utorak, siječnja 27, 2009

Jedimo cjelovito

U godinama mog odrastanja, sedamdesetih i osamdesetih godina, vjerovalo se da je punomasno kvalitetnije od obranog i da je bijela zemička kvalitetnija od šnite mješanog kruha. Takva jedna zemička sa punomasnom Zdenkom, ili onim stravičnim sapunom zvanim "Buco sir" bila je standardna užina osnovnoškolaca. Danas nas uče da smo se hranili pogrešno. Ne samo da Zdenka (a posebno Buco) nije sir, već neka mješavina maslaca , biljnih masnoća i suhih tvari sira i kao takva zauvijek protjerana iz naših užina i doručaka, već bismo se i punomasne (i originalne) Goude trebali čuvati. No priča o siru i onome što se naziva sirom nije današnja tema, ali je namjeravam obraditi jednog lijepog dana.

Bijelo je strašno....

Rafinirane stvari poput bijelog šećera i brašna odavno ne kotiraju dobro. Od bijelog brašna i šećera ozloglašenija je jedino bijela koka.

Dopuštam da imam dilema oko izbora rafinirani šećer ili sirovi, ali kada je riječ o brašnu ogromnu prednost dajem izboru integralnog. Prednosti integralnog brašna i žitarica u odnosu na bijelo nedvojbene. Kada je o meni riječ ja ga biram zbog okusa (pun, bogat, raskošan), a od koristi za zdravlje kojeg ističu specijalisti navešću samo neke:

Kod osoba u kojih je barem polovina dnevnog unosa žitarica i prerađevina od žitarica u obliku integralnih žitarica
• Rizik od srčanog udara smanjuje se za 20-40%
• Rizik od dijabetisa tipa 2 smanjuje se za 20-40%
• Smanjuje se rizik oboljevanja od bolesti visokog krvnog pritiska, lošed (LDL) holesterola, povećanih triglicerida, a time i srčanih oboljenja
• Smanjuje se rizik moždanog udara
• Smanjuje se rizik oboljevanja desni
• Smanjuje se rizik oboljevanja od određenih vrsta raka (prije svega organa probavnog sustava)
• Smanjuje se rizik pretilosti

Dovoljno razloga?!? Sasvim dovoljno (meni bi i prvopomenuti razlo, bogatiji okus bio dovoljan).

Evo mog današnjeg doprinosa kulinarskim igricama blogerica sa prostora bivše države, a na temu integralno brašno. Ovom prilikom želim se zahvaliti i domaćici na izboru teme.

Krekeri od integralnog brašna sa mekinjama

Ne samo da su ovi krekeri napravljeni od integralnog brašna, već sadrže i mekinje, pravi mega zdravi snack.



Sastojci:
• 180 g integralnog brašna (organskog)
• 120 g pšeničnih mekinja (organskih) + za posipanje
• ½ vrećice praška za pecivo (organskog)
• 60 g maslaca
• 1 jaje
• 2,5 g soli

Priprema:
1. Pomješati brašno, prašak za pecivo, so i mekinje.
2. Dodati maslac narezan na listiće i ručno ga izmrviti i umješati u brašno.
3. Dodati jaje i umješati ga mikserom. Kada se formira lopta preraditi je još malo ručno.
4. Utisnuti tijesto u kalup veličine 20x30 centimetara, premazati sa malo vode i posuti mekinjama. Zarezati tijesto nožem na četverokutnike željene veličine krekera.
5. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 12-15 minuta, u zavisnosti da li želite manje ili više hrskave krekere.
6. Gotove krekere dok su još topli do kraja izrezati i ohladiti u kalupu, a zatim izvaditi.
7. Odmah se mogu jesti i garantovano i pojest, ali ako ih preostane mogu se čuvati u metalnim kutijama sa poklopcem (kod mene još nisu dočekali da budu pohranjeni, barem ne kada ih se pravi u navedenoj količini).

Integralna makovnjača




Subote mirišu na germitajg sa pekmezom od šljiva ili drenjka. Nove godine mirišu na obavezne orehnjače i makovnjače. Iako je u oba slučaja posla u jednakoj mjeri, neki je vrag da su se ove svečane štrudle spremale ponekad, obično za slavlje, a "obični germitajg" skoro svake sedmice ili barem svake druge. Obična makovnjača/orehnjača ili naprosto štrudkla sa nadjevom po volji (pekmez, sir, jabuke) dobit će novu dimenziju ako se uobičajno bijelo brašno zamjeni integralnim, a bijeli šećer smeđim.

Sastojci:

Tijesto za štrudlu:
Idući na sigurno koristila sam instant kvasac, ne zamjerite.
• 500 g integralnog brašna
• 1 vrećica instant kvasca
• 60 g smeđeg šećera
• limunova korica (naribana korica 1 limuna)
• 2 žlice meda
• 1 žlica ruma
• 5 žlica ulja
• 150 ml mlakog mlijeka

Nadjev od maka:
Ako nešto ne volim to je sladak (presladak) nadjev u makovnjačama. Zato u tradicionalnim receptima uporno smanjujem propisane količine i balansiram ih limunovim sokom, rumom i medom. Evo mog omiljenog omjera:
• 250 g mljevenog maka
• 50 g smeđeg šećera
• 100 ml mlijeka
• Svježe iscjeđeni limunov sok
• 2 žlice ruma
• Med

Priprema:

Tijesto:

1. U brašno umješati instant kvasac i limunovu koricu. Dodati šećer, med, ulje i rum.
2. Dodati nešto više od polovine mlakog mlijeka i početi sa mješanjem tijesta. Mješati mikserom najmanjom brzinom uz postepeno dodavanje preostale količine mlijeka.
3. Kada se umješa tijesto nastaviti sa ručnom doradom još desetak minuta, a zatim ostaviti na toplom da udvostruči obujam.
4. Naraslo tijesto preraditi na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljati na 2-3 milimetra debljne, premazati nadjevom i zarolati.
5. Prebaciti štrudlu u tesiju koju smo malo prmazali uljem i ostaviti da raste još pola sata, a za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stepeni.
6. Peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta.

Nadjev:

1. Prokuhati mlijeko sa šećerom i pustiti da lagano kuha oko 5-6 minuta. Ohladiti da postane mlako, a zatim preliti preko maka.
2. U smjesu dodati limunov sok, rum i meda 2-3 velike žlice da se dobije fina smjesa.





Integralne pogačice sa grožđicama

Naprosto fine i ukusne. Slatke pogačice kao fina slatka užina ili za doručak uz mlijeko. Mali snack za polizati prstiće...




Sastojci:

• 150 g grožđica
• 100 ml rakije
• 500 g brašna
• ½ paketića instant kvasca
• 150 ml narančinog soka
• 50 g šećera
• 2 žlice meda
• 1 žlica ulja
• Šećer u prahu i kakao za posipanje

Priprema:
1. Grožđice namočiti u rakiji oko sat vremena.
2. U brašno umješati instant kvasac, a zatim dodati šećer, med, ulje, narančin sok i ocjeđene nasjeckane grožđice.
3. Ostaviti da tijesto miruje na toplom oko sat vremena, a zatim razvaljati u četverokutnik. Zarolati u salamu i narezati pogaćice debljine 5 milimetara.
4. Ostaviti na toplom još pola sata, a zatim peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
5. Ohlađene posuti mješavinom šećera u prahu i kakaa.

3 komentara:

Maja Babić kaže...

Svasta si nam lepog napravila, bas mi se svidja, i narocito mi je drago da ti se dopala tema!

Molim te, samo mi posalji e-mail/prijavu na mamajacooks et gmail tacka com, da ne izostavim nesto kad okupim sve radove. Hvala.

Pozdravi!

Вера kaže...

Super mi je makovnjaca sa integralnim brasnom,pravicu je,i novina za mene je dodatak meda,sigurno je ukusnije.

Anonimno kaže...

Imaš potpuno pravo kad je u pitanju dilema oko bijelog i smedjeg šećera: razlika izmedju njih, kad je u pitanju zdravlje, je nezamjetljiva: u većim količinama šteti i jedan i drugi.
Smedji šečer upotrebljavam kad želim da mi kolač, desert ili sl. slastica ima karamelast okus, ali to je sve.

S druge strane, već odavno izbjegavam bijelo brašno, ali ne samo zbog zdravlja nego i zbog okusa koji si i sama spomenula, a koji otkrivam uvijek iznova kod svake žitarice posebno: divan svijet okusa :)

PS. možeš li mi odgovoriti je li ti ona e-mail adresa (što je kod mene u komentarima ostavljaš) točna, imala bih jedno-dva pitanja u vezi onog kukuruznog kruha?