srijeda, ožujka 25, 2009

Još jedna stranica u kalendaru

Mlada sam 37!


Danas sam okrenula još jednu stranicu životnog kalendara, nek mi je na zdravlje. Posljednjih godina sve više se nalazim u Balaševićevim stihovima iz pjesme "Na pola puta". Na pola puta, tu sam negdje i ja. Osvrnem li se unatrag, vidim da je taj pu nije bio posut trnjem, ali nisam dostigla ni zvijezde. Nije bio široka avenija popločana granitom, bilo je tu malo turske kaldrme, malo naši ulica sa udarnim rupčagama, a bilo je i lijepih stazica. Postigla sam dovoljno da budem zadovoljna, a opet još je mnogo toga što još želim.

Rekoh, nalazim se u Đoletovim stihovima. Da, sada znam gdje sam griješila, i gdje sam nažalost bila gad, a gdje, nažalost ne. Nadam se da će svi kojima sam učinila nešto loše iz čiste mladelačke sujete oprostiti. A gdje nisam bila gad, hmmm...nemam želju za osvetom, mada mi je krivo što u pravom trenutku nisam odreagovala na pravi način.

Ne mogu reći da sam riješila sve rebuse, ali se itekako još zaletim na vjetrenjače. Kao izuzetno tvrdoglavi ovan ulazim u neke bitke i rasprave za koje znam da ne mogu uroditi plodom, ali mi neki vrag ne da mira i ja se borim...

Klasika za sva vrmena – tradicionalna torta od oraha




Osim da se okrene još jedna stranica u životnom kalendaru, rođendan je i vrijeme da se napravi fina torta, počasti obitelj i prijatelji, kolege na poslu.

Torta od oraha iz najbolje slastičarske tradicije u mojoj se obitelji sprema za Novu godinu i za rođendane. Kao dijete, naravno za roćkase sam, kao i sva druga djeca imala čokoladne torte, jer djeca ne vole orahe, a bome je ova torta i prilično popila. Sada mi je ova torta draža od čokoladne, jer mi je čokolada najdraža u najprostijem obliku i žao mi je uništiti je u kolačima (ovdje mislim na dobre čokolade, a loše mi nisu vrijedne ni u kolaču ni solo).

Moja majka je ovu tortu nazivala Dioštorta, a mama i tetka su je nazvale Trebević. Zašto? Pojma nemam! Elem, meni najdraža torta, prozvana po još dražoj mi planini bila je na rođendanskom repertoaru i ove godine.






Torta je zaista, vjerujte na riječ iz najbolje tradicije. Prava torta... Moda se mijenja i dobro je da je tako, ali vjerujem da prave vrijednosti ostaju. Danas se torta može složiti za pola sata. Dovoljno je kupiti biskvitne podloge, gotovu kremu i mlijeko ili pak neki prašak za puding sa bezbroj različitih okusa plus mlijeko plus maslac i ko fol napraviti "kremu". Hmmm, nije – nego. Kada mi pomenu kremšnitu sa pudingom od vanilije samo značajno zakolutam olčima i otpuhnem jedan uzdah. Isto je i sa kremama za torte. Poštujem da danas ljudi imaju sve više obaveza i sve manje vremena, ali zato se torte i ne prave svaki dan. Instant sklepana slastica, koja slučajno ima oblik torte, ne može se servirati za posebne prilike, to je moj stav.

Sastojci:

Pravila sam malu tortu za osam osoba, u kalupu promjera 18 centimetara. Mjere je lako pomnožiti sa 1,5 da se dobiju potrebne količine za standardnu tortu promjera 25 centimetara za 12 ili 16 komada.

Za biskvit:
• 4 žumanca
• 4 bjelanca
• 80 g brašna
• 80 g šećera
• 30 g mljevenih oraha
• 3 žlice ruma

Za kremu:
• 200 ml mlijeka
• 4 žlice brašna
• 100 g šećera u prahu
• 200 g maslaca
• 150 g oraha
• 1 paketić vanilin šećera
• 3 žlice ruma

Dodatno:
• šlag
• lijepe polovice jezgre oraha
• 60 g mljevenih oraha za posipanje

Priprema:

Biskvitne kore:
1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca u posebnu posudu.
2. Sa polovinom šećera pjenasto izmiksati žumanca oko 10 minuta.
3. Sa preostalom polovinom šećera bjelanca izraditi u čvrst snijeg, a zatim pažljivo dodati u žumanca i umješati špatulom da u kremi nema vidljivih bijelih tragova.
4. Dodati brašno, orahe i rum i sve ujednačiti.
5. Kalup za pečenje torti obložiti papirom za pečenje, izliti i poravnati smjesu i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni. Koru peći 30-35 minuta, a zatim provjeriti gotovost čačkalicom i ako je potrebno kolač dopeći.
6. Ohladiti u kalupu, a zatim osloboditi stranice i nožem prerezati na dvije deblje i jednu tanju koru koja se slaže između kreme.

