srijeda, lipnja 10, 2009

Intermezzo- izvinite zbog prekida programa

Nekada se dešavalo da se TV program prekine iz tehničkih razloga i u vrijeme prekida emitovan je intermezzo, koji mi je bio beskrajno dosadan. Sada se vi pitate koji je to program prekinut, pa da vam otkrijem da možete očekivati još par epizoda u serijalu Jagode.

U intermezzima ću nastojati da objavim neke dobre recepte za koje nemam zaokruženu priču, ali smatram da su zanimljivi i da bi bilo šteta ne podijeliti ih sa drugima(ala sam neskromna). Vremenom se naime toga dosta nakupilo, a priče “ni radi lijeka.”

Piadina, Carta di musica ili mlinac?

Prije svega željela bih vas upoznati sa jednom raspravom koju smo svojevremeno vodili na coolinarikinom forumu, a riječ je bila o zagrebačkoj pizzeriji Karijoli (koja nema svoju stranicu).

Dakle, ako ste obretili pažnju na forumsku raspravu vidite da je jedna učesnica navela da je ta pizza podsjeća na mlinac, mene također, ali meni je to upravo posebnost koja je izdvaja od svih ostalih pizza. Zaista je pizza posebna, ali ne samo po kvalitetnim sastojcima poput mini rajčica, mozzarelle i finog pršuta, već po najhrskavijoj kori.

Nedavno sam otkrila Reinharta, mog guru pekara, a uskoro i njegovu potragu za savršenom pizzom u odličnoj knjizi American Pie

Reinhart je proputovao cijelu Italiju i velike američke centre, a na Sardiniji je otkrio jednu bitno različitu od svih pizza koje poznajemo. Pizzu koja se priprema na već prethodno pečenoj kori, poznatoj sardinijskoj lepinjici poznatoj kao “Carta di musica” iz Reinhartovog opisa i mog zagrebačkog iskustva, pomislila sam to mora biti to. Bravo, Mr Reinhart, ovo mi je pizza No.1.

Sastojci:

• 320 g brašna za kruh
• 2 žličice tekućeg meda
• 1 žličica soli
. 1/2 žličice
• 20 ml maslinovog ulja
• 200 ml vode (sobna temperatura)

Priprema Carta di musica:

1. U dublju zdjelu prosijati brašno, dodati i umješati so, a zatim i kvasac.
2. Dodati maslinovo ulje, med i skoro svu količinu vode.
3. Sastojke prvo povezati velikom žlicom, a zatim mikserom sa spiralnim nastavcima mješati dok se ne formira kugla, a zatim mješati mikserom 2-3 minuta ili ručno oko 5 minuta (preporučujem da bi mogli osjetiti tijesto pod prstima). Po potrebi žlicom dodati još malo vode, a tijesto treba biti elastično i ne smije biti premekano, ako je premekano žlicom dodati malo brašna.
4. Ostaviti da tijesto miruje oko 5 minuta, a zatim ga dodatno mješati desetak minuta i ostaviti da miruje 15 minuta.
5. Nakon mirovanja tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i lagano pobrašniti tijesto i sa gornje strane pa ga ručno miješati još 2-3 minute i formirati kuglu.
6. Maslinovim uljem premazati dublju posudu i prebaciti kuglu i malo je okrenuti tako da sa svih strana bude nauljena. Ostaviti da miruje oko sat vremena.
7. Uključiti pećnicu i zagrijati je na 220 stepeni, rešetku postaviti na sredinu i okrenuti pleh obrnuto. Zagrijavati pećnicu najmanje pola sata.
8. Nadošlo tijesto prebaciti na radnu površinu i lagano pritisnuti, pa podijeliti na 4 dijela. Svaki dio oklagijom razvaljati u tanki disk.
9. Prebaciti disk na foliju za pečenje, a foliju staviti direktno na izvrnuti pleh. Peći 2 minuta u zatvorenoj pećnici, a zatim otvoriti pećnicu izbrojati do 20 i izvaditi, pa ostaviti na rešetku da se ohladi.




Pizza ala Karijola




Dodaci:
• Domaći umak od rajčice sa češnjakom
• Pršut
• Mozzarella
• Origano
• bosiljak

Priprema:
U pećnicu staviti posudu sa vodom i uklučiti je da se grije na 220 stepeni.
Kore nadjenuti željenim sadržajem i staviti u zagrijanu pećnicu a se peku par minuta, odnosno dok de sir ne otopi, a kora postane hrskava ili vrlo hrskava.




Wrap your sandwich




Šta još možete uraditi sa ovim kruhom? Naravno super rješenje je napraviti sendvič. Dobar namaz, sir, salama i salata. Za piknik, užinu ili lagani obrok – ne može bolje.

Sastojci:
• Svježi sir
• Pesto rosso
• Sir tipa Edamer
• Mortadela
• Rukola
• Mini rajčice

Priprema:
1. Ako nije svježe pečena osvježiti carta di musica tako što ćete je podgrijati u mikrovalnoj ili malo navlažiti i podgrijati na 100 stepeni u klasičnoj pećnici.
2. Umješati svježi sir i pesto i premazati kruh (Carta di musica), dodati mortadelu, sir, rukolu i prepolovljene mini rajčice.
3. Zarolati i spremiti u kutijice za piknik ili servirati i jesti odmah.








Broj komentara: 5:

studena kaže...

Kad su tijesta i pizze u pitanju očito je da si magistrirala :)
Spremam jedan post o pizzama, naravno potaknuta tvojim oduševljenjem s Reinhartom i ovaj recept se mora naći na popisu.

Ovakve intermezze i ja volim :)

cosmo2503 kaže...

@ Studena, veselim se tvom postu o pizzama. Budući da imaš roštilj preporučila bih ti da pogledaš i pizzu sa roštilja. Ja je nisam još proučila, jer nije bilo vrijeme za roštiljanje.
Također, nisam pogledala ni Reinhartov recept za čikašku pizzu, koja se priprema u nekakvoj dubljoj tavi i ima tijesto poput pogače. Naime neki kupac knjige iz Čikaga je dao kritiku da je tu Reinhart fulao...

Вера kaže...

Sanela,u tvojim postovima naucim mnogo...

Maja Babić kaže...

Super izgleda. Koliko kvasca ide u testo, pretpostavljam minimalno?

cosmo2503 kaže...

Majo, hvala na opažanju greškice koja mi se potkrala. Ide pola žličice ili još malo manje. ja imam onu Tupperware sa oznakama i stavljam 2 ml.