vrijeme kada su prekinuti trgovinski (i ostali) odnosi između Srbije i Hrvatske još bila dijete, pa nemaš taj sentiš-mentiš odnos prema munchmallowu. Ja ga ne volim, meni je malo presladak i malo preljepljiv, ne volim ni taj kakao preljev, ali to je slatkiš koji je ostao u sjećanju iz djetinjstva, a svi mi čuvamo dio djeteta u sebi.
@ Majo, utješi me ti...
@ Gago, haos sa želatinom i prljavim suđem neopisiv je i ne da mi se ponovo upuštati u avanturu pripreme.
@ Snježana slažem se da je bit u zabavi, ja sam se IPAK i zabavila.
@ Lusitania, ova pjena je ukusnija i manje ljepljiva od originala i stvarno jesu fini (bili i nestali).
Draga Selma, cesto provirim na tvoj blog, volim da citam tvoje zanimljive postove, ali evo tek se sada prvi put javljam...verujem da su kolacici svi poruckani u slast, tako da nam se nista ne sekiras...nisam znala ranije za ove igrice, jer sam od skoro u blogerskim vodama, i drago mi je da se i ovde ovako fino druzite...i ako sledeci put treba da se polize otopljena cokolada, samo viciii...;))) puno pozdrava
E, sta bi ja dala da ih ima u svakoj prodavnici :))) Za mene je ovaj receptic dosao kao porucen pa i uz sve to prljavo sudje i haos koji nastane (zamisli onda koliko ih obozavam), a bas sam se obradovala i kad sam ga videla u kuvarijacijama!!! Zanimalo me kakvi ce biti rezultati iz razlicitih uglova :)
I ja mislim da su ti kolacici skroz fino ispali... Najbitnije da ste vi njih u slast pojeli :)))
@ Draga Mignonne, jako mi je drago da si ostavila komentar i da sada znam da si počela sa pisanjem bloga. Sa Coolinarike si mi ostala u najboljem sjećanju, kao mila, draga, nenametljiva osoba i naravno sa izvrsnim receptima izrađenim do perfekcije. Sa zadovoljstvom ću te pretiti.
@ Draga zemljakinjo u hladnoj Norveškoj (ajme, glupo mi je reći "draga Oklagijo")recept je odličan, detaljan je, ali meni je tu bilo dosta posla, a glazura mi nije klizila preko kolačića već se slila, pa sam je morala lopaticom nanositi natrag. Vjerujem da ih često praviš i znam kakav je osjećaj nedostatka omiljene dječije slastice. Osobno sam se jako obradovala kada su se ovdje na tržište vratile slastice mog djetinjstva, kao eurocrem, jaffa, munchmallow...Vjerovatno je mjesto u kojem živiš neko manje, koliko je meni poznato širom svijeta naši iseljeni ljudi otvaraju radnjice u kojima prodaju legendarne proizvode iz bivše Juge, kao što su Bajadere, Griotte, Ledene kocke, Jaffa biskvit, Munchmallow, Eurocrem i Eurocrem blok, rum pločice, krem bananice...možda se može kupovati i preko interneta.
Mislim da si čokoladu pustila da zakuha pa ti se ugustila, bar se tako jednom meni dogodilo..
Ovaj je recept mislim svima bio pravi izazov :))
Radila sam već više puta tu glazuru i nisam imala problema, a čak koristim neku jeftinu mliječnu čokoladu (nisam spremna za neke velike investicije kad je ta čokolada u pitanju). Nisma imala ni problema s otapanjem pjene nakon što sam na nju stavila vruću glazuru. Prema mojim iskustvima ta pjena je stavrno postojan au kontaktu s vrućom glazurom, nedavno sam se natezala s nekakvim domaćim krem bananama (pjena je slična, ali ipak drugačija) koje su se rastapale na sam spomen čokoladne glazure: nastojala sam ju ohladiti, pa se previše stvrdnula, pa sam ju ugrijala, onda su se bananice rastapale itd. cijeli cirkus!
Uvijek radim pola mjere ovih kolačića, jer ne bih imala strpljenja za cijelu.
Slažem se da se ne isplati raditi ih doma, ali eto... meni je zgodno raditi ih za neko "okupljanje" jer su svi onda njima impresionirani (onda si ja guštam:))), djeca ih odmah pokupe sa svih poslužavnika (nema ih niti dosta) i ispadnu pravi hit - a domaći su, a ne kupovni:)
@ Sanela, hvala ti za detaljno pojašnjenje. Mislim da Masatera ima pravo, ali sad više nisam sigurna da li mi je glazura zakuhala, pa da je očvrsnula.
@ masatera, hvala na upozorenju. vrlo, vrlo moguće, ko bi se sad sjetio.
Objavi komentar