Jedan kolač ne silazi sa top liste omiljenih, bez obzira što se tu i tamo javi poneki novi ili neka modernizirana verzija već viđenog je klasični kolač od jogurta. Kao dobar stari bež mantil iz maminog ormara, star tridesetak godina ili mala crna haljina, ovaj kolač je vječan i uvijek šik.
Sedamdesete, osamdesete, devedesete i dvijehiljadite...sve su nam ove dekade, koje pamtim, donosile nešto novo, nove okuse, mirise, nove kombinacije začina (samo kao primjer: čili u čokoladi, sladoled od parmezana ili nešto najnovije čokolada sa balzamičnim ocatom), ali cijeli taj period (pišući shvatam koliko sam stara ;-)) ovaj kolač pravio se u mojoj obitelji. Prvo ga je pekla moja mama i to skoro svake nedjelje, dva plehića da potraje do petka, da se odnese susjedi, poneki na posao. Subotom se izlazilo u Ramiza ili u Palmu, a nedjela opet kolač...
Kolač od jogurta je univerzalan. Jednostavno, kolač za sve sezone. S početka maja dodaju mu se trešnje, pa slijede višnje, breskve. U zimskim mjesecima, kuhane jabuke ili grožđice i drugo suho voće.
Klasična domaća pita od jabuka, pripremljena sa masnim tijestom, može se zamijeniti biskvitnim korama sa jogurtom. U slučaju da vam kod klasične pite nije omiljena upravo kora, onda je biskvitna nešto laganije rješenje, dobro drži nadjev, a uštedi se i pokoja kalorija.
Sastojci i omjeri su manje-više isti kod svih domaćica. Prošle godine, pripremajući grčku portokal pitu (kolač od jogurta sa svježim sokom naranče, narančinom koricom i maslinovim uljem) upoznala sam se i sa ponešto drugačijim postupkom, izmjenom u koracima, a rezultat je bio mekši biskvit.
Portokalpita, snimljeno prošle godine pod katastrofalnim uglom i još gorim osvjetljanjem...(ovo je inače fenomenalan kolač, uz bolju sliku slijedi i prezentacija recepta)
No, da bez daljnjeg razvlačenja i priče pređem na konkretno, evo mog recepta:
Kolač od jogurta sa jabukama:
Sastojci (za 12 komada-komadina):
- Za biskvit:
200 g šećera
60 ml ulja (u ovoj piti suncokretovo)
4 jaja
160 g brašna
180 ml čvrstog i punomasnog jogurta (to je standardna čašica)
1 žlica svježe korice neprskanog limuna (iz bio organskog uzgoja iz prodavnica zdrave hrane)
Šećer u prahu za posipanje
- Za nadjev:
500 – 600 g jabuka
1 žlica maslaca
100 – 150 g fine marmelade od marelica
1 žlica ruma ili calvadosa (ako ga imate)
sok 1 limuna
1 žlica limunove korice (kao i za biskvit, ne limun sa Kipra ili iz Turske prskan koznakoliko puta).
nema šećera u nadjevu
Priprema:
- Nadjev:
1. Za nadjev naribati jabuke. Zagrijati maslac, dodati naribane jabuke i na laganoj vatri kuhati dok sasvim ne omekšaju (po potrebi dodavati pomalo vode).
2. U ohlađene jabuke dodati rum (ili calvados), limunov sok i koricu, a marmelade dodati po želji da bi se smjesa mogla lako razmazati.
- Biskvit:
1. U dublju posudu sipati šećer i ulje i mutiti mikserom dok se šećer ne rastvori.
2. Dodavati jedno po jedno jaje i umješati u smjesi šećera i ulja. Dodati limunovu koricu.
3. Postepeno žlicu po žlicu brašna i umješati lagano kuhačom.
4. Na kraju u smjesu dodati i umješati jogurt.
5. Peći dva biskvita po 25 minuta, u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.
6. Biskvite ohladiti. Prvi biskvit postaviti na četvrtastu tacnu, premazati nadjevom i poklopiti drugim biskvitom, pa posuti šećerom u prahu.
7. Kolač ostaviti u hladnjaku oko sat vremena, a zatim narezati kocke i poslužiti.
Poslužite uz popodnevni čaj ili kafu i PRIJATNO!
Broj komentara: 6:
Izgleda stvarno sočno. Divna ti je priča u uvodu :)
Da,zaista klasika,ali vidim u receptu,sa dosta aromaticnih dodataka!Super!
Kako je to lijepo narezano, one lijepe velike kocke kakve ja volim. Inače se uvijek natežem s mamom omo rezanja kolača. Ona od moje 1 kocke kolača dobije barem 2 komada, a ako je riječ o nekoj piti kao ova, onda 1 moju kocku razreže na 4 dijela:( I to uz obrazloženje da se to tako mora rezati. Ali tijekom godina me nije uspjela preobratiti i moje kocke su uvijek veeeeeeeelike:D
Sanela, slažem se sa tvojim mišljenjem da pitu od jabuka treba rezati na veće kocke, duplo manje bi mi bile zaista male, a isto tako bilo bi mi bezveze servirati 2 komada umjesto jednog. Ove jesu velike, ali su i taman kako treba.
Inače i ja praktikujem rezati manje kolače, posebno čokoladne i sa kremom od oraha. Reform tortu pravim u četvrtastom obliku jer mogu izrezati super tanušne šnitice, a kada bi bila okrugla ne bi uspjela, pa bi sepola kolača bezveze bacilo.
Svima hvala za lijepe komentare.
Vidim ja, za vikend opet imamo kolač od jabuke :))
Krasan uvod si napisala, podsjetila me na neke stvari i dogadjaje...eh, kad god se retro bimam ugnjecam se u melankoliju :)
Fantasticno izgleda!
Objavi komentar