četvrtak, travnja 09, 2009

Puna žlica Nutelle - oh la, la...

Eurokrem (Eurocrem – ne cream) i ja smo isto godište. Rasli smo zajedno od početka. Prvi čokoladni namaz koji smo upoznali i po kojem smo kolokvijalno nazvali sve ostale čokoladne namaze koji su se kasnije pojavili. Ko se još sjeća Vikija iz Kolinske, Maze iz Agrokomerca ili Cipiripija iz Centroproizvoda? Ko ih je nazivao pravim imenom? Eurocrem se istakao kao brend i nikada nijedan drugi namaz nije nadmašio njegovu slavu na ovom području.

Po tome kako je neko jeo Eurocrem, mogla se studirati psihološki profil dotičnog. Ja sam jela prvo bijeli dio, kojeg sam voljela manje, a onda polagano uživala lickajući čokoladni, dobre stvari sam uvijek ostavljala za kraj.

Mislim da je pola Jugoslavije sastavilo servise "kristalnih" čaša za sok u koji se Eurocrem pakovao. Čini mi se da je i kod moje mame ostala jedna ili dvije...

Početkom osamdesetih na tržištu se pojavila Kinder Lada. To je prvi i jedini koji je mogao parirati Eurocremu i koji je ostao u sjećanju generacije pod svojim pravim nazivom, nije bilo zabune, Kinder Lada je bila Kinder Lada. Realno govoreći, kinder Lada je bila i kvalitetnija i mnogo ukusnija od Eurocrema, a naročito bijeli dio, bio i ostao najbolji bijeli lješnjak krem koji sam probala.Sjećam se da je bila pakovana u preslatke teglice poput kantica u kojim su kumice donosile mlijeko na gradske tržnice, simpa primjer dizajna proizvoda, ali nikakvo čudo jer je ipak riječ o italijanskom brendu. Ne znam kojim povodom, ali krajem osamdesetih Kinder Ladu od 200 grama su posebno pakirali u šoljice sa likom Paje Patka i kravice, a onu od 450 grama u zdjelice sa istim likovima. Nekim čudom sačuvala sam tri šolje i jednu zdjelicu.

Ne znam tačno kada se na našem tržištu pojavila Nutella. Ali je činjenica da je na globalnom tržištu prethodnica svih ostalih namaza iste vrste. Sigurno je da ima i najviše fanova širom svijeta. Ima i svoj dan - 5. februar, a obilježavaju ga Nutelloljupci širom svijeta, kako drugačije nego pripremom maštovitih slastica čiji je osnovni sastojak Nutella. Bude tu svega, od običnih palačinaka i štrudli od tijesta za brioše, preko prhkih kolačića i jednostavnih torti, do savršenih kreacija dostojnih vrhunskih slastičara.

Ove godine, kao ni prethodnih nisam uzela učešće u bloggerskom obilježavanju svjetskog dana Nutelle, ali za sljedeću godinu imam pripremljene tortice i rolat, za koje bez lažne skromnosti tvrdim da su izvrsni. Podjelit ću ih sa vama, a naredne godine i sa Nutelloljupcima u svijetu.

Prhke Nutella tortice




Fina krema od Nutelle i slatkog vrhnja, u sendviču između prhkih biskvita. Što reći... Pokušala sam napraviti relativno lagan kolač, ali sa Nutellom to je nemoguća misija (mislim da sam malo izvukla cijelu stvar sa bijelim biskvitom, umjesto masnim korama što je kolač učinilo prilično neekonomičnim, ali ja i nemam običaj da štedim). Pa kad je već hiperkalorično, ostaje jedino da se umjereno konzumira, s toga su nastale tortice, a ne torta.




Sastojci:

Za biskvit
• 5 bjelanaca
• prstohvat soli
• 50 g maslaca
• 100 g šećera u prahu
• 115 g brašna
• 5 g praška za pecivo
• 15 g čokolade u prahu
• 50 g blanširanih badema, samljevenih u super fini prah

Krema:
• 65 g tamne čokolade
• 125 g Nutelle
• 2 žumanca
• 200 ml slatkog vrhnja
• 65 g šećera

Dodatno:
• mljeveni lješnjaci po želji

Priprema biskvitne kore:
1. Kalup veličine 30x20 centimetara obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 160 stepeni.
2. U šećer u prahu dodati napola rastopljen maslac i mješati mikserom dok ne postane kremasto i jednolično.
3. U posebnoj posudi pomješati brašno, prašak za pecivo i fino samljevene bademe, a zatim ih lagano umješati u kremu.
4. Napraviti čvrst snijeg od bjelanaca sa prstohvatom soli i u dva dodavanja umješati sa ostalim sastojcima.
5. Podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati i umješati kakao.
6. Izliti smjesu u pripremljeni kalup i peći oko 20 minuta. Izvaditi biskvit na rešetku, odvojiti papir i ohladiti. Na isti način postupiti i sa drugom polovicom biskvitne smjese.


