utorak, studenoga 04, 2008

Amerika je glasala, svijet je pobijedio!


KONAČNO!

Martin Luther King imao je san. Sinoćnjom pobjedom Obame mislim da ga je dosanjo i da se negdje na nebu zadovoljno smješka gledajući zadovoljstvo crne Amerike.

Posljednjih mjeseci sa priličnom pažnjom sam pratila što se dešavalo u američkoj predsjedničkoj kampanji. Sinoć je utrka za Bijelu kuću konačno završena i pobjednik je kao što su Amerikanci očekivali, a svijet priželjkivao Barack Obama.
Prije par mjeseci kada je Hillary Clinton izgubila utrku za demokratskog kandidata moja vjera u pobjedu Demokratske stranke bila je poljuljana. Nisam očekivala da je Amerika spremna za crnog predsjednika, dok sam čvrsto vjerovala da je spremna za predsjednicu. Sinoć su Amerikanci dokazali da im je pun kofer administracije Georga W. Busha i Republikanaca i da su spremni prevladati i tako velike predrasude kao što je ona prema boji kože. Ovakvim izborom definitivno su u mojim očima popravili loš imidž koji im je nametnut dešavanjima nakon 11.09.2001-ve, i dva mandata G.W. Busha, od kojih je onaj prvi i izbori na Floridi, po meni poprilično (blago rečeno) skandalozan.
Šta je doprinijelo pobjedi još uvijek mladog, prilično zgodnog Obame?
Kampanja mu je bila izuzetna, skupa i efektna. Retorika u sučeljavanjima sa McCainom besprijekorna. Pokazao je da je McCain uzalud igrao na kartu Barackovog neiskustva, čovjek je briljirao. Njegovi trikovi i sitna podmetanja protukandidatu nisu bila prljava kao iz suparničkog tima (upoređivanje sa Osamom Bin Ladenom i aluzija na Obamino muslimansko porijeklo). Mišljenja sam da je i McCainov izbor Sarah Pailin potpredsjednicu doprinio Obaminoj pobjedi. Kada se uz starog McCaina pojavila ona, onako lijepa u savršenom kostimiću, pomislila sam "Gotovo je! Opet će zasjesti Republikanci. Ova će da preotme neodlučne i da osvoji američke žene koje su bile sklone Hillary..." Sreća pa su je raskrinkali. Žena se pokazala neskromnom, neiskrenom, neinteligentnom (što je politički korektan opis za glupost). McCainov adut pao je prije nego je zasjao.
Američko liderstvo u svijetu je neupitno, bolji američki predsjednik znači i bolji svijet. Nadam se kao i ogromna većina čovječanstva da će promjene u Bijeloj kući doprinijeti i boljitku svijeta. Čekajmo da se stiša euforija, da Obama izabere suradnike i nadajmo se boljem. Nadajmo se sigurnosti, okončanju besmislenih ratova, popuštanju tenzija u Iranu, nadajmo se konačno i finansijskom oporavku svijeta.

2 komentara:

studena kaže...

Ovo je zaista povijesni dogadjaj za Ameriku, a možda i korak ka osvještenosti i izlazak iz tako dugo čuvane i branjene Fort of Prejudice &Diskrimination.

A opet s druge strane, mislim da je nerealno očekivati da je Obama mesija koji će nas odvesti u bolji svijet. Ja bih bila presretna kad bi mu uspjelo bar odškrinuti vrata tog boljeg svijeta...

cosmo2503 kaže...

Nije Obama Mesija i sa cjelokupnom američkom administracijom on ne može spasiti svijet, ali kao što si kazala, makar da odškrine vrata.
I ja se nadam da je ovo početak boljitka za svijet.