Na početku današnjeg posta pozdrav svima. Ne mogu vam opisati koliko bih voljela vratiti se staru formu pisanja bloga, učešća u igricama, ali što zamor materijala, što zasićenost dovela je do toga da me već dugo nema. Vratiti se teže je nego odustati ili možda nije??? Uvjerite me da je povratak nije odveć težak.
Kako se kasno palim, hronično sam umorna i iscrpljena, to vam i sa zakašnjenjem čestitam i sve protekle praznike. Čestitam vam ih uz recepte koji su na kraju, a prije toga slijedi osvrt na beskrajni svijet neograničene zabave.
Osim što me zatrpanost poslom sprječava da se blogu posvetim sa radnog mjesta (što budimo iskrene radi većina), moje slobodno vrijeme posvećeno je beskrajnoj zabavi na iPadu. Moram reći da su Applove “igračke” oduvijek mogle najduže zadržati moju pažnju. Obožavam Apple... Moj sljedeći PC morat će biti iMac, mada se nadam da će sadašnji izdržati još koju godinicu.
Kindle store na Amazonu je toliko zgodna stvar, da sam i inače sklona kompulsivnoj kupovini, postala ovisnik. Jedino me rast dolara obuzdava da ponekad i razmislim, pa pritisnem kočnicu. Ali, imati zanimljivu knjigu u roku “dok si rekao keks” zaista je nevjerovatno dobar osjećaj. Žalosti me činjenica da ne mogu kupovati elektroničke knjige u “e-dućanu” HT-a, jer je izbor sasvim solidan, a cijene povoljne (koje s$& - da oprostite na nenapisanom izrazu) .
Ja ne bih bila ja da mi najviše prostora ne zauzimaju kulinarske aplikacije. Svima od srca preporučujem aplikacije koje sam skinula (neke su besplatne, a neke krekovne).
iGourmand
Ovo je besplatna aplikacija iz francuuskog Apple Store. Ako si tamo otvorite fake account možete je skinuti. Pedeset recepata je besplatno, a ista aplikacija postoji i na engleskom, sa svim receptima, ali bez dodatne ponude koja je dostupna samo u Francuskoj (nisam sigurna da li i u cijeloj EU). Izbor besplatnih recepata je zanimljiv, rekla bih i odličan.
Fotografije su OČARAVAJUĆE, prosto sam fascinirana.
Larousse Patissieries
Ovo je naravno čokoladna šarlota, a na 175 stranici se nalazi Pjenica od limete.
Ova aplikacija, inače se plaća, na mom je iPadu krekovana. Vrijedi svakog centa ove smiješne cijene od 5 eurića. Recepti su vrhunski, slike božanstvene i izazivaju momentalnu želju da u te deserte zabodete svoju žličicu. Vidim da je odnedavno na američkm Appstore dostupna i verzija na engleskom, dobra stvar (šteta što nema njenog kreka). Problem što ja nemam pojma sa francuskim riješim jednostavno preko Google prevodioca, koji sasvim solidno prevodi ovakve jednostavne stvari. Pa ipak se ne radi o prevodu Balzaca.Sadržaj-primamljivo, zar ne?
Nisu li krasne ove banane?
U pejzažnom prikazu aplikaciju listate kao knjigu...
Macarons
Još jedna krekovana... Toliko je lijepa da je ne bih obrisala, iako mi ne pada na pamet praviti macaronse. Ima uključen i video, što mi se čini jako zgodnim.
Rekoh da je lijepa, ma prelijepa, sličice oduzimaju dah. Divim se tim kreativcima koji su sposobni složiti hranu, dodati decentne detalje i učiniti je toliko privlačnom da pobude želju. Hrana je, definitivno, postala MODEL. Teško si mogu objasniti činjenicu da muški rod uživa u gledanju duplarica iz Playboya, ali mnogima nije jasnao da postoje ljudi kojima je užitak gledati u lijepo prezentiranu hranu. Biće da se radi o istom kilku u glavi, samo neke bude požudu, a druge proždrljivost i navode na “smrtne grijehe”.
Ovo je dio sadržaja, a o mojoj zaluđenosti macronsima, koja je počela sa ovom aplikacijom pisat ću sljedeći put.
