Već nekoliko mjeseci učestvujem u FBI rukavicama, a po prvi put ne znam kako da počnem post. Preplavile su me emocije, a ponestale riječi.
Kada je Marija sa bloga Palačinka kao prijedlog za septembarsku FBI istragu predložila blog Urbane Stonoge, pogledala sam ga po prvi put. Osvojila me je duhovitost autorice i njen kompletni profil. Simpatično otkačena, organizovano zbrkana... Stavila sam je na popis blogova koje pratim i očekivala recepte. Posljednji zapis sa tog bloga je 26. avgust, dalje nema ništa. I opet ništa...
Krajem prošlog mjeseca, u vrijeme kada dajemo prijedloge za blog, sve nas je zatekla vijest koju je prenijela Mamajac, da je autorica bloga Gastronomska zbrka, nažalost preminula. Kao pokretačica naše igre, Maja sa Cooks& Bakes nam je predložila da u čast i spomen Urbanoj Stonogi istražimo njen blog.
Pomislila sam da bi blogerice Beograđanke (naglasak majka Vuke iz Pozorišta u kući) mogle nešto saznati. Stonoga je bila dugo ovdje, učestvovala u igrama, pratila druge blogove. Ništa... Ma znam, Beograd je veeeelika varoš.
Prije nego što pokažem šta sam spremila voljela bih da pročitate ovaj zapis, kojeg je Stonoga označila kao melem za dušu. Naježila sam se čitajući ga, jer ONA je taj, mali cvijet iz priče. Prerano otišla sa ovog svijeta...
Iz bloga koji je pisala vidi se da je uživala. Nije kod nje bilo puno poziranja - napravi, uslikaj i jedi dok se nije ohladilo, čini mi se da je bio njen moto. Bez pretencioznosti ona nudi bogatu zbirku recepata, dobro organizovanih po kategorijama. Recepti su obično bez posebnog uvoda ili priče, svoju osobnost i senzibilitet ona je izražavala kroz poeziju koju je birala za svoj blog Poezija i poza i kroz muziku koja se "vrti" na blogu.
U mnoštvu recepata, za svakog ponešto, za poguzije, koji ne brinu mnogo o kalorijama i masnoćama, ponajviše. Uostalom, Stonoga preporučuje "Seafood diet" – "See food and eat it!" Ono što sam ja vidjela, pripremila i pojela je...
Pašteta od tunjevine
Znate onog kuhara sa pakovanja Vegete? Zamislite me sada u toj pozi ...
Praški tost
Praški tost, mekan u sredini, hrskav na krajevima i prava pravcata napast!
Pasta Carbonara
Pasta je moje omiljeno jelo. Kada razmislim malo ili jedem rižu ili je to neka pasta. Ovaj put i na Stonogin način, to su Spaghetti alla Carbonara. Teško da bi se odlučila za original sa sirovim jajetom, ali Stonogin recept mi je odličan i rado ću ga ponovo spremiti na radost ukućana.
Bojanina pogača
Nisam upratila da li je Stonoga negdje napisala tko je Bojana, prijateljica, sestra, susjeda? Pogača joj je prekrasna. Nakon što smo potrgali ove pletenice i ostatak smo pojeli prije nego si rekao "pogača" ili "keks"
Pizza pužići
Za ovo jelo mogla bih reći da je mješavina talijanske i tipično balkanske kuhinje. Kako je pizza postala i nama na Balkanu omiljena brza hrana, to smo i klasične nadjeve za pite (savijače) zamjenili ostacima sira, salama, rajčicama. Dvije ljubavi u jednom jelu pizza + pita (zaljubljeni par!).
Kako ne razvijam sama kore za pite, a uvijek mi ih malo ostane od kupovnih, kao što ostane i salama i sira, ovo ću jelo praviti često.
Medaljoni od tikvica
Rijetko pravim ovakve stvari. Jako ih volim, ali pohano izbjegavam. Kada se želim utješiti i uvjeriti samu sebe da sam pojela zdrav obrok, onda sve ove "finote" serviram sa povrćem.
