Tema kupus, igre Ajme,koliko nas je!, blogerica Srbije, Hrvatske i Bosne, koje je prvi put okupila Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under nije nas oduševila. Tadeja sa bloga "In T&T kitchen"je unatoč negodovanju Timne odabrala temu u nadi da će joj neko pomoći i predložiti recept koji bi zadovoljio čokoladi sklonoj Timnu.
Kod nas se kupus najčešće sprema kao kalja ili na podvarak. Ne kupus kalji i ne podvarku, probat ćemo nešto drugo, a možda se dopadne i domaćicama. Ja nisam ljubitelj kupusa, zbog toga ga i ne pripremam, pa je naša igra ovog mjeseca bila prilika da nakon "sto godina" pripremim nešto od zelenog i crvenog nemilog mi glavatog povrća.
Salata od kupusa sa jabukom i brusnicama
Jednostavno, da ne može biti jednostavnije. Kupus salata na malo drugačiji način.
Sastojci:
* 350 g kupusa
* 1 crvena jabuka
* 150 g brusnica (svježih ili zamrznutih)
* 50 ml ulja
* 50 ml jabučnog ocata
* 1 žlica šećera
* sol
* ½ žličice papara
* peršin
Priprema:
1.Očišćen kupus narezati na rezance i staviti u veliku posudu.
2.Jabuku narezati na ploške i dodati kupusu. Dodati brusnice i umiješati.
3.Pomiješati ulje sa ocatom i šećerom i dobro protresti, pa preliti preko salate i umiješati.
4.Dodati papar i posoliti po želji.
Salata od crvenog kupusa sa orasima
Hrskava salata od crvenog kupusa bogata vitaminima i mineralima i posebno prikladna za zimske dane. Poseban šmek, inače vrlo jednostavnoj salati daju propečeni orasi.
Sastojci:
* 500 g crvenog kupusa
* 20 ml crvenog vinskog ocata
* 10 ml ulja
* 60 g oraha
* 4 žlice pirea od jabuke
* 1 žlica džema od brusnica
* sol
* mljeveni bijeli papar
* 2 žličice šećera
Priprema:
1.Fino narezati kupus i staviti ga u veliku salatnu zdjelu.
2.Dodati ocat, šećer, sol i papar. Dobro promiješati i staviti u hladnjak na 2-3 sata.
3.Prije serviranja na tavi bez masnoće propeći orahe.
4.Umiješati pire od jabuka sa džemom od brusnica i dodati u salatu, a zatim posuti orasima.
5.Po potrebi dodati još soli i papra.
Gusta juha od svježeg kupusa
Kvalitetna juha od povrća, živahnih boja, svježeg (i iznenađujućeg) okusa, sve što žele roditelji, a djeci nije mrsko.
Sastojci:
* 40 g maslaca
* 15 ml ulja
* 1 glavica luka
* 2 češnja češnjaka
* 700 g kupusa
* 1 – 2 mrkvice
* komadić korijena celera
* 1 jabuka (izrađena u pire)
* 2 lista lovora
* 5 zrna papra
* 4 krumpira
* 1,5 l povrtnog temeljca
* 1 žuta paprika
* 2 žlice umaka od rajčice (ili 1 žlica koncentriranog umaka od rajčice)
* sol
* ½ žličice mljevenog papra
Priprema:
1.Na srednje jakoj vatri rastopiti maslac u većoj posudi. Dodati luk narezan na listiće i popržiti dok ne omekša i ne postane proziran.
2.Dodati narezan kupus, češnjak, mrkvu i korijen celera, pomiješati i pirjati 3 minute.
3.Dodati lovorov list, papar u zrnu i oko 200 ml tekućine (povrtnog temeljca). Pustiti da prokuha, zatim smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno mješanje oko 15 minuta.
4.Dodati krumpir narezan na kockice i ostatak tekućine i nastaviti kuhati dok krumpir ne omekša.
5.Zagrijati ulje u tavi i dodati narezanu papriku i lagano pirjati dok ne omekša. Umješati pire od rajčice i pire pripremljen od jabuke. Pirjati još 3 minute.