Tendances gourmandes
Ova je besplatna u francuskom Appstore, a skinula sam je jučer. Sastoji se od 30 knjižica, a iz svake knjižice može se skinuti 8 recepata potpuno besplatno, što čini krasnu zbirku od čak 240 recepata. Trebam li reći da su fotke prekrasne? Samo aplikaciju ćete besplatno skinuti direktno u iTunes, a za knjižice će vam trebati wi-fi ili 3G.
Martha Stewart Cookies
Nikada je ne bih platila 5 dolara, ali sam skinula krek da pogledam. Ne volim Marthu, ali nemam ni racionalno objašnjenje što me toliko nervira. Aplikacija je solidna, ali nisam sigurna da li su mjere isključivo u glupavim cups-ima ili su navedene i one u uncama, što bi bilo sasvim dovoljno (ipak su u cups-ima).
Veličina ove aplikacije me dovodi u napast i da je izbrišem, a opet... Izgleda sasvim solidno, mada je stil u kojem su keksići i kolačići fotografirani previše pročišćen za moj ukus. Sve je jako bijelo, vrlo elegantno i prva asocijacija su mi Natuzzi sofe, niske komode i vazna sa jednom kalom. Lijepo, ali nedostaje šarma i topline.
BBC Good Food – Healthy Recipes
BBC Good Food dobre su stranice jednog od vodećih magazina posvećenih gastronomiji, na kojima uvijek možete pronaći neku ideju. Aplikacija Healthy Recipes, ne funkcioniše savršeno, nema podataka o vremenu pripreme i prehrambenim vrijednostima i umjesto tih podataka stoji nula. Po svemu ostalom je predivna.
BBC Good Food - Quick Recipes
Još jedna aplikacija iz serije Good Cooking koja je dostupna krekovana. Ova čak sadrži i podatke koji u prethodnoj nedostaju, ali je izbor recepata za nijansu slabiji. Da budem preciznija, deserti uvršteni u ovu aplikaciju nisu osobito privlačni.
Recepti su pregledno organizovani, što je plus ove aplikacije. Svaki dan sama aplikacija daje prijedlog, a možete birati među nekih stotinjak recepata...
Za one koji imaju iPhone tu su i aplikacije Good Food Seasonal koja je izvrsna u svakom pogledu, kao i Good Food Cooking for Friends. Uživajte u njima.
The Photo Cookbook – Quick and Easy
Aplikacija me redovno izbaci iz cipela kada dobijem poruku da je fotografija uz recept koji želim otvoriti kriva. Traži od mene da se logujem na Appstore i da odradim “apgrejd”, što naravno nije moguće, jer nemam američku kreditnu karticu. Ipak kada se aplikacija ponovo otvori radi ispravno, otvara se na posljednjem receptu i moguće ga je pregledati.
Aplikacija nudi 80 besplatnih recepata po 20 za svaku od 4 kategorije, a kupovinom iz aplikacje u Appstore moguće ju je nadopuniti receptima italijanske i indijske kuhinje. Osim što imam problem sa pokretnjem, što je naravno moja krivica, jer je i tako aplikacija nelegalno skinuta, cjelokupan izgled i sadržaj su za svaku pohvalu.
The Photo Cook Book - Baking
Ista stvar se dešava i sa pokretanjem ove aplikacije. Recepti mi se sviđaju čak i više nego recepti iz prethodne. Šezdeset delicija na dodir.... Mljac...
Cooking Light
Aplikacija izgleda moćno, ali je komplikovana za pregledanje i pretraživanje. Lijepo izgleda, solidna je zbirka recepata, fotografije su sjajne i sve to mi je dovoljan razlog da je ne izbrišem. A što se tiče toga da li je nešto “light“ ili ne, to je diskutabilno. Ja u ovim receptima ne nalazim ništa lagano, jer je ovakva kuhinja moj isključivi način svakodnevne prehrane.
...dobro, recimo da je ovo "lagano"
...e, ovo sigurno nije.
Među desertima se mogu pronaći i malobrojne fine stvari, ali ovo je "poljubi i ostavi". No dobro, ja ne volim tzv. lagane deserte, jer želim potpuni užitak i radije ću pojesti kalorijsku bombu u kojoj ću uživat nego ću u sebe unijeti 100-tinjak slatkih kalorija koje će se svakako zalijepiti za mene, a da pri tome ne pružaju ništa, samo maglicu.
Pored ovih opisanih aplikacija na mom iPadu nalaze se i iCookbook, Fine Cooking Christmas Menu Maker i Around the World in 80 recipes. Prema ovim aplikacijama sam manje ili više indiferentna, pa im neću ni posvetiti posebnu pažnju u ovom osvrtu.
