Cm♥♥♥k, sm♥kva, sm♥kvica.... Puna su je usta kada to izgovarate. To voće je tako erotično, tako neodoljivo, tako privlačno. Ako postoji erotičnije voće, recite... (breskvice, možda???). Breskva može biti ljepša, imati ljepši miris, ljepšu boju i kožicu sa onim nježnim dlačicama, ali simbolizam je na strani smokve.
Hiljadama godina smokve su povezivane sa erotikom. U drevnoj Grčkoj imale su status svetog voća koje se povezivalo sa plodnošću i tjelesnom ljubavi, pa su svaki rod smokve proslavljali ritualnim seksualnim odnosima. Pripisivali su joj moć i snagu, pa su je svježu ili sušenu posluživali na treninzima atletičarima ili su njima hranili ratnike, pripremajući ih za velike napore.
Prema mitu, Dionis, požudni bog vina, postavio je falus od smokvina drveta na Polihimnijin grob. Sve do današnjeg dana falus napravljen od drveta smokve nosi se na svečanostima posvećenim bogu Dionisu.
Pokazivanje “fige” uvreda je stara hiljadama godina. Grci, a kasnije Rimljani smatrali su je najvećom uvredom. Pokazati nekome figu, značilo je da je ta osoba izopačena, sklona neprirodnim porocima i samim tim potpuno nedostojna (imajući u vidu raskalašenost Rima možemo tek zamisliti šta se onda smatralo izopačenim).
Portal za sklapanje on-line poznanstava i eventualno dalja druženja (hmmmm) nosi naziv “sokvica,” a ideja je vrlo jasna.
U nutricionističkom pogledu smokve su zaista izuzetno voće. Svježe smokve su izuzetno kvalitetan izvor minerala kalcija, magnezija, fosfora i cinka, potrebnih u izgradnji kostiju i očuvanju vitalnosti. Osim što su zbog visokog sadržaja ugljikohidrata izvor energije, one sadrže i uravnotežen odnos vitamina A, B1 i B2 i u svakako su idealna hrana i poželjna zamjena za industrijske slatkiše.
Moja slika Mediterana kakav je nekad bio je napuštena kamena kućica i blizini kuće stablo smokve, sve to u negdje u nekom kamenjaru uz vijugavu cestu koja nas vodi do našeg morskog odredišta. Tako ću danas, đir po Mediteranu nastaviti sa par recepata, više ideja za ukusna jela sa smokvama i to bez slatkiša.
Iako je slatko voće smokva se idealno slaže sa slanim pa je redovni prilog na finoj sirnoj plati. Savršeno se slaže sa pršutom, ali i sa pečenim mesom, naročito janjetinom.
Grillane smokve sa mozzarellom
Odličan recept pronašla sam u ljetnom izdanju časopisa Sensa – dobra hrana i znala sam odmah da ga želim isprobati. Oduševio me je jednostavnošću, a obećavao je mnogo. Grilane smokve sa mozzarellom savršene su kao fino predjelo ili kao salata uz pečenu janjetinu ili piletinu.
Za napraviti ovaj užitak iz Sense uz moju malu, skromnu inrervenciju, vam je potrebno:
Sastojci:
• 500 g svježih smokava
• 2 žlice maslinova ulja
• malo maslaca
• prstohvat sušene majčine dušice
• grančica ružmarina
• 2 žlice meda od ružmarina ili meda od vrijeska
• 1 žlica balzamičkog ocata
• žličica krupne morske soli
• svježe mljeveni papar
• 250 g mozzarelle u kuglicama
Priprema:
1. Zagrijanu tavu lagano premažite maslacem, a zatim stavite Smokve zarezane na četvrtine. Posolite i popaprite, dodajte med i pecite ih 3-4 minute.
2. Grilane smokve zajedno sa sokom koji su pustile izvadite u staklenu ili keramičku posudu i ohladite.
3. Kuglice mozzarelle prepolovite i pomiješajte sa ružmarinom i majčinom dušicom. Dodajte maslinovo ulje i balzamički ocat, pa pomiješajte sa rashlađenim smokvama.
S guštom!