6.Kada paprike omekšaju dodati ih zajedno sa tekućinom od pirjanja u lonac, dodati po želji papra i soli i kuhati još 5 minuta.
Govnač
Da prostite na nazivu, ovo je tradicionalno jelo od kupusa i krumpira i dolazi nam iz dežele sa šestog kata našeg solitera. Naravno služi se sa Kranjskom.
Sastojci:
* 1 kg kupusa
* 800 g krumpira
* 1 glavica luka
* 1 lovorov list
* 3 češnja češnjaka
* 1 žličica mljevenog kima
* sol
* papar
* 4 kranjske kobasice
Priprema:
1.Kupus narežite, stavite u lonac, prelijte vrelom vodom i stavite na štednjak da ponovo proključa. Odlijte vodu i vratite kupus u lonac.
2.Dodati krumpir, sol, papar, češnjak, kim i glavicu luka narezanu na četvrtine. Dodati svježe vode toliko da pokrije povrće.
3.U napola otkrivenom loncu lagano kuhati oko 45 minuta, do sat vremena.
4.Izgnječiti povrće u pire i servirati sa kobasicom.
Pirjani crveni kupus sa jabukama
Neobičnu notu okusu ovog jela flamanske kuhinje, daju fini začini i dobro izbalansirani odnos kiselog i slatkog. Svi oni koje ovaj okus uvijek iznova oduševi ostaje da ga isprobaju.
Sastojci:
* 60 ml ulja
* 1 glavica luka srebrenjaka
* 650 g crvenog kupusa
* 120 ml crvenog vinskog ocata
* 3 čvrste crvene jabuke
* 2 klinčića
* 2 lista lovora
* 15 g smeđeg šećera
* sol
* papar
Priprema:
1.Zagrijati ulje i dodati mu luk narezan na listiće. Pirjati uz miješanjedok ne omekša i ne dobije svijetlo smeđu (zlaćanu) boju, otprilike 4 – 5 minuta.
2.Dodati kupus i umiješati drvenom kuhačom da kupus upije masnoću. Odmah dodajte ocat i jabuke i pirjajte oko 3 minuta.
3.Klinčiće umotati u lovorov list i dodati u lonac, smanjiti vatru na najnižu temperaturu i lagano kuhati, uz povremeno miješanje, oko 1 – 1 ½ sat, odnosno dok kupus ne omekša. U toku kuhanja provjeravati da li u loncu ima dovoljno tekućine i samo po potrebi dodati po malo vode.
4.Na kraju kuhanja dodati sol, papar, šećer i cimet. Pirjati još 3 – 4 minute.
5.Servirati u zagrijanim tanjurima.
Rižot sa kupusom (Risotto con la verza)
Kremasti rižot sa italijanskog sjevera, fin način da se mrski kupus zamaskira u lijepo pakovanje i proda.
Sastojci:
* 50 ml maslinova ulja
* 1 glavica luka srebrenjaka
* 200 g pikntnije kobasice
* 750 g kupusa
* 240 g riže okruglog zrna
* 2 mrkve
* 1,5 l povrtnog temeljca
* 125 ml suhog bijelog vina
* 30 g maslaca
* 4 žlice svježe naribanog parmezana
* sol
* papar
Priprema:
1.Očistiti kupus od tvrdih dijelova i listove narezati na tanke trakice. Oguliti kobasicu i usitniti meso.
2.Zagrijati maslinovo ulje u tavi, popržiti luk narezan na kockice dok ne omekša, zatim dodati usitnjeno meso kobasice i pržiti dok luk ne dobije zlaćanu boju.
3.Dodati narezani kupus, mrkvu i malo soli i sve umiješati. Kratko , otprilike 2 – 3 minute pirjati bez dodavanja tekućine, a zatim dodati oko 250 ml temeljca i kuhati u napola pokrivenoj posudi oko 20 minuta. Povremeno promješati jelo u toku kuhanja. Dodati papar i još malo soli (prema vlastitom ukusu).