Karađorđeva šnicla
Klasik srpske kuhinje. Sve do nedavno bila sam u zabludi i pod Karađorđevom šniclom podrazumjevala sam zarolanu teleću šniclu ala francuski Cordon bleu, nadjevenu šunkom i sirom, kojoj su Srbi dodali još i kajmak, kao autohtoni srpski proizvod. Međutim prava stvar je samo jedna veeelika šnicla, nadjevena samo slanim kajmakom.
Naravno za ovakvu deliciju svaki komentar je suvišan. Klasik ostaje klasik...
Punjene ćuftice u sosu od sira
Kada sam pregledala Stonogin blog i birala jela koja bi voljela spremiti, napravila sam spisak. Ove su ćuftice zabilježene pod brojem 1... Zašto? Način pripreme mi je bio izazov. Čuftice se nisu "okupale" u ulju, već su se polagano kuhale u temeljcu od goveđe juhe. Mekane su i sočne. Nadjev od sira?!? Opet morate zamisliti onog čikicu sa Vegete.
Prebranac
Ovo je balkanski klasik. Sa toliko luka ništa ne može biti loše, pa ni grah. A svinjska gripa?!? Iš, iš!!!
Ja ovakve stvari volim jako začinjene, pa su ljute (super ljute) papričice neizbježni dodatak.
Piletina u gorgonzola sosu
Nisu bile na spisku. Ali kada sam vidjela kako su ih spremile Maslinka i Mamajac, morala sam i ja. Kako se ono kaže – "Kud svi Turci, tud' i mali Mujo" Mali Mujo, to sam u ovom slučaju ja.
Dakako pravu Gorgonzolu (sa oznakom DOP) u Sarajevu nisam našla, koristila sam sir ala Gorgonzola, ali mislim da je bit umaka da sir bude jedan od onih mekanih sa plemenitom plijesni i da se u receptu radi o mladoj gorgonzoli.
Ah piletina, ah sos....Sve je tako, mmmmm.... I ovo će se često naći na mom jelovniku.
SLATKIŠI
Torte, slatke pite, kolače, keksiće, sitne kolačiće, sladolede...Sve je to Stonoga spremala i ostavila nam je mnogo lijepih domaćih recepata. Nešto od toga sam isprobala i poslužila svojima, a vama ću ih rado preporučiti uz Stonogino - ИНЏОЈ!- АЈ рили дид!
Babin mravinjak
Šarmantan naziv i fin domaći kolač. Ljubitelji maka samo izvolite, ovo je nešto za vas. Tu je naravno i debeli sloj čokolade.
Kolač je jednostavno napraviti, još jednostavnije pojesti.
Dudine pivkice
Mene je jednostavnost rada kiflica i kolačića od tijesta sa pivom i uljem oduševila. Prvo su bile, Majine Prhke kiflice, a sada i Dudine pivkice.
Otkada sam “otkrila” ovo tijesto, spremala sam što kiflice, što jastučiće, što tortice slične kolačiće bezmalo svakodnevno. Preporučujem svim šeprtljama, kao i iskusnim domaćicama u žurbi.
Dudine pivkice okupale su se u agdi i presvukle mljevenim orasima. Probala sam ih sa pekmezom od šljiva i džemom od marelica. Kombinacija sa džemom od marelica je savršena.
Ostaje nam samo pozvati malenu Dudu, a možda će doći i Lepko...
Tetkine princeske
Jedini kremasti kolači koje volim su princeske i kremšnite. Preciznije – volim crème patisserie i to onu najobičniju. Tetka, umjesto obične kreme koristi creme beurre...Ajme, koja bomba!
I tetkino kuhano tijesto se razlikuje od moga, ja koristim manje jaja za ovaj omjer brašna. Krofnice su ispale baš kako treba, tijesto je bilo sasvim šuplje na dnu i šupljikavo na vrhu. Tu sam imala maleni problem – kako napuniti tu rupu sa količinom kreme koju sam dobila. Prve su bile bogato napunjene, a što sam išla dalje više sam štedjela na (preukusnoj) kremi.