Ni ovdje nije kraj receptima. Kupila sam i popriličan broj Dessert Magazina i prenijela ih u eBook aplikaciju. Iskustvo čitanja nije ”bog zna čemu” jer se u landscape položaju ne mogu prikazati dvije stranice, koje su u magazinu povezane, ali svejedno zadovoljna sam kupljenim knjižicama.
Sada malo o tome imam li moralne dileme kada skidam krekovane aplikacije. Iskreno, ni najmanje...Sve su one vrlo jeftine, ali NEDOSTUPNE. Dakle, onog dana kada budem mogla regularno kupovati i plaćati aplikacije u bilo kojoj od zemalja u kojima se prodaju ja ću ih platiti.
Nikada nisam imala namjeru da moj blog bude samo kulinarski. Željala sam se osvrnuti na društvena zbivanja, na pročitane knjige, na filmove i zato ćete shvatiti što recepti kod mene uvijek idu na kraju. Ovaj put, a povodom proteklih praznika spremila sam bakalar na dva načina, mada sam sigurna da bi teško nekoga okorjelog u stavu da bakalar smrdi ne bih ubijedila da ovo proba, ostalima preporučujem.
Bakalar na bijelo – stari korčulanski recept
Zanemarimo li da kod namakanja (ovo radim na balkonu) i kod kuhanja suhog bakalara kuhinja neopisivo smrdi, priprema ovog jela vrijedna je svake žrtve. I da budem iskrena, meni sarma od kiselog kupusa sa suhim mesom smrdi mnogo gore, a to ste vjerovatno skuhali barem jednom (i nikada više) u životu ili je čak spremate svake godine. Stvar je ukusa...
Ovaj recept sam našla u prednovogodišnjem broju Story Book i prenosim vam ga zajedno sa dijelom priče.
Priča kaže da se patricijska i građanska korčulanska kuhinja oduvijek nalazila pod snažnim utjecajem venecijanske kuhinje (Bože, što li?), pa se tako raširio i venecijanski običaj da se za badnju večer priprema bakalar na bijelo.
Da bi se dobio autentičan okus i sastojci bi trebali biti sa otoka. U nedostatku istih, dobro će poslužiti i kvalitetni raspoloživi sastojci, što znači ne krumpiru iz Holandije ili ne daj bože kineskom češnjaku, a ni turskom maslinovu ulju.
Sastojci :
• 600 g najkvalitetnijeg suhog bakalara
• 600 g krumpira
• 1 glavica češnjaka (sigurno ne one mutirane ogromne glavice veličine šake, već onu malenu sa pijace koja miriše ludo dobro)
• 2 žlice sitno sjeckanog svježeg peršinova lista
• 1 dl kvalitetnog maslinova ulja
• 5 – 6 zrna papra
• Krupna morska sol
Sastojke, prema potrebama možete sproporcionalno smanjiti. Meni je jedan bakalar od 700 g poslužio za dva jela.
Priprema:
1. Priprema uključuje i predpripremnu radnju, a to je namakanje bakalara u vodi dva tri dana, uz mijenjane vode. Prije nego stavite bakalar da se kuha očistite ga od kože.
2. Stavite bakalar u široki lonac napunjen hladnom vodom. Kada voda proključa dodajte sol i papar i kuhajte dok ne postane mekan (to iskreno potraje jako dugo, barem sat i po vremena kojie treba preživjeti).
3. Prije nego je bakalar kuhan dio vode u kojoj se kuha odvojite i u njoj skuhajte krumpir. Kuhan krumpir procijedite fino ručno izgnječite gnječilicom za pire, dodajte dio maslinova ulja, sjeckani peršin i protisnuti češnjak.
4. Kada je skuhan i bakalar, skinuti meso sa kostiju (e tek taj smrad od kostiju treba preživjeti, do ovog koraka je i “Bože pomozi”) i natrgajte na sitne komade.
5. U izgnječeni krumpir dodati usitnjeni bakalar, sve dobro promiješati i začiniti vrlo obilato maslinovim uljem
Jedino vam još preostaje da uživate u spremljenom jelu. Prijatno!
Bakalar na crveno
Dok su u bakalaru na bijelo uživali patriciji i gospoda, bakalar na crveno bio je pučko jelo, jelo ribara i težaka.