Krema (pripremiti do 24 sata unaprijed):
1. U posudi sa debelim dnom slatko vrhnje zagrijati do vrenja. Maknuti sa štednjaka i dodati nalomljenu čokoladu i prethodno malo zagrijanu Nutellu. Ostaviti da odstoji par minuta, a zatim umješati da se sastojci sjedine i da se dobije jednolična krema.
2. Posebno umješati žumanca sa šećerom i dodati ih u čokoladnu kremu.
3. Vratiti kremu na štednjak i kuhati uz neprestano mješanje dok smjesa ne postane gusta da ostavlja trag kada se prođe žlicom.
4. Prebaciti kremu u rashlađenu staklenu posudu i pokriti plastičnom folijom, ohladiti na sobnoj temperaturi pola sata, a zatim u hladnjaku najmanje 4 sata.
5. Izvaditi kremu iz hladnjaka 15-20 minuta prije slaganja kolača.

Slaganje:
Od kreme odvojiti mali dio za premazivanje cijelog kolača u tankom sloju.
Tamniji biskvit premazati omekšalom kremom i poklopiti svijetim, a zatim premazati odvojenom kremom i po želji posuti mljevenim prženim lješnjacima.


Nutella rolat




Da sam umjesto običnog napravila čokoladni biskvit za rolat mogla bih ga nazvati i čok-šok rolatom, ali sama krema od Nutelle je dovoljno čokošokantna i dodatni šokovi nam nisu potrebni.




Sastojci:

Za biskvit:
• 4 jaja
• 3 žlice vruće vode
• 100 g šećera
• 100 g brašna za kolače
• 20 g škrobnog brašna
• 3 g praška za pecivo

Za kremu:
• 200 ml slatkog vrhnja
• 200 g Nutelle
• 2 žlice kakaa

Za glazuru:
• 150 g tamne čokolade
• 3 žlice ulja

Priprema biskvita:
1. Umješati jaja sa šećerom dok ne udvostruči zapreminu i postane pjenasto i skoro bijelo.
2. Dodati vodu, a zatim brašno i škrobno brašno pomješane sa praškom za pecivo. Ručno ujednačiti u smjesu od jaja i šećera.
3. Izliti u veliki pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni.
4. Biskvit izručiti na vlažnu krpu, odvojiti papir i urolati da omekša.

Priprema kreme:
1. Zagrijati vrhnje do vrenja, maknuti sa štednjaka i umješati Nutellu i kakao. Ostaviti da odstoji pet minuta, a zatim sve izmješati.
2. Ohladiti pola sata u hladnjaku, a potom premazati biskvit i čvrsto saviti u rolat.
3. Rolat premazati glazurom pripremljenom od 150 g rastopljene čokolade u koju se doda još tri žlice ulja.
4. ostaviti da se čokolada stisne, a zatim narezati na debljinu oko 2 centimetra, dovoljno tanko da ne brinete o kaloričnosti i dovoljno debelo da ne tražite još...



Prijatno!

Broj komentara: 5:

Sweet Corner kaže...

Rolat mi je fenomenalan, krasan...a i tortica:) Nutella, eurokrem i sve slicno tome je dar s neba:)))

Sanela Mallory kaže...

Stvarno prekrasan post. Nasmijala si me s onim načinom jedenja takvih krema. I ja sam to jela na taj način: prvo bijeli dio, da ga se riješim, i da onda mogu "zaroniti" u prefini smeđi dio:)
Imam i ja svakakvih staklenih čaša u koje su bili pakirani takvi proizvodi. A još imam i 3 keramičke šalice s kravicama. Imam i jednu, već napuklu, zdjelicu s kravicom, imala sam 3 te zdjelice, ali dvije sam razbila proteklih godina.
Recepti mi se u svakom slučaju jako sviđaju:)

cosmo2503 kaže...

V Sanela, mislim da nas je većina koji su jeli Eurokrem na taj način. Prvo ono manje omiljeno, pa onda uživanje... Ja sam npr. jaffu jela tako da prvo ogulim čokoladu i žele i ostavim, a onda pojedem biskvit pa čokoladu pa žele. Baš mi je zanimljiv karakter osoba koji bi prvo pojeli ono što im je draže. Zanimalo bi me kako bi to protumačili psiholozi.

studena kaže...

Tvoje uvode obožavam :)
Ali eto, opet ispadam iz "reda", nikad nisam voljela ni eurokrem niti bilo koji od tih slatkih namaza, ali se me mogao dobiti sa zdenka sirom i to bez pogovora :)
Ipak, kad gledam ovu tvoju prhku torticu sa Nutellom, sigurna sam da je ne bih odbila :)
Odlične fotke :)

Nada kaže...

Predobra rolada..već zamišljam kako se topi u ustima...