ponedjeljak, siječnja 03, 2011

"La petite Parisienne" u Leskovcu

Kada se prije par godina na Coolinariki pojavila sa imenom Mignonne, mlada Leskovčanka Lana još je bila studentica francuskog jezika. Ne znam da li je Mignonne više očarao francuski jezik ili francuska umjetnost izrađivanja kolača, ali mogu potvrditi da bi se njene kreacije mogle naći u izlozima vrhunskih pariških poslastičarnica. "La cuisine creative" koja se u prethodna dva mjeseca našla pod istragom blogerki u igri FBI rukavice pomalo je profinjena patesserie koja se može ponositi slatkim kreacijama, a pomalo topli bistro u kojem se odlično jede.

Svoj izuzetni talent u izradi malih kolačića, kao i predivnih torti pokazala je još na pomenutoj Coolinariki. Dugo sam se pitala gdje je i šta je sa dragom Mignonne i kada će već jednom početi pisati svoj blog. Najzad se i to desilo. A konačno je i njen blog "La cuisine creative" predmet istrage, igre FBI rukavice, koju je pokrenula Maja sa bloga Cooks&Bakes ....

La cuisine creative, mjesto je na koje rado dolazimo i gdje smo dobro došli, gdje se ugodno osjećamo.

Pronaći nešto što bi isprobala – nikakav problem. Iako me je obično stid kada ono što napravim ne izgleda kao na blogu sa kojeg je recept, ovdje to nije slučaj. Lana je nevjerovatna, najtalentovanija među nama i jednostavno nema joj ravne. Kada stavite ruku na srce sve vi koje ste talentirane i radite krasne kolače, Lani morate priznati da je najbolja...A mi ostale, skromne i jednostavne i tako to možemo mirne duše reći.

Dušu i tijelo nahranila sam jelima i kolačima odabranim sa Laninog bloga i predstavljam vam ih ovim redom:

Biftek u sosu od zelenog bibera



Najbolji komad mesa, ujedno i najskuplji nikako ne bismo željele upropastiti. Kako je i sama Lana napisala, biftek u umaku sa zelenim paprom je klasika. Klasika i brojne varijacije na zadatu temu našle su se na brojnim mjestima na internetu. Sama nisam podlegla iskušenju da recepte za pripremu bifteka tražim na blogovima, kada već imam kuharice. Za sve postoji i prvi put...

Rado sam isprobala ovu Laninu varijaciju i oh! Teško je odoljeti jednom tako dobrom komadu mesa u famoznom umaku.


Prijatno...

Šnicle u omotaču od oraha



Mada ja nikada nisam bila ljubitelj mesa, sredina u kojoj živimo "krivac" je što je našu kuhinju nemoguće zamisliti bez dobrog komada mesa. Šnicle su bile klasika mamine kuhinje, pa su tako postale i klasika moje kuhinje. Dobri komadi teletine od buta, dobro pripremljene šnicle uz prilog od krumpira ili kuhanog povrća i ja mirna – imam nedjeljni ručak.

Odličnu ideju da se pomaknem od klasične pripreme šnicli, koja varira na dvije teme - ili pohane ili "natur" pronašla sam u krasnom Laninom receptu za šnicle u ogrtaču od oraha.



Odličan, ma izvanredan ručak.


Toplo i od srca - preporučeno!

Piletina – Cordon bleu



Kada sam se prije mnogo, mnogo godina, ne pitajte koliko je to davno bilo, prvi put srela sa ovim načinom pripreme piletine bila sam oduševljena. Vi ste vjerovatno prije nego za Cordon bleu jeli Karađorđevu šniclu ili Zagrebački odrezak, ali za mene je susret sa piletinom "cordon bleu" bio prvi put da jedem meso pripremljeno sa sirom i šunkom.

Bilo je davno, ali se sjećam i mjesta i prilike. Od tog davnog doživljaja, rajskog za moje nepce, pripremila sam ga tek desetak puta, što je malo ako se ima na umu da već cijelih dvanaest godina vodim čeličnom rukom i drvenom kuhačom svoje malo domaćinstvo.



Lanin izgleda i jeste savršen, ali ni moj nije "za baciti".


Klasik ostaje za sva vremena...

Grilovana piletina sa medom



Za mene već odavno nije tajna da je med izvrstan dodatak u slanim jelima. Ne samo "honey-mustard" umak iz Subway-a, već sve, sve meso sa medom.
Isprobala sam ovaj Lanin recept, a nisam se ograničila na upotrebu nekog sigurnog, blagog i neutralnog meda, već sam odabrala jedan snažan, muški med – šumski. WOW, odlično je ...


Drugačija i neobična piletina. Svakako probajte...

Limun štanglice



Obećala sam da neću zamjeriti sebi što moji kolači, spremljeni po Laninim receptime neće biti ni blizu savršenom originalu. Od Lane treba učiti, ona je meastralna i nema bolje.