Meni se dopada i ovakav, pripremljen na brujet, ali ipak baklar na bijelo je delicija, a ovo tek jelo iz narodne kuhinje. U svakom slučaju dobro će vas zasititi, što mu je izvorno i namjera.
Sastojci:
• 300 – 400 g suhog bakalara
• 500 g krumpira
• 2 glavice ljubičastog luka
• 3 – 4 češnja češnjaka
• konzerva 400 g kuhane rajčice
• 2 lista lovora
• morska sol
• svježe mljeveni papar
• 2 dl bijelog vina
• 100 ml maslinova ulja
Priprema:
1. Kao i kod pripreme bakalara na bijelo izvršiti sve pripremne radnje vezane za namakanje, cijeđenje, mijenanje vode i čišćenje.
2. Kuhati tako očišćen bakalar dok ne omekša da se lakše može skinuti sa kostiju, vodu u kojoj se kuhao sačuvati, a ribu usitniti na komade veličine zalogaja.
3. U lonac uliti oko ¾ od ukupne količine maslinova ulja pa slagati red luka, red krumpira narezanog na ploške, red ribe dok se ne utroše sastojci. Zaliti ostatkom maslinova ulja, posuti krupno mljevenom morskom solju. Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak, lovorov list i podliti vodom od kuhanja bakalara.
4. Kuhati dok krumpir ne omekša, a zatim dodati i umiješati rajčicu, podliti bijelim vinom i pustiti da proključa. Začiniti paprom i servirati toplo.
Želim vam sve najbolje, uživajte u hrani i malim sitnim svakodnevnim stvarima
Broj komentara: 20:
Drago mi je da si ponovo tu!!!
Draga Selma, nemaš pojma koliko sam se obradovala kad sam videla da mi je na listi blogova iskočio tvoj post. naravno da dolazi do zamora materjala i koliko vidim kod dugogodišnjih blogerica postovi se sve više proređuju ali postaju kvalitetniji i tako će valjda biti sa svima nama. Šta ćemo pisati za 10 godina. Mislim da si sebi postavila isuviše visoke standarde za postove, pa ti preporučujem za povratak da objavljuješ samo jedan receptić. jedan recept 1-2x mesečno to možeš. Meni je Apple stran. Znam da je super ali stvarno ne znam ništa o tome. Dovoljno provodim na kompu pa bi me svi novi gadget-i ubili u pojam. Bolje da ih se klonim. Bakalar nisam probala, ali beleži. Videla sam ga ovde na pijaci, neka smešma cena je bila, jeftiniji je bio od rečne ribe pa se nisam usudila da kupim.
Haj dobro da i objavila ovu pričicu o gadgetima koju ja ne upotrebljavam previše ali zato moja kći skida sve aplikacije koje su njoj zanimljive a da ima i više džeparca kako ona kaže imala bi i bogatiju zbirku knjiga.A sad o receptima nisu mi strani jer i mi tu u Primorju radimo tako bakalar na bijelo a i na gulaš a i rado ga spremamo samo nažalost nije problem ni češnjak ni maslinjak već pravi kvalitetni bakalar kojeg više ne možeš kupiti a kažu što više smrdi da je bolji.
Vratila se, bona! Nije tako teško nastaviti, ali kao što Jelena kaže, snizi malo vlastita očekivanja - mi drugi nismo tako strogi i zahtjevni:) Znam kako je sa zamorom, ja sam tip kojem sve brzo dojadi. zato sada objavljujem recepte za dijete - mora biti neka varijacija. Nemam ništa od gadgeta, ali onako intimno želim da sam u mogućnosti čitati elektronse knjige - koja bi to orgija bila! Za sada, jer je cijena mrcinska, ništa od toga, ali sva ta elektronika stalno se em poboljšava, em joj pada cijena. Moj prvi OS je bio Mac, sasvim o.k. Što se recepata tiče, volim prvenstveno svježi bakalar i pomalo me ove dalmatinske kombinacije, uvijek iste (ma kako fine) ubijaju. Svejedno, hvala ti na divnim receptima i samo ti uživaj, ali se ipak javi, barem jednom mjesečno.
Pa to je klasican oblik pada morala draga moja, zato se toliko i bulji u tudji tanjir :))
Sada, kada je na svetu najvise gladnih, i to u vecini zemalja, nikada vise prica o hrani..
