nedjelja, siječnja 30, 2011

Pronaći svoj raj

Nije mi poznato kako svete knjige opisuju raj, ali čisto sumnjam da ga vide poput marketinških stručnjaka. U marketingu to je klasika – azurno plavo more koje se spaja sa nebom, bijeli pijesak, palme i dvoje prelijepih ljudi, kao u reklami za Bounty.



Bounty, kokos i čokolada, temu ćete sigurna sam dobro obraditi u okviru KuVarijacija. Ovaj mjesec, kokos je ne samo tema KuVarijacija već i tema naše igrice " Ajme koliko nas je!", koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under. Domaćica, koja nam je odabrala "rajsku temu" je Sandra sa bloga Mlin naš nasušni – nastavak knjige...

Tema me nije bacila u trans od oduševljenja. Od slatkiša sa kokosom volim jedino Raffaello i Bounty, a tu se moja slatka afera sa kokosom i završava. Slatka afera završava se sa Bontyjem i Raffaellom, dok slana upravo počinje. Dok se u našoj kuhinji kokos uglavnom koristi za pravljenje kolača i keksića, u indijskoj i tajlandskoj kuhinji češći je dodatak slanim jelima. Zato - Neka egzotična afera počne!

Mulligatawny



Iako na tamilskom jeziku “mulligatawny” znači “paprena voda” ne dajte da vas naziv juhe zavara jer papra ovdje nema. Englezi su način njene pripreme usvojili od Indijaca, recept prilagodili zapadnjačkom nepcu i napokon donijeli ga sa sobom u Evropu. Kao i kod svake juhe varijacije su bezbrojne, ali neizostavni sastojak je mješavina začina za curry i neka vrsta mesa, obično piletina. Juha se može zgusnuti basmati rižom ili pak lećom, a može se dodati i pola jabuke. Famozno!

Sastojci:

• 1,5 l temeljca pileće ili kokošije juhe
• 350 g pilećeg mesa
• 15 g masla ili 15 ml ulja
• 1 glavica luka
• 1 zgnječen češanj češnjaka
• 1 žličica mljevenog kumina
• 1 žličica kurkume
• 1 žličica sjemenki crne gorušice
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 žličica sjemenki kardamoma
• 150 ml kokosova vrhnja
• 120 g basmati ili jasmin riže
• ½ granny smith jabuke, naribane
• 1 žlica limunova soka
• sol

Priprema:

Predpostavimo da imate regularno pripremljen domaći temeljac pileće juhe sve sa zelenišem za juhu, a ukoliko ga nemate pripremite litar i po sa kockom.
1. Rastopite maslo u loncu debljeg dna i dodajte luk, pa pustite da zažuti i omekša. Dodajte protisnuti češnjak i pomiješajte sa lukom.
2. Potom dodajte sve začine zajedno i uz stalno miješanje ostavite ih 2-3 minute da puste aromu.
3. Dodajte piletinu isječenu na trakice ili sitne komade i pirjajte uz okretanje mesa dok meso ne primi boju. Dodajte rižu i naribanu jabuku i sve zalijte temeljcem.
4. Nakon što juha provri kuhajte dvadesetak minuta, a potom dodajte limunov sok i kokosovo vrhnje i pustite da još jednom prokuha.
5. Servirejte toplo i po želji i potrebi dodajte soli i papra.


Dopadljiva juha koja će vas sigurno zasititi i zagrijati, prijatno.

Pileći kari sa krumpirom




Obično je naša prva veza sa indijskom kuhinjom neki “kvazi” kari (zanemarit ću činjenicu da je i ovo samo "kvazi kari"). U Indiji se ovim pojmom označava jelo pripremljeno od mesa i povrća sa obiljem mirisnih začina. Ovaj kari koji sam pripremila je blag i nije prezačinjen tako da ga mogu jesti ne samo djeca već i stariji potpuno neskloni egzotičnim egzibicijama. Dakle, niš' od egzotike.

Sastojci:

• 300 ml pilećeg temeljca
• 250 ml punomasnog kokosova mlijeka
• 1 žlica ulja
• 2 žlice thai massaman curry paste (nam phrik kaeng massaman)
• 500 g pilećih prsa
• ½ šalice crvene leće
• 2 manja krumpira
• 1 manja glavica brokula
• sol
• papar

Priprema:

1. Zagrijati ulje u tavi sa debljim dnom i dodati kari pastu. Dodati meso narezano na komade veličine zalogaja, kurumpir narezan na sitne kockice i leću i pirjati 2-3 minute.
2. Dodati pileći temeljac, kokosovo mlijeko i pustiti da prokuha. Kuhati oko 20 minuta dok krumpir ne omekša.
3. Na kraju dodati brokulu razdvojenu na cvjetiće, po želji dodati još malo vode i pustiti da još jednom prokuha, a zatim dodati soli i papra po želji.