Kako ja veoma volim okus limuna to su se ove štanglice našle na spisku slatkih kreacija iz Kreativne kuhinje, koje ću sigurno isprobati.



Kiselkasto slatki i svjež okus limuna kod ovih štanglica idealno je nadograđen i dopunjen slatkim pokrivačem domaćeg džema od marelica i slatkog šauma. Savršen spoj da čula uživaju. U mom slučaju užitak se sveo na okus, kod Lane se prvo oči mogu diviti.



Srca za Valentinovo




Sretnik je onaj mladić koji je osvojio Lanino romantično srce i kojem ona za praznik zaljubljenih peče kolače. Prošle godine su to bila valentinovska srdašca. Klasični i uvijek dobri sitni kolači put do svakog srca.



Prhki i slatki poput poljupca sa okusom džema od malina.



Ljubite se , volite se i jedite kolače.


...svi ih vole!

Pita od jabuka



Lijenu pitu od jabuka obožavam. Jabuke su mi daleko najdraži nadjev za lijenu pitu. Mogu i višnje ili borovnice, ali jabuke su mi najdraže. Kako moja mama pravi savršenu i najbolju lijenu pitu i kako negdje treba "utopiti" pla tepsije pite, to je ja rijetko pravim jer nas mama snabdijeva svojom.

Pita moje mame je zakon. Koliko dugo je nisam pravila skoro sam i zaboravila recept, zapravo nisam sigurna da li je mamin recept za tijesto lijene pite identičan kao i kod Lane ili moja maman ne stavlja jaje u tijesto. Ako je pitam ona će nešto da mi zabašuri, jer ona prilično ljubomorno čuva svoj recept jer za nju stalno dobiva samo pohvale.



Ja mogu pohvaliti i Laninu. Nisam miješala jabuke sa prezlom već sam prezlom posula donju koru, ostalo je sve po receptu.




Uvijek neodoljiva i slasna...

Rolatić sa kafom



Nepečeni rolat i sjećanje. Moja mama, koja pravi odličnu lijenu pitu, inače nije žena koja nam je često pravila kolače, a još manje je pravila torte ili pokušavala isprobati neke recepte koje bi dobila od prijateljica i kolegica i kojih je bilo mnogo. Vjerovatno je to razlog zbog kojeg se sjećam da je mama jednom prilokom pravila sličan nepečeni rolat, a kada vam kažem da je to bilo u pradavom vremenu dok još nisam išla u školu, jasno je da je utisak morao biti upečatljiv.

Zbog čega se još sjećam ovog rolata? Sjećam se prve ratne Nove godine, nove 1993-će, kada smo moja rođaka i ja pune ponosa odnijele ovaj rolat na žurku kojoj smo prisustvovale.

Moram priznati da je ovaj kolač, pripremljen sa Keostlinovim Petit Beure od integralnog brašna sa 12% maslaca uz količinu šećera koju je u receptu navela Lana bio jednostavno presladak. Onaj ratni keks iz američkih zaliha koje potiču iz doba rata u Koreji je bolji izbor. Ostalo je za pet (osim moje nespretne izvedbe).


...za ljubitelej slatkog okusa, krasno!

Kajzerice



Čuvene Lanine kajzerice, zar treba reći još nešto?
Mekane, mirisne, predivne za dobro jutro, za dobar dan, za ukućane, za drage goste.
Iako sam sebi obećala da neću praviti ništa što je pogubno za liniju izazovu kajzerica nisam odoljela , ko bi mogao?


Najbolji doručak - prijatno.

Ovaj svijet bi bio mnogo ljepši kada bi na njemu bilo više osoba poput Lane, dragih i romantičnih, radoznalih i kreativnih, druželjubivih i ljubaznih i uz sve te osobine skromnih i dragih. Merci Lana!

Broj komentara: 16:

mignonne kaže...

Draga moja Selma, ostavila si me bez teksta...divan post, bas si me raznezila, hvala ti puno na toplim recima i svim ovim isprobanim recepticima.;)) Znam da ti pristupas temeljno svakom nasem zadatku, i uvek se iznova divim i pitam kada sve to uspes da napravis...mora da imas neke malene patuljke koji se motaju tu po stanu, seckaju povrce i sklanjaju tanjire, hihih...salim se , naravno.;)))

Fotke su divne i svaki put se potrudis da sve lepo aranziras, dodas neki mali detalj, cvetic ili neki lep podmetac (meni se puno puta desi da jedva stignem da serviram u tanjir i napravim par snimaka, ali volim da vidim kad se neko potrudi da to sve lepo prezentuje;))

Nadam se da ste fino ruckali i da su i tvoji ukucani bili zadovoljni recepticima, neke od njih sam moram priznati i sama po prvi put isprobala kad sam ih objavila na blogu...ali znate vec da su slatkisi moja strast, i to vise uzivam dok ih pravim, u samom tom procesu kombinovanja sastojaka i onda iseckivanju kako ce sve ispasti na kraju.;))

Evo, recimo rolatic sa kafom, njega posebno volim, i to kad se posluzi onako fino rashladjen, onda mi je poput nekog sladoleda i mora se brzo poruckati dok je jos na tanjiru..;))) pa, srdasca za Valentinovo, pita sa jabukama, ma ne bih nista izdvajala, sve mi se svidja kako si spremila...hvala ti puno jos jednom na svemu, i ako nekada bude prilike da otvorim moj mali caffe kutak, bicete mi prvi gosti u njemu!;))) Saljem puno lepih pozdrava....kiss;))

Snježa kaže...