Da ne sirim dalje, jer bi o ovome mogla jos stosta reci, ali ova blogerska zajednica ima drugacija merila i stavove pa se bojim da me ne bi razumeli.. jer do sada mnogi nisu :))
Naviknuta na svakojake net-ske reakcije to me ne bi brinulo ali ce me uvek brinuti pad morala.
Protiv vetrenjaca se dakako necu boriti ali da cu ponekad od ocaja kriknuti to stoji :))
Veruj povratak je vrlo tezak (znam), pogotovu kad se nesto prevazidje..
Mislim to ti je ono ides dalje grabis pun ideja a trebalo bi da se ponovo vratis na staro, vec prevazidjeno!
E to je stvarno tesko pa ti od sveg srca zelim da u zivotu radis samo ono sto iskreno zelis a posebno najiskrenije volis.
Uzivaj draga u svemu sto te raduje i "ne okreci se sine" :***
Rekli bi Dalmoši: Vratija se Šime!
Vratila si se sa zanimljivim postom. Dobro je i to znati ali, meni je to sve tako strano i skupo i oduzima puno vremena. Tako i na kompu kada zasjednem pa počnem ko fol nešto tražiti odvede me daleko, daleko, ne znam ni šta sam tražila na kraju!
I onda samoj sebi kažem dosta! Bolje mi je malo prošetati i popričati sa ljudima nego buljiti u to čudo.
Što se tiče bloga razumijem te u potpunosti. Ali, tvoj blog, odnosno teme bloga su uvijek posebne i baš zato jako zanimljive. Kao i ti, naravno!
Treba raditi samo ono što te raduje i dok te raduje!
Recepti su divni, ja posebno volim Bakalar na bijelo. Ali, mom Zlaji prvo ulazi nos u kuću, to bi bilo katastrofalno za njega! Mislim da bih morala i krečiti i prati sve u kući poslije toga:)
Dobro nam se vratila i ostala!!!
Naravno da se lako vratiti, čekali smo te, ja sam dvaput pogledala i još dodatno protrljala oči da vidim jesi li to stvarno ti!
I tebi sve najbolje u ovoj godini!
I ja sam Apple fan, momak me totalno zarazio (on piše za jedan Apple blog-community) trenutno doduše samo iPhone imam ali ako Bog da, uskoro će i iPad biti tu - a ove aplikacije će mi definitivno koristiti!
I da, recepti se mogu svugdje naći, čar bloga i jeste u tom ličnom pristupu, priči koja se rasplete iza recepta, i iz tog razloga mi je mnogo drago da si se vratila!
Oba recepta krasna, a bakalar na bijelo mi je draži. Meni ne smrde nit' bakalar, nit' sarma ;)
I stvarno, dobro nam došla natrag, s užitkom čitam ovakve tvoje postove
Ne koristim gadete čisto zato jer znam da bih se navukla na njih i ne bih se skidala sa njih ni na 5 minuta.
Drago mi je da si se vratila.
Ja bih volela da se vratis, makar povremeno... Nova sam relativno, ali jako dugo te citam. Uvek sam volela procitati ono sto imas reci i u dosta slucajeva sam se slagala sa tobom... Tvoje price uz recepte su ono sto posebno vredi... Mada, i recepti su sjajni! :)
Nemam iPad i ne verujem da cu ga imati jer mi je to jako skupo. Ali zato nemam moralnih dilema oko skidanja bilo cega sa neta. Redovno skidam BBC Good Food u pdf-u preko torenta...
Veliki pozdrav!
@ Majo, thx. Po odsustvu "starih" blogerica reklo bi se da smo se sve pomalo zamorile. Primjetim da ni tebe nema.
@ Jelena, hvala ti na toplim i lijepim riječima. Nadam se da ću osmisliti način da svoj post smatram zaokruženim čak i kada ne sadrži niz recepata koji bi se mogli povezati u jednu priču. Iznimno me raduje što je tvoj blog izabran za FBI rukavice i nadam se da ću naći snage da fotkam. Za izbor jela ni najmanje ne bi brinula jer ti je blog pun izvrsnih recepata. Ono što me je na neki način izbacilo iz igrice FBI rukavice je to naporno fotkanje, dok sam na svakom blogu lako nalazila zanimljive recepte.