Varijanta karija za djecu i starce, dobra preporuka - prijatno!

Narikolor laddu



Domaća varijanta Raffaella sa margarinom i mlijekom u prahu nikako nije moj izbor. Može to lijepo izgledati, ali nemojte molim vas nazivati te kokos bombice Raffaellom.

Kao ni naš “Domaći Raffaello” tako ni ova indijska varijanta nema nikakve veze sa Ferrerovom slakom kokos fantazijom, ali za razliku od naše ova indijska barem ne sadrži margarin, a ni mlijeko u prahu. Već sam napisala da nisam pretjerano oduševljena slatkišima sa kokosom ili preciznije sa kokosovim brašnom jer su mi preslatki i premasni. Nisam luda ni za ovim, ali nije ni loš. Važno je reći da se jednostavno i brzo priprema, a da bi se još dodatno moglo preliti tamnom čokoladom dobro ohladiti i bio bi izvrstan.

Sastojci:

• 50 ml slatkog vrhnja
• 100 ml kokosova mlijeka
• 150 g kokosova brašna, plus za posipanje
• 100 g šećera
• 1 žličica mljevenog kardamoma

Priprema:

1. Zakuhati kokosovo mlijeko sa vrhnjem i šećerom. Dodati kokosovo brašno i kardamom, smanjiti jačinu vatre i kuhati uz miješanje desetak minuta.
2. Ostaviti smjesu da se ohladi pa oblikovati kuglice koje treba dodatno uvaljati u kokosovo brašno i dobro ohladiti.



Po želji se kuglice umjesto da se uvaljaju u kokosovom brašnu mogu preliti bogatom i debelom glazurom od tamne čokolade i ohladiti u frizu. Tako servirane bi sigurno predstavljale onaj “taste of paradise” iz reklame.


...dobro, nije djelić raja, ali ko voli - prijatno!

Eto, nadam se da sam unatoč zaista velikom opterećenju uspjela u posljednji čas (kao i uvijek) odgovoriti izazovu. Ukoliko vam se izbor recepata dopada drago mi je, ukoliko nešto probate – niko sretniji od mene.

Broj komentara: 19:

Jelena kaže...

Selma, ovo smo mogli i očekivati od tebe, da se onesvestimo od tako dobre hrane. Ja sam manijak za čorbice i ovu bookmarkiram. Ne baratam baš začinima i zato slušam pametnije i iskusnije od mene. Kari je divan, ali ne znam da li ga ima ovde, sigurno ga ima u Merkatoru. Lepo je videti novu varijantu Rafaelo kuglica sa znatno kvalitetnijim sastojcima. Predivno!

Nada kaže...

Selma već je odavno i naveliko poznato da ti fenomenalno odradiš svaki ovaj zadatak..Ja se tebi divim! Sva ova, po meni egzotična jela, koja si napravila,izgledaju toliko primamljivo i privlačno, a slikice skroz jestive! Svaka čast!

Andrea kaže...

E baš mi je drago da si se odlučila na ovaj slani put kokosa. Iako volim kokos u kolačima puno mi je zanimljiviji u slanim jelima. :)
Jako mi se sviđa sve što si pripremila, a ovu juhu ću morati vrlo brzo isprobati.

E sad što se raja tiče to za mene sigurno ne bi bio neki tropski kraj koji je prepun raznih buba i insekta s nepodnošljivo visokim temperaturama. Nekako najbiliže raju mi ipak djeluje ona livada s ljubičastim kravicama, snježnim vrhovima i mlika tvornicom čokolade.:)

Dunja kaže...

Tvoj divan i gotovo osunčan post, podsjeća me na neka daleka tropska područja. Ovaj ludo dobri tanjur s piletinom i kokosobim mlijekom me oborio s nogu, a bome će i moje ukučane za koji dan.

cosmo2503 kaže...

