Sedamdesete, osamdesete, devedesete i dvijehiljadite...sve su nam ove dekade, koje pamtim, donosile nešto novo, nove okuse, mirise, nove kombinacije začina (samo kao primjer: čili u čokoladi, sladoled od parmezana ili nešto najnovije čokolada sa balzamičnim ocatom), ali cijeli taj period (pišući shvatam koliko sam stara ;-)) ovaj kolač pravio se u mojoj obitelji. Prvo ga je pekla moja mama i to skoro svake nedjelje, dva plehića da potraje do petka, da se odnese susjedi, poneki na posao. Subotom se izlazilo u Ramiza ili u Palmu, a nedjela opet kolač...
Kolač od jogurta je univerzalan. Jednostavno, kolač za sve sezone. S početka maja dodaju mu se trešnje, pa slijede višnje, breskve. U zimskim mjesecima, kuhane jabuke ili grožđice i drugo suho voće.
Klasična domaća pita od jabuka, pripremljena sa masnim tijestom, može se zamijeniti biskvitnim korama sa jogurtom. U slučaju da vam kod klasične pite nije omiljena upravo kora, onda je biskvitna nešto laganije rješenje, dobro drži nadjev, a uštedi se i pokoja kalorija.
Sastojci i omjeri su manje-više isti kod svih domaćica. Prošle godine, pripremajući grčku portokal pitu (kolač od jogurta sa svježim sokom naranče, narančinom koricom i maslinovim uljem) upoznala sam se i sa ponešto drugačijim postupkom, izmjenom u koracima, a rezultat je bio mekši biskvit.
Portokalpita, snimljeno prošle godine pod katastrofalnim uglom i još gorim osvjetljanjem...(ovo je inače fenomenalan kolač, uz bolju sliku slijedi i prezentacija recepta)
No, da bez daljnjeg razvlačenja i priče pređem na konkretno, evo mog recepta:
Kolač od jogurta sa jabukama:
Sastojci (za 12 komada-komadina):
- Za biskvit:
200 g šećera
60 ml ulja (u ovoj piti suncokretovo)
4 jaja
160 g brašna
180 ml čvrstog i punomasnog jogurta (to je standardna čašica)
1 žlica svježe korice neprskanog limuna (iz bio organskog uzgoja iz prodavnica zdrave hrane)
Šećer u prahu za posipanje
- Za nadjev:
500 – 600 g jabuka
1 žlica maslaca
100 – 150 g fine marmelade od marelica
1 žlica ruma ili calvadosa (ako ga imate)
sok 1 limuna
1 žlica limunove korice (kao i za biskvit, ne limun sa Kipra ili iz Turske prskan koznakoliko puta).
nema šećera u nadjevu
Priprema:
- Nadjev:
1. Za nadjev naribati jabuke. Zagrijati maslac, dodati naribane jabuke i na laganoj vatri kuhati dok sasvim ne omekšaju (po potrebi dodavati pomalo vode).
2. U ohlađene jabuke dodati rum (ili calvados), limunov sok i koricu, a marmelade dodati po želji da bi se smjesa mogla lako razmazati.
- Biskvit:
1. U dublju posudu sipati šećer i ulje i mutiti mikserom dok se šećer ne rastvori.
2. Dodavati jedno po jedno jaje i umješati u smjesi šećera i ulja. Dodati limunovu koricu.
3. Postepeno žlicu po žlicu brašna i umješati lagano kuhačom.
4. Na kraju u smjesu dodati i umješati jogurt.
5. Peći dva biskvita po 25 minuta, u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.
6. Biskvite ohladiti. Prvi biskvit postaviti na četvrtastu tacnu, premazati nadjevom i poklopiti drugim biskvitom, pa posuti šećerom u prahu.
7. Kolač ostaviti u hladnjaku oko sat vremena, a zatim narezati kocke i poslužiti.
Poslužite uz popodnevni čaj ili kafu i PRIJATNO!
Broj komentara: 6:
Izgleda stvarno sočno. Divna ti je priča u uvodu :)
Da,zaista klasika,ali vidim u receptu,sa dosta aromaticnih dodataka!Super!
Kako je to lijepo narezano, one lijepe velike kocke kakve ja volim. Inače se uvijek natežem s mamom omo rezanja kolača. Ona od moje 1 kocke kolača dobije barem 2 komada, a ako je riječ o nekoj piti kao ova, onda 1 moju kocku razreže na 4 dijela:( I to uz obrazloženje da se to tako mora rezati. Ali tijekom godina me nije uspjela preobratiti i moje kocke su uvijek veeeeeeeelike:D
Sanela, slažem se sa tvojim mišljenjem da pitu od jabuka treba rezati na veće kocke, duplo manje bi mi bile zaista male, a isto tako bilo bi mi bezveze servirati 2 komada umjesto jednog. Ove jesu velike, ali su i taman kako treba.
Inače i ja praktikujem rezati manje kolače, posebno čokoladne i sa kremom od oraha. Reform tortu pravim u četvrtastom obliku jer mogu izrezati super tanušne šnitice, a kada bi bila okrugla ne bi uspjela, pa bi sepola kolača bezveze bacilo.
Svima hvala za lijepe komentare.
Vidim ja, za vikend opet imamo kolač od jabuke :))
Krasan uvod si napisala, podsjetila me na neke stvari i dogadjaje...eh, kad god se retro bimam ugnjecam se u melankoliju :)
Fantasticno izgleda!
Objavi komentar