Ni ja ne bi kupila bakalar u koji ne bi bila sigurna šta je. Ako je bio jeftiniji od riječne ribe mogla bi biti i neka čudna riba iz kine ili Vijetnama. Stvarno ne znam... Ovdje su prije par godina u Mercatoru parangasiusa (neka vrsta soma) deklarirali kao šanpjera, poslije se ustanovilo da je to nekakva ribetina koja je potencijalno i opasna jer dolazi iz rijeka koje su kontaminirane živom. Srećom, sada se ispravno deklarira i ne dovodi kupce u zabludu. Bakalar bi svako trebao probati, a ovaj na bijelo je zaista delicija.
@ Dilajla, drago mi je da ti se svidio i moj osvrt na aplikacije. Nedostupnost knjiga na hrvatskom mi stvarno smeta, ali ima i svoju dobru stranu, pa barem tu uštedim.
Naravno da je najbitniji sastojak dobrog bakalara na bijelo sama riba i njen kvalitet, ali bi svi sastojci trebali biti stvarno vrhunski, a češnjak mirisati po češnjaku. Ja sam svega tri puta pravila suhog bakalara i svaki put je smrdilo prestrašno. Meni se okus jako dopada, ali inače imam sklonost prema hrani intenzivnih mirisa, poput jako zrelih sireva, tartufima, intenzivnim čokoladama i tako...
@ Draga Katarina, ja volim okus ovog suhog bakalara i da toliko ne smrdi, a prvenstveno da nije tako nečuveno skup i duplo skuplji od fantastičnog bifteka ja bi ga zimi kupila i češće. Inač svježi bakalar, odnosno smrznute filete bakalara iz Leda često kupujem i tako ih pohujem. Ispostavilo se da su mi ti riblji fileti najbolji za pohovanje.
Cijene gageta i kod nas i u hrvatskoj su nenormalno visoke u poređenja sa drugima. Ipak, živi bili pa vidjeli i u toj Hrvatskoj koju trese kriza ljudi će u redovima čekati na izlazak iPada 3. U BiH se to neće desiti iz jednostavnog razloga što što će se u prodaji pojaviti sa kašnjenjem od barem dva mjeseca u odnosu na Hrvatsku, pa će naši Apple freakovi već tamo nabaviti svoje "čedo".
@ Draga Vera, zanš da ja veoma volim tvoje komentare i cijenim stavove. Baš bih voljela da si se upustila u dublju analizu. Ja inače ne virim u tuđe tanjure, mislim kod komšija ili poznanika, ali kada nešto tako lijepo izgleda kao foodporn,to se mora gledati.
Priča o hrani nikada previše. Trebamo znati šta jedemo. Što se tiče gladi, to je nažalost ostao neriješeni problem. Tužno je vidjeti kako umiru ta izmučena dječica i ljudi u gladnoj Africi, tu mi malo možemo učiniti. Mene jako brine što se glad može vidjeti i kod nas. Starci su nam zanemareni i sigurno postoje oni koji su u našoj neposrednoj okolini, a da su gladni i željni hljeba i čestitog jela.
i molim te "krikni" po nekada, upoznaj nas sa prevarama i nepravdama.
@ Snježo, draga, hvala ti. Znam da se tvog Zlaju ne bi moglo natjerati da jede bakalar jer stvarno kod kuhanja mnogo smrdi, pa ko s tim nije odrastao, a nije spreman ni na promjene to nikako ne bi mogao probati pa makar bila i najljepše jelo na svijetu. I samo spremljeno jelo ima taj fini šmek i poseban miris, za koji ne vjerujem da bi dragom mužu bio po volji. Kuća se lako izluftira, a ni mirisi u raspršivaču nakon prozračivanja nisu naodmet.
Baš sam se razveselila kad sam vidjela početak posta. Već sam sve pročitala neki dan i danas opet. Jasno ti je da sam oduševljena s ovakvim "igračkama". Čim je izašao prvi iPod, bio je moj, pa Iphone i tako dalje. Ne čini mi se ni da sam poludila, ni da gubim vrijeme, ni da sam se izolirala od društva. Sa svime što dođe u ruku čovjeku može napraviti i dobro i zlo. Ja sam presretna što imam taj prozorčić stalno kraj sebe da pogledam kakvog sve dobra i ljepote ima oko mene. Eto draga Selma, tvoj post me obradovao, a bijeli bakalar mi je super.
@ Draga Lana, ništa lakše nego navući se na Apple. Nikada nisam požalila zbog kupovine njihovih gageta. U Americi je sigurno još i puno lakše biti "Apple freak" tim prije što su svi njihovi proizvodi tako lako dostupni. kada imaš tako dobru podršku sigurna sam da 100% uživaš u iPhonu. Ja iPhone nemam jer sam sasvim nemarna kada je riječ o telefonu, nosim ga po džepovima i ostavljam na stolu, a to sigurno ne bi bila komotna sa tako skupim telefonom. Meni moja Nokia stara 4 godine još dobro služi.