@ jelena, sigurna sam da bi ti se svidjeli i kari i ova izdašna juha. U beogradskom Mercatoru sigurno imaš ovu pastu za kari sa piletinom jer sam je i ja nabavila u sarajevskom. Pravi začini se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama, a našu sarajevsku su napokon prije par mjeseci smjestili u centar grada. Kokos kuglice su mnogo dobre, a ono malo što je ostalo ću preliti čokoladom jer kad vidim ove silne Bountyje pomislim da bi i ovo bilo zgodno sa čokoladom.
@ Nado hvala. Vjeruj da nije previše egzotično, a ovaj kari sa piletinom mi je čak prikladan i za stariji svijet. Vjerujem da bi se dopalo i mojoj mami pod uvjetom da joj ne otkrivam sastojke. Juha je već vrlo mirisna jer sam išla na upotrebu pravih indijskih začina.
@ Andrea, i ja sam pomislila kojeg vraga traže u tropskim krajevima uz sve te tamošnje boleštine. Turistima su ti krajevi kao u raju jer su u klimatiziranim hotelima sa pet zvjezdica, ali kad se malo bolje pogleda ne bih tamo živjela. Ali Milak raj bi mi bio prihvatljev sa onim kravicama, drvenim kućicama i dabrovima koji izrađuju "najslađu napast od kada postoji čokolada"

cosmo2503 kaže...

@ Dunja, hvala. Pileći kari svakako preporučujem, fin je i stvarno nije pretjerano egzotičan.

Snježa kaže...

E, pa nisam ni sumnjala da će tvoj osvrt na ovomjesečnu temu biti drugačiji. Tako je zanimljiv, sa efektnim receptima i sličicama koje zovu na probati svakako!
Pun pogodak! Čestitam!

Tamara kaže...

divan blog i divne kuglice! Obožavam kokos, i sama sam objavila recept za jedan stari "raffaello" kolač iz djetinjstva, iako u njega ide dosta maslaca meni je jako drag, a šećer uvijek smanjujem
ova tvoja varijanta kokosovih kuglica mi se jako sviđa i zabilježit ću si recept :)

vera kaže...

Ova zelena juhica bi odlično prijala u ove hladne dane.Selma jer su kokos kuglice mekane nesto kao trufles?

Κάθαρσις kaže...

Jako lijepo, sigurno i fino. Kako nikako nisam ljubiteljica tajlandske, indonežanske i sličnih kuhinja, ne mogu ovo komentirati. Iz tih krajeva jedino jedem riblje pogače - kao flis papir tanko tijesto od ribljeg brašna. Ostalo volim samo gledati, baš kao ovdje.

Nataša kaže...

Svaki put sa uživanjem pročitam tvoj post, a i ovaj put to nije drugačije. :)
Moji ovo sigurno ne bi jeli, ali ja sam spremna za degustaciju, posebno me privlači ona juhica :)
U Merkatoru nisam vidjela kokosovo mlijeko, ali je Mihaela objavila recept kako se pravi, tako da sam spremna :)

Casa de vainilla kaže...

Selma, potpisujem Natasu! Uzivam u svakom tvom postu i divim ti se kako uspevas, uz sve obaveze, da ovako detajno pristupis svakoj temi :)
Jednako sam odusevljena svim jelima sa tvog spiska, a ove kuglice mi zvuce mnogo interesantnije od one nase verzije cuvenog Rafaela :)

Nale kaže...

Sve izgleda predivno, a ona kokos čorbica možda se nadje i na mojoj trpezi:)

Tadeja kaže...

Bila sam uvjerena da sam komentirala, ali očito uzima danak to što pročitam postove u readeru, s namjerom da se vratim, a onda ih zatrpaju novi :(
Odličan post, tvoje prepoznatljive kvalitete, ja bih gurnula žlicu u sva ova jela, a Rafaelo kuglice su sasvim sigurno bolje od onih koje se rade sa mlijekom u prahu.
Fotke su ti odlične.
Ni meni, što Andrea kaže to nije pojam raja, moj raj je puno domaćiji. :))

Gaga kaže...

Od tebe ništa drugo i nisam očekivala. Sve je za 10!!!

Bibberche kaže...

Slažem se, i ja više volim slana jela sa kokosom, posebno od kad sam otkrila tajlandsku kuhinju. Sad mi je kokosovo mleko uvek u ostavi:)
Ovu supu sam prvi put srela u restoranu u kome sam radila kad sam došla u U.S. i bila oduševljena ukusom. Znam da je šef stavljao jabuke. Potsetila si me ovim tvojim receptom, tako da moram da je napravim ovih dana.
Moja mama nikako neće ni da proba ova egzotična jela, iako ih za nju i sitnu decu pravim jako blago (da, ja sam manijak koji kuva posebno u dve šerpe!)
Fotografije su ti odlične, kao i obično, i baš sam se lepo provela kod tebe u poseti:)
Znam da si sigurno nadobijala gomilu nagrada, ali od mene još nisi. Stylish Blogger Award je tvoj:)

MilaJeDraga kaže...

E bas je famozno :) Corbica prelepa, fotografije i posudje jos lepse :)

dobra-vijest kaže...

mmmmm

Aleksandra kaže...

Uf ova čorbica je fenomenalna :)