Dragi Bože ove Selme?! Ovo nema svijet! Čudo naše:))
Prekrasan post koji svakoga ostavlja bez teksta a mene naročito. Kako si to sve složila, pojasnila, popratila komentarom, ...
Draga moja, svaka čast. Slažem se s tobom da je Lana najbolja među nama:)) Toliko prekrasnih jela, recepata na njenom blogu... niko joj nije ravan. Pa i ja imam u folderu puno sličica jela koja sam spremala po njenim receptima a nisam ih uspjela objaviti ali, nikada nije kasno!

vera kaže...

Predivan post za nasu Lanicu!Sve si lepo pripremila, Lana je prava umetnica i za slana i slatka jela!

Shacky kaže...

Divan post! Svi Lanini recepti su sjajni i u tvojoj izvedbi savršeno izgledaju! Zaista si odlično sve napravila!
Srećna ti nova godina i sve najbolje!

Sweet Corner kaže...

Bas si lijepo i doslovno opisala Lanu, ovo svesto si napravila izgleda vrhunski! Sve najboljei svako dobro ti zelim u Novoj 2011.

Branka - byB kaže...

Draga Selma, vidi se da si uživala u Laninoj kuhinji , a tko i ne bi :)). Odlične recepte si odabrala i kao i uvijek super ih pripremila. A ja sam se zalijepila za biftek i ne mrdam :), tako dobro izgleda, fantastičan !

Nale kaže...

Ah, kakva raskoš. Svaka čast na trudu i odabiru zaista predivnih recepata. Puno truda utkano je u ovaj post, a divan uvod najbolje predstavlja tebe, pored divnih reči o Lani. Divno. Srećna ti Nova godina i sve najbolje:)

Maja (TouchSun) kaže...

Selma, sve ti prekrasno izleda!
Iskreno, mi smo svi amateri u odnosu na Lanu, njeni koalači i mignoni su nas svi očarali još od vremena Coolke...

Andrea kaže...

Svaka čast Selma, uvijek me oduševiš svojim odabirom i izvedbo recepata. Sve izgleda zbilja preukusno. :)

Casa de vainilla kaže...

I opet cu reci, svaka cast!!! Predivan post i prelep izbor recepata.

Jurgita kaže...

What a lovely plate in that pic with chicken drumsticks! Pleaaase, pleeease, send me one, pleeease :)))

I also love those heart-shaped cookies, just perfect..

Monika kaže...

slažem se u potpunosti. lana je stvarno je divno i drago stvorenje s neizmjerno velikim srcem i ogromnim talentom za izrdu kolača i hrane općenito. a tvoj post je dostojan hommage njoj i njenom radu. predivno!

Jelena kaže...

Kafe poslastičarnica, a i ja to kažem za Lanu. To bi joj bio potez godine. Malo veće cene kafe uz koje se dobije besplatni kolačić po izboru. Kada vidim perfektno isečen kolač na nenom blogu, postidim se i dođe mi da se zavučem u mišiju rupu. Dobro, mislila sam da nikad neću praviti sitne kolače, ali evo zbog svih vas i ja sam krenula u te vode. Gledam i učim i mislim se, pa nisi ti jelena tolika šeprtlja za minijature!
Bravo Selma za sve ove recepte. Ja sam obabrala meni sa pecivima i nisam se pokajala. Skoro sve sam isprobala što nisam do sada jela. Zaista kod Lane bi mogli svi da svratimo, a onda put pod noge pa kod tebe!

Tadeja kaže...

Stvarno Selma, kao i uvijek, svoj gužvi uprkos, savršen post! Od riječi do hrane i sličica!
Ja opako kasnim i sramim se, ali jednostavno ne ide sve kako i što bih ja željela.
Puno toga što si ti napravila sam i sama izdvojila, ali je polako otpadalo. S druge strane napravila sam neke druga jela. Uglavnom, Selma, istina je da kod Lane ima u čemu uživati u svakom smislu, ali i ti ne da uspijevaš ostati sa svojim postovima na svom nivou, nego si i posta u post sve bolja! :)

Aleksandra1234 kaže...

Au ostadoh bez reči! Fenomenalne slike i izbor recepata, svaka čast! Navrati do mog bloga, nagradice čekaju da ih preuzmeš :)

Nale kaže...

Svrati, imam nesto za tebe:)