Bruschette sa gorgonzolom, pršutom i smokvama
Osim što su u savršenom prijateljstvu sa sirom, smokve su idealna poslastica uz deliciju poput pršuta. Ovo je prekrasna kombinacija gorgonzole, finog mirisnog pršuta i slasnih zrelih smokava poslužena na prepečenom crnom kruhu. Neka vam posluži kao ideja za fini zalogaj, poslužen kao lagani ručak ili večera uz lagano vino (i gitaru).
Sastojci:
• 2 šnite raževog ili miješanog kruha sa debelom korom
• 1 žličica maslaca
• 60 g kremaste mlade gorgonzole
• 6 tankih šnita pršute
• 3-4 svježe smokave
Priprema:
1. Zagrijte gril i prepecite dvije deblje šnite crnog kruha.
2. Dok je kruh još vruć premažite ga maslacem, dodajte gorgonzolu, tanko narezan pršut i prepolovljene smokve. Poslužite odmah.
Prijatno!
Pizza sa smokvama i tapenadom od crnih maslina
Ovu pizzu sa zadovoljstvom i osmjehom poslužit će vam u domu Cosmo2503. Domaćica, sklona eksperimentima napravila ju je specijalno za vas. Zavirite u Cookietinu kuhinju, danas dijelim ovaj recept sa vama u nadi da će vam se zaista dopasti kao što se dopao meni.
Sastojci:
• 200 g brašna
• 150 ml vode
• 8 g svježeg kvasca
• 1 žličica šećera
• 1 žličica soli
• 100 g svježeg kozijeg sira
• 10 mini kuglica mozzarelle
• 40 g gorgonzole
• pršut
• 200 g smokava
• 125 g tapenade od crnih maslina (sa kaparima i inćunima)
• malo maslinova ulja
Priprema:
1. U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa žličicom šećera i ostaviti ga na toplom 15 minuta.
2. Pomiješati brašno sa žličicom soli i dodati kvaščevu smjesu, pa umiješati drvenom kuhačom da brašno upije tekućinu. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, a zatim mikserom izraditi tijesto dok se ne formira kugla. Ostaviti tijesto u pokrivenoj posudi da stoji najmanje sat vremena.
3. Sat vremena prije pečenja uključiti pećnicu i zagrijeti je
4. Nadošlo tijesto preraditi na pobrašnjenoj površini i rastanjiti za pizzu.
5. Premazati tapenadom. Dodati izdroblen koziji sir i gorgonzolu, kuglice mozzarelle, pršut i prepolovljene smokve. Poškropiti maslinovim uljem.
6. Peći 8-10 minuta i poslužiti.
Dok ne probate nećete mi vjerovati, da je takoooo dobrooo, mmmmmm....Prijatno!
Broj komentara: 17:
Tvoja kuhinja je zaista vrlo kreativna, neke kombinacije mi nikada ne bi pale na pamet, pa onda ovde kod tebe dobijem inspiraciju...jedino sto moji ukucani nisu bas tako skloni eksperimentisanju, pa se onda nekako drzim isprobanih receptica, a tako bih rado nekad napravila nesto drugacije za svoju dusu... ali bih to onda najverovatnije i sama popapala!;)))
One brusketice mi se jako svidjaju, mozda ipak obradujem samu sebe, hihih...;D pozzz
smokve volim svježe, tek ubrane sa drveta. nije mi bilo slađeg nego na moru po putu s plaže ubrati koju smokvu kriomice i pojesti ju. u slatkišim mi nisu baš napete, a suhe smokve nikako ne volim jer su mi preslatke (kao i datulje). ali ove slane kombinacije su mi fantastične! probala sam jednom kombinaciju pršuta, smokava i gorgonzole i baš je izvrsna, tako da vjerujem da bi mi se sve što si nam ovdje predstavila jako svidjelo. i dobro je da si me podsjetila na smokve, potpuno sam zaboravila na njih.
