četvrtak, lipnja 25, 2009

Jagode i vruće ljeto

Jagode na sve strane. Puni su ih stolovi na tržnicama, sjaje se, mirišu, opijaju...I onda poželim da je uvijek juni, jer jagode su moje najveće slatko zadovoljstvo. A kada su već tako pristupačne, kada ih ima tako mnogo, onda je vrijeme da se probaju u neobičnim kombinacijama.

Može li nešto u kuhanju biti neobično? Odgovor na ovo pitanje ne mogu dati jer sam sama spremna na svaki eksperiment, pod uvjetom da imam sve sastojke na raspolaganju. I onda šta ima neobično u receptima koje danas nudim? Pa, zaista ništa... Svi sastojci su dostupni i u Mrduši Donjoj.

Kad srce kaže ljeto – Gazpacho de fresa




Gaspačo mi je omiljeni, lagani ljetnji obrok. Osvježava, okrepljuje, hrani. I šta više treba očekivati od jednog ljetnjeg jela? Možda novi okus? Dakako!

Umjesto tradicionalnih rajčica andaluzijskog gaspača u ovaj sam stavila jagode. WOW, izvrsno je, nije da se hvalim. Prava je šteta što boja nije 100% autentična, ali ovaj gaspačo je fantazija živopisnih boja, eksplozija okusa. Naprosto fenomenalno ljetnje osvježenje. Da iskoristim ovogodišnji slogan, kojim se propagira hrvatski turizam i da kažem “Kad srce kaže ljeto, kaže Gaspačo od jagoda.”

Što je najbolje od svega? Jednostavnost i brzina pripreme. Dolazite sa posla u pet, u pola šest ste u kuhinji. U sedam je lagana večera na stolu (naravno vrijeme hlađenja uključeno je u oih 90 minuta). Vrijeme dok se gaspačo hladi provedite ugodno i korisno, posvetite se djeci, voljenoj osobi ili samoj sebi (pada mi na pamet nekdašnja Fruktalova reklama “Tako dobro se osjećam, kad sa sobom sam sama” – kako biste je vi protumačili?). Elem...




Potrebno je:

• 600 g jagoda
• 1 zelena paprika
• 1 crvena paprika
• 1 manja glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 30 g šećera
• 1 žličica soli
• 1 žličica crnog papra
• 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 80 – 100 ml voćnog ocata

Priprema:

1. Očistite jagode i narežite na komadiće. Paprike narežite na kockice, luk usitnite, a češnjak narežite na listiće.
2. Jagode, paprike, luk, češnjak, šećer, so i papar stavite u blender i miksajte 2-3 minute dok se ne napravi kaša.
3. Dodajte maslinovo ulje i miksajte još 2-3 minute.
4. Promješajte žlicom, dodajte ocat i umješajte ocat. Kušajte i po želji dodajte još papra ili soli. Eventualno, po želji ukrasite nasjeckanim paprikama. Rasporedite u posudice za posluživanje i ostavite da se hladi barem pola sata.




Juha od jagoda i đumbira sa crnim paprom i vanilijom.




Kombinacija koja me je osvojila na prvu lopotu. Slasne jagode, pikantni đumbir, mirisna vanilija... I povrh svega papar, kao tačka na i, ili kao višnja na šlag.

Nije ovdje riječ o laganoj poslastici, pjenici koja će se istopiti u ustima i u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Ali šta je grižnja savjesti? Zašto grižnja savjesti zbog hedonizma? Uz pretpostavku da nemate više od 10-15 posto u odnosu na zacrtane “ideale” hedonizmu se možete prepustiti uvijek. Ma, zapravo, uvijek se možete prepustiti ovozemaljskim uživanjima, ko sam ja da popujem ?! Uživajte s toga u boji, okusu i mirisu ova juhe.

Sastojci:

• 500 g jagoda
• 50 g maslaca
• 80 g šećera
• sok 2 limuna
• 50 ml vode
• 1 mahuna vanilije
• komadić svježeg đumbira
• 1 žličica grubo mljevenog papra
• sladoled od vanilije

Priprema:

1. Jagode očistiti i narezati na četvrtine. Komadić đumbira narezati na štapiće tanke poput šibica, dužine oko 2 centimetra.
2. U tavici rastopiti maslac, a zatim dodati šećer i uz mješanje pustiti da se rastopi i dobije boju svijetlog karamela.
3. U rastopljeni šećer dodati papar i limunov sok i pustiti da zavri.
4. Dodati vodu i mahunu vanilije i kuhati lagano 4-5 minuta da se dobije sirup.
5. U sirup dodati jagode, đumbir i sjemenke iz mahune vanilije. Kuhati na vrlo laganoj vatri još 2-3 minute.
6. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku još pola sata. Servirati sa sladoledom od vanilije.





Mada je vrijeme već danima mutno, kišovito i dosadno ja vam želim toplo ljeto, ugodne trenutke i prijatno.

2 komentara:

studena kaže...

Divan, predivan jagodni post :)
Gazpacho od jagoda sam već imala prilike probati, potvrdjujem tvoj utisak: fenomenalni okus :)

Zaista ima dovoljno recepata gdje se u jagodama može uživati u slanoj varijanti (ali ja nemam dovoljno vremena sve to postati :/ )

Slatka verzija, a kako drugačije, djeluje isto jako primamljivo, i ja ih rado jedem u obliku "kompota" ili pirirane uz sladoled, a, paz´sad ovo, sladoled od jagoda ne volim :)

cosmo2503 kaže...

Hvala, Studena na komplimentu.
Eto, nisam ni ja ljubitelj sladoleda od jagoda, kao ni voćnih sladoleda sa mliječnom osnovom 8znači pravih sladoleda), ali mi se zato sve granite dopadaju.