Krema:
1. Brašno umješati sa mlijekom u glatku smjesu bez grudvica i staviti da se kuha na pari uz neprestano mješanje drvenom žlicom dok se ne zgusne da žlica ostavlja dubok trag.
2. Ostaviti kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3. Pjenasto izraditi maslac sa šećerom u prahu i dodati u prohlađenu kremu od mlijeka i brašna zajedno sa mljevenim orasima, rumom i vanilin šećerom.

Slaganje:
1. Kremu podijeliti na tri dijela.
2. Jednu deblju koru položiti na tanjur rezanom stranom okrenutu na gore. Premazati trećinom kreme, složiti tanju (nižu) koru u sredinu torte i nanijeti još jednu trećinu kreme. Poklopiti trećom korom i cijelu tortu premazati ostatkom kreme.
3. Tortu posuti mljevenim orasima sa bočnih strana i po vrhu i ukrasiti po želji šlagom i jezgrom oraha ili manjim čokoladnim pralinama sa orah punjenjem, ručno rađenim mini čokoladnim bombicama se orasima i slično.



Šaljem svima virtuelni komad torte i prijatno!

Broj komentara: 11:

Maja Babić kaže...

Srecan rodjendan!

U Balasevicevim stihovima koje pominjes sam se prepoznavala jos pre "polovine puta" jer su tako jednostavni i tako iskreni...

Torta je prava, rado bih uzela parce!

Sve naj,
Maja

cosmo2503 kaže...

Obožavam Balaševića još od kraja sedamdesetih. Sjećam se da sam bila u vrtiću u doba Razdeljka...
Na pola puta sam čula tek puno kasnije nego je objavljena na snimciu s jednog živog koncerta u Sava centru.
volim sve što je pisao i komponovao, tako rijedak primjer kompletnog autora. Zavidim vama koji ga imate priliku redovno slušati u živo. U Sarajevu nije bio preko 8 godina.
Torta je zaista, bez lažne skromnosti izvrsna, starinska

Unknown kaže...

Sretan rođendan)
I, iz moje perspektive (imam 56) sada si u najboljim godinama. Zato, uzmi stvari u svoje ruke i uživaj.

Anonimno kaže...

Divan post si napisala (ali to smo ionako navikli od tebe :) ) i divnu tortu ispekla :)
Iako broj godina koje nosiš uopće nije visok, izgleda da ulaziš u razdoblje kad se počinje razumijevati i prihvaćati ljepota i "besmrtnost" starih stvari, običaja, jela, svega onog protiv čega smo rebelirali kad smo bili zeleni i željni novih i modernih stvari.
Dobro je i jedno i drugo. Jer da nema rebeliranja ne bi bilo ni spoznaje gdje ustvari leže prave vrijednosti.
I govoriš mi zaista iz duše kad spominješ gotove proizvode, kreme, pudinge. I ja razumijem majke i zaposlene žene koje nemaju vremena za pravljeje svakodnevnih delicija jer i moj radni dan najčešće završava nakon 10 ili 12 sati, ali opet uzmem vremena (jer volim kulinarstvo) napraviti pravi kolač sa pravim kremama, jer želim osjetiti kako se stvara, kako zaista nastaje, konzumacija je za mene sekundarna.
I zato se ježim kad pročitam "brzo, jeftino a dobro", jer se tom izjavom degradira sve što ima veze sa kulinarstvom. Naravno da brza i jeftina jela isto mogu biti dobra i ukusna, zato se pitam čemu ono "a dobro", kao da nas onaj tko to piše pokušava uvjeriti u nešto u što ni sam ne vjeruje.

Eto, povukla si i mene u filozofiranje :) , ali ti tako dobro obradiš temu :)

I na kraju ono najvažnije:
draga Selma, od srca ti želim sretan rodjendan i da nas još dugo, dugo vremena inspiriraš svojim odličnim blogom i kulinarskim umijećem :)

Nina kaže...

Sretan rođendan
prekrasan post, prekrasna torta, sve naj i prekrasno

JA U KUHINJI... kaže...

srecan rodjendan i sve najlepse ti zelim... tortica je super...

Sweet Corner kaže...

sretan rodjendan, a torta je nesto posebno....

Вера kaže...

Sretan Rodjendan!Torta je bozanstvena!
Balasevica volim,i zaista je i licno tako jednostavan a kompletan bas kao i njegove pesme.

Minja kaže...

Već sam ti čestitala rođendan na FB,ali ne mari da ti čestitam još jednom :)
Srećan rođendan ! Sve najbolje ti želim :)

Nada kaže...

Izgleda fantastično....

Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.