Ove godine igrom slucaja smo otisli kasnije na more i smokva koju imamo u basti je taman sazrevala... Ne mogu ti opisati tu lepotu svezih preslatkih smokvica... I bas smo pricali o slanim varijantama u kojima sam videla da ih koriste... Svi recepti koje si pravila deluju SAVRSENO i rado bi ih probala ali moja smokva je sada 530 km daleko od mene :(
Srećom je bilo još par komada na hladnome koje su samo čekale da ih ostali ukućani ne pojedu pa da mogu ja!Hvala ti na inspiraciji za nova jela,kao i na podsjetniku da imam tih par komada na raspolaganju :-)
Ha, ha, ha,... kada vidim ovako neobičnu kombinaciju prvo što mi padne na pamet je moj Zlaja, šta bi on na to rekao. I ja se kao Lana bojim kada bih to napravila da bih ja to sam pojela:)))
Smokve su moje najdraže voće, ovdje još nisu počele (ja to ne kupujem, ima ih na svakom koraku), inače ih volim upravo zato što su tako slatke jer ja ne volim kiselo!
slažem se smokve su voće bogova...šteta kod nas na pijacama su male nikakve i jako skupe...a tako dobro uspevaju, samo narod ih ne gaji. Prošle godine sam imala priliku da ih jedem sa drveta i sada se toga sećam. Odlične kombinacije! Uvek sam spremna za nešto različitoi posebno! Jako lep blog, a za uvod 10!
Smokve rijetko jedem jer ih baš i ne mogu svježe kupiti ovdje, a na moru nikada nisam u vrijeme kada su zrele. Ti si svojim prijedlozima savršeno pokazala kako bi se predjela ili sendviči na "našem" Mediteranu mogli prezentirati, ali molim, neka mi se barem jedna osoba javi koja je jela smokve s mozzarellom (ili nekom drugom vrstom sira) kao predjelo bilo gdje na Jadranu. Od paškog sira i pršuta, te grčkih maslina već mi je zlo, a kod nas to smatraju vrhuncem gastronomije. Sve kombinacije koje si prezentirala divne su, volim takvu mješavinu okusa.
Baš sam i ja bila u nekim sličnim razmišljanjima o voću. Meni je breskva definitivno seksi voće, posebno jer ju je nemoguće zagristi da cijeli sok ne poteče na sve strane. Smokva mi izgledom nije toliko senzualna ali i ona je totalno putena na dodir i okus.
Obožavam svježe smokve, a posebno u slanim kombinacijama. Kako moji u Splitu imaju nekoliko stabala smokve ovo ljeto sam svaki dan započinjala kombinacijom smokve, pršuta i sira. Ništa nisam ovako lijepo slagala ali to je ta kombinacija.
Odlična ideja i recepti, kao i obično. :)
Lep post, lepa klopa :) Ja bih ove brusketice rado probala, a ni pizzu ne bih odbila, uvek me zanimaju slatko slane kombinacije! Za smokve sam se izjasnjavala da ih ne volim, dok nisam imala priliku ih da probam sveze. Od onda ih volim, ali samo sveze, a suve su mi i dalje bljak :)
Zanimljiva mi je ta prica o erotici i smokvama, a ako mene pitas, ima nesto totalno neodoljivo i eroticno u - sljivama :)
Kad u Italiji kažeš za nekoga da je "figo/figa" znači da je jako zgodan/zgodna, kod žene naravno naglasak je na "zavodljiva" :)))
Svježe smokve su prava rijetkost ovdje gdje ja živim, kad ih i nađem u samoposluzi bezveze su, suhe i neukusne. Ali prošle godine u Pugli smo imali priliku uživati u svježe ubranim smokvama do besvijesti. U svim ovim kombinacijama su mi zavodljive i neodoljive.
Smokva,smokvica vidim da ti i možda fali koje stablo sjetim se mame koja ih svaki dan mete jer se na terasi pčele skupljaju na otpale smokve i jedva čeka da ih se riješi,Volim tvoju kreativnost stvarno jako fino.
Zaista mi se sve dopada.Prosle godine sam i ja experimentisala sa smokvom,doduse samo jednom,uvila sam je u slaninu a ona se pre toga napuni mozzarelom,pa se to sve lepo ispeče.
Pojela sam,ali nisam bas bila odusevljena...Pizza mislim da bi mi se dopala!
bas sam trazila sto bih mogla raditi sa smokvama i drago mi je da sam to kod tebe nasla. smokve obozavam u svim oblicima a najdraze su mi svjeze i u marmeladi koju sam prosle godine sama kreirala. kod nas ima na zalost samo velikih turskih a ja upravo obozavam stati negdje uz cestu u dalmaciji i najesti se smokava, sto svjezih, sto polusuhih.
ovi tvoji recepti mi se svi cine odlicnim i ne znam od kojeg bih pocela :). mmmm bas mi se sad jedu, jako :)
Hvala svima na komentarima, veoma cijenim što odvojite par minuta vremena da pročitate što pišem i da ostavite komentar.
