petak, lipnja 12, 2009

U intermezzu - Palenta od doručka do večere

Već sam pisala da imam spremljene recepte, koje ne mogu povezati u priču, pa ih pišem “u intermezzu. ”
Jedna od meni dragih namirnica, od kojih se može spremiti bezbroj finih jela sa mirisom i okusom bakine kuhinje ili pak, modernih, je palenta. Sjećam se, dok sam bila mala, moja mama je subotom ili nedjeljom pravila tople doručke. Sastojali su se ili od palenta ili od uštipaka ili nekih finih peciva. Smatrala je da je palenta zdrava i da će lijepo zagrijati naše stomačiće. Prihvatila sam to, pa i ja često pripremam palentu na način kako je spremala mama, ili potražim bolja rješenja u obliku zapečene palenta sa dodacima raznih vrsta sira, raznim povrćem, gljivama. Pa onda krostini, kolačići...

Jedina dilema, koju imam je da li koristiti instant palentu, kukuruznu krupicu ili fino kukuruzno brašno.

Palenta za Dobro jutro




... ili palenta iz djetinjstva. Kremasta i topla “utješiteljica”. Sa mlijekom, rastopljenim maslacem, vrhnjem, ona je jednostavno najbolja.

Ovo nije recept samo prijedlog za posluženje.

Sastojci:
• 1 šolja instant palente
• 3 šolje vode
• 8 žlica vrhnja
• 2 šolje mlijeka
• 2 žlice maslaca
• So

Priprema:

Znam da moj blog ne čitaju djeca, pa instrukcije nisu potrebne (kao da dajem upute kako zavezati paertle). Ali, ipak...

1. U provrelu zasoljenu vodu postepeno usuti palentu i uz mješanje drvenom kuhačom kuhati dok ne postigne željenu gustoću 2-3 minuta.
2. Rastopiti maslac. Palentu podijeliti u posudice, dodati mlijeko, rastopljeni maslac i vrhnje.
3. Poslužiti toplo.






Zapečena palenta sa sirom

.... ili bilo čime drugim, princip je isti, sve su ostalo nijanse.




Sastojci:
• 1 šolja palente
• 3 šolje vode
• So
• 150 g svježeg sira
• 100 g kozijeg ili ovčijeg sira
• 4 žlice parmezana
• 4 žlice maslaca

Postupak:
1. Skuhati palentu u zasoljenoj vodi i dok je još vruća dodati maslac i umješati dok se ne rastopi.
2. Ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu palentu dodati svježi sir, usitnjeni koziji sir i naribani parmezan (gran padanu, livanski, paški – neki od tvrdih finih sireva).
4. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i izručiti smjesu od palente.
5. Zapeći u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta.




Kolačići od palente sa makom i brusnicama







Torte sa palentom kuglofi sa palentom, keksići poput venecijanskih zalettija...opet jedna namirnica, a stotinui jedno slatko rješenje. Ovi kolačići ili bolje rečeno slatki kruščići su čisto “Zbrljani” (iako ne volim maštovite recepte tipa “stavi sve što ti dođe pod ruku”) i ispali su prekrasno. A i zdravi su. Sa samo 2 žlice šećera na 10 kolačića i 60 ml maslinovog ulja nisu ni preslatki, ni masni, zgodni su za užinu ili izlete jer se lako jedu iz ruke, ne mrve se i naprosto su fini, jako, jako fini...



Sastojci:
• 100 g palente
• 100 g finog kukuruznog brašna
• 50 g bijelog brašna
• 50 g mljevenog maka
• 2 jaja
• 2 žlice šećera
• 1 žlica vruće vode
• 60 ml maslinovog ulja
• 60 ml tečnog jogurta

Postupak:
1. Jaja umješati sa vrućom vodom, pa im po malo dodati šećer i tući 2-3 minute.
2. Dodati i umješati ulje, a zatim i jogurt.
3. Pomješati suhe sastojke i dodati ih u smjesu od jaja i šećera.
4. Male kalupiće (ja sam koristila poluloptaste silikonske kalupe za danske krofnice) napuniti smjesom i u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 minuta.


Broj komentara: 7:

studena kaže...

Dok su neki drugi klinci mlatili po grizu, ja sam htjela samo palentu :)
Danas sam ju malo zapostavila, a toliko se divnih stvari da s njom spraviti.
Kao što se vidi i iz tvog posta :)

MASATERA kaže...

Prekrasno !!!
Obožavam palentu, moji ukućani ju baš ne vole previše tako da ju najčešće radim sa mlijekom kao laganu večeru, a sebi ponekad sa gulašom naročito ako je od jetrice :)

Vera kaže...

Volim palentu,izuzetno je zdrava.Sva tri recepta su sjajna na svoj nacin.

dalmacija moja inspiracija kaže...

ovi blog je pravo osvježenje...meknit ču ga u moje vižite...pozdrav...

cosmo2503 kaže...

Hvala svima na komentarima.
@ Dalmacija moja inspiracija - ako ćete mi vjerovati, ali Vaš blog je već dugo na listi mojih favorita. Ne pamtim kako sam ga izgooglala, ali je IZVRSTAN i duhovito pisan, lijep pozdrav

branka kaže...

Ja palentu obozavam na svaki nacin.
I meni ona na neki nacin dajemiris i okus djetinjestva ali i tradicije.
Domaci kruh volim praviti, ali za mene, bez obzira koliko je dobar domaci kruh, nikada uz brudet ne moze zamijeniti palentu.
Mada je spremam uz mali milion stvari, ali nekako cim promislim na palentu, prvo sto mi pada na pamet je brudet.

Shangri La Food kaže...

Da li ja jedina ne mogu naći mail na ovom blogu da pošaljem recept za igru? :(