nedjelja, studenoga 22, 2009

Ajme koliko nas je! - Kiseli kupus i promašena tema

Ovo ne bi trebao biti moj prilog ovomjesečnim domaćicama Timni iTadeji sa " In T&T ikitchen" u igri blogerica bivše nam domovine koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under. Kažem da ovo nije prilog igri Ajme koliko nas je! jer sam promašila temu. Pravi prilog slijedi krajem mjeseca, a do tada podijelit ću sa vama recepte na temu – kiseli kupus.

Kada je tema obznanjena nisam uopšte bila oduševljena. Ajme, ko još voli kupus?!? Ni slatki, ni kiseli, eventualno prokulice, ali KUPUS??? Hmmm...opet trebalo je nešto smisliti, a možda mi se otvore oči i raspali čulo okusa pa da mi se kupus i dopadne. Evo mu šanse...

Kiseli kupus u Bosnu je došao sa "Švabama." Udomaćio se u mjeri da barem polovina svih domaćinstava danas kisele svoj kupus. Ovdje se odomaćio i podrugljiv izraz "kupus i dijete" za obitelji koje imaju mnogo djece. Nije mi bilo jasno zašto ne "krompir i dijete," "luk i dijete," jer sam mislila da se djeca u tim obiteljima "dešavaju" kad rodi krompir ili luk, međutim to ima veze sa pravljenjem zimnice i "pravljenjem" djece.

U martu sarajevski smetljarnici smrde na bojne otrove, a razlog je što svima ostane kiselog kupusa za baciti. Moja komšinica nije izuzetak od pravila, pa se usmrdi i hodnik koji dijele naša dva stana. Tada najviše na svijetu mrzim kiseli kupus.

Taman kad sam pomislila da kiseli kupus "ni pas s maslom ne bi jeo" pronašla sam u svojim kuharicama mađarske i njemačke kuhinje par recepata koji su me zadovoljili i evo podijeliti ću ih sa vama.

Ne vjerujem da će se dopasti klincima i klincezama, pa niti Timni, a mislim i da ih ne treba siliti da jedu ono što ne vole. Vama, drage moje, preporučujem da probate...Osim ako, osim ako imate predrasude i unaprijed odbijate kiseli kupus.

Složenac od kiselog kupusa



Mađari kažu da je kiseli kupus poput krznenog kaputa "treba biti dobro postavljen i dobro obrađen." U hladnim zimskim danima, izvana neka vas grije topli krzneni kaput (naravno ne od eko krzna, životinje ne smiju patiti zbog mode), iznutra se zagrijte ovim složencem.

Sastojci:

* 600 g kiselog kupusa
* 60 g maslaca
* 120 g riže
* 1 glavica luka
* 1 žličica slatke paprike
* ½ žličice papra
* sol
* 500 g mljevenog mesa
* 150 g sremske kobasice
* 3- 4 kuhana jajeta
* 300 ml kiselog vrhnja

Priprema:

1.Kupus dobro isprati pod mlazom hladne tekuće vode.
2.Rastopiti 10 g maslaca i pirjati kupus dok ne omekša. Po potrebi podlijevati toplom vodom ili goveđim temeljcem.
3.Rastopiti 10 g maslaca i dodati rižu, pa pustiti da zrna upiju masnoću i postanu staklasta, a zatim dodati vodu da pokrije rižu i skuhati je da bude al dente.
4.Na 40 g rastopljenog maslaca popržiti na listiće nasjeckan luk dok ne postane staklast. Maknutii sa štednjaka i dodati i umiješati papriku. Dodati meso, papar i sol, vratiti na štednjak i nastaviti pirjati meso dok ne bude gotovo.
5.U vatrostalnu posudu složiti red kiselog kupusa, polovinu mesa, riže,polovinu kobasica i kuhanih jaja. Preliti vrhnjem, zatim dodati još jedan sloj kiselog kupusa, mesa,riže, kobasica, jaja...Završiti slojem kupusa.
6.Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni i peći 35-40 minuta.



Zimska čorba od kiselog kupusa

Ako složenac od kiselog kupusa sa mljevenim mesom i ima neke šanse kod podmlatka, ova čorba to nema. Odraslima bi se mogao dopasti njen okus, a kažu i da je ljekovita. Bolest od koje liječi i nije neka boljka, radi se o običnom mamurluku. Kada vam nakon novogodišnjeg lumpovanja i nekoliko čaša vina glava bude teška poput malja možda vam pomogne. Ko zna?!?



Sastojci:

* 300 g suhog mesa sa masnim komadima
* 300 g kiselog kupusa
* 40 g maslaca
* 1 glavica luka
* 2 žličice slatke paprike
* ¼ žličice papra
* 2 žlice brašna
* 250 ml kiselog vrhnja
* 150 g kobasice
* sol

Priprema:

1.U 1 l hladne vode staviti meso i kuhati dok ne omekša, a zatim procijediti, meso narezati, a vodu od kuhanja sačuvati.
2.Kiseli kupus dobro isprati pod mlazom hladne vode.
3.Rastopiti 20 g maslaca i ispirjati fino narezan luk dok ne omekša i ne postane proziran. Maknuti sa štednjaka, dodati papriku i umiješati sa dvije-tri žlice vode od kuhanja mesa.
4.Dodati kupus, pirjati 3-4 minute, a zatim dodati ostatak vode i papar, pa kuhati dok kupus ne omekša.
5.Rastopiti 20 g maslaca, dodati i umješati brašno i popržiti da potamni, a zatim dodati kutljaču tekućine od kuhanja kupusa i pustiti da prokuha.
6.Dodati zapršku u jelo, a potom dodati i suho meso. Pustiti da ponovo prokuha, pa na kraju dodati narezanu kobasicu i kiselo vrhnje. Budući da su meso i kiseli kupus već slani sol dodati samo po potrebi.