@ Lana, vjerujem da bi se i tvojima svidjelo, pa ne bi morala sve sam pojesti. Ovdje mi je jedino pizza 100& neobična, a bruschette su čista klasika.
@ Monchi, drago mi je da sam te napomenula da su smokve u sezoni. Ako ih voliš ne bi ih trebalo propustiti.
@ Maslinka, ja sam opet, cijeli život ljetovala u avgustu ili početkom septembra i uvijek je tu negdje bila nečija (nažalost tuđa) primamljiva smokva. Ali ih je zato na pijacama bilo za kupiti. Divno mi je to voće, tako slatko i zavodljivo.
@ Hanci, smokve ne bi trebale dugo stajati, postanu kiselkaste i mirišu na alkohol, a inače svježe su božanstveno fine i slasne.
@ Snježo, blago tebi i ja bi voljela da mogu uzeti smokvu sa grane. Ne vjerujem nešto da bi se Zlaji dopale ove kombinacije, ali bruschetta je tako obična. Kada bi u našim restoranima bio običaj da se za predjelo iznese na tanjur i par smokava pored sira i pršuta možda bi naši muški to prihvatili kao normalnu kombinaciju.
@ Jelena, ne znam od koje su sorte smokve na vašim pijacama. U Sarajevu je najčešća hercegovačka oblica (ove zelene, samo su ovo odabrane velike). ona je mal i izgledom nikakva, ali je slatka kao med i sasvim crvena iznutra.
@ Katarzis, meni bi bilo prekrasno predjelo od pršuta, sira i smokava. Na primjer, pladanj sa paškim sirom, dalmatinskim pršutom i par domćih smokava. Kada bi ih još bilo vidjeti oko restorana i prodati pod domaće, mislim da bi mnogi naručili takvu malu platu.
@ Andrea, meni su breskve voće koje volim najviše poslije jagoda. Volim one koje imaju svijetliju kožicu, malo dlačica, zrele, meke...i sok koji se cijedi niz bradu. Smokva ima taj asocijativni izgled u presjeku. volim ih svježe jer u tako slatke i mekane. Nadam se da ću ih naći danas na pijaci.
@ Majo, pizza je vrlo neobična, odabir sireva bi prepustla svakome na volju, ali obavezno bi stavila svježi koziji jer je savršeno fin i na pečenom tijestu. Bruschette su klasika. Ni ja ne volim suhe smokve jer su mi preslatke, a ne volim ni kolače od suhih smokava, one razne kuglice što se prave sa smokvama, susamom i nekim od orašastih plodova. Ijik...
@ Dajana, pročitala sam negdje da neki narodi imaju izraz "smokvica" za zgodnu ženu. S obzirom na još jedno značenje koje smokva ima u nekim jezicima (na primjer grčkom) rekla bi da je taj izraz nešto kao koka kod nas.
@ Dilajla, eh...svuda raste neko voće koje niko ne jede pa otpada sa grane i baca se. U mojoj bašti je jedna mala divlja šljiva i ja to u životu nisam probala, pa čak ni u ratu.
@ Vera, ne sumnjam da se pojelo, možda ne u slast. Ja bi eventualno izbacila mozzarellu i servirala ih sa svježim kozijim sirom kojim bi ih nadjenula kada su već pečene.
Odmah se bilježim za pizzu, nadam se da ne kasnim :) . Predobro,predobro,sve po redu, ali pizza mi je zakon !
Smokve inače jako volim, u svim kombinacijam,a najviše svježe, i istina je da kada god ih ugledam, uzmem u ruku,rastvorim, dođe ona pomisao "erotika, nisu uzalud već stoljećima baš taj simbol".
Vjerujem ti na riječ! Sve izgleda prvoklasno. Bilježim se za sve, s naglaskom na one grilane sa mozzarellom. A vjeruješ li ti meni da ih ja do pred par godina nisam htjela staviti u usta, ni svježe ni sušene. Kao ni datulje, grožđice, suhe šljive :)
Objavi komentar