Želim ti da nabaviš i iPad, a živo me zanima šta će donijeti trica, kada je ova dvojka ovako lijepa i bez mana koje bi ja kao običan korisnik mogla primjetiti.
@ Hvala Tamara. Meni miris bakalara čak i manje smeta od mirisa sarme od kiselog kupusa sa siuhim mesom, ali O.K. i jedno i drugo se kuha u našim kućama. Mislimda bi nam u Beču ili Parizu zavli policiju zbog smrada.
@ Draga Petra, lako se navući na gagete, pa i kada smo odrasli. Nekada se čudim djeci što ne skidaju prste sa igrica i što satima hrane i spuštaju piliće ili lupaju u tenisku lopticu, ali i ja se onda nađem u situaciji da mi je teško ostaviti igricu dok ne nađem sva rješenja i nalazim im 100% opravdanje.
@ Havala ti Miki. Ja također, rado pogledam tvoj blog jer uživam u lijepim prezentacijama, a fotke su ti stvarno sjajne. Što se tiče dilema skidanja aplikacija nemam ih. Zahvalna sam ljudima koji su ih krekovali, a ja plaćam brži pristup na većem broju tih mreža sa skidanje datoteka pa i ako bi postojale neke dileme, sebe utješim.
@ Draga Dunja, koliko se sjećam i jedan post si šposlala sa iPhona. Sa mnom ti je slično. Prvi iPod sam nabavila 2003-će kada se ovdje pojavio, a onda su došli i njegovi nasljednici. Smeta mi jedino to što bih svu muziku sa starog i Poda morala imati u iTunesu, da bi je mogla prenijeti na novi. Testirala sam program za skidanje muzike sa iPoda u iTunes Library, ali ova besplatna varijanta je prenijela samo prvih 30 kompozicija. na karaju ću kupiti program jer se za neku sitnu cijenu može koristiti na tri kompjutera, a iskreno i ne trebam više od tri. Ja ti preporučujem da pogledaš ove aplikacije. Mislim da vi sa nalogom u Hrvatskoj možete i kupovati u američkom Appstore, ako ne i ako su ti napravili jailbrak na iPhonu onda ih svakako skini.
Draga Selma, dobrodošla nazad :) Sećam se sebe pre dve godine da sam objavljivala u jednom periodu 5-8 postova nedeljno, sad nekako sve redje ali trudim se da ispratim dešavanja koliko mogu. To je verovatno i dobro, odvojiti se na neko vreme da akumuliraš baterije i kreneš ponovo. Menjamo se i mi i naša interesovanja.
"Ja inače ne virim u tuđe tanjure, mislim kod komšija ili poznanika, ali kada nešto tako lijepo izgleda kao foodporn,to se mora gledati."
:)
A moje uplitanje je samo bilo vezano za opste trendove i ovaj prilog.. ali pornici su pornici!
Snjezana je onomad imala divan dopis o mladima i pornicima!
Draga moja Cosmo to da li gledas u tanjire komsija ili poznanika nisam ni imala na umu.. ispada da sam licno tebe "optuzila" ali ne nisam, veruj pisala sam u sirim razmerama!
Dapace o zdravoj razmeni recepata imam potpuno pozitivno misljenje :)
Ali moraces da priznas da je ovo oko hrane na sve strane vec postalo opsesivno!
Alarmantno se zabrinjavam :))
Srdacno te poz. i ne zameri sto sam se javila!
Draga Selma, samo da te pozdravim, znas da me uvek raduju tvoji postovi, javi nam se kad god pozelis, bice dovoljan i samo jedan receptic:))
A moram priznati da mi iPod i ostala tehnika nisu nimalo bliski, zapravo ni ne znam kako to cudo izgleda, moracu da se informisem, no svejedno vazno je da tebe to veseli i pricinjava ti razonodu, pa svi mi imamo neki hobi.:))
Novi recepti su uvek dobrodosli, bakalar nisam probala ali mozda mi se jednom ukaze prilika... saljem ti veliki pozdrav!:)))
Meni osobno aplikacije puuno pomažu ... i to sa receptima hehe :D
Mirja Osijek
Objavi komentar