Kiseli kupus sa jabukama i špekom

Neobično varivo u kojem je sljubljena neobična kombinacija kiselost kupusa, slatkoća jabuke i slanost hrskavog špeka. Za hladne zimske dane i dobar stomak...



Sastojci:

* 40 g masla
* 1 glavica luka
* 400 g kiselog kupusa
* 1 krumpir
* 2 lista lovora
* prstohvat kima u zrnu
* 100 ml prirodnog soka od jabuke, bez dodatnog šećera
* 2 žlice pirea od pirjane jabuke
* 500 ml povrtnog temeljca
* 200 ml vrhnja za kuhanje
* so
* bijeli papar
* 4 žlice kiselog vrhnja
* 100 – 150 g slanine

Priprema:

1.Rastopiti maslo i popržiti nasjeckan luk.
2.Dodati kiseli kupus, krumpir narezan na sitne kockice, kim u zrnu i lovorov list. Zaliti povrtnim temeljcem i dodati sok od jabuka. Kuhati na laganoj vatri oko pola sata.
3.Dodati pire od jabuke, so, papar i vrhnje za kuhanje i pustiti da prokuha.
4.Usitiniti komadiće kupusa i krumpira vilicom i servirati u posudice.
5.Popržiti nasjeckanu slaninu i rasporediti u posudice sa kupusom. U svaku posudicu dodati još i žlicu kiselog vrhnja.

Broj komentara: 10:

Shangri La Food kaže...

Složenac lijepo izgleda, ali ova čorba bi bila definitivno moj izbor.. U.. stvarno je sjajna..

T i T kaže...

Mamurluk čorba ima moj glas!
Veliki uhhhh! I tapšanje po trbuščiću :))
Nema veze što si promašila, svratiti ću ja i po ove kisele recepte, a nešto mi govori da će do kraja mjeseca, ovdje i slatki kupus procvjetati :))
A vidiš, sto ljudi, sto čudi, ja pak ne držim do kelja koliko je crno pod noktom, prokulice tu i tamo i ako su pogođene, ćimulica isto tako prođe, ali ne uvijek, a kupus baš volim. :)

Snjezana kaže...

uuuuuffff!!!:( kiseli kupus!!!:(

moja se djeca, pravi mali wogs, guse se u njemu, a ja ga prezirem. kazu da je zdrav ali ja se ne slazem nikako.
jedini nacin kako ga mogu pojesti je na salatu (ulje, papar i eventualno cesnjak).:)
slozeanc mi je zanimljiv.:)

Unknown kaže...

Sviđaju mi se ovi recepti, zanimljivi i ukusni! Ova čorba me podsjeća na Sekelji gulaš samo što se on pravi sa svježim mesom.
Od svih jela od kiselog kupusa ja najviše volim "Shoucrout" (šukrut), nekada davno sam ga jela prvi put u Mulhouse-u. Tada sam se zaljubila u kiseli kupus i to jelo.

dalmacija moja inspiracija kaže...

čorbu ču sigurno spravit...bravo za izbor...

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Iskrena da budem, ja bih rado kod tebe na ručak...a ti vidi kako ćeš :)

cosmo2503 kaže...

Hvala svima na komentarima.
@Andrea, čorbica je puna okusa. Ko voli suho meso, pravi je izbor.
@ Tadeja, spremam ja i pravi odgovor, ali bi bilo šteta da mi ovi recepti propadnu zbog brzopletog zaključka. Čorba protiv mamurluka za koju glasaš je definitivno snažnog okusa i biće da i djeluje nakon lumpovanja.
@ Snježana, slažem se sa stavovima koje si iznijela u svom postu. Kiseli kupus uz toliko soli koliko se stavlja u njega ne može biti zdrava hrana. Tačke 1 iz recepata su kod mene doslovno primjenjene i svu sol sa kupusa temeljito isperem. Recept za složenac sam modifikovala po svom ukusu, pa sam dodala više mesa i bio je dobar, na zadovoljstvo svih ukućana. Djeca su ti rijetke ptičice, ja još nisam srela dijete koje bi voljelo kupus. Sve mi se mame i tete žale da djeca nerado jedu kupus ili ga nikako i ne jedu.
@ Snježo, voljela bih vidjeti o čemu se radi. Šta je šukrut?
@ Dalmacija moja inspiracija - majstore od dalmatinske kuhinj, gore na Sjeveru dobro dođe jedno zimsko jelo, poput ove čorbe.
@ Gago, ako te put za more vodi preko Sarajeva, bujrum!

Unknown kaže...

Evo npr. pogledaj ovdje: http://www.l-tz.com/blog/images/choucroute_alsacienne.jpg
ili ukucaj choucrout u tražilicu pa pogledaj slike!
Pravi se u vrijeme nakon kolinja!

Sweet Corner kaže...

joj, ova corbica je pun pogodak za mene, a i sve ostalo izgleda prefino, zapravo uopce ne sumnjam u okus, obozavam kiselo zelje!

Вера kaže...

Meni se svi recepti dopadaju.Ja bi ih sa guštom pojela.Što i sama kažeš ,istina je deca ga izbegavaju...uglavnom je to samo salata,i to silom:)
Od kada znam za sebe,u mojoj se porodici kiselio kupus,sada ga se ponekad zaželim,ali brzo me želja prodje.