Дабоме да нисам имала проблем са ћирилицом. Ит воз мај плежар!
Na kraju... Za Stonogu
... dragi mi stihovi Đoleta Balaševića
Ako umrem mlad,
Posadi mi na grobu samo ruzmarin.
Ne dozvoli tad,
Da naprave od toga tužni treći čin.
Nek' mi ne drže govore,
Nek' drugom pletu lovore.
Ako umrem mlad,
Zaustavljen u koraku i snu.
Spavaj mirno, anđele.
Broj komentara: 14:
Svaki put je iznenadis i odusevis brojem stvari koje uspes isprobati... Ja ovog puta nisam imala snage za to...
Tako si bila vrijedna, a ovaj kraj me rasplakao..
Svaka čast!
Odličan i bogat izbor,princeske su ti savršene, ne kao moje Fione :)
Prekrasna, dirljiv post.....
da, cvijet me najezio. do sad sam vec i sama zakljucila da ljudi koji imaju "dar" da ostave tragove na drugima - odlaze prvi, najcesce iznenada.
zato ne zaboravite da se dobro izljubite danas i budete u miru samni sa sobom - jer sutra za to mozda vise necete imati prilike.
a receptima cu svakako da se pozabavim!
Ne znam sta da kazem. [smrc]
Sve si rekla. Hvala ti.
Prekrasen stvari si napravila i još ljepše ih prezentirala a onda me i na kraju rastužila divnim stihovima dragoga mi Balaševića.
sve si predivno napravila i napisala, nema se sto dodati...
Divno si napisala.Tako uvek.Pokušas da opises i osobe i osećanja dok isprobavas recepte.Taj tvoj dar je zaista velik.
@ Draga Maslinka, znam kako se osjećaš. Pratila si njen blog, ostavljala komentare. Tužno je sve to.
@ Masatera, trudila sam se odabrati iz bogate zbirke. Bila je vesele naravi i mislim da nipošto ne bi voljela nikakvu patetiku činiti od smrti :-(
@ adeja, zaustavila sam se na trećem jajetu jer mi se učinilo da u toj fazi ima pravu konzistenciju. inače recept za Tetkine princeske skoro da nije nalik na moj.
@ Lusitania, uvijek imam na umu da trebam sa ljudima biti u dobrim odnosima i da bližnjima pokažem ljubav i koliko mi je stalo. Život je od danas do sutra.
@ Majo, na žalost...znam. Znam kako se možeš osjećati. Tvoja sugrađanka, vršnjakinja, propuštena prilika i da se družite, taj dječak...svakome se srce stegne iako je niko od nas nije poznavao.
@ Snježo, hvala najljepše. Taj mi je stih drag...
@ Jasenka, biće mi zadovoljstvo istražiti tvoj blog, mada će mi biti izuzetno teško napraviti te divote barem pola dobro kao kod tebe. ti si postavila vrlo visoke standarde.
@ vera, hvala. Voljela bih da u nekom skorašnjem krugu istražimo oba tvoja bloga jer se na Astalu nalaze mnogi zanimljivi recepti domaće kuhinje koju obožavam, a na Delicious mnogeee zanimljive slastice.
Ti si stvarno čudo od žene. Sram me je što sam ja isprobala samo 1 jelo
Andrea, meni je ova igra jedinstvena prilika da isprobam što više jela. Vidim ja puno toga što bi uradila, ali ne stignem i onda kada se priprema jela sa nekog bloga postavi kao zadatak imam i motivaciju.
оно што сам тражио, хвала
Sredjujem sada post za radove napravljene u okviru FBI rukavica, ponovo sam sve procitala, i ne mogu se uzdrzati od suza :(
Selma, hvala jos jednom.
Maja
Infatuation casinos? interrogate this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] coerce and minimize online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also spear our new-fashioned [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] concede something at http://freecasinogames2010.webs.com and raze licit spectacularly incongruous !
another artistic [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] within an eyelash of is www.ttittancasino.com , in rally german gamblers, submit c be communicated whilom at franchise online casino bonus.
Objavi komentar