srijeda, siječnja 14, 2009
BRESKVICE vs. "breskvice"
Jedan od najomiljenijih kolačića koji se obično nađu na novogodišnjim trpezama domaćica sa naših prostora su breskvice. Izgledaju dekorativno, a okusom neodoljive, dovoljan su razlog da zauzmu centralno mjesto među kolačićima. Da, ali? Koji recept od barem tri različita odabrati? Onaj sa maslacem ili onaj sa uljem? Onaj sa praškom za pecivo ili onaj sa kvascem? Jedini savjet je, ukoliko ih pripremate u posljednji čas da se priklonite provjerenom. U protivnom vam se može desiti da iskoristite sastojke, a dobijete razoračavajući rezultat, da ne kažem nejestive kolačiće.
Nešto slično mi se desilo ove godine. Isprobala sam recept koji mi je bio potpuno različit, zvučao je dobro, kad ono – cigla. Okolo kalajli, iznutra belajli. Kolačići koje sam napravila otprilike sedam dana prije same proslave Nove godine, očekujući da će u novogodišnjoj noći biti naprosto fenomenalni oduzeli su mi dosta vremena (žali Bože), a ispraznili su mi bočicu sa bojom i aromom breskvica.
Kada sam shvatila da je trud bio uzalud, ostalo mi je jedino da se vratim provjerenom receptu i veče uoči dočeka napravim moje breskvice, ali bez dovoljno boje, kako mi je bilo mrsko otići u veću prodavnicu potražiti neophodni sastojak.
BRESKVICE
U praksi sam probala breskvice sa uljem i breskvice sa maslacem. Nisam probala varijante sa mašću, niti varijantu sa kvascem i uljem (taj mi se činio kao recept za neko obično slatko dizano pecivo i ne znam kako bi ispalo).
Recept koji mi je apsolutni favorit, koji uvijek, baš uvijek ddaje PRAVI rezultat je ovaj:
Sastojci:
Biskvit:
• 350 g brašna
• 3 jaja
• ½ praška za pecivo
• 200 g šećera
• 100 ml ulja
Nadjev:
• 100 g oraha (otprilike)
• Mrvice od biskvita
• 10 ml ruma
• Marmelada od breskve
Ukras:
• Ekstrakt vanilije
• Ekstrakt breskve
• Malo mlijeka
• Kristal šećer
Priprema:
1. Umješati šećer i jaja, a zatim dodati 5 žlica brašna i ulje, pa umješati tijesto kao za biskvit. Ostaviti da stoji oko sat vremena.
2. U prethodno biskvitno tijesto postepeno dodati ostatak brašna da se dobije meko i pomalo ljepljivo tijesto (što mora biti jer je velika količina šećera i ulja). Tijesto u početku povezati mikserom, a zatim mješati rukom da se sastojci sasvim uvežu.
3. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni i obloažiti pleh papirom za pečenje.
4. Hladnim rukama oblikovati loptice i redati ih na papir za pečenje.
5. Peći 12 minuta, a zatim ih odmah izvaditi i povući na rešetku da se malo ohlade.
6. Dok su još prilično topli vaditi malene kuglice biskvita (ja to radim onom spravicom kojom se dube jabuke).
7. Od izdvojene mase napraviti mrvice, malo ih poškropiti rumom, dodati mljevene orahe i marmelade od marelice da se dobije fina smjesa (ovo mi je teže definisati, ali takva da nije žitka, ali nije ni previše čvrsta).
8. Nadjevom puniti jednu polovicu izdubljenih loptica i poklopiti drugom.
9. Zagrijati 1 šolju mlijeka. Podijeliti mlijeko u dva sudića. U jedan dodati ekstrakt breskve, a u drugi ekstrakt vanilije. Umakati breskvice u žutu boju, a zatim i u crvenu.
10. Na kraju uvaljati u kristal šećeru.
"Breskvice"
Recept je bio drugačiji. Neobičan, izazovan. Morala sam ga isprobati, a očekivala sam da će biti fenomenalno prhke. No, šipak... Negdje sam omanula u pečenju ili je pak sam recept neprikladan.
Ali, izgledaju zaista lijepo i izazivale su me sve dok nisam zagrizla.
Sastojci:
• 500 g brašna (pola meko tipa 400 pola oštro tip 0)
• 1 prašak za pecivo
• 250 g maslaca
• 5 kuhanih žumanaca
• 200 g šećera
• 2 vanilin šećera
• 2 žlice mlijeka
Nadjev:
• Rum
• Mrvice biskvita
• Marmelada
Ukrašavanje:
• Ekstrakt breskve
• Ekstrakt vanilije
• Kristal šećer
Priprema:
1. Brašno prosijati sa praškom za pecivo.
2. U ispasirana žumanca dodati maslac i šećer i sve zajedno pjenasto izmiksati da maslac postane kremast i da se šećer rastvori.
3. U kremastu smjesu dodati brašno i izraditi tijesto mikserom, a zatim ručno.
4. Ostaviti tijesto da miruje (na sobnoj temperaturi) oko sat vremena.
5. Oblikovati kuglice i peći ih u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta.
6. Izvaditi kuglice na žicu, a zatim ih tek malo ohlađene izdubiti (ako uspijete).
7. Mrvice biskvita poškropiti rumom i povezati marmeladom.
8. Nadjenuti jednu polovicu loptica i poklopiti drugom.
9. Boju pripremiti kao i u gornjem receptu i ukrasiti na isti način.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
4 komentara:
Kao dijete nisam mogla dočekati dane kad će se na stolu naći breskvice. Čak sam i dobrovoljno odlazila na razna vjenčanja (inače sam te "dogadjaje" izbjegavala kao vrag tamijan) ako bi mi obećali da će biti breskvica. Ne znam kad je ta ljubav usahnula, ali već je prošlo jaaaako puno vremena kako ih nisam radila, a niti jela. Možda je vrijeme da se ljubav obnovi? :)))
PS.
bilo bi dobro da uključiš širu opciju komentiranja (ne samo Open ID): naći ćeš je pod komentarima/primjedbama, pitanje "Tko smije komentirati?": 2. opcija (svi uključujući i anonimne).
Tako mogu komentirati i drugi korisnici (a to ne utječe na moderaciju komentara) (a ja ću napokon moći ostaviti svoj pravi link :) )
Breskvice nisam nikada pravila,hvala na savetima.
Interesujeme jel postoji kalup za njih?
Vera, ne postoji kalup, nego ja lakše dubim kuglice onom spravicom kojom se čiste jabuke, a izgleda poput minijaturne žlice za sladoled.
obožavam praske (tako mi u dubrovniku nazivamo breskve)....
Objavi komentar