ponedjeljak, travnja 20, 2009

Omne vivo ab ovo...

.... OK, ne baš sve. Latinska sentenca iz naslova moje današnje teme ukazuje na to da sav život potječe iz jajeta. Jaja je od iskona simbol plodnosti i vječitog obnavljanja života. Jaje je savršenstvo prirode, čudo, misterija... Nešto, naizgled neživo, a iz njega se mistično rađa novi život.

Kod paganskih naroda jaje je pretstavljalo simbol proljetnog buđenja prirode i povratka toplote. Kršćanski običaj bojenja jaja za Uskrs ima svoj korijen iz paganskih vremena. Kod Kršćana ponovno buđenje i ponovno rađanje dobija i novi značaj, ne slavi se samo ponovno rađanje prirode već ponovno rađanje života. Kod Kršćana je jaje simbol nade u novi život i spasenja.

Kao hrana jaje je značajno zbog svoje visoke hranljivosti. Istina, bogato je i holesterolom, pa jaja treba umjereno konzumirati, ali i inače umjerenost u svemu ključ je zdravog života.

Tokom sedamdesetih kreirana, čuvena dijeta klinike Mayo, propisivala je doručak od tri kuhana jajeta za cijelo vrijeme držanja. A tih istih sedamdesetih pred TV dnevnik se godinama vrtjela reklama "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje"... Osamdesetih su jaja brutalno protjerana sa našeg svakodnevnog jelovnika. Naime, "saznali" smo da su štetna i da ne bi trebalo pojesti ih više od dva-tri sedmično. Kada bi se toga strogo pridržavali, da li bi brojali jaja utrošena u kolačima, uštipcima, prženicama, kuhana jaja, kajgane? Bojim se da bi ja u tom slučaju dogurala i do 7-8 jaja i vratila se na pjesmuljak iz reklame.

A da se jaja mogu praviti na milijun načina i da cili svit to zna, sjećamo se iz Oliverove Nadaline, koja je tako strastveno mutila jaja da bi pomutila pamet svima.

Ovo nije post sa receptima, više je post sa idejama.

Salata Ptičije gnijezdo

Ako imate jaje izvađeno ispod koke ili osobu koja vam može donijeti takvo jaje onda je ova proljetna salatica, veselih boja i punog okusa koji potiče od kapara, inćuna i kisele cikle, jedan od načina da ga lijepo upotrijebite. Budući da se jaje popije sirovo, nipošto nije preporučljivo uzeti jaja iz supermarketa...

Sastojci (za 1 osobu):
• 1 sirovo jaje
• 1 mali mladi krumpir
• 150 g kisele cikle
• kapari
• 2-3 fileta usoljenih inćuna

Priprema:
1. Jaje razbiti i odvojiti žumance od bjelanceta. Žumance vratiti u ljusku, a bjelance ostaviti za drugu namjenu (npr. bijeli biskvit).
2. Mladi krumpir skuhati u ljusci, malo ohladiti, oljuštiti i nasjeći na kockice.
3. Vilicom usitniti usoljene inćune.
4. U sredinu tanjura postaviti polovicu ljuske sa žumancetom. U krug dodati krumpir, kapare i inćune, a okolo ciklu.




Ouva in cocotte alla pescatore

Moj najdraži način pripreme jaja pečenih u kalupčićima je ovaj "alla pescatore". Sve alla pescatore kod mene prolazi, pizza njam-njam, jaja nam-njam. Ma znaju dobri stari ribari.
Radi brzine pripreme koriste se filetirane srdelice iz konzerve, a inače se mogu koristiti ranije pripremljene srdele u savuru, dobro poznatoj dalmatinskoj (a i talijanskoj) hladnoj zakuski.




Sastojci (za 4 osobe)
• 4 jaja
• 2 žlice maslinovog ulja
• 2 žlice pikantnijeg umaka od rajčice ili umaka od povrća
• 100 g sardina u filetima
• malo maslaca
• papar
• so
• vlasac

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni i staviti lonče vode da prokuha.
2. U kalupčiće staviti po pola žlice ulja i rasporediti sardinu (ako je sardina u maslinovom ulju onda koristite samo ulje iz konzerve, a ako je u biljnom procijedite i koristite samo filete).
3. Dodati umak od povrća, razbiti po jedno jaje posoliti i popapriti i dodati po komadić maslaca na svako jaje.
4. U nešto dublji pleh uliti ključalu vodu i postaviti kalupiće, pa peći 6 do 8 minuta.

Jaja na tostu

Jaja sa vrhnjem su mi bila omiljeni doručak u osnovnškolskim danima. Tada sam, naravno rasla, i nisam imala pojma što je nezdrava hrana. Danas dvojim, ali da je ukusno, jeste... Ovdje su pripremljena sa tikvicama (o jeee) i šunkom pride (o jeee, o jeee).



Sastojci (za 4 osobe)
• 2 žlice maslaca
• 2 manje tikvice
• 80 g šunke
• 2 velika jaja
• 4 žlice vrhnja
• so
• fine šnite kruha (tostirane ili ne, zavisno od želja)

Priprema:
1. Na rastopljenom maslacu kratko popržiti tikvice narezane na kockice. Kada omekšaju dodati nasjeckanu šunku i popržiti da uhvati koricu.
2. Jaja dobro umješati sa vrhnjem, posoliti i dodati u tavu pa peći dok ne očvrsnu.
3. Servirati na tostu.

Broj komentara: 6:

Unknown kaže...

Ma, svaka čast i na uvodu i na receptima!

Sweet Corner kaže...

jako zanimljiv uvod, a recepti kao i uvijek, savrseni!

studena kaže...

Jaja mi baš ne stoje na vrhu prehrambene piramide, ne bih znala ni objasniti zašto rijetko (čitaj nikako) posegnem za "jajem na oko" kajganom ili omletom.
Ali da postoje odlični recepti, postoje, kao što je vidjeti iz tvog, kao i uvijek, odličnog posta :)

Maja Babić kaže...

Interesanto, i uvod i recepti.

Nina kaže...

baš kao i studena kaže rijetko spremam jela od jaja, no to ne znači da ih ne volim,
ovi recepti mi se veoma sviđaju

Вера kaže...

Moji obozavaju jaja,ja mnogo volim salate,mislim da cu sve isprobati.