4.Dodati rižu, dobro promiješati, pa dodati vino i kuhati dok tekućina ne ispari. Potom dodati oko 750 ml temeljca i nastaviti sa kuhanjem. Kuhati oko 20 minuta i po potrebi dodavati pomalo ostatka temeljca. U gotovom rižotu treba ostati nešto tekućine, a zrno treba ostati cijelo, a rižoto kremast.
5.Isključiti štednjak i dodati maslac pa pustiti da se rastopi.
6.Servirati i posuti svježe naribanim parmezanom ili nekim sličnim tvrdim sirom.
Piletina sa kupusom i slanutkom
Hranljivo i praktično jelo spremljeno u jednom loncu. Izvrsna kombinacija mesa, povrća i slanutka i još jedan način "maskiranja" kupusa. Radi brzine pripreme koristi se kuhani slanutak iz konzerve, što naravno treba samo da olakša posao domaćici. Slanutak možete skuhati i sami unaprijed.
Sastojci:
* 300 g kuhanog slanutka
* 80 ml maslinova ulja
* 1 glavica luka
* 100 g slanine
* 1 kobasica
* 2-3 veće mrkve
* 2 češnja češnjaka
* 2 lista lovora
* 8 zrna crnog papra
* 8 bataka ili 4 bataka sa zabatcima
* 1 glavica kupusa
Priprema:
1. Zagrijati maslinovo ulje u velikom loncu. Dodati nasjeckan luk i na laganoj vatri pirjati oko 5 minuta. Pojačati temperaturu na srednju jačinu i dodati slaninu narezanu na kockice i kobasicu narezanu na kolutiće. Pržiti oko 2 – 3 minute dok se slanina ne rastopi.
2. Dodati mrkvu, češnjak, lovorov list i papar. Pirjati uz miješanje još par minuta.
3. Dodati piletinu i tekućine da pokrije povrće. Kuhati polagano uz povremeno miješanje oko 40 minuta.
4. Izvaditi meso, pa dodati kupus i oko 250 – 300 ml tekućine. Kuhati petnaestak minuta, a zatim dodati slanutak, vratiti piletinu i zagrijati.
Slane tortice sa kupusom i krem sirom
Većina mojih poznanika voli sitne zalogaje i malene porcije. Slane tortice zanimljive su za neku zabavicu, ali i za običan dnevni snack.
Prošli mjesec, kada smo istraživali blog Cook and Bakes, pronašla sam recept za prhke kiflice u čije tijesto idu ulje i pivo. Lakoća izrade me je oduševila i spremila sam te kiflice barem deset puta (zapravo skoro svaki dan). Ovdje sam željela isprobati isto, ali sa slanim tijestom. Tortice su planule i nestale dok si rekao "keks"...
Sastojci (4 mini tortice):
Tijesto:
* 200 g brašna
* ½ žličice soli
* na vrh noža praška za pecivo
* 50 ml piva
* 50 ml ulja
Nadjev:
* oko 250 g kupusa
* 2 – 3 krumpira
* 200 g krem sira
* 4 žlice kiselog vrhnja
* malo muškatnog oraščića
* 2 jaja
Priprema:
1. Umiješati sve sastojke za tijesto i ostaviti ga u hladnjaku oko sat vremena.
2. Skuhati krumpir i izgnječiti u pire.
3. Sitno narezati kupus i staviti ga u kipuću vodu, pa kuhati dok ne omekša i procijediti, pa ohladiti.
4. Ohlađen kupus pomiješati sa pireoom od krumpira, dodati muškatni oraščić, krem sir, kiselo vrhnje i jaja i umiješati.
5. Tijesto tanko razvaljati i utisnuti u kalupe za tortice. Peći prazne oko 10 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni.
6. Izvaditi na pola pečene tortice, pa kada se malo ohlade napuniti nadjevom.
7. Vratiti u pećnicu i peći još pola sata.
Slatki kupus sa dunjama
Jedna od karakteristika kuhinja naroda Bliskog Istoka, persijske i arapske, je kombinacija povrća i voća u jednom jelu. Nešto od toga, kao što su slatki ćevapi ostalo je i u bosanskoj kuhinji, pa za mene ta kombinacija nije neobična. U sarajevskim restoranima koji nude tradicionalne zijafete (jelovnike) naći ćete na ovakva jela, dok se u domaćinstvima odavno ne spremaju. Recept koji nudim je iz arapske kuhinje. Kod Arapa i Turaka mirisna i skromna, dunja je simbol ljubavi i braka (sjetite se lijepe Fatme iz bosanske sevdalinke koja je poželjela žute dunje), pa nikakvo čudo što je tako omiljena.
Sastojci:
* 650 – 700 g crvenog kupusa
* 80 g masla
* 1 žličica cimeta u prahu
* sok 1 limuna
* 1 žlica rijetkog pekmeza od jabuka
* 2 dunje
* 2 žlice smeđeg šećera
* 4 žlice oraha
* 2 žlice mljevenih pistacija
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
2.Premazati vatrostalnu posudu sa oko 20 g rastopljenog masla. Složiti polovinu kupusa, prethodno narezanog na komadiće veličine zalogaja i preliti sa još 20 g rastopljenog masla i polovicom nasjeckanih propečenih oraha i dijelom pekmeza.
3.Dodati ostatak kupusa, još 20 g rastopljenog masla i preostalu polovicuoraha.
4.Posuti polovinom šećera i dodati cimet i preliti limunovim sokom, pokriti folijom, staviti u pećnicu i peći pokriveno oko 30 minuta.
5.U međuvremenu narezati dunje i poškropiti ih sa malo limunovog soka kako bi spriječili da potamne.
6.Izvaditi kupus iz pećnice, poredati dunje po vrhu i dodati ostatak šećera i masla. Vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta.
7.Gotovo poslužiti u malim tanjurima posuto mljevenim pistacijama.
Nadam se da će domaćice igre, malena i velika, uspjeti odabrati nešto za sebe. Što se mene tiče, bilo mi je zadovoljstvo igrajući se pripremiti ovoliki broj jela sa kupusom. Mislim da sam u proteklom mjesecu pojela više kupusa nego za posljednih desetak godina.
PRIJATNO!
Broj komentara: 12:
ajme da govnara! vrlo privlacno ime za jelo...:lol:
uopce ne djeluje lose kad bolje pogledam. mozda ga i napravim. javljam rezultate...:) btw kad se doda kim?:)
ona salata s jabukom mi djeluje privlacno.
Što se sve fino od kupusa može napraviti! Ajd ti to reci mom Zlatanu. Za njega samo salatu, kalju, lonac i za sve ostalo je kratko: Aa (to je onaj međuglas koji je kratko:ne)!
Prekrasno, draga Selma!
Ne mogu da verujem sta si sve naspremala. Stvarno ti skidam kapu na posvecenosti i trudu. Svidja mi se ona salata od crvenog kupusa, ludački dobro izgleda.
A i ovaj pire sa kranjskom neobičnog imena me, moram priznati, privlači!
Kao i uvek neumorna i puna kreativnih ideja... Svaka cast!
@ Snježana, kada sam dobila ovu slovenačku kuharicu nisam mogla povjerovati da jelo može imati takav naziv. Pitala sam kolegu sa posla, koji je Slovenac po mami da mi pogleda u rječniku, očekujući neko objašnjenje. Na žalost on ima samo slovenačko-hrvatski rječnik i jedini opis je da je to jelo od kupusa i krumpira. Englezi su ga preveli kao "one-pot cabbage and potatoes". I hvala ti na opažanju za kim, koji se dodaje kada i krumpir. U ovom teškom jelu sigurno je neizbježan dodatak.
@ Snježo, ova dva variva, gusta juha i piletina sa slanutkom i kupusom su zaista pravi izbor za obiteljski ručak.
@ Majo, salata od crvenog kupusa je i vrlo ukusna, pomalo neobična zbog tog pirea od jabuka i džema od brusnica (orasi su kao grickalica). Obavezno je treba ostaviti malo duže u hladnjaku jer se tada ovaj dressing sasvim prožme sa kupusom.
@ Draga Maslinka, meni su ove igrice drage upravo zbog toga što se može pokazati da se i tako proste namirnice kao što je kupus mogu iskoristiti na nebrojeno mnogo kreativnih načina i stvoriti jela za svačiji ukus.
Sve je tako divno pripremljeno.Stalno se divim tvojoem trudu i kreativnosti te ti skidam kapu!
Prvo, meni blogger sve više diže živac. Žali Bože one trake blogova na sidebaru mog bloga, kad meni ažurirani blogovi ne iskaču na vrijeme. Znam, trebala bih gledati popis za čitanje, on je pouzdaniji, ali nekako bacim oko na traku, kad je već imam, a ona proizvoljno izbacuje blogove i ja stalno nešto lovim ......ali dobro, to je kod mene već postala "karakterna" osobina :))
Selma, bez riječi sam što se tiče recepata, a nije me baš lako ušutkati ;))
Ove kombinacije salata sa slatkim stavljam sa strane, ova sa orasima ulazi kod mene u vrlo uzak izbor, mislim da ni govnač baš ne bih, ali Kranjsku bi "riješila" ;)).....
Rižoto...tako, tako....ali ....gusta juha, piletina, kupus i slanutak i ove fenomalne košarice sa zeljem i sad mi je žao k'o pesu kaj nisam prije vidjela ovaj podatak o pivu u tijestu...pa možda ne bih zas.... svoje, svakako i sigurno radim!
Veliko hvala na sudjelovanju.
Oba tvoja posta te stavljaju na posebno mjesto, van konkurencije!
A kalju mi ne diraj! :))
Stići će ovih dana i moja priča o kalji.....obožavam kalju!
znala sam da ces nas iznenaditi sa cijelim repertoarom divnih jela sa tako jednostavno namirnicom za koju vecina (ukljucujem i sebe) ne zna sto bi, nego na salatu ili na prisiljeno:)sramim se:), a tebi svaka cast! govnara mi je zakon:)))
@ Draga Tadeja, po prvi put od kada učestvujem u igri vodila me je želja da ugodim domaćici (malenoj). Mislim da sam sa košaricama i gustom juhom, a posebno piletinom ugodila i dječijem ukusu (barem je kod mene to slučaj). Tortice su naravno izbor za sve.
Kada sam pročitala da Timna ide u glazbenu, pomislila sam kako bi kupus bilo zgodno servirati uz neke komade, pa sam imala namjeru osmisliti malene klavirske recitale uz svako jelo. Na žalost to nisam stigla :-( imala sam viziju koja djela i autore, ali ne i tačan opus. Zgodnim mi se čine Dvorakovi Slavenski plesovi (obrada za klavir četveroručno) uz gustu juhu ili možda Brahmsovi Mađarski plesovi. Uz Govnač bi dobro "išle" neke Chopinove mazurke, a uz salate Chopinovi valceri.
Uz desert sa dunjama - Debussy Arabeska no.1...Što se tiče kalje, ajme...mislim da je ta kalja jedini način na koji moja mama kuha kupus.
@ Vera i Jasenka, hvala vam. Uvijek se potrudim naći nešto zgodno.
Ajme Selma, sad smo se svi troje slatko nasmijali. :)
Kod mene je danas kalja za ručak, a Timna baš vježba Brahmsov Mađarski ples br.5 (da nemaš ti negdje kakvu staklenu kuglu?) ;)), ples ide solidno, kalja nikako.....Bogu hvala na bakama, kojima svraća pri dolasku iz škole, čim nanjuši ručak koji joj nije po volji :))
Najljepše ti hvala na sudjelovanju i trudu. Ne viđa se svaki dan!
I Timna je jako znatiželjna sviraš li ti koji instrument?
@ Tadeja, pao mi je na pamet taj Brahms jer su mi to dragi komadi (br. 5 mi je najdraži, uz 6). Bolje da ne pominjem svoju klavirsku avanturu (mislim da je takav antitalenat rijedak slučaj), ali sam ostala ljubitelj klavirske muzike. Imala sam namjeru svakom svom omiljenom komadu posvetiti po neki recept ili par recepata, a ta me ideja još nije prošla.
BTW, evo upravo gledam Anu kako priprema quiche sa lososom i porilukom, ona koristi lisnato tijesto.
oni rižot sa kupuson vaja provat...
Objavi komentar