srijeda, siječnja 21, 2009

Slatka mala zadovoljstva

Eto i sve Nove godine (četiri), osim one kineske, su iza nas. Koliko su Kinezi zastupljeni u ovim našim krajevima (konkretno u Sarajevu ih ima više nego Jevreja) obilježićemo i njihovu koja ove godine nastupa 23. januara, dakle za dva dana.

Sa novogodišnjim i drugim blagdanima prošlo je i vrijeme stolova prepunih finih suhih kolača, poneke torte (i u pozadini, umornih domaćica, brašna po kuhinji na sve strane, šerpi sa ostacima kreme koju je šteta baciti, a žalosno polizati). Počinje novo ludilo, ludilo karnevala, a sa karnevalima i vrijeme krafni i fritula (to je već tema nekog narednog posta).

Kao i svake godine igrala sam na sigurnu kartu sa tri provjereno dobra kolača, koji mogu stajati danima, ne treba im hladnjak (koji je ionako prepun), a što su stariji to su i bolji, mekši i prhkiji. Tako sam pripremila šape, vanilice i kolač "dan i noć".

Pored ova tri pripremila sam još dva, jedan je moj eksperiment (sa tahini pastom), a drugi je iz provjereno dobrog kulinarskog magazina (čokoladne kiflice).

Šape

Šape su u mojoj kući posebna priča. Ne znam da je prošlo i jedno jedino slavlje od mog ranog djetinjstva bez šapa. Iako su u bilježnici zapisana četiri recepta, uglavnom ih pripremam po onom po kojem ih je pripremala mama i moja majka. Moja mama, doduše nekad pretjera sa orasima, odnosno doda ih više nego je propisano.




Sastojci:

Sastojke navodim u šoljama za kafu, jer su tako zabilježeni u sveščici.

• 1 ½ šolja mljevenih oraha (može i 2 pune)
• 1 šolja maslaca
• šolja šećera
• 1 šolja meda (neki fini aromatični, ja uzimam lavandu iako je u Bosni omiljeni lipov)
• šolje brašna
• ½ vrećice prašaka za pecivo
• velika ili 3 mala jaja
• šećer u prahu
• 1 žlica limunove korice

Priprema:

1 Umješati pjenasto maslac sa šećerom.
2 Dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo, limunovu koricu i zagrijan med. Dodati prvo dva cijela jaja, pa početi sa mješanjem tijesta. Po potrebi dodati lagano umućeno treće jaje (ako su jaja malena domaća, a ne ona od galofag kokoši koje nose jaja veličine šake). Dobijeno tijesto mra biti sjajno i bez grudvica.
3 Napuniti kalupčiće za šapice i peći ih u zagrijanoj pećnici na 220 stepeni 15-20 minuta, u zavisnosti želite li da ostanu mekši ili da budu dobro pečeni i da čekate par dana da omekšaju.
4 Ohlađene prevrunuti i istresti iz kalupa, pa uvaljati u šećer u prahu.



Ostaju svježe danima i nije nikakva šteta pripremiti i velike količine.

Prhke vanilin kiflice

Još jedan stari recept izmišljen ko zna kada, prenošen s koljena na koljeno u generacijama žena sa naših prostora i šire. Poznaju ga i češke i slovačke i mađarske domaćice, pa je prema tome u Bosni, najvjerovatnije ostavština dama koje su sa austrougarskim oficirima i inžinjerima došle u ove krajeve.

Kao i šapice i ovi kolačići su obilježili sva mala i velika slavlja u mom djetinjstvu. U jednom periodu života insistirala sam da se pune Eurokremom (Kinderladom mljac...), ali danas mi je tradicionalni nadjev sa marmeladom i orasima daleko draži.

Sastojci:

• 500 g brašna
• ½ vrećice instant kvasca
• ½ vrećice praška za pecivo
• 125 g šećera
• 2 vrećice vanilin šećera
• 125 g maslaca
• 180 ml kiselog vrhnja
• 2 žumanca

Za nadjev:
• marmelada od šipka (ili neka druga slatka marmelada)
• nasjeckani orasi


Priprema:

1 Pomješati brašno sa instant kvascem i praškom za pecivo.
2 Pjenasto umješati maslac sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati žumanca i kiselo vrhnje.
3 Izmješane sastojke dodati u brašno i prvo mikserom, a zatim ručno mješati tijesto, koje treba biti čvrsto na dodir i sjajno. Izrađeno tijesto ostaviti u hladnjaku da odstoji 1-2 sata.
4 Ohlađeno tijesto razvaljati na debljinu 2-3 milimetra i većom čašom vaditi krugove.
5 Na sredinu svakog kruga staviti žličicu nadjeva (pomješati marmeladu sa nasjeckanim orasima) i preklopiti krajeve.
6 Poredati kiflice u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni 25 minuta.
7 Ohlađene uvaljati u šećer u prahu.




Kolač – Dan i noć (Un jour at nuit désir)




Dozvolite mi pjesničku slobodu da za ovaj mnogo fini kolačić sklepam francuski naziv (iako nemam pojma francuski). Zašto francuski? Čini mi se da ove fine kore i još finija krema pripadaju negdje u francuske dacquoise, mada ne izgledaju tako profinjeno (domaće je domaće) kao u pariškim slastičarnicama (patisserie), ali nisam ni ja Pierre Hermé.

Da ne budem lažno skromna, kolač ipak zahtjeva vještinu i prilično truda, ali je stvarno izvrsnog okusa i vrijedi se malo pomučiti (tj. ja sam se pomučila, što ne mora značiti da je priprema teška).




Sastojci:

Kora sa orasima (tamna kora):

• 4 bjelanca
• 150 g šećera
• 150 g oraha
• 1 žlica brašna

Bijela kora:

• Snijeg 4 bjelanca
• 4 žlice šećera u prahu
• 4 žlice brašna za kolače
• 1 žlica rastopljenog maslaca
• ¼ vrećice praška za pecivo (mala žličica za mješanje kafe)

Krema:
• 4 žumanca
• 4 žlice šećera u prahu
• 200 g čokolade
• 200 g maslaca
• 0,5 dl jake kafe
• 1 žlica ruma

Za posipanje:
• Šećer u prahu

Priprema:

Kora sa orasima:
1. Upjeniti bjelanca i uz postepeno dodavanje šećera napraviti čvrst snijeg.
2. U snijeg umješati brašno i mljevene orahe i lagano pomješati.
3. Četverokutni kalup dimenzija 20x30 centimetara obložiti papirom za pečenje i na pripremljeni papir izliti smjesu i poravnati lopaticom.
4. Peći na srednje jakoj temperaturi (160 stepeni) oko 20-25 minuta, a zatim provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.
5. Pečeni biskvit ohladiti u kalupu, izvrnuti na žicu i odvojiti papir.

Bijela kora (bijeli biskvit):
1. Upjeniti bjelanca i uz postepeno dodavanje šećera u prahu izraditi čvrst snijeg.
2. U snijeg dodati brašno, prašak za pecivo i lagano umješati.
3. Na kraju u snijeg umješati žlicu rastopljenog maslaca (u tekućem stanju). Smjesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje.
4. Peći u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni oko 25 minuta.

Čokoladna krema:
1. U žumanca dodati šećer u prahu, lagano ručno umješati, a zatim ručnim ili štapnim mikserom mješati i kuhati na pari dok se krema ne zgusne.
2. U toplu (ali ne i vruću) kremu umješati rastopljenu čokoladu.
3. Pjenasto izraditi maslac, a zatim ga dodati i dobro umješati u kremu.Dodati rum i kafu i umješati.

Slaganje:
1. Smeđu koru položiti na pladanj. Premazati kremom i poklopiti bijelom korom.
2. Odrezati viškove kora da se poravnaju. Rezeti komade 2,5x 5 centimetara. Posuti šećerom u prahu.




Kolač se može čuvati izvan hladnjaka i ostaje svjež sedam dana.



jedina zamjerka je što ne znam da li bi ga trebalo uzeti u ruku i jesti (za to je prevelik) ili bi ga trebalo jesti žličicom (za to je previše prhak).

4 komentara:

Anonimno kaže...

Ponekad navratim na ovaj blog, procitam i uglavnom je interesantno ono sto pises. Medjutim, kvalitet fotografija koje postavljas nije bas odgovarajuci nivou bloga.Nadam se da ces ovo shvatiti dobronamjerno i pokusati poboljsati svoje fotografske rukotvorine. puno pozdrava

cosmo2503 kaže...

Kada bi znala kako popravila bih ga. Ne koristim photoshop, niti bilo koji drugi program, što uslikam uslikam. Nemam vremena baviti se usvršavanjem na tom polju, a ne znam da li u SA postoji ikakav kurs za fotografiju, pa i kada bi imala vremena, očito nemam mogućnosti za učenje...
I shvatila sam dobronamjerno.

Вера kaže...

Sape i vanil kifle takodje predstavlju deo tradicije u mojoj kuci.
Prelep kolac dan i noc moram napraviti,osvojio me je na prvi pogled.
Draga Selma,mislim da za poboljsanje fotografija ,u smislu da su svetlije i jasne,ne treba photo shop,vec par "caka",sa sbetlom,...Ja sam donekle nasla neko mesto za slikanje-gde su fotke "bolje",mada su daleko od dobrih..

Anonimno kaže...

Iako nakon Božića i Nove kolače ne mogu ni vidjeti, ovaj tvoj "dan i noć" mamiii :)

Što se tiče fotografije: ne treba ti neki kurs, samo malo više eksperimentiranja i poznavanja mogućnosti vlastitog aparata. I što Vera kaže, više svjetlosti.
Ako imaš nekih pitanja javi se na mail, rado